تاریخ انتشار :جمعه ۲۳ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۰۷:۰۰
به عقیده بسیاری از کارشناسان مسائل اقتصادی و اجتماعی، گردشگری و جذب توریست همان نسخه شفا بخش اقتصاد سیستان و بلوچستان بوده و می تواند بسیاری از مشکلات این استان زیبا و بی نظیر را حل کند.
سیستان و بلوچستان بهشت طبیعی و گردشگری ایران
سیستان و بلوچستان بهشت طبیعی و گردشگری ایران
به گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان استانی نام آشنا در جنوب شرقی ایران، منطقه ای با آب و هوایی بهشتی و بی نظیر که  با وجود ظرفیت ها و توانمندی های فراوان در حوزه های مختلف تجاری، اقتصادی، صنعتی، معدنی، فرهنگی و گردشگری همچنان غریب مانده و با وجود اینکه اخیرا زیاد نامش را می‌شنویم اما نگاه ویژه ای برای حل مشکلات آن از سوی مسئولین دولتی اندیشیده نشده و در پی بی‌مهری مسئولین نفسی برای مردم خون گرم و مهربانش باقی نمانده است، صبورترین و ساکت‌ترین اقوام ایرانی که در پهناورترین استان کشور ساکن هستند و زیر بار بی‌توجهی، فقر، بی‌آبی و نداشتن هوای سالم همچنان مهر سکوت بر لب زده‌اند و کسی نیست به دادشان برسد و همچنان محکم پای اعتقاداتشان ایستاده و مرزداران بی ادعای این مرز و بوم هستند.
این استان که پهنه گسترده‌ای از جنوب شرقی کشور جای گرفته و از شرق با دو استان افغانستان و پاکستان همسایه بوده و از جنوب نیز به آب های بین المللی ارتباطی نزدیک دارد به گونه ای که تنها بندر اقیانوسی کشور در شهر چابهار در جنوب سیستان و بلوچستان قرار دارد، این استان پهناور چیزی در حدود ۱۱ درصد از کل مساحت ایران به خود اختصاص داده اما در نقطه مقابل از سرمایه و امکانات کشور هیچ بهره‌ای نبرده و بسیار مهجور مانده به گونه ای که با وجود معادن بی شمار و امکانات بی بدیل طبیعی و نیروی انسانی متخصص هیچ کارخانه مهمی در این منطقه احداث نشده و اشتغال زائی بجز در مواردی که سپاه و بسیج اقدامات خوبی انجام داده اند، چیزی از سوی دولت مشاهده نشده است.
 
هندوستان کوچک؛ مقصد گردشگری ایران
 شاید اگر بشنوید که سیستان و بلوچستان به عنوان مقصد گردشگری انتخاب شده و برنامه ریزی های زیادی نیز در این زمینه انجام گرفته است تعجب کنید به خصوص اگر پایتخت نشین بوده و یا ساکن مناطق سرسبز و سردسیر و خوش آب و هوا ایران باشد اما این حقیقتی است غیر قابل انکار که این سرزمین با وجود همه مشکلت پیش رو بهترین محل برای سفر و گردشگری است.
اگر فقط یک بار به یکی از شهرهای سیستان و بلوچستان سفر کرده باشید، می‌توانید فقر، عدم امکانات و زندگی دردآور مردم آن را با اولین نگاه حس کنید و امکان ندارد بغض گلویتان را فشار ندهد و نفستان از این حجم گرسنگی نگیرد اما هر گردشگری یکبار به این استان سفر کند آن را یکی از گزینه های سفرهای آینده خود قرار می دهد و سفر به این استان پهناور را به دیگران نیز توصیه می کند.
این سرزمین اساطیری که نام آن بارها در شاهنامه فردوسی و کتب تاریخی این مرز و بوم آمده و بزرگان بسیاری زاده این دیار هستند بدان جهت به ‘هندوستان کوچک’ معروف است که در آن آیین های متفاوت و قومیت های گوناگون در بستر طبیعتی گاه وحشی و گاه آرام وجود دارد، به گونه ای که در فصول سرد سال که بسیاری از مناطق کشور درگیر برف و یخبندان بوده و با سرمای استخوان سوز رو به بو هستند در شهرستانهای جنوبی و ساحلی سیستان و بلوچستان که به آبهای اقیانوسی جهان دست برده و از گرمای خط استوا بهره مند شده، از هوایی مطبوع بهره می برد و در تابستان که همه جای کشور با گرمای سوزان و طاقت فرسا دست به گریبان است مرکز این استان با هوایی خنک بعضا با بارندگی سیل آسای و یا سرما در محدوده تفتان رو به رو است و به نوعی در تمامی ایام سال از برف و یخ در بهشت اناری تا هندوانه و طالبی را می توان در این استان یافت.
از سوی دیگر کاشت و تولید انواع محصولات کشاورزی گرمسیری، نیمه گرمسیری و سردسیری چون موز، انبه، پاپایا، مرکبات، سیب، آلو، انار، زردآلو و انگور و غیره از دیگر توانمندیهای این استان پهناور است و به دلیل همجواری با افغانستان و پاکستان دارای فرهنگ های مشترک بسیاری با این دو کشور همسایه بوده و علاوه بر آن به دلیل تاریخ کهن خود جاذبه های تاریخی متعددی دارد که از معروفترین آنها می توان به شهر سوخته در شمال و قلعه ناصری در جنوب این استان اشاره کرد که هر یک به تنهایی دارای تاریخی کهن و منحصر به فرد است.

سیستان و بلوچستان سرزمین مهر و دوستی
از نام سیستان و بلوچستان پیداست که دو قوم ‘سیستانی’ یا زابلی و ‘بلوچستانی’ یا بلوچ در آن بیشترین سکنی را دارند اما سایر اقوام از جمله کرمانی، یزدی، بیرجندی، خراسانی، شمالی، ترک و کرد نیز در کنار سایر مردم خونگرم این سامان سکونت دارند.
یکی دیگر از زیبایی های خاص این استان را باید همزیستی مسالمت آمیز شیعه و سنی دانست که به زیبایی در کنار هم با وحدت و برادری دوش به دوش هم ایستاده اند مردم این استان در قسمت شمالی در منطقه سیستان به گویش سیستانی(زابلی) و مردم منطقه بلوچستانی به زبان بلوچی سخن می گویند و مردم شمال استان بیشتر شیعه و مردم جنوب اهل تسنن هستند، البته در هر دو بخش شیعه و سنی زندگی می کنند، در زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان که به عنوان پایتخت اتحاد اقوام و مذاهب شناخته می شود اوج تنوع اقوام ایرانی و حتی سیک های هندوستانی به چشم می خورد، مهربانی، خوی بسیار دوست داشتنی و میهمان نوازی آنان از نکات بسیار جالبی است که نظر بسیاری از مردم را به خود جلب کرده است و همچنین آب و هوای مطبوع استان به ویژه در ایام نوروز از جاذبه های گردشگری این استان دور از مرکز است.
اما هر آنچه به آن اشاره شد را باید فرع در نظر گرفت زیرا اصل اهمیت این تنوع در همزیستی مسالمت آمیز و زیبا این اقوام و مذاهب با یکدیگر است به طوری که در این استان بسیاری از پیروان مذاهب و افراد اقوام مختلف با یکدیگر ازدواج کرده و در آیین های دینی و جشن های یکدیگر حضور می یابند که در کمتر مکانی در دنیا می توان چنین سبک زیبایی از زندگی و وحدت را مشاهده کرد.
وجود بازارهای بدیع و متنوع در سراسر این استان به ویژه منطقه آزاد چابهار و بازار رسولی زاهدان معروف بوده و همه ساله مسافران و گردشگران زیادی را به خود جذب می کند که این امر نه تنها موجب فعال شدن چرخه اقتصاد مردم بومی استان بلکه باعث می شود تا خاطره خوبی از این سفر به یاد ماندنی در ذهن گردشگران باقی بماند.
 
صنعت گردشگری یکی از اولویت های اصلی حمایت حقوقی و قضایی است
حجت الاسلام ابراهیم حمیدی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون ، با تاکید بر اینکه حمایت از صنعت گردشگری از اولویت های دستگاه قضا است، اظهار کرد: این حمایت ها به روش های مختلف انجام می شود که بازنگری در قوانین یکی از این حمایت‌هاست تا بتوانیم با حمایت گسترده از گردشگران و صنعت گردشگری در این استان زمینه ورود توریست و مسافران را به منطقه تسهیل کنیم.
رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان افزود: در واقع صنعت گردشگری به عنوان سومین صنعت درآمد زا در جهان شناخته می شود و بسیاری از کشورها بر روی آن کارکرده اند ضمن اینکه یکی از راههای رشد اقتصادی و کسب درآمد ارزی بشمار می رود در پیشگیری از وقوع جرم نیز موثر است که این مهم نیز مورد توجه ماست.
وی با اشاره به اینکه تقویت صنعت گردشگری از مهمترین برنامه های قوه قضائیه است، بیان کرد: باید از این ظرفیت خاص و مهم نهایت استفاده را برای پیشگیری از وقوع جرم ببریم چراکه هر چه امنیت در منطقه افزایش یابد به تبع آن صنعت گردشگری نیز ارتقاء می یابد و هر چه صنعت گردشگری توسعه یابد احساس امنیت نیز بیشتر می شود.
وی گفت: هم اینک سیستان و بلوچستان از امنیت بسیار خوبی برخوردار است که این امر سبب جذب گردشگران به آن شده است.
رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان ادامه داد: با توجه به ظرفیت ها و توانمندی های بالای سیستان و بلوچستان در حوزه گردشگری باید زمینه جذب توریست های داخلی و خارجی را به این منطقه افزایش داد.
حمیدی اضافه کرد: دولت باید تسهیلات فراهم کند تا با کاهش یافتن هزینه های بالای سفر به سیستان و بلوچستان گردشگران به حضور در این استان ترغیب شوند.
 
سیستان و بلوچستان بهشت گردشگری در جنوب شرق ایران است
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون ، با اشاره به اهمیت توجه به موضوع گردشگری، اظهار کرد: رشد گردشگری و درآمدزایی آن و نقشی که در اقتصاد مناطق مختلف برجای می گذارد، می تواند آن را به عنوان ابزاری برای رهایی از فقر و محرومیت مناطق بویژه روستاها معرفی کند.
مجتبی میرحسینی با تاکید بر لزوم توجه به توسعه گردشگری دریایی، بیان کرد: موقعیت منطقه ای سیستان و بلوچستان از طریق حاشیه اقیانوس هند شرایط ویژه ای را برای توسعه اقتصادی ایران فراهم آورده است.
معاون گردشگری میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان با اشاره به ظرفیت های خاص گردشگری در سیستان و بلوچستان، تصریح کرد: ضروری است برای توسعه گردشگری در استان به عنوان یکی از استان های برخوردار از همه ظرفیت های طبیعی و تاریخی ضمن بهبود زیر ساخت ها حمایت های حقوقی و قضایی نیز صورت گیرد تا مشکلات موجود رفع شود.
وی ادامه داد: مهمترین راهی که می تواند سیستان و بلوچستان را از این بن بست گردشگری خارج کند راه دسترسی است که حمل و نقل ریلی بهترین آنها به شمار می رود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان با تاکید بر این مطلب که باید جلوی بسیاری از هزینه های اضافه در این موضوع گرفته شود، گفت: با توجه به بالا بودن هزینه های سفر به این استان ضروری است برای افزایش سفر به این منطقه یارانه هایی پیش بینی شود تا همگان از داشته های آن بهره مند شوند و پس از اینکه این استان به مرکز توجهات تبدیل شد از آن بهره مند شد.
 
تامین امنیت و اشتغال زائی از مهمترین آورده های گردشگری است
معاون امور اجتماعی و پیشگیری از جرم دادگستری سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون ، با تاکید بر لزوم توجه به تامین زیرساخت های گردشگری، اظهار کرد: بنا بر گزارش راه آهن استان افزون بر121 هزار مسافر در هفت ماه امسال از طریق خط ریلی استان جابجا شده اند که بیشتر آنان خروجی بوده است که باید برای جذب مسافر و گردشگر کار کرد و از این ظرفیت بهره برد.
وی بر نصب تابلوهای راهنمای گردشگری در مناطق مختلف بویژه ورودی شهرها تاکید کرد و گفت: این کار علاوه بر اینکه موجب شناساندن مراکز خاص گردشگری به عموم مردم می شود می تواند برای خود مردم استان نیز جذابیت ایجاد کرده تا در نقاط خاص به دنبال تجارت و تامین زیرساخت های گردشگری باشند.
محمد علی حمیدیان بر تامین سوخت مورد نیاز گردشگران و آموزش کارکنان فعال در حوزه گردشگری تاکید داشته و افزود: حضور گردشگران مزایای فراوانی نظیر بهبود کسب و کار، اقتصاد، اشتغال و انتقال فرهنگ را به همراه دارد.
محمدعلی حمیدیان ادامه داد: با توجه به مزیت های فراوان تفتان در حوزه جذب گردشگر در حال رایزنی برای استفاده از این ظرفیت هستیم.
وی همچنین با تاکید بر اینکه زیر ساخت های لازم در امر گردشگری باید تامین شود، تصریح کرد: در زمینه گردشگری باید به نیازهای استان توجه کرد و به زیرساختهای لازم در این بخش نگاهی ویژه داشته باشم.
حمیدیان گردشگری و اشتغال زایی را عاملی برای کاهش جرم و جنایت دانست و گفت: وقتی کار ایجاد شود و مردم مشغول کار باشند و گردشگران به این استان سرازیر شوند علاوه بر اینکه بسیاری از جرائم مرتبط با فقر کاهش پیدا می کند امنیت نیز مورد توجه قرار گرفته و می توان گردشگری را عاملی برای تامین امنیت نیز دانست.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcfmvdy0w6dxva.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها