تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۰۸:۵۴
در این روزها که بسیاری از مناطق کشور درگیر سیل و باران شدید است سیستان و بلوچستان با 69میلیمتر بارندگی از ابتدای سال آبی جدید با مشکلات زیادی در زمینه تامین آب رو به رو می باشد به گونه ای که 100درصدر این استان در حال حاضر گرفتار خشکسالی است.
تاخت و تاز خشکسالی در پهناورترین استان کشور/100درصد سیستان و بلوچستان درگیر بی آبی است
 به گزارش عصرهامون، سال گذشته یکی از خشک ترین سال های کشور بود به گونه ای که در بسیاری از مناطق ایران زنگ خطر بی آبی به صدا در آمده و حتی برخی مسئولین استان های درگیر خشکسالی خبر از پایان یافتن منابع آبی تا اواسط بهار98 می دادند اما بناگاه در آخرین روزهای سال آسمان کشور باریدن گرفته و این خوان رحمت الهی بیش از 90درصد ایران را فقرا گرفت.
 
بارندگی های اسفند ماه موجب شادی بسیاری از مردم، مسئولین و کشاورزان شد چرا که در بهترین زمان درهای آسمان باز شده و زمین های تشنه را سیراب می کرد و نوید سالی پر آب را به همگان می داد، هنوز بسیاری از مردم کشور در تدارک آماده شدن برای سفر و لذت بردن از طبیعتی بودند که با آب باران از همیشه سر سبز تر شده بود که به ناگاه خبر سیل در شمال کشور همه را در ماتم فرو برد.
 
ادامه بارندگی ها در کشور موجب شد تا در برخی مناطق اخطاریه سیل صادر شود اما هنوز هم کسی باورش نمی‌شد شدت باران به حدی برسد که در دروازه قرآن مشهد ماشین ها همچون قایق های کاغذی بر روی آب شناور شده و سیلاب آن حادثه تلخ را رقم بزند، ادامه بارش ها در شمال، غرب، جنوب و شرق کشور موجب بروز سیلاب در بسیاری از استان های کشور شد.
 
نعمتی که به بلا تبدیل شد
در مدت کوتاهی در برخی مناطق به اندازه چند سال باران بارید و اتفاق شیرینی که می توانست با مدیریت درست به نعمتی بزرگ برای کشور و مردم تبدیل شود همچون بلایی عظیم بسیاری از مناطق کشور را در بر گرفت و موجب آسیب رساندن به زیرساخت های حیاتی کشور و فوت تعدادی از هموطنانمان شد.
 
شدت بارندگی ها به حدی بود که در برخی مناطق برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سد ها و سرریز شدن آنها دریچه های سدها باز شد که این موضوع موجب افزوده شدن آب موجود در رودخانه ها و خسارات بیشتر شد، هرچند بارندگی های اخیر موجب آبگیری بسیاری از تالاب های ایران شد و حتی در برخی نقاط پس از ده سال خشکسالی آب وارد تالاب ها و دریاچه ها شد اما جبران خسارات این سیل به بخش های حیاتی کشور بسیار سخت خواهد بود.
 
بسیاری از کارشناسان کشور متفق القول هستند که تخریب جنگل ها و مراتع و عدم رعایت حریم رودخانه ها مهمترین دلایل جاری شدن سیل در کشور و بروز چنین خساراتی بوده است و از سوی دیگر با اندکی برنامه ریزی صحیح و اقدامات درست از سوی دولت می شد پیش از بروز چنین حادثه ای جلوی آن را گرفت.
 
روی دیگر قصه باران و خشکسالی در سیستان و بلوچستان
 هر چند این روزها جای جای ایران درگیر باران و سیل بوده و هر روز در یک گوشه ای از کشور خبر بالا آمدن آب رودخانه ها و سرریز شدن سدها به گوش می‌رسد و حتی برخی مناطق شهری و روستایی نیز تخلیه شده است و به ظاهر سالی پر آب در پیش داریم و دیگر جای نگرانی برای مصرف آب و صرفه جویی نیست اما سیستان و بلوچستان همچنان با خشکسالی روبه رو است.
 
در حالی که در برخی مناطق کشور در این سال آبی بیش از یک متر باران باریده است در پهناورترین استان کشور تنها 69میلیمتر باران باریده و این نقطه از کشورمان در جایگاه کم باران ترین استان کشور جای گرفته و با مشکل خشکسالی ده ساله روبه رو است.
 
با وجود اینکه بنا بر گفته وزیر نیرو پس از جاری شدن آب دشتمال در کشور افغانستان و رودخانه هیرمند چیزی در حدود 20درصد دریاچه هامون آبگیری شده اما این آب عمقی کم داشته و به زودی خشک خواهد شد و هیچ تاثیری بر خشکسالی منطقه نخواهد داشت و نبود باران های موثر موجب شده تا خشکسالی و تنش آبی همچنان ساکنین این دیار را تهدید کند.
 
 سیستان و بلوچستان گرفتار خشکسالی است
در همین رابطه اتابک جعفری در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان همچنان گرفتار خشکسالی است، اظهار کرد: درحال حاضر٩٣٥ميليون مترمكعب آب پشت سدهاي استان ذخيره شده كه این مقدار چیزی در حدود ٤٨درصدحجم مخازن سدها را شامل مي شود.

وی با تاکید بر اینکه سیلاب های استان هم نمی تواند مانع خشکسالی شود، افزود: با توجه به ميانگين ساليانه بارش (حدود١٠٣ميليمتر) وتنوع اقليم، همواره سيستان وبلوچستان درگيرمشكلات كم آبي و گاهي سيلاب مي باشد و دستوركارشركت آب منطقه اي اجراي برنامه هاي كوتاه مدت، ميان مدت و بلندمدت براي مديريت بهينه منابع آبي استان بوده و هست.

مدیرعامل آب منطقه ای سیستان و بلوچستان بیان کرد: باران های استان بیشتر رگباری و تابستانی است که موجب بروز مشکلات زیادی برای مردم می شود اما آب آن تاثیری بر روند خشکسالی ندارد.

وی با اشاره به برنامه های قابل قبول برای حل مشکل بی آبی در سیستان و بلوچستان، خاطرنشان کرد: برنامه هايي نظيرشيرين سازي آب دريا به عنوان راه حل هاي بلندمدت وپدافندي  درحال پيگيري است، حقابه سيستان به عنوان يك اصل ومطالبه همواره ازطرف وزارت نيرووشركت آب منطقه اي سيستان وبلوچستان مورد توجه مي باشد وهيئت دولت به منظور پيگيري بهتر حقابه سيستان، وزارت نيرو را به عنوان مسئول كميسيون مشترك اقتصادي ايران و افغانستان معرفي كرد.

جعفری با گلایه از برخی افراد که شایعه حل مشکل بی آبی در استان و کشور را مطرح می کنند، گفت: به هیچ عنوان نباید با این تصور که باران باریده و منابع آبی زیادی در دست است دست به مصرف زیاد منابع آبی بزنیم چرا که همچنان ایران و استان گرفتار خشکسالی است و این اقدام موجب بروز مشکلات بیشتری برای همه خواهد شد.

100درصد سیستان و بلوچستان دچار خشکسالی است
مسئول تحقیقات سازمان هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با تاکید بر اینکه این استان گرفتار خشکسالی شدید است، اظهار کرد: خشکسالی در دوره یک ساله سال آبی گذشته در سطح متوسط ۲۰٫۵ درصد و در سطح شدید ۲۱٫۳ درصد و همچنین در سطح بسیار شدید ۵۸٫۳ درصد از مساحت استان را در بر گرفته است.

وی با اشاره به سطح خشکسالی سال جاری نسبت به سال گذشته، افزود: خشکسالی نسبت به سال گذشته در مقاطع متوسط ۰٫۵ درصد، شدید۸۶٫۸ درصد و بسیار شدید ۱۲٫۷ درصد از سطح استان را در بر گرفته است.

ریگی خاطرنشان کرد: طبق این آمار سیستان و بلوچستان با 69میلیمتر بارندگی امسال خشک ترین و کم بارش ترین استان کشور می‌باشد، این در حالی است که بارش های این مدت نیز در حدی نبوده که این میزان خشکسالی را جبران کند.

 ریگی در پایان با اشاره به موضوع بارور شدن ابرها، تصریح کرد: در این استان با توجه به باد و گرد و غبار موجود اگر ابری باشد دیگر خود به خود این هسته ایجاد می شود و به نوعی نیاز به باروسازی ابرها نداریم، طبق آمار سیستان و بلوچستان به طور متوسط ۱۱۴ میلی متر میزان بارش دارد که با توجه به اینکه بارور سازی تنها موجب افزایش ۱۰ الی ۱۵ درصد بارندگی می شود تنها شاهد  ۱۱ میلی متر بارش بیشتر خواهیم بود که چندان تغییری در خشکسالی یا میزان آب سفره های زیر زمینی ایجاد نمی کند.

در این استان به دلیل وجود گرد و خاک در هوا دیگر نیازی به بارور سازی ابرا نیست چرا که خود به خود هسته اولیه برای تشکیل قطرات در دست است و به نوعی نیاز به باروسازی ابرها نداریم، طبق آمار سیستان و بلوچستان به طور متوسط هر ساله ۱۱۴ میلی متر بارش دارد که با توجه به این حقیقت علمی بارور سازی تنها موجب افزایش ۱۰ الی ۱۵ درصد بارندگی می شود تنها شاهد  ۱۱ میلی متر بارش بیشتر خواهیم بود که چندان تغییری در خشکسالی یا میزان آب سفره های زیر زمینی ایجاد نمی کند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcb5gb80rhb8ap.uiur.html
منبع : عصرهامون
نام شما
آدرس ايميل شما