تاریخ انتشار :يکشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۰۷:۵۵
کاهش چشمگیر بارندگی در سیستان و بلوچستان و برداشت غیرمجاز از منابع زیر زمینی موجب شده تا تراز آبهای زیرزمینی این استان با کاهش 275درصدی روبه رو شده و زنگ خطر بحران آب را در این منطقه به صدا در آمده است.
کاهش 275 درصد تراز آب های زیرزمینی در استان/ سیستان و بلوچستان با بحران بی آبی مواجه می‌شود
به گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان به دلیل خشکسالی های چنددهه اخیر و مشکلات ناشی از عدم مدیریت درست منابع آبی و ناتوانی دولت در بازپس گیری حق آبه هیرمند از کشور افغانستان با مشکلات شدید آبی رو به رو است به گونه ای که به گفته کارشناسان این حوزه اگر در آینده ای نزدیک اقدام خاصی برای حل مشکلات موجود صورت نگیرد این استان وارد بحران آبی می‌شود.

به طور کلی سیستان و بلوچستان که در گذشته ای نه چندان دور به انبار غله ایران شهرت داشته و یکی از مهمترین مناطق تامین گوشت و تولیدات دامی کشور به شمار می‌رفت به دلیل مشکلات موجود به وارد کننده محصولات دامی و کشاورزی تبدیل شده و اندک باغات و زمین های کشاورزی موجود در این استان نیز در حال نابودی است.

سطح آبهای زیرزمینی استان به نقطه بحرانی رسید
در حالی که بنا بر گزارش منابع رسمی آب های زیرزمینی در سیستان و بلوچستان با افت شدید روبه رو بوده و سطح آبهای زیرزمینی کاهش چشمگیری پیدا کرده، حفر چاه های عمیق غیرمجاز در مناطق مختلف این استان مزید بر علت شده و روز به روز بر مشکلات موجود اضافه می کند.

در همین رابطه اوایل شهریور ماه سال جاری بود که مدیرعامل آب منطقه ای سیستان و بلوچستان از کاهش سطح تراز آب های زیرزمینی خبر داد و گفت : تراز آب های زیرزمینی استان در سال آبی 95-96 نسبت به دراز مدت 275 درصد کاهش داشته و همچنان در حال کاهش است.

اتابک جعفری افزود: حجم سدها نسبت به سال گذشته 49 درصد و حجم مخازن هم 30 درصد کاهش پیدا کرده است و در مجموع بیش از 70 درصد آن خالی است.
 
 سیستان و بلوچستان گرفتار بحران بی آبی است
معاون آبفای شهری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با تاکید بر اینکه استان وارد بحران آبی شده است،اظهار کرد: مهمترین مصوبه هیئت دولت و سفر اخیر معاون اول ریاست جمهوری، تأمین منابع آبی پایدار شهری و روستایی با رویکرد پیشگیری از مهاجرت و حاشیه نشینی بود که باید به آن توجه شود.

محمد صديق دهواري افزود: با عنایت به متوسط ۱۰۰ میلی متر بارندگی در الگوی بلندمدت استان، معادل ۱.۶ میلیارد متر مکعب روان آب حاصل می شود که با توجه به کاهش بارندگی در سنوات اخیر ضرورت ایجاد کارگروه سازگاری با کم آبی را توجیه نماید.

وی با اشاره به اینکه برای تامین آب شرب مورد نیاز باید چاه های جدید حفر شود، بیان کرد: الگوی بارش استان در فاز کوتاه مدت ضرورت ۳۸ حلقه چاه جدید را بیش از پیش یادآور می شود و باید هرچه زودتر برای حفر این چاه ها برای تامین آب شرب مردم استان اقدام کنیم.

 دسترسی به منابع جایگزین آبی نیازمند اعتبار و تجهیزات است
دهواری بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف تأکید کرد و گفت: حفر چاه های ژرف در سیستان به عمق ۲ هزار و۲۰۰متر نیز در مقطع فعلی منجر به استحصال آبی شده است که EC آن به میزان سختی آب دریاچه خزر است، به طور کلی منابع آبی جایگزین در استان در دسترس قرار دارد اما متاسفانه به دلیل مشکلات زیرساختی و نداشتن تجهیزات لازم و بودجه نمی توانیم از آنها استفاده کنیم.

وی در خصوص نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های برداشت آب کشاورزی، اذعان کرد: در حال حاضر کنتورهای هوشمند با هدف مدیریت برداشت از ۷۰۰ حلقه چاه استان در دست اقدام است و  اعتبار این مهم در حوزه اعتبار ردیف غیر متوازن دیده شده و به محض اعمال این موضوع در اسرع وقت انجام خواهد شد و پرداخت به پیمانکار آغاز می‌شود.

معاون آبفای شهری سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: در این راستا آبفای روستایی اقدام به هوشمند سازی ۴۰ حلقه چاه روستایی نموده، هرچند که ضرورت دارد تا این فرایند با توجه به حجم و الگوی برداشت در چاه های کشاورزی عملیاتی شود.

 وی در پایان در خصوص تعیین تکلیف چاه های مستثنیات نیز بر تأمین کارشناسان حوزه جهاد کشاورزی در بررسی و رسیدگی به استعلامات تأکید کرد و گفت: تعداد این چاه ها، سه هزار حلقه چاه می‌باشد که در حال حاضر تعمهیدات لازم در این خصوص از سوی آب منطقه ای تأمین شده است.
 
انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcjoaevauqeyhz.fsfu.html
منبع : عصرهامون
نام شما
آدرس ايميل شما