تاریخ انتشار :جمعه ۵ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۰۰
شرایط بحرانی آب در سیستان و بلوچستان در کنار خشک شدن سدهای آب این استان موجب شده تا زنگ خطر آب در این منطقه از کشورمان به صدا در آید.
بیش از 300هزار نفر در استان از آب شرب روستایی محروم هستند/سیستان و بلوچستان به شرایط بحرانی رسیده است
به گزارش عصرهامون، خشکسالی های چند سال اخیر در سیستان و بلوچستان موجب بروز مشکلات فراوانی برای مردم این دیار شده و زنگ خطر بی آبی و رسیدن به مرحله بحرانی را برای مردم و مسئولین این استان به صدا در آورده است که این مهم لزوم توجه مسئولین به مشکل آب و خشکسالی را بیش از پیش کرده است.

 روستاییان استان نیازمند تامین آّب شرب بهداشتی هستند
در همین رابطه معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه ای سیستان و بلوچستان با اشاره به وضعیت موجود آب استان، اظهار کرد: متأسفانه الگوی بارش استان در سالجاری صرفاً 4 ملی متر بوده و ضرورت تغییر رفتار اهالی استان در حوزه مصرف منابع آب یک اهمیت اجتناب ناپذیر است و ما در بسیاری از نقاط استان از جمله مرکز و شمال استان در تأمین آب شرب نیز مشکلاتی را دارا می باشیم.

وی افزود: در حال حاضر در استان تأسیسات آب آشامیدنی در 2هزار و 826 روستا فراهم می باشد که این آمار در کشور  45 هزار و 723 روستا می باشد و به نوعی شش درصد روستاهای برخوردار از آب شرب کشور در استان حضور دارند و 2 هزار و 768روستا در استان نیز فاقد آب آشامیدنی پایدار می باشند که 19درصد روستاهای محروم از آب شرب پایدار کشور را شامل می شود.

عباس سارانی بیان کرد: در استان 1 هزار و 257 روستا از طریق آبرسانی سیار خدمات دریافت می کنند که 24درصد روستاهای کشور را که از این طریق تأمین آب شرب می شود را شامل می گردد، در حالی که منطق ایجاب می کند که حداقل 24درصد اعتبارات آبرسانی سیار کشور به استان تخصیص داده شود، اما داده های واقعی با این ارقام بسیار متفاوت است، همچنین  معادل 24درصد روستاهای بالای 20 خانوار کشور به استان سیستان و بلوچستان تعلق دارد.

 وی با اشاره به دیگر آمارهای مربوط، اذعان کرد: در استان سیصدهزار نفر از آب شرب روستایی محروم می باشند که 26درصد کل کشور را شامل می شود، در حال حاضر آبفای روستایی 18 پروژه مجتمع آبرسانی را در دست اقدام دارد که تقریباً 707 هزار نفر از جمعیت روستایی استان را پوشش داده و برخوردار می سازد که اعتبار 1470 میلیارد تومانی را می طلبد که نگاه ویژه تأمین اعتبار را در حوزه آبرسانی روستایی می طلبد.



شرایط آب سیستان بحرانی است
سارانی ادامه داد:همچنین احداث 16 مجتمع تک روستایی نیز مدنظر می باشد که 148 روستا را پوشش می دهد که مقرر است تا انتها سال 98 به اتمام رسیده و افتتاح شود که اعتبار 72 میلیارد تومانی را می طلبد. در این مقطع بیش از 90درصد روستاهای استان در حوزه مطالعات آبرسانی قرار گرفته و در مقطع فعلی بیست و سه طرح مطالعاتی آبرسانی در حال اجرا می باشد که 1232 روستا را در بر می گیرد.

وی در ادامه به وضعیت منابع آبی استان اشاره کرد و خاطرنشان کرد: در حوزه سیستان به واسطه وابستگی مطلق به آورد آب رودخانه هیرمند و عدم تخصیص آب در سال گذشته از سوی کشور همسایه، مشکلات استان به درجه ی بحران نزدیک شده است که حجم آب چاه نیمه ها را به حد چشم گیری کاهش داده و در حال حاضر در تأمین آب روستایی که از چاه نیمه یک تأمین می‌شد هم با مشکلات جدی مواجهیم.

معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه ای سیستان و بلوچستان تصریح کرد: در جنوب استان نیز به واسطه عدم بارندگی مطلوب بسیاری از چاه‌ها با مشکل جدی مواجه هستند که ضرورت انجام برنامه‌های عاجل در این منطقه با رویکرد حذف بروکراسی های اداری را می طلبد که مهمترین آن تسریع در صدور مجوزهای حفر چاه های آب شرب در منطقه بوده که این تعداد با توجه به نیاز استان 250 حلقه چاه می‌باشد. یکی دیگر از رویکردهای حائز اهمیت در راستای کاهش تنش آبی در روستاها، برخورد با چاه های غیرمجاز و فاقد پروانه است که خصوصاً در جنوب استان بسیاری از چاه‌های آب شرب روستایی را نیز بواسطه ی عامل مجاورت متأثر ساخته است.

انتقال آب دریای عمان راه نجات از خشکسالی است
وی با تاکید بر اینکه تامین آب شرب از دریای عمان بهترین راه برای برون رفت از مشکلات پیش رو است، اظهار داشت: انتقال آب از دریای عمان یک پروژه بلندمدت می باشد که سازوکار تحقق آن در صورت تأمین اعتبارات کلان بیش از 7 سال به درازا می‌کشد، پروژه ای که ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار می‌طلبد، لذا صیانت از منابع آب با رویکرد اصلاح الگوی مصرف و برداشت یک ضرورت فوق العاده مهم می باشد.

 سارانی افزود: حفر چاه های جدید با توجه به منابع موجود زیرزمینی غیرقابل توجیه می باشد و کاهش برداشت و مطالعات کف شکنی بیانگر این امر می باشد که برخورد با برداشت‌های غیرمجاز و کنترل مصارف عمومی در حوزه کشاورزی و خانگی در مقطع فعلی تنها راهکار موجود می باشد.

وی به روند مسلوب المنفعه نمودن چاه های غیرمجاز طی سنوات اخیر اشاره کرد و گفت: در سال۹۳ چیزی در حدود ۲۴ حلقه چاه غیرمجاز، در سال ۹۴ هم  ۶۴ حلقه چاه غیرمجاز، در سال۹۵نیز ۷۲ حلقه، در سال۹۶ ، ۷۸ حلقه چاه غیرمجاز و در ۱۰ ماهه نخست سال جاری نیز ۱۱۸ حلقه غیرمجاز از مقدار مصرف خارج شده است.

معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه ای سیستان و بلوچستان ادامه داد: چاه های غیرمجاز و اضافه برداشت از چاه‌های مجاز بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعب را شامل می‌شود که در صورت ساماندهی و بستن چاه‌های غیرمجاز مشکل تأمین آب شرب استان به راحتی مرتفع می‌شود، پیمانکار پلمپ و مسلوب المنفعه نمودن چاه های غیرمجاز از طریق ترک تشریفات تأمین شده و سه اکیپ در شهرهای سراوان، ایرانشهر و زاهدان مستقر در حال اقدام می باشند و فرآیند موجود به حدی بحرانی رسیده و در حال حاضر این اهالی مناطق مذکور می باشند که مدعی و خواهان انسداد چاه های غیرمجاز هستند.

وی خواستار همکاری خاص و مستمر نیروی انتظامی همچون ادوار گذشته شده و اذعان کرد: می‌توان از ظرفیت پیمانکار اخذ شده
در راستای تسریع سیاست‌های کارگروه بهره برداری کرد.

 سارانی از بهره‌برداری و استفاده برخی دستگاه‌های حاکمیتی در حفر چاه های غیرمجاز از دستگاه های حفار غیرمجاز انتقاد کرد و ابراز امیدواری کرد تا با هماهنگی دستگاه‌های متولی تا پایان سال جاری حداقل ۲۰۰ حلقه چاه غیر مجاز مسدود شود.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcipyazzt1au32.cbct.html
منبع : عصرهامون
نام شما
آدرس ايميل شما