تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۳۶
گسترش شبکه های اجتماعی و پرکردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان با اپلیکیشن ها، خطر کمرنگ شدن کتاب و کتابخوانی را بیشتر می کند.
کمرنگ شدن فرهنگ کتابخوانی با ظهور اپلیکیشن های رنگارنگ/ آیا عصر کتاب های کاغذی به پایان رسیده است؟
کمرنگ شدن فرهنگ کتابخوانی با ظهور اپلیکیشن های رنگارنگ/ آیا عصر کتاب های کاغذی به پایان رسیده است؟
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از چهاربهاران، شبکه های اجتماعی متعدد و کاربردهای گوناگون و جذاب آن، عضویت و اقبال روز افزودن مردم بخصوص در ایران برای استفاده از این اپلیکیشن های رنگارنگ راه را برای خواندن کتابهای کاغذی سخت تر از گذشته کرده است و در این میان لزوم گسترش اطلاعات از طریق ابزارهای جدید امری اجتناب ناپذیر است.
باید در نظر داشت که ما در عصری به سر می‌بریم که از یک سو، گسترش دانش و اطلاعات به صورت انفجاری رخ می‌دهد از سوی دیگر دستیابی به اطلاعات و جریان اطلاعات و ارتباطات،‌ مرزها و محدودیت‌های گذشته را در نور دیده است.
والدین به عنوان نهاد اصلی و کانون اولیه تربیت نقش بسیار مهمی در کتابخوان کردن افراد در جامعه دارند و بایستی در وهله اول والدین دراین زمینه به عنوان الگوی بسیار مثبت و مهمی برای کودکان نقش ایفا کنند.
راه های ترویج فرهنگ مطالعه داشتن علم و آگاهی به خود و محیط اطراف خویش از ویژگی های مهم انسانی است که او را از سایر موجودات اطراف خویش جدا می کند.
مدرسه دومین جایگاه تربیتی انسان است که کودک اصول و قواعد خواندن و نوشتن را فرامی گیرد و می آموزد که بدون کمک والدین و معلمان خود مطالب کتاب را بخواند و بفهمد و مهم ترین وظیفه مدرسه طراحی و پیاده کردن برنامه های آموزشی و پرورشی مدونی است که متناسب با هر مقطع سنی و هر پایه درسی کسب شده، به دنبال کردن علایق خود در کتاب های غیردرسی تشویق کند.
برگزاری مسابقات مختلف کتابخوانی، توجه آموزش وپرورش در کتابخوان کردن دانش آموزان جدای از کتب درسی و نهادینه کردن آن در جامعه از برنامه های مهم وضروری در بخش کتاب و کتابخوانی است.
امروزه، کتاب‌ های سنتی باید در مقابل گسترش کتاب‌ های دیجیتال (الکترونیکی) مبارزه ‌کنند. گروهی برای مطالعه کتاب سنتی را دوست دارند، به‌ طوری‌که آن را کاملاً در مقابل خود حس کنند و اما در مقابل، گروهی دیگر ترجیح می‌دهند که به خاطر راحتی حمل‌ونقل، کتاب الکترونیکی بخوانند.
کارشناس ارشد علوم اجتماعی با اشاره به فاصله گرفتن جونان از کتاب اظهار کرد: عدم اقبال جوانان به کتابخوانی مربوط به چند سال اخیر و ورود ابزارهای ارتباطی جدید نیست بلکه به نسبت سرانه مطالعه در کشورهای پیشرفته آمار ضعیفی در این زمینه داریم.
محسن وقیعی شبکه های اجتماعی را در باب کتابخوانی به عنوان یک تهدید یاد کرد و افزود: سواد رسانه ای ما در زمینه استفاده از اپلیکشن ها وابزارهای نوین کم و فقیر است وبه طبع آن نوع نگاه سطحی ما به مسائل مختلف این مشکل را در شبکه های اجتماعی پیچیده تر و عمیقتر می کند.
وی کار فرهنگی از مدارس را راه حل میان مدت برای رفع این مشکل بیان کرد و گفت: باید از سطح های پائین تر شروع به فرهنگ سازی کتابخوانی کنید، در مدارس نحوه استفاده و خطرات ابزارهای جدید ارتباطی را به کودک آموزش داده شود در غیر این صورت استفاده نادرست از ابزارهای در روند کتابخوانی تاثیر منفی بسیار زیادی خواهد گذاشت.
وی شبکه های اجتماعی را فرصتی برای انتقال آسان مفاهیم وانتقال اطلاعات دانست وخاطر نشان کرد: شبکه های اجتماعی فوایدی چون سهولت برقراری ارتباطات صوتی و تصویری با اعضای خانواده یا دوستان، تبادل اطلاعات و اندیشه ها، تحرک بخشیدن به فضاهای علمی دانشگاه ها، بست و نشر مفاهیم و آمیزه های دینی و اخلاقی و انتقال اطلاعات مختلف را به ارمغان می آورد.
کارشناس ارشد جامعه شناسی کتابخوانی را مهمترین نیاز اولیه ارتباطی نامید و تاکید کرد: شبکه های اجتماعی در کشور ما بیشترین کاربردشان اشتراک دادن محتوا به یکدیگر است و کمتر به کار تولید محتوایی می پردازند والبته معلمین، اساتید وکارشناسان باید با بهره گیری ازمحتواهای خوب و مثبت ودر نظر گرفتن سلیقه های مثبت وارزشی نقش سازنده ای را در استفاده از ابزارهای اطلاعاتی جدید بازی کنند.
محمد احمدی افزود: بخواهیم یا نخواهیم نسل جدید با اینترنت بزرگ شده است و با بررسی کارشناسانه دقیق تر و از منظر آنها به ابزارهای جدید نگاه کنیم و از شبکه های اجتماعی برای بسط و تبلیغ مطالب خوب از کتب مختلف پرداخت.
وی ترویج کتابخوانی از طریق شبکه های مجازی را توسط کشورهای صنعتی یادآوری کرد و گفت: کشورهای بزرگ صنعتی از شبکه های اجتماعی برای راه اندازی انجمنهای کتابداری و تبلیغ کتب و تشویق جهت مطالعه انها استفاده می کنند و با استفاده از خلاقیت و نوآوری کتابخوانه های کاغذی را مدرن وبروز می کنند.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdccssqm.2bq4e8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما