تاریخ انتشار :شنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۷:۵۸
در حالی روز به روز بی آبی بیشتر بر استان سیستان وبلوچستان حاکم می شود که کاشت بی رویه هندوانه در مزارع کشاورزی شهرستان دلگان موجب به تاراج رفتن آب سفره های زیرزمینی و رها شدن این محصول در زمین های کشاورزی شده است.
بی آبی،خشکسالی،کشت هندوانه،خسارت به کشاورزان،حفرچاه های غیرمجاز
عکاس: بامری
بی آبی،خشکسالی،کشت هندوانه،خسارت به کشاورزان،حفرچاه های غیرمجاز عکاس: بامری
به گزارش عصرهامون، در روز های اخیر خبرهایی زیادی مبنی بر نابودی محصولات کشاورزی هندوانه و گندم در سیستان و بلوچستان منتشر شد که هر بار این نابودی خسارات زیادی به کشاورزان وارد کرد.
از آنجایی که هندوانه محصولی است که برای به ثمر رسیدن آب فراوانی نیاز دارد و سفره آب‌های زیر زمینی را کاهش می دهد اما همچنان شاهد کشت مازاد این محصول و در نهایت خرابی در برخی از مناطق به ویژه شهرستان دلگان در استان سیستان وبلوچستان هستیم که علی رغم این موضوع وزارت جهاد کشاورزی، خانه کشاورز و وزارتخانه ها و سازمان های ذیربط موفق نشدند جلوی کشت این محصول آب بر را بگیرند و کشاورزان از روی عادت همچنان هندوانه کشت می کنند.
این کشت بی رویه با توجه به خشکسالی های مکرر در کشور و برداشت های غیر مجاز از آب های زیر زمینی روز به روز وضعیت آبی کشور را بحرانی تر می کند و باعث شده در سایه عدم مدیریت صحیح آب شاهد رشد بیابان در کشور باشیم و در پایان نیز این محصول آب بر به دلیل ازدیاد به گاوداری ها انتقال داده شود.
علی ای حال کشت این محصولات آب بر در جنوب استان سبب شده تا نه تنها بی آبی روز به روز بر استان حاکم شود بلکه به کشاورزان نیز خسارت هایی وارد شود.
 
به اسم کشاورزان دلگانی به کام سودجویان
ناگفته نماند که منطقه جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان در جنوب غرب استان سیستان و بلوچستان حاصلخیزترین زمین های کشاورزی در منطقه جنوب شرق کشور را دارد. حاصلخیزی این زمین های کشاورزی و همچنین آب های زیرزمینی فراوان در این منطقه موجب شده تا افرادی از استان های مرکزی کشور به سمت جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان روی بیاورند، افرادی که زمین های کشاورزی اهالی این منطقه را به بهای اندک و ناچیزی اجاره کرده و محصولاتی مانند هندوانه و طالبی می کارند.
 

بامری یکی از اهالی جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان در گفتگو با خبرنگار دلگان پرس اظهار کرد: از هشت سال قبل زمین کشاورزی خود را به افرادی که از استان اصفهان آمده بودند برای کاشت هندوانه اجاره دادم و در قبال آن دریافت مبلغ ناچیزی که از این شخص دریافت کردم و موتورپمپ کشاورزی خود را هم اجاره دادم که این شخص کل موتور پمپ را هندوانه می کاشت و به صورت ۲۴ ساعت شبانه روز روشن بود.
وی با بیان اینکه هندوانه از جمله محصولات کشاورزی است که آب زیادی می خواهد تا رشد و نمو کند، گفت: این شخص با کاشت هندوانه و فروش آن سود بسیار زیادی نصیبش می شد، به طوری که بعد از دو سال چند موتور پمپ کشاورزی را در جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان اجاره کرد.
 
کاشت هندوانه با حفر چاه های غیرمجاز در دلگان
این کشاورز در تکمیل مطلب فوق ادامه داد: در پی این اتفاق برخی از اهالی بومی این منطقه که سود این افراد مهاجر در کاشت و فروش هندوانه را مشاهده کردند تصمیم گرفتند که خود نیز این محصول را بکارند به گونه ای که روند کاشت محصول هندوانه در منطقه جلگه چاه هاشم در سه سال گذشته رشد بسیار زیادی داشته است.
بامری با اشاره به اینکه کشاورزانی که دو سال گذشته هندوانه کاشته بودند سود بسیار زیادی نصیبشان شده بود، گفت: همین امر موجب شد که در سال زراعی ۹۶ عده زیادی با حفر چاه های غیرمجاز به سمت کاشت هندوانه روی بیاورند.
 

این کشاورز جلگه ای بیان کرد: کاشت بیش از اندازه هندوانه در سال ۹۶ موجب شد که هندوانه نرخ کمی داشته باشد و همچنین معضلاتی مانند نبود کامیون و نخریدن هندوانه موجب ضرر عده زیادی از کشاورزان این منطقه شد.
بامری اضافه کرد: نخریدن هندوانه موجب شد تا عده زیادی از کشاورزان جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان محصول خود را سر زمین های کشاورزی رها کنند.
وی ادامه داد: برخی از کشاورزان این منطقه حتی هزینه کاشت و نگهداری چند ماهه هندوانه را به دست نیاوردند.
بامری با تاکید بر اینکه جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان زمین های حاصلخیزی برای کشاورزی دارد، افزود: روی آوردن کشاورزان این منطقه از کاشت چای ترش، حنا، کنجد و ... به محصول هندوانه که مصرف آب بالایی دارد، موجب هدررفت و به تاراج رفتن سفره های زیرزمینی آب این منطقه شده است.
بر اساس اعلام کارشناسان کشاورزی برای تولید هر کیلو هندوانه که به عنوان یکی از محصولات پر آب کشاورزی محسوب می‌شود به طور میانگین ۳۰۰ لیتر آب استفاده شده و با تولید در هر چهار فصل؛ به عراق، امارات متحده عربی و کویت صادر می‌شود ولی با اینکه ایران در بحران کم‌آبی به سر می‌برد ارزش واقعی آب مصرف شده در کشت این محصول پر آب در نظر گرفته نمی‌شود.
علیرضا رجائی مدیر عامل مرکز توسعه خواهرشهرهای ایران در این‌باره به خبرگزاری مهر گفته است: طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، ایران با تولید سالانه بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن هندوانه در رتبه چهارم جهان قرار داشته و با صادرات ۱۰۰ هزار تن هندوانه سالانه بیش از ۵۰ میلیارد متر مکعب آب به خارج از کشور بدون در نظر گرفتن قیمت و ارزش آب صادر می‌شود.
 

با این حال که استان سیستان و بلوچستان یکی از کم بارش ترین استان های کشور است، اما کاشت محصول پرآبی مانند هندوانه در جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان این استان جای تامل دارد.
چرا مسئولان از کاشت چنین محصول پرآبی که موجب تاراج رفتن آب سفره زیرزمینی و در آینده موجب فاجعه زیست محیطی می شود جلوگیری نمی کنند؟
جواب این سوال را باید مسئولان این استان در سال زراعی ۹۷ با جلوگیری از کاشت محصول هندوانه در سیستان و بلوچستان خشک بدهند.


انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdca0un6049nwi1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما