تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۰۶
چهارشنبه سوری یکی از جشن های اصیل ایرانی است که اجرای آن در سیستان و بلوچستان پیشنه ای طولانی دارد و احیای آیین های اصیل ملی در این جشن می تواند بر زیبایی های آن بیفزاید.
امپراتوری چینی ها در قلمرو آیین های ایرانی/ چهارشنبه سوری و سنت های قدیمی پر کشید
به گزارش عصرهامون، غروب خورشید آخرین سه شنبه سال در ایران هنگامه اجرای سنتی کهن در میان ایرانیان است؛ برافروختن آتش و پریدن از روی آن آیینی ست که شور و اشتیاق مردم برای استشمام عطر گل های بهاری و لمس دوباره دستان گرم و نوازشگر آفتاب را در بر دارد.
 
روشن کردن آتشی کوچک برای خاموش کردن غم های بزرگ قبل از آغاز سال جدید، فرهنگ اصیلی ست که از دیرباز در میان خانواده های ایرانی رایج بوده؛ بهانه ای که افراد خانواده ها را دورهم جمع می کند و خنده و شادی را در لحظه های کنار هم بودن به ارمغان می آورد.
 

اکثر افراد قدیمی بر این باورند که هیچ کس نباید بر آتش بدمد و یا به هر طریقی آن را خاموش کند و پس از پریدن همه اعضای خانواده، باید آتش را به حال خودش رها کنیم تا خاموش شود؛ موضوعی که نسل جدید کمتر به آن اهمیت می دهد و به اشتباه، شعله های سوزان آتش را وسیله بازی و سرگرمی خود تلقی می کنند.

چند سالی است که ورود میهمانان ناخوانده و بدصدای چینی موجب بر هم خوردن آرامش شهروندان و به خطر افتادن جو شاد و آرام شهر شده؛ انتشار اخبار تلفات و مصدومیت های ناشی مواد محترقه علاوه بر اینکه سبب تلخی کام مردم در روزهای پایانی پایان سال می شود، مشکلات بسیار زیادی را برای مصدومان و خانواده های این افراد نیز به همراه دارد.
 

یک کارشناس تاریخ در گفتگو با عصرهامون، ضمن اشاره به پیشنه طولانی این جشن ملی در استان گفت: در سيستان و بلوچستان مردم گونی، پتو و نمد كهنه را به دور هم می ‌‏پيچند و آن را در شب چهارشنبه آخر سال آتش می ‌‏زنند، و معتقدند با این کار نحسی ها از بين می ‌‏رود.

خسرویان یکی از رسوم رایج این شب در سراسر کشور را پریدن از روی آتش عنوان کرد و افزود: نقل های زیادی بر این جشن مطرح است که از جمله آن ها می توان به گذر سیاوش از آتش، پیروزی کاوه آهنگر بر ضحاک، شکار هوشنگ و خلق آتش، رهایی بیژن از دل چاه و قیام مختار ثقفی در کوفه به خوانخواهی از حسین بن علی (ع) اشاره کرد که در روز چهارشنبه شروع شده و هواداران وی برای اعلام همراهی در قیام بر بام خانه هایشان آتش روشن کردند.

غلام علی کیخا یکی از شهروندان قدیمی زاهدان در گفتگو با خبرنگار عصرهامون، از ویژگی های این جشن در سال های نه چندان دور می گوید.

وی با بیان اینکه در گذشته این ایام بیشتر رنگ و بوی جشن داشت، اظهار کرد: صمیمیت و کیفیت برگزاری مراسم قبل از عید در سال های نه چندان دور بسیار پررنگ بود، ولی امروزه با وجود ترقه و مواد منفجره دیگر رسوم قبلی اجرا نمی شود.

کیخا ادامه داد: آنچه که از گذشته بین مردم رایج بود، روشن کردن سه شعله آتش و پریدن از روی آن و گفتن جمله « زردی من از تو، سرخی تو از من» بود.

کیانی، جوان شهروند زاهدانی با انتقاد از رفتارهای خطرساز در حال شیوع چهارشنبه سوری، گفت: متاسفانه سال گذشته بی احتیاطی چند نوجوان منجر به آسیب دیدن خودرو شخصی ام شد.

وی در گفتگو با عصرهامون، جلوگیری از ورود مواد خطرساز محترقه و فرهنگسازی گسترده را از مهم ترین راه های پیشگیری از نابودی این سنت کهن عنوان کرد و افزود: مسلما در صورتی که اقدامی کارساز در این راستا صورت نگیرد در آینده ای نه چندان دور شاهد از بین رفتن شکل اصلی و دگردیسی کامل این آیین زیبا خواهیم بود.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdccsoqsp2bqxo8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها