تاریخ انتشار :پنجشنبه ۶ دی ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۱۸
گزارش عصرهامون از بی وفایی به یارمهربان در جنوب شرق کشور؛

غبار بی مهری بر پیکره کتابخانه های استان/کتاب در سیستان و بلوچستان کیمیاست

ساکنین استان سیستان و بلوچستان به دلیل نداشتن کتابخانه های و کتاب فروشی های استاندارد برای تهیه یک کتاب مجبور به طی مسافتی چند صد کیلومتری هستند که این مهم موجب بروز مشکلات بسیاری برای آنان شده است.
غبار بی مهری بر پیکره کتابخانه های استان/کتاب در سیستان و بلوچستان کیمیاست
به گزارش عصرهامون، سرانه مطالعه در هر کشوری را می توان عیار خوبی برای تامل بر فرهنگ یک جامعه و جامعه شناسی دانست در ایران نیز طی سال های اخیر توجه زیادی به افزایش سرانه مطالعه و فرهنگ سازی برای جذب بیشتر مردم به سوی این یار مهربان شده است.

به طور کلی کتاب برای برخی به عنوان کالای لوکس وارد سبد خانوار شده و برای برخی که دغدغه داشته نیز کالایی فرهنگی و اثرگذاری بر روی تفکر و فرهنگ است، هرچند با پیشرفت تکنولوژی کتاب از شکل سنتی خود خارج شده و رنگ و روی دیجیتالی گرفته است اما به راستی کتاب چه در وضعیت سنتی و چه در عرصه کتاب دیجیتالی، رسانه ای تاثیرگذار و فراموش نشدنی است که هیچ گاه به فراموشی سپرده نمی شود.

در واقع هرچه مردم یک کشور بیشتر به دنبال یادگیری و پیشرفت باشند دغدغه بیشتری برای مطالعه دارند و به همین دلیل است که سرانه مطالعه در کشورهای پیشرفته و به اصطلاح جهان اول، بسیار بیشتر از کشورهای جهان سوم و فقیر جهان است و برخی این سرانه را دلیلی برای پیشرفته بودن کشورها می دانند هرچند با وجود آنکه ایران، یکی از کشورهای با ضریب رشد در تربیت مهندسان و دانش آموختگان رشته های علوم انسانی و پزشکی بوده و در میان کشورهای خاورمیانه و حتی آسیا در جایگاه اول و سوم برترین کشورها قرار دارد اما همچنان ما ایرانیان یا با اکراه به مطالعه و خرید کتاب نگاه کرده و یا تنها برای سلفی گرفتن و فخر فروشی اقدام به خرید کتاب می کنیم.
 
فاصله معنادار سرانه مطالعه ایران با جهان
بنا بر اعلام منابع رسمی سرانه مطالعه در ایران چیزی در حدود 13دقیقه در روز است، چندی پیش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک گفت و گوی تلویزیونی با اشاره به شرابط بد سرانه مطالعه در کشور و با تأکید بر اینکه برخی آمارهای منتشره در رسانه ها گاه اغراق‌آمیز و غیرواقعی است، اظهار کرد: متاسفانه شاهد انتشار آمارهای عجیب بسیاری هستیم اما آماری که به درستی می توان به آن اتکای بیشتری کرد، این موضوع است که سرانه مطالعه در ایران چیزی حدود ۱۳ دقیقه بوده که البته این رقم به جز روزنامه‌ها و مجلات و همچنین مطالعه در فضای مجازی است به گونه ای که اگر بخواهیم از آنها نیز آماری بدیم باید گفت که سرانه مطالعه مجلات، روزنامه‌ها و فضای مجازی هم برای هر ایرانی چیزی در حدود ۲۰ دقیقه می باشد هرچند این شامل مطالعه است نه جست و جوهای اینترنتی و استفاده دیگر از شبکه های اجتماعی که نباید آن را با مطالعه اشتباه گرفت.

صالحی با تاکید بر اینکه این آمار به هیچ عنوانی زیبنده‌ی کشوری مثل ایران با فرهنگ و تمدنی کهن نیست، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل پایین بودن سرانه مطالعه این است که ما خیلی سریع از فرهنگ شفاهی وارد فرهنگ تصویری شدیم در حالی‌ که در کشورهای دیگر، زمان مناسبی برای تجربه کردن فرهنگ شفاهی داشته و به آهستگی نیز از این فرهنگ گذر کردند برای ما دوره فرهنگ مکتوب بسیار کوتاه تر از حد معمول بود.

در این میان سیستان و بلوچستان با وجود مشکلات بسیاری که در عرصه های مختلف دارد در موضوع سرانه مطالعه با 12دقیقه تنها یک دقیقه با متوسط کشوری فاصله دارد اما در موضوع کتاب خانه ها و دسترسی به کتاب این استان دنیایی با دیگر مناطق ایران تفاوت دارد به گونه ای که گلایه بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان این منطقه عدم دسترسی به کتاب است.
 
کتاب در سیستان و بلوچستان کیمیاست
در همین رابطه سمیه باران زهی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با گلایه از عدم رسیدگی به مشکلات کتابخانه های استان، اظهار داشت: بجز مرکز استان ساکنین دیگر شهرهای سیستان و بلوچستان با مشکلات زیادی در بحث کتابخانه ها روبه رو هستند و برای تهیه یک کتاب ساده مجبور به سفر به مرکز استان هستند.

این بانوی سربازی ادامه داد: شهرستان های جنوبی سیستان و بلوچستان هیچ کتاب فروشی ندارند به گونه ای که ما در شهرستان سرباز برای تهیه یک کتاب ساده نیز مجبوریم به زاهدان سفر کرده و یا اینترنتی کتاب مورد علاقه خود را سفارش دهیم.

وی با اشاره به اینکه کتابخانه های استان نیز استاندارد نیست، بیان کرد: کتابخانه های سیستان و بلوچستان نیز در حد و اندازه های مردم علاقمند به کتاب این استان پهناور نبوده و نمی تواند نیازهای ما را برآورده کند.

باران زهی خاطرنشان کرد: مهمترین دغدغه جوانان امروز بروز رسانی صفحات مجازیشان شده است که این مهم موجب نابودی نسل کتابخوان جامعه شده است.

وی با گلایه از عدم برنامه ریزی صحیح دولت در راه مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب، تصریح کرد: اگر دولت برای جذب جوانان کاری انجام ندهد همین تعداد اندک کتابخوان جامعه نیز به سوی فضاهای ناسالم کشیده می شوند.
 
استفاده از فضای مجازی راه نجات مطالعه در ایران
یکی دیگر از شهروندان سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، اظهار داشت: کتاب خوانی یکی از بهترین خصوصیاتی است که هر فردی می‌تواند داشته باشد.

وی افزود: اگر برای جذب افراد کتابخوان جامعه کاری نشود به زودی شاهد نابودی این خصوصیت بارز در میان جوانان و نوجوانان خواهیم بود.

مهدی راشکی با اشاره به اینکه جوانان و نوجوانان جامعه بازی های اینترنتی و فضای مجازی را به کتاب ترجیح میدهند، بیان کرد: در حالی که سرانه کتابخوانی ایران بسیار پایینتر از چیزی است که انتظار داریم عدم توجه به مشکلات و حل معضلات موجود باعث کاهش شدیدتر سرانه مطالعه خواهد شد.

وی استفاده از فضای مجازی به عنوان فرصت را گزینه ای برای نجات کتابخوانی دانست و گفت: وقتی میبینیم علاقه نسبت به کتب کاغذی کاهش یافته است چه بهتر است که به جای تاکید بر چاپ کاغذی، کتب جذاب را در قالب pdf و نرم افزارهای مجازی برای مخاطبین آماده کنیم تا علاوه بر جذب مخاطبین بیشتر، جلوی حمله فرهنگی دشمنان را نیز بگیریم.

این شهروند زاهدانی خاطرنشان کرد: نمی توان انتظار داشت که نسل جدید جامعه بازهم همچون گذشتگان علاقه ای به حمل کتابهای گاها سنگین داشته باشند پس باید به جای اینکه آنان را عوض کنیم خودمان بر اساس نیازهای موجود برنامه ریزی کنیم که این موضوع نیز عملی نمی شود تا دولت اقدامی درست در این زمینه انجام دهد.
 
ما به فرهنگ و پیشینه تاریخی خود خیانت کرده ایم
یک کارشناس مسائل اجتماعی نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با تاکید بر اینکه ما به فرهنگمان خیانت کرده ایم، اظهار داشت: با نگاهی به گذشته تاریخی خود به خوبی می فهمیم که بسیاری از کشورهای اروپایی کتب ارزشمند ما را به غارت بردند و از مطالب آن ها برای پیشرفت و توسعه خویش استفاده کردند و اینک به این پیشرفت علمی، اجتماعی و فرهنگی رسیده اند اما ما حتی سراغ این کتب نرفتیم و حتی نمی دانیم که این کتب چه بودند و چه ارزش هایی را می توانست برای ما به همراه داشته باشد که این خیانت به فرهنگمان است.

وی افزود : در حوزه فرهنگ و دانش، جامعه ما با ضعف های اساسی و بسیار مهمی روبرو است که مهمترین دلیل این مشکلات ناشی از بی توجهی افراد به کتابخوانی و سرانه پائین مطالعه در جامعه می باشد.

یوسف محمدزاده با اشاره به اینکه کتاب و کتابخوانی باید مورد توجه قرار گیرد، بیان کرد: مطالعه نه تنها در تاریخ ایران بلکه در تاریخ جهان اسلام نیز به عنوان یکی از مهمترین اولویت ها محسوب می شود تاجایی که بزرگترین معجزه نبی مکرم اسلام نیز کتاب قرآن میباشد.

وی ادامه داد: وقتی میخواهیم انسان را تعریف کنیم اول به عقل و درک و منطق آن توجه میکنیم بعد نیز به خواندن و نوشتن، وقتی مهمترین ویژگی و تمایز بشر با سایر مخلوقات ، فهم ، درک خواندن و تحقیق است چرا باید به این ویژگی خاص پشت کرد.

کاهش مطالعه نتیجه بی توجهی ما به فرهنگمان است
محمد زاده با تاکید بر اینکه در موضوع کاهش سرانه مطالعه همه ما مقصر هستیم، گفت: تمامی افراد مؤثر جامعه و بزرگان و حتی افراد عادی جامعه در لیست اصلی مقصران ماهش سرانه مطالعه قرار دارند بی شک تا به مطالعه باز نگردیم و رفتار عملی فرهنگی ناشی از مطالعه از خود بروز ندهیم جامعه اصلاح نمی شود و این مهم نیز نیازمند عظمی ملی و جهادی است.

وی بیان کرد: این که جامعه در توسعه و مدیریت با مشکل مواجه شده ، حقوق شهروندی را به خوبی درک نکرده و به حقوق دیگران احترام نمی گذارد به دلیل فاصله ای است که مردم با کتاب و مطالعه گرفته اند و تا این فاصله برطرف نشود ، امور اصلاح نمی گردد.

این کارشناس مسائل اجتماعی اظهار داشت: نقش کتاب بسیار مهم است و باید با برنامه‌ریزی دقیق و درست نوجوانان و جوانان را  به سمت کتاب، کتابخوانی و کتابخانه‌های عمومی جلب و موجب افزایش شور و شوق کتابخوانی در شهرستان شویم.

وی در پایان با تاکید برلزوم توجه به محتوای کتاب و به روز بودن آنها در کتابخانه‌های عمومی گفت: فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی در عدم علاقه جوانان و نوجوانان به کتاب و کتابخوانی تاثیرگزار است و نیاز است در این خصوص آسیب‌شناسی جدی صورت پذیرد.
 
 
 انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcepp8znjh87oi.b9bj.html
منبع : عصرهامون
نام شما
آدرس ايميل شما