تاریخ انتشار :جمعه ۱۶ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۰۹:۵۰
موزه های سیستان و بلوچستان همچون تونل زمانی ما را به هزاران سال قبل باز می گردانند تا هر گردشگری در محلی دنج تماشاگر تاریخ کهن این دیار و شگفتی های بی نظیر آن باشد.
موزه جنوب شرق نمادی از تاریخ و تمدن چندین هزار ساله منطقه/سیستان و بلوچستان سرزمین شگفتی هاست
به گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان با طبیعت بکر و دست نخورده و آثار باستانی به جا مانده از هزاران سال قبل به عنوان یکی از مهمترین اهداف گردشگری در ایام نوروز پذیرای ده ها هزار نفر از مسافران داخلی و خارجی بود که با هدف بازدید از این مکان های دیدنی بار سفر بسته و در این استان پهناور از معجزات طبیعی، عجایب مهندسی و دیگر جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان دیدن کردند.

به راستی که سرزمین اساطیری سیستان و بلوچستان گنجینه‌ای غنی از فرهنگ و تمدن کهن ایران است که با ثبت 1800 اثر ملی و سه اثر جهانی آثار باستانی و میراث طبیعی و معنوی بسیاری را در دل خود جای داده است، آثاری که از گذشته‌های دور تا تاریخ معاصر ایران را روایت کرده و هر یک داستانی عجیب در دل خود جای داده است.

در این میان هنوز هم بسیاری از جاذبه های گردشگری این استان پهناور به درستی معرفی نشده و یا به دلیل بی مهری مسئولین دولتی در حال نابودی است و هیچ کس هم نیست که به داد آن برسد، با همه این ها باید گفت یک نقطه خاص در سیستان و بلوچستان وجود دارد که چکیده ای از تمامی جاذبه های تاریخی استان را در خود جای داده و برای افرادی که زمان کوتاهی برای سفر به این منطقه خاص گردشگری دارند مناسب است.

در واقع موزه های استان چکیده ای از تمامی جاذبه های تاریخی و فرهنگی سیستان و بلوچستان هستند که همواره چشم به حضور دوست داران فرهنگ غنی و تاریخ بی نظیر این منطقه دوخته‌اند، بی تردید گوشه‌ای از این تاریخ پرفراز و نشیب جنوب شرق کشور در 9 موزه شهرستان‌های مختلف این استان به نمایش درآمده است.
 
 
 
موزه منطقه ای جنوب شرق پذیرای میهمانان و گردشگران
مهمترین و بزرگت ترین موزه استان سیستان و بلوچستان موزه منطقه ای جنوب شرق در شهر زاهدان است که  با معرفی تاریخ و آداب و رسوم موجود در این منطقه در بخش های باستان شناسی، مردم شناسی و زیست محیطی تعریف جامع و کاملی از منطقه ارائه می دهد  به گونه ای که با ورود به این موزه و عبور از سالن های آن حس میکنید در تونل زمان قدم زده و قدم قدم به گذشته باز میگردید تا در ۵ هزار سال قبل توقف کنید.

در بخش باستان‌شناسی اطلاعات مهم و قابل توجهی همچون مشخصات سایت و محوطه باستانی شهر سوخته، کوه خواجه، دهانه غلامان، اسپیدژ، جیرفت و سایر آثار باستانی، تاریخی منطقه جنوب شرق جهت بازدید علاقمندان جمع آوری شده است که هر یک به نوبه خود دارای اهمیت خاصی است.

به طور کلی تمامی اشیاء به نمایش درآمده در این موزه، آثار حاصل از کاوش های باستان‌شناسی در محوطه های باستانی منطقه مثل سفالینه ها، اشیاء فلزی، گلی، سنگی، شیشه، تابلوهای نفیس و کتب خطی بوده و خاص منطقه جنوب شرق کشور و استان سیستان و بلوچستان است.
 


آشنایی با فرهنگ غنی سیستان و بلوچستان در موزه بزرگ جنوب شرق ایران
در بخش مردم شناسی این موزه نیز مواردی چون ادبیات شفاهی، مشاهیر، فرهنگ و آداب و رسوم، لباس، خوراک و صنایع دستی به صورتی زیبا و نمادین معرفی می شود که با حضور در این منطقه می توان در زمانی کوتاه با به دست آوردن اطلاعات مهمی از فرهنگ و آداب  رسوم مردمان این دیار بیش از پیش به این مردم خونگرم نزدیک شوید.

یکی دیگر از مواردی که پس از حضور در این منطقه می توان با آن آشنا شد، بوم شناسی سیستان و بلوچستان و منطقه جنوب شرق کشور است که به همین منظور ویترین هایی برای نمایش تاکسیدرمی از گونه های حیوانی و گیاهی منطقه در کنار آکواریوم (آبزیان آب شور) استان تعبیه شده تا هر بیننده ای بتواند با این گونه های جانوری استان آشنا شود.

کتابخانه موزه منطقه ای جنوب شرق را باید یکی از قسمت های مهم این موزه دانست که دارا بودن پنج هزار جلد کتاب شامل کتاب های تخصصی با موضوعات میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یکی از غنی ترین کتابخانه ها با این موضوع است.



موزه پست و ارتباطات، مکانی عجیب با آثاری شگفت انگیز
شاید در نگاه اول برای همه این سوال در ذهن تداعی شود که پست و ارتباطات چه نیازی به موزه دارد اما با حضور در این منطقه خواهید فهمید که بشر از آغاز پیدایش با این دو واژه آشنا بوده و همواره به دنبال ارتباط با پیرامون خود بوده و با بهره گیری از روش ها و فنون خاص از لوازمی مشابه موبایل و تلفن همراه و اینترنت امروزی بهره می برده است.

این موزه در یک طبقه بنا شده و در ساخت و تزیین آن از خشت و آجر استفاده شده است، این بنای زیبا که خود به تنهایی مکانی زیبا و تاریخی است در سال ۷۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و پذیرای گردشگران و دوست داران تاریخ و فرهنگ غنی سیستان و بلوچستان بوده است.

موزه پست از بخش های مختلفی تشکیل شده که عبارتند از: مدیریت، نگهبانی، سالن سمعی بصری و تالارهای نمایش، که هر بخش آن نیز به نوبه خود دارای آثار خاص و اشیاء بی نظیری است، اشیاء و آثار به نمایش گذاشته شده در این موزه شامل، انواع مهرهای  شهر سوخته، ابزار آلات ارتباطی، نمونه ماکت کبوتر خانه و مجسمه مرد پستچی است.

در این منطقه میتوان با روش های ارتباطی گذشتگان آشنا شد و از نزدیک اشیاء به جا مانده از هزاران سال را مشاهده کرد که مردمان آن زمان از آنها برای ارتباط استفاده می کردند.
 


موزه مردم‌شناسی سیستان با داستانهای از شاهنامه و زادگاه رستم
موزه مردم‌شناسی سیستان که خود به تنهایی معرف استان سیستان و بلوچستان است، در ساختمان کنسولگری ایران و انگلیس واقع شده است، این موزه خاص در سال ۸۵ به عنوان موزه مردم شناسی افتتاح شد و شامل بخش های مختلفی چون مردم شناسی، معرفی شاهنامه، مراسم و آیین های سنتی، زیور آلات، محصولات کشاورزی، زندگی عشایری، صید و صیادی، صنایع دستی، آلات موسیقی و کتب خطی است که با صحنه سازی به نمایش گذاشته شده اند.

یکی دیگر از بخش های مهم این موزه، سالن آثار باستانی است که دارای شش گالری از آثار باستانی مکشوفه از سایت های دشت سیستان، شهر سوخته، دهانه غلامان، کوه خواجه و زاهدان کهنه است و همچون موزه بزرگ جنوب شرق کشور ماشین زمانی به گذشته این استان پهناور است.
 


موزه 5هزار ساله شهر سوخته در سیستان
این موزه در واقع در مکانی واقع شده که خود موزه است و برای معرفی محوطه باستانی شهر سوخته با مساحت ۴۷۰ متر مربع در محل مجتمع فرهنگی این سایت قرار گرفته و دارای دو بخش مهم گورستان و معماری است.

در بخش گورستان با الهام از خاکسترهای موجود در لایه های شهر سوخته با استفاده از رنگ آمیزی تیره و نور پردازی خاص دنیای بعد از مرگ تداعی می شود و با کمک فرم هایی که الهام گرفته از طرح سفال های پیش از تاریخ است آثار در معرض دید بازدید کنندگان قرار می گیرد.
 
دومین قسمت این موزه زیبا هم بخش معماری آن است که در این نقطه نیز با بهره گیری از هنر و باستان شناسی ماکت های کارتوگرافی از کل محوطه و پستی و بلندی اطراف آن به نمایش گذاشته شده و سعی شده تا نمایی در مقیاس کوچکتر و ملموس از کل سایت در اختیار علاقمندان قرار دهد.

هر چند در این موزه بخش ها و قسمت های جانبی دیگری نیز وجود دارد که به معرفی جانور باستان شناسی و گیاه باستان شناسی می پردازد اما بخش های قبرستان و معماری آن بیش از همه برای گردشگران و بازدید کنندگان جذاب و دیدنی است.
 
 

موزه محلی سراوان
ساختمان قدیم فرمانداری این شهرستان بین سالهای ۱۳۱۶ تا ۱۳۱۸ توسط هنرمند معمارحسین طالبی بنا گردید و دارای مساحتی حدود ۴ هزار متر مربع با ۵۵۹ متر زیر بنا است.

این بنا در مرکز بافت قدیم شهرستان سراوان واقع گردیده است و در دوره پهلوی اول به عنوان منزل مسکونی برای شخصی به نام کامران کافی و پس از تبدیل شدن بخش به شهرستان بعنوان فرمانداری مورد استفاده قرار گرفته است.
 
موزه محلی شهرستان سراوان ساختمان قدیمی فرمانداری بوده است که با کمک های مردمی و خیرین مرمت و بازسازی شده است و هم اکنون موزه محلی شهرستان سراوان بوده و دارای آثار تاریخی زیبای است.

این موزه درخیابان آزادی واقع شده و دارای بخش‌های مختلف از جمله نمایش آداب و سنت‌های بومی، محلی شامل لباس، آهنگری، پخت نان،شکار، سوفال گری و مسجد قدیمی دزک است.
 


موزه ایرانشهر
موزه محلی ایرانشهر در بخشی از فضای قلعه ناصری قراردارد و شامل بخش های باستان شناسی و مردم شناسی است و در این موزه محلی مجموعه آثار فرهنگی و اشیاء مکشوفه از کاوش های باستان شناسی شامل ظروف سفالی، زیور آلات، وسایل اندازه گیری و ابزار زندگی مردم منطقه در معرض نمایش گذاشته شده است.
 


موزه قرآن و عترت
این موزه که همزمان با سی امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی افتتاح شد موزه قرآن و عترت شهرستان ایرانشهر در سال ۱۳۷۰ توسط آقای پرویز فاضلی، مالک بنا به عنوان یادبودی از دوران تبعید حضرت آیت الله خامنه ای به سازمان میراث فرهنگی اهدا شده است.

 این ساختمان در سال ۱۳۵۶ به مدت یک سال میزبان معظم له بوده و هم اکنون به عنوان موزه قرآن و عترت یادآور حضور ایشان می باشد.
 
این بنا دارای ۴۳۱ متر وسعت است که با عمده مصالح بومی خشت و گل با معماری سنتی در خیابان ولایت ایرانشهر بنا شده است.

براساس خاطرات آقای فاضلی نحوه استفاده رهبر از اتاق ها به این شکل بوده است که اتاق اول کتابخانه و اتاق دوم محل اقامت حاج آقا راشد یزدی در مقطعی از آن دوره و اتاق سوم محل اقامت مقام معظم رهبری بوده است.

موزه قرآن و عترت شامل مجموعه اتاق هایی جهت بازگو کردن خاطرات دوران تبعید رهبر و نمایش نسخ خطی از قرآن کریم، تفاسیر، کتاب های دعا و اسناد و نامه های مربوط به انقلاب است.
 
شامل مجموعه اتاق هایی جهت بازگو کردن خاطرات دوران پر برکت تبعید مقام معظم رهبری و نمایش نسخ خطی از قرآن کریم، تفاسیر، کتاب های دعا و اسناد و نامه های مربوط به انقلاب است.
 
 

موزه محلی چابهار
موزه محلی چابهار در زمینی به مساحت 2 هزار و 900 مترمربع و با زیربنای ۸۶۰ مترمربع ساخته شده است که دارای بخش های مختلفی همچون صنایع دستی، مردم شناسی، آثار و اشیا باستانی شامل کاسه ها و ظروف سفالی دارد که عمده آنها از بلوچستان مرکزی است.

یکی از زیبایی های موزه محلی چابهار، فسیل ها و استخوان های به جای مانده از حیوانات ما قبل تاریخ است که برخی از این استخوان ها بسیار بزرگ و عظیم الجثه است اما جذاب ترین بخش موزه محلی چابهار را باید بخش مردم شناسی آن دانست، در بخش مردم شناسی این موزه می توان با انواع لباس های محلی، شیوه زندگی، فعالیت های روزانه مردم بلوچ و صنایع دستی این منطقه آشنا شد.
 
سیستان و بلوچستان سرزمین شگفتی ها
سیستان و بلوچستان بی تردید سرزمین شگفتی ها و آثار بی نظیر تاریخی است که هر یک به تنهایی می تواند ساعت ها چشم هر بازدید کننده ای را به خود خیره کند، این استان پهناور همچون موزه ای عظیم در جنوب شرق ایران جای گرفته و هر گوشه ای از آن دارای داستانی منحصر به فرد است.
 
انتهای پیام/
 
 
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcfexdyew6dy0a.igiw.html
منبع : عصرهامون
نام شما
آدرس ايميل شما