کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

یادداشت/

برجام تجربه شکست خورده و غیرقابل تعمیم

23 تير 1396 ساعت 23:00

دولت تدبیر و امید در سال1392 با وعده رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم از طریق اصلاح روابط بین المللی، اعتماد ملت را جلب کرد و روی کار آمد. میوه این اصلاح روابط در عرصه بین الملل، مقوله ای با عنوان برجام شد که فقط یک تجربه شکست خورده برای ایران داشت.


به گزارش عصر هامون، به نقل از  چهاربهاران، ارکان مختلف نظام از مجلس که تنها در 20 دقیقه کلیات برجام را تصویب کرد تا دیگر ارگان های درون نظام با انعطافی مثال زدنى این راهبرد دولت آقای روحانی را تایید کردند که از این حیث عذری برای دولت نماند تا کسی را در سنگ اندازی جلوی ایده اش متهم گرداند.
هدف اصلی که ما را به سمت توافقی چون برجام برد، تنها و تنها لغو و برداشته شدن و نه تعلیق تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا علیه کشورمان بود تا طبق وعده آقای روحانی در پساتحریم، با گشایش های روزانه برجام، وضعیت معیشتی جامعه، وضعیت بیکاری، وضعیت گرانی و حتی آب خوردن مردم بهتر شود!
امتیازات زیادی در قبال ایجاد برجام از کشور ما گرفته شد و درحالی که قرار بود برجام طوری بسته شود که طرفین توافق، تعهدات خود را مرحله به مرحله انجام دهند اما دولت ما تمام تعهدات خود را یکجا و قبل از فرا رسیدن روز اجرای برجام به طور کامل انجام داد! درواقع دولت همه چیز را پیش پرداخت کرد و طرف غربی آنچه را که میخواست به دست آورد لذا انگیزه ای برای ادای تعهدات خود نداشته و در برداشتن تحریم ها و موثر بودن آن در اقتصاد کشور، شروع به کارشکنی کرد.
همچنان که شاهد بودیم پس از اجرایی شدن برجام تحریم های جدیدی از جمله "تمدید تحریم های ده ساله ایران موسوم به داماتو توسط اوباما"، "ایجاد محدودیت5ساله برای سرمایه گذاران خارجی در ایران موسوم به آیسا"، "تحریم های جدید علیه 13 فرد و 12 نهاد مرتبط با ایران توسط خزانه داری آمریکا در 16 بهمن سال گذشته"، "منع ورود اتباع7 کشور ازجمله ایران به خاک آمریکا به اتهام تروریست که توسط اوباما پی ریزی و توسط ترامپ اجرایی شد" و ... به صورت ناجوانمردانه بر علیه کشور ما تحمیل شد!
با این همه برجام منعقد و اعمال شده است و حال وقت آن رسیده تا وعده های پسابرجام آقای روحانی را بررسی کنیم:
در پسابرجام شاهد آنیم که با وجود باز شدن ظاهری سوئیفت(مجرای همکاری و تبادلات بانکی بین المللی) اما به دلیل تحریم های ثانویه و محدودیت های آمریکا برای بانک های بین المللی، بانک های بزرگ اروپایی با کشور ما کار نمیکنند، به تعداد انگشت شماری از بانکهای کوچک که ظاهرا با بانک های ما درحال تبادل و همکاری هستند اما توان پشتیبانی مالی ما را ندارند‌!
قرار بود در پسابرجام سرمایه گذاری های مالی خارجی، رکود را حل کرده و تولیدی ها و کارخانجات داخلی را از ورشکستگی و تعطیلی نجات دهد، اما نه تنها میزان سرمایه گذاری در کشور هر ساله در دولت آقای روحانی کمتر شده، بلکه پس از اجرایی شدن برجام کشورمان به بازار مصرف کالاهای خارجی تبدیل گشته است!
واردات کالاهای عجیب و غریب از اسپرم گاو آمریکایی گرفته تا سیفون دستشویی و خودروهای لوکس به کشور افسار گسیخته و واردات کالاهای چینی در دولت تدبیر و امید تا سال 95 به 78 میلیارد تومان رسیده بود و این یعنی دولت آقای روحانی از همه دولت های بعد از انقلاب از چین بیشتر کالا وارد کرده است!
در بی توجهی و بی تدبیری دولت در حمایت از تولید ملی و کارخانجات داخلی، کارخانه های قدیمی و بزرگی چون ارج و قند ورامین و پلی اکریل اصفهان و ... بسیاری از تولیدی های کوچک تعطیل شدند.
درحالی که وضعیت صنایع در کشور اصلا مناسب نیست و رکود به شدت سنگین و بی سابقه ای در کشور حاکم شده، بالاترین سطح رقم بیکاری بعد از انقلاب نیز در کشور ثبت گردیده است، درحالی که یکی از وعده های آقای روحانی در سال 92 این بود که "در دولت آینده 3.5 میلیون بیکار و 867هزار دانشجوی فارغالتحصیل بیکار نخواهیم داشت" اما طبق آمار مجلس شورای اسلامی، در حال حاضر بیش از 10 میلیون نفر بیکار در کشور وجود دارد!
طبق آمار بانک مرکزی، ضریب جینی(نابرابری ثروت و درآمد در بین مردم) بیشتر شده البته با کاهش درآمد سرانه دولت تدبیر و امید، علاوه بر اینکه شاخص رفاه اجتماعی در کشور نسبت به سال 91 آفت داشته، یک شکاف درآمدی ماندگار نیز بین مردم ایجاد گشته است.
آقای روحانی که وعده داده بود با اجرایی شدن برجام، حدود 100 میلیارد دلار از پولهای بلوکه شده فروش نفت آزاد شده و به کشور برمیگردد اما این وعده هیچوقت عملی نشد و طبق گزارش جان کری در مجلس نمایندگان آمریکا، تنها 3 میلیارد دلار به ایران بازگردانده شد نه 100 میلیارد دلار!
یک نکته مهم در اینجا این است که با اینکه کشور در پسابرجام فروش نفت بیشتری داشته اما متاسفانه این فروش نفت به صورت خام و با قیمتی بسیار نازل صورت میگیرد و در عوض نیز همچنان پول فروش نفت به کشور بازنمیگردد! و دولت ما مجبور و ملزم شده تا به ازای فروش نفت تنها کالا وارد کشور کند که این مقوله بیش از پیش ما را به بازار مصرف جهان تبدیل کرده است.
متاسفانه در قضیه برجام به طرف غربی یعنی آمریکا اعتماد واهى شد و در راستای برقراری این معاهده امتیازات زیادی داده شد لذا آمریکا از برجام، نتیجه بخشی استراتژی فشار از طریق تحریمها را الگو گرفته است و مشخصا به بهانه های مختلف همچون حقوق بشر و حمایت از تروریست و برنامه تسلیحاتی موشکی و... سعی در تحریم کشور ایران برای راه اندازی برجام های بعدی(برجام2 و 3 و 4 که البته در سخنان رئیس جمهور محترم نیز مشاهده شده است)  من جمله برجام منطقه ای خواهد داشت.
"همچنانکه جان کری نیز در ایام تصویب برجام در کنگره آمریکا رسما و بدون تعارف خطاب به نمایندگان و سناتورها گفته بود: "هر آنچه از تحریم ها را که ما به موجب برجام رفع کنیم، شما می توانید به بهانه های دیگر علیه ایران وضع کنید".
در همین راستا اخیرا هم شاهد طرح تحریم های جدید و جامعی از سوی آمریکا تحت عنوان تحریم های S722 بودیم که بدون هیچ قید و شرطی تمام برنامه موشکی و دفاعی ایران را دربر میگیرد و نهادهای انقلابی کشورمان من جمله سپاه را در جایگاه یک سازمان تروریستی مینشاند!
سپاهی که علاوه بر خون دادن جهت تامین امنیت کشور، در حوزه رفع مشکلات معیشتی و سازندگی کشور هم جهادگونه در حال خدمت رسانی به ملت هست.
مورد مهم دیگر در عدم اجرای تعهدات از طرف غربی ها این بود که متن برجام آن طور که میبایست بدون خلل و فرج باشد تا طرفهای غربی نتوانند نقض پیمان کنند نوشته نشده است و از همه مهمتر شروط نه گانه مقام معظم رهبری جهت تایید برجام نیز از طرف دولت رعایت نگشته است.
مسئله کلی که برای مقابله با خوی انحصارطلب و منفعت طلب آمریکایی ها مدنظر هست اینجاست که پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، شرایطی ایجاد نشد تا آمریکا را به این نتیجه برساند که تحریم ها بی اثر و کم اثر بوده است. بایست اذعان کرد که آمریکا رفتار ما را درقبال تحریم ها مشاهده کرده و نحوه مقابله با ما را در تداوم تحریم ها معنا کرده است لذا برای آنکه بتوانیم رفتار آمریکا در قبال افزایش فشار از طریق تحریم را تغییر دهیم باید بتوانیم محاسبات و تجربیات آمریکایی ها را مختل کنیم!
اما امروز حتما از نتایج و برکات این عهدشکنى طرف های غربی در قضیه معاهده برجام هر چند باعث درجا زدن کشور ما در مقوله پیشرفت صلح آمیز صنعت هسته ای شد این بود که تجربه تاریخی بسیار خوبی از عدم اعتماد به دشمن آشکاری چون آمریکا به ملت و دولتمردان کشور اضافه گشت.
مرتضی دهقان- فعال دانشجویی
انتهای پیام/


کد مطلب: 96472

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/note/96472/برجام-تجربه-شکست-خورده-غیرقابل-تعمیم

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir