> صنایع دستی سیستان در معرض نابودی! آتش واردات تنها امید ساکنان را به باد داد | عصر هامون
تاریخ انتشار :دوشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۴۴
حصیربافی به عنوان مهمترین صنایع دستی در منطقه شمال استان به شمار می آید که در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی های 20 ساله، رنگ و بوی خود را از دست داده است.
صنایع دستی سیستان در معرض نابودی!/ آتش واردات تنها امید ساکنان را به باد داد
به گزارش عصرهامون، از زمان وقوع دیده خشکسالی در سیستان و بلوچستان و خشکی پهنه تالاب بین المللی هامون، مردم کشاورز، دامدار و صیاد ساکن در حوزه سیستان و اطراف این تالاب بین المللی سعی کردند با تجارت و دیگر ظرفیت های اشتغال موجود در منطقه، معیشت خانواده خود را تامین کنند.
حصیر بافی یکی از مهمترین صنایع دستی حال حاضر سیستان به شمار می آید که بیش از فرش بافی به آن توجه می شود به گونه ای که این میراث ماندگار پس از خشکسالی و بسته شدن مرز مورد استقبال جوانان و دیگر ساکنان این منطقه در راستای تامین معیشت خانواده قرار گرفته است.
با تداوم خشکسالی ها و کم شدن مواد اولیه این رشته که از تالاب هامون بدست می آمده، حال، حصیر بافی که یک پیشه و هنر طایفه های سیستان بوده رو به نابودی قرار گفته است.
امروزه با گذشت بیش از ۱۹ سال از بحران پياپي خشکسالی در منطقه و هامون، هنر با ارزش حصیر بافی که علاوه بر استفاده های کاربردی در تامین معاش خانواده ها نقش بسزایی داشته به دلیل نبود مواد اولیه که منبع اصلی آن بستر هامون مي باشد، به طور کلی از بین رفته و شیوه بافت آن به گونه ای دیگر تغییر یافته است.
تحت تاثير اين عوامل حصیر یافی در بخشهایی از منطقه در شمال شهرستان هیرمند (روستای ملاعلی ) نيمروز و شهر علي اكبربه صورت معدود وبا استفاده از نمونه مشابه اما متفاوت به نسبت گذشته، بجای استفاده از لوخ (خلک) از نی های باغی، محصول زمینهای کشاورزی استان گلستان تهیه می شود و تعدادی اندک از افراد با تحمل هزینه های گزاف ماده اولیه آن را از این استان تهیه و اقدام به بافت حصیر به همان شیوه گذشته را می کند که با کاربردیهای مشابه به نسبت حصیر بافته شده از (خلک) در سقف منازل، تهيه سايبان و جايگاه دام و غيره مورد استفاده می شود.
 

با این حال می توان گفت هامون به عنوان یک منبع موثر و اثرگذار در معاش و کسب و کار طایفه صیاد نقش حیاتی داشته است که این روزها به بیابانی با انواع تهدیدهای زیست محیطی مبدل شده و ريشه اين گياه بطور كلي از بين رفته است .
رمضان صيادی ساكن روستاي ملاعلي كه با تهيه نی از استان گلستان به تهيه حصير مبادرت ورزيده است به خبرنگار ندای هیرمند گفت: تهيه اين گونه از نی با مشكلات فراوان و هزينه گرافي از استان گلستان همراه است.
وی خاطر نشان كرد: بافت اين نوع حصير با زحمت بيشتري همراه است زيرا بافت حصير با لوخ به جهت طرافت، حجم كمتر و سبكي راحت تر بود و با متراژ‍ بيشتری بافته می شد اما دشواری در جابجائی و سنگينی اين نوع در زمان بافت اندازه ان را كاهش داده و از نظر قيمت هم كمتر از نوع اولی می باشد.
صيادی افزود: يكی از مشكلات بافت اين نوع حصير تهيه مواد اوليه و هزينه های جانبی آن است كه برای بافندگان به صرفه نيست و با اينكه نيروی انسانی بيشتری در بافت آن دخيل هستند، روزانه كمتر از 30 هزار ريال درآمد خالص را با كسر هزينه جانبی شامل می شود.
وي افزود: احيا و آبادانی درياچه هامون يكي از نعمت های بزرگ براي مردم سيستان و خصوصا طايفه صيادی و ديگر طوايفی كه با آن سركار داشتند محسوب می شد كه امروزه به دليل بی توجهی مسئولين در تامين حق آبه هامون از كشور افغانستان اينگونه به خشكی منجر شده است كه يكي از دلايل مهاجرت روستائيان خصوصاً حاشيه نشينهای هامون تحت تاثير خشكی هامون می باشد به طوريكه بيش از يك سوم ساكنان اين روستای مرزی به شهر زابل و ديگر شهرهای ايران جهت تامين معاش كوچ كرده اند، زيرا هيچ گونه سرگرمی و شغلی جهت تامين نيارهای زندگی آنها وجود ندارد.
بايد گفت عدم مديريت صحيح آب در زمان سيلابها يكی از مشكلات عمده اين منطقه است كه در صورت هدايت آب به بستر هامون و با تكثير گياه توتك مويوان اميدوار بود كه در سال آبی آینده در صورت جاری شدن آب به بستر هامون زمينه رشد اين گياه وجود دارد همان كاری كه اين روزها در هامون كوه خواجه با همت جوانان در حال انجام است.
در گذشته اولين منطقه ای كه از هامون آب گيری می شد هامون پوزك و تخت عدالت بود اما امروزه به دليل تذابير اتخاذ شده، ايجاد دايك های مرزی مانعی جدی در ورود آب به اين منطقه محسوب می شود در كنار تغييرات اعمال شده در رودخانه هيرمند از مبدا با اقدامات انجام شده در (سد كجكی) و در ( ادامه سد كافردم) ودر نهايت مسير انحرافی ايجاد شده از سوی كشورافغانستان از عمده مشكلاتی است كه از ورود آب به اين منطقه جلوگيری می كند.
 

یک کارآفرین نیمروزی در این خصوص گفت: در زمان پر آبی تالاب هامون، مواد اولیه مورد نیاز از خود تالاب تامین می شد اما در حال حاضر باید از ساری و مازندران مواد مورد نیاز را تامین کنیم که این هزینه های زیادی را بر دوش ما می گذارد.
علیرضا صیادی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون افزود: با راه اندازی کارگاه طرح اقتصاد مقاومتی که پدرم نیز به اینکار مشغول بوده است، توانستم غیر از تامین مخارج و معیشت خانواده خود، 6نفر دیگر را نیز به صورت موقت پای کار بیاورم.
وی با بیان اینکه یک دهه است در این کارگاه به فعالیت مشغول است، خاطر نشان کرد: متاسفانه در عرصه حصیر بافی نیز به مثل دیگر هنرهای صنایع دستی حضور دلالان را شاهد هستیم.
وی ادامه داد: در این عرصه دلالان با خرید حصیر از کارگاه ما، آنها را به دبی، کشورهای همجوار و استانهای دیگر کشور ارسال می کند و سود بالایی را به جیب می زند.
صیادی تاکید کرد: نمی توانیم انتظار اشتغال را از دولت داشته باشیم و در این راستا باید به سمت کارهای خود اشتغالی برویم، کار هایی به مثل حصیر بافی کاری هنری است که می توانیم معیشت خانواده را کسب کنیم.
این کار آفرین در ادامه گفت: مسئولان بهتر است که به جای شعار دادن حمایت از کارآفرینان را در دستور کار خود قرار دهند و حمایت خود را تنها به یک مدت محدود، محصور نکنند.
وی با تقدیر از بسیج سازندگی بابت مشاوره و حمایت از کارآفرینان، خاطر نشان کرد: این نهاد با تمام توان در کنار کارآفرینان ایستاده است.
 
انتهای پیام//
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcirrazzt1auw2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما