> صفر تا صد انتقال آب عمان به شرق کشورشریانی با تپش قلب چابهار | عصر هامون
تاریخ انتشار :شنبه ۶ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۲۳
طرح انتقال آب از دریای عمان، پروژه ای است که پس از مدت ها تحقیق و بررسی، در آستانه اجرایی شدن قرار گرفته و امید زیادی را در دل ساکنین شرق کشور ایجاد کرده است.
صفر تا صد انتقال آب عمان به شرق کشور/شریانی با تپش قلب چابهار
به گزارش عصرهامون، طرح جامع تامین و انتقال آب شرب و صنعت استان های نوار شرقی کشور، پروژه ای است که از طریق آن آب مورد نیاز سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی از منبع بیکران دریای عمان و سایر منابع جانبی تامین و منتقل می شود.

نبود منابع زیرزمینی کافی و بارندگی اندک در استان های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و همچنین افت سطح آب های زیرزمینی در خراسان رضوی که مخازن این استان را با کسری یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعبی  در سال مواجه کرده، لزوم عملیاتی کردن پروژه انتقال آب دریای عمان را در این استان برای جبران کمبود منابع را بیش از پیش کرده است.

طرحی که به واسطه آن آب دریای عمان پس از برداشت و تصویه در خط لوله ای به طول حدود 1510 کیلومتر جریان پیدا کرده و کام تشنه سه استان کشور را سیرآب می کند.

از جمله مهم ترین مزیت های  این طرح می توان به عمق بالای دریای عمان و ارتباط آن با اقیانوس هند اشاره کرد؛ عواملی که سبب شده تا بسیاری از نگرانی ها در این حوزه مرتفع گردد.
 

 
بررسی منابع و مصارف و تعیین دبی انتقالی
میزان نیاز آبی شرب و صنعت در افق 1420 در استان‌ های مورد مطالعه 1796 میلیون مترمکعب برآورد شده است که خراسان رضوی 1068، خراسان جنوبی 271 و سیستان و بلوچستان  457 میلیون مترمکعب از این میزان سهم دارند.

62 درصد این رقم نیاز آبی شرب و 38 درصد آن سهم صنعت در این استان ها است.
 

 

 
میزان کمبود آب سه استان شرقی کشور در افق سال 1420 معادل 856 میلیون متر مکعب می باشد که تامین میزان 750 میلیون متر مکعب از این حجم از محل طرح انتقال آب دریای عمان برنامه ریزی گردیده است.

جهت استفاده بهینه فنی -  اقتصادی از ظرفیت طرح، نمک زدایی و انتقال آب طی سه مرحله در مدول هایی با ظرفیت 250 میلیون متر مکعب در سال در دستور کار برنامه ریزی قرار گرفته است.
 

*به اضافه 20 میلیون متر مکعب آبی که مستقیما از محل آب شیرین کن علاوه  بر تخصیص از خط انتقال جهت چابهار و کنارک (جمعا معادل 90 میلیون متر مکعب)                       

اجرای مدول اول خط انتقال آب به استان های شرقی کشور، علاوه بر اینکه بستری آماده به منظور اجرای مدول های بعدی را ایجاد خواهد کرد، باعث رونق اقتصادی و توسعه صنایع وابسته به آب شده و زمینه مشارکت و جلب اعتماد صاحبان صنایع در بخش خصوصی را فراهم خواهد کرد.
 
مطابق بررسی های هیدرولیکی و مسیریابی قطعه اول، خط انتقال آب به طول 585 کیلومتر و قطر 2200 میلیمتر در استان سیستان و بلوچستان واقع بوده و دبی مورد نیاز شرب و صنعت در مقطع میان مدت این استان تا افق سال 1405  به میزان MCM 70 است که از خط برداشت می شود.
 
پس از تحویل آب مورد نیاز شرب و صنعت استان سیستان و بلوچستان، قطعه دوم خط انتقال با قطر 1800 میلیمتر و طول  465   کیلومتر مسیر خراسان جنوبی را تا مرکز این استان یعنی شهر بیرجند طی می کند.
 
برداشت آب این استان در شهر بیرجند و به مقدار MCM  70 صورت می پذیرد.
 
قطعه سوم خط انتقال نیز  با قطر 1600 میلیمتر، مسیر460 کیلومتری را تا مرکز استان خراسان رضوی طی می کند و دبی معادل MCM 110 جهت مصارف شرب و صنعت مقطع میان مدت این استان را در مشهد تامین می کند.
 

 
باقر کرد، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار عصرهامون در این خصوص گفت: پنج شنبه هفته گذشته به همراه اعضا کمیسیون عمران مجلس، بازدیدی از محل از پیش تعیین شده برداشت آب در ساحل چابهار و آب شیرین کن واقع در بین بنادر چابهار و کنارک داشتیم.

وی اذعان کرد: نمایندگان در جریان این بازدید، جزییات و ساز و کارهای پیش بینی شده و مختصات قبلی زیست محیطی طرح را از نزدیک بررسی کردند.

معاون عمرانی استاندار تصریح کرد: هیات بازدید کننده پس از اتمام ماموریت، به تهران بازگشته و احتمالا در هفته جاری، جلسه ای در محل این کمیسیون با حضور کلیه افراد دخیل در اجرای طرح از جمله استانداران استان های شرقی و معاونین شان، وزارت نیرو و نماینده شرکت کنسرسیوم طرح انتقال آب، برای فراهم سازی مقدمات کار تشکیل خواهد شد.

کرد خاطر نشان کرد: شرکت کنسرسیموم مجری طرح، متشکل از 10 شرکت داخلی است که پس از تکمیل مراحل تحقیقاتی طرح، کار اجرا را شروع می کند.

وی در پایان اظهار کرد: بودجه تامین آب از دریا در بودجه سال 98 پیش بینی شده که خود پشتوانه بزرگی برای این طرح است.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcjvaevxuqeyhz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما

غیر از تعدادی پوپولیست و مافیای آب کدام کارشناسی به موفقیت و عدم صدمه این طرح به منابع مالی و محیط زیست منطقه باور دارد؟
با این طرح مافیایی، 10 سال بعد ستاد احیای خلیج چابهار راه اندازی خواهد شد.