کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در ادامه خشکسالی های جنوب شرق کشور؛

زندگی تمساح پوزه کوتاه ایرانی در معرض نابودی/خشکسالی دامن 12 حلقه چاه آب آشامیدنی سرباز را گرفت

22 ارديبهشت 1397 ساعت 7:46

در حالی خبرها حاکی از خشک شدن سد پیشین در شهرستان سرباز است که خشکسالی های اخیر در محدوده بالادست و پایین دست این سد می تواند به زندگی طبیعی و زیستگاه اصلی تمساح پوزه کوتاه ایرانی (گاندو) آسیبی جدی وارد کند.


به گزارش عصرهامون، خشکسالی های 20 ساله اخیر خسارات زیادی به بخش های کشاورزی، اقتصادی، اشتغال و غیره مردم در جنوب شرق ایران و استان سیستان و بلوچستان وارد کرده است به گونه ای که این امر باعث مهاجرت مردم و خالی شدن برخی از روستا ها در پاره ای از نقاط این دیار شده است.
این خشکسالی ها هم اینک گریبانگیر بهشت پنهان بلوچستان و هندوستان کوچک ایران که مرکز تامین میوه های گرمسیری ایران است، شده به نحوی که بر اثر کاهش بارندگی ها رود سرباز و سد پیشین که برای سال های متمادی تنها منبع مطمئن و مناسب برای تأمین آب مورد نیاز شهروندان شهرستان سرباز و مناطق همجوار آن بود، با کاهش شدید منابع آبی رو به رو شده و حتی سخن از خشک شدن کامل این دو منبع بی نظیر آبی به میان آمده است و این موضوع به قدری شدید است که مقامات محلی از عدم ورود منابع آبی جدید به سد پیشین طی یک و نیم سال گذشته خبر می دهند.
در همین رابطه معاون برنامه ریزی و امور عمرانی فرمانداری شهرستان سرباز در گفت و گو با پاپایا اظهار کرد: هم اینک حجم آب سد پیشین کمتر از 25 میلیون متر مکعب است که 18 میلیون متر مکعب آن رسوب بوده و غیر قابل استفاده است.
 
خشکسالی زندگی تمساح پوزه کوتاه ایرانی را به خطر انداخت
مجیب حسنی افزود: محدوده بالادست و پایین دست سد پیشین، زیستگاه اصلی تمساح پوزه کوتاه ایرانی (گاندو) است که خشکسالی این منطقه می تواند به زندگی طبیعی این گونه با ارزش آسیبی جدی وارد کند.
وی با بیان اینکه سد پیشین نقش مهمی در اشتغال و تولید انواع محصولات کشاورزی در پایین دست دارد، خاطرنشان کرد: ذخایر موجود در این سد تامین کننده آب بیش از 600 چاه کشاورزی رودخانه پایین دست آن است.
 

وی ادامه داد: شهرستان سرباز در سال های اخیر با مشکلات فراوان بی آبی و خشکسالی مواجه بوده و این بحران تاکنون خسارت جبران ناپذیری به بخش های مختلف وارد کرده است.
حسنی احداث آب شیرین کن، انتقال و استفاده از آب دریا برای تامین آب آشامیدنی شهری و روستایی و تامین آب کشاورزی و صنعت را ضروری دانست و  تصریح کرد: باید هرچه زودتر برای حل این مشکل چاره اندیشی شود.
 
12 حلقه چاه آب آشامیدنی سرباز کاملا خشک شده است
پیش از این حمید الدین یوسفی فرماندار سابق شهرستان سرباز نیز با اظهار نگرانی از مشکلات ناشی از خشکسالی در این منطقه اظهار کرده است: منابع آبی سرباز وابستگی شدیدی به بارندگی های فصلی دارد که کاهش چشمگیر نزولات آسمانی، افزایش دما، کوهستانی بودن منطقه، بالا بودن سنگ کف و سطحی بودن اکثر منابع آبی مشکلات بی آبی را در این شهرستان دو چندان کرده است.
وی افزود: سرباز جمعیتی قریب به 200 هزار نفر و وسعت 11 هزار و 500 کیلومتر مربع دارد که 95 درصد مساحت آن کوهستانی و صعب العبور است.
فرماندار سابق سرباز بیان کرد: 80 درصد جمعیت سرباز در دوطرف حاشیه رودخانه بزرگ 313 کیلومتری سکونت دارند و عموم مردم روستایی این شهرستان از دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی با مشکل جدی مواجه هستند.
وی ادامه داد: از مجموع 635 روستا و آبادی دارای سکنه در سرباز تنها 143روستا دارای شبکه آب آشامیدنی هستند که 80 درصد این شبکه نیز فرسوده است.
یوسفی  گفت: 18 روستا به طور سیار و سقایی آبرسانی می شوند و 63 روستا نیاز به آبرسانی سیار و 18 حلقه چاه به لایروبی و کفشکنی نیاز دارند.
 

وی خاطرنشان کرد: هم اینک به حداقل پنج دستگاه کفکش برای لایروبی، کف شکنی و 2 دستگاه تانکر برای آبرسانی سیار به روستاهای هدف مورد نیاز است.
فرماندار سابق شهرستان سرباز ادامه داد: سالانه به اجرای 30 کیلومتر لوله گذاری و اتصالات برای اصلاح، توسعه و بازسازی شبکه فرسوده آب شهرستان سرباز نیاز است.
وی  تصریح کرد: با توجه به شرایط بحرانی پیش آمده برای جلوگیری از چالش های اجتماعی، شیوع بیماری های روده ای و انگلی، جلوگیری از پدیده مهاجرت و حاشیه نشینی نیاز است تا اعتبارات ویژه ای برای تقویت ناوگان آبرسانی سیار، مقابله با پدیده خشکسالی، اختصاص تانکر و تامین به موقع آب شهری و روستایی اختصاص یابد.
یوسفی گفت: خشکسالی و کمبود شدید بارندگی ها، گرما و دمای بالای هوا خسارت های سنگینی به بخش کشاورزی این شهرستان وارد کرده است.
 وی ادامه داد: سد پیشین با ظرفیت 175 میلیون مترمکعب خشک شده و هم اینک کمتر از پنج میلیون مترمکعب آب برای استفاده دارد.
یوسفی در پایان اختصاص اعتبارات خشکسالی، برآورد خسارت و جبران ضرر و زیان کشاورزان سرباز را خواستار شد و افزود: تنها راه تامین آب آشامیدنی و کشاورزی این شهرستان، شیرین سازی و انتقال آب دریای عمان است.

انتهای پیام/


کد مطلب: 102408

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/102408/زندگی-تمساح-پوزه-کوتاه-ایرانی-معرض-نابودی-خشکسالی-دامن-12-حلقه-چاه-آب-آشامیدنی-سرباز-گرفت

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir