کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

فرصتی برای رجعت؛ شمیم رمضان در سیستان و بلوچستان

16 ارديبهشت 1398 ساعت 10:28

ماه مبارک رمضان فرصت ارزشمندی ست که بندگان می توانند با تقویت رشته ارتباط خود با معبودشان سعادتمندی در دنیا و آخرت را نصیب خود کنند.


به گزارش عصرهامون، رمضان نهمین ماه قمری و تنها ماهی ست که نامش در قرآن کریم ذکر شده است و به جهت نزول این کتاب آسمانی و ویژگی های منحصری که دارد، در میان ماه های سال قمری برترین است.

قرآن کریم می فرماید: «ماه رمضان ماهی است که قرآن برای هدایت انسان ها در آن نازل شده»
نبی مکرم اسلام (ص) نیز در توصیف فضائل این ماه پربرکت فرموده اند: «چون رمضان فرا رسد دروازه های بهشت باز شده و دروازه های دوزخ بسته می شود و شیاطین به زنجیر کشیده می شوند»

اهمیت و جایگاه این ماه در میان مسلمانان بسیار ویژه است، تا جایی که با مقدمه سازی و فراهم کردن زمینه های معنوی در ماه های رجب و شعبان هر سال، خود را برای ورود به این ماه شریف و پربرکت آماده می کنند.
حلول رمضان در کشورهای اسلامی یعنی آغاز تلاطم در دریای عشق و بندگی، شور و اشتیاق برای تولدی دوباره، شب زنده داری و عبادت، اطعام و افطاری دادن به نیازمندان و سلوک روحی و معنوی عارفان.
در روایات اسلامی از این ماه به عنوان ماه خدا، بخشش گناهان، باز شدن درهای رحمت الهی به روی بندگان و صالحین و میهمانی امت پیامبر (ص) یاد شده که خداوند متعال از بندگان خود در نهایت کرامت و مهربانی پذیرایی می کند.
 


 
فرصت های سعادتمندی در رمضان بیشمار است و در باب آن مطالب و احادیث بسیاری ذکر شده، اما همه این فضائل و ثواب ها از آن کسانی ست که با درک حقیقت و عمل به محتوای پیدا و پنهانش، خود را برای سعادت در دنیا و آخرت مهیا می کنند.

تقوا و مغفرت، ثمرات فرصت سازی در رمضان
حجت الاسلام عیسی بزمانی، در گفتگو با عصرهامون، گفت: قرآن کریم در ماه مبارک رمضان نازل شده و تلاوت آیات آن در این ماه فضیلت بسیاری دارد، در روایات اسلامی، از ماه رمضان به عنوان بهار قرآن یاد شده و فضیلت رمضان به گونه ایست که برای بیان آن باید از قرآن و صاحب آن کمک گرفت؛ برجسته ترین وجه تمایز این ماه با باقی ماه های سال در فرصتی ست که برقراری ارتباط ملکوتی با خداوند سبحان ایجاد می شود. ثمره این رابطه تقواست و مغفرت و رحمت الهی است.

وی ادامه داد: در تشریح عظمت رمضان همین بس که پیامبر اسلام (ص) می فرمایند: ثواب قرائت آیه ای از قرآن کریم در این ماه، با ختم کل آن برابری می کند.
پس نتیجه می گیریم اگر فردی به درک جامع و کاملی از فضائل این ماه برسد می تواند از همین فرصت محدود نهایت استفاده را برای خوشبختی دنیا و آخرت خود ببرد؛ سعادتمند فرصت ساز است و برای لحظه لحظه آن برنامه ریزی دارد و نگون بخت و فرصت سوز کسی است که خود را از فرصت محروم کند و از این خوان بی نهایت الهی، بهره ای نبرد.

وی با بیان اینکه کمترین مرتبه از روزه داری این است که از سحر تا افطار چیزی نخوریم و نیاشامیم خاطرنشان کرد: این افراد از روزه داری تنها رنج گرسنگی و تشنگی را می کشند؛ بزرگترین بهره انسان زمانی ست که روزه خاص را داشته باشد، یعنی همه اعضا و جوارح او روزه باشند.

وی اذعان داشت: همچنین وجود شب های پرفضیلت قدر در این ماه، نعمت و موهبتی الهی بر مسلمین است، چرا که مقدرات یک سال انسان ها براساس لیاقت ها و زمینه هایی که خود آن ها در خود به وجود آورده اند تعیین می شود. بنا به تعبیر عرفا، سال معنوی انسان از رمضان آغاز می شود و آنچه از خوان رحمت رمضان برمی دارد توشه ای برای بقیه طول سال اوست. اگر روزه دار در پایان ماه تغییری در وجود خود احساس کرد، یعنی به توفیقی رسیده و توشه ای برداشته، در غیر این صورت باید بداند که فرصت سوزی کرده است.

آداب و رسوم مردم سیستان در ماه مبارک رمضان
حجت الاسلام والمسلمین خیور در گفتگو با عصرهامون، گفت: سیستانیان در روزهای پایانی شعبان و همزمان با رسیدن موسم رمضان به زدودن غبار از محراب و دیوار مساجد، حضور بر مزار اموات و توزیع نذورات و خیرات برای شادی روح رفتگان و پخت نان محلی و کلوچه سنتی برای استفاده در طول ماه مبارک می پردازند.

وی افزود: سحر خوانی و رمضونیکه (رمضان خوانی) در سیستان از آداب و سنن زیبا و ماندگاریست که پس از گذشت قرن ها همچنان بین مردم اصیل سیستان رواج دارد. این آیین در گذشته با هدف جمع آوری قوت یا کمک مالی به مستندان و یتیمان توسط گروهی از بزرگان و ریش سفیدان روستاها صورت می گرفت، اما امروزه جوانان برای زنده نگه داشتن فرهنگ کهن و از روی ذوق و علاقه آن را اجرا می کنند.
 

وی ادامه داد: روند اجرای رمضونیکه به این شکل است که  گروهی از افراد محله دور هم جمع می شوند و به اتفاق پشت درب خانه های اهالی روستا با صدای بلند اشعاری نظیر، رمضو الله، الله رمضو؛ رمضو الله خوش ماه خدا ... می خوانند. رمضان خوانان آنقدر آواز را ادامه می دهند که صاحب خانه در حد بضاعت خود چیزی به عنوان انعام به آنان بدهد. این هدیه اغلب گندم، آرد، خرما، نان یا پول است.

آداب و رسوم مردم بلوچستان در ماه مبارک رمضان
مولوی عبدالغنی دهانی، در گفتگو با عصرهامون، با بیان اینکه در بحث عبادت جامعه اهل سنت معتقد به تراویح است، گفت: نماز تراویح بعد از نماز مغرب و عشاء به صورت نمازهای 2 رکعتی و در 20 رکعت خوانده می‌شود و در طول شب های ماه مبارک رمضان، حافظان کلام وحی در این نماز به تلاوت قرآن کریم می پردازند.

وی افزود: اقامه نماز تراویح از 45 دقیقه تا یک ساعت و نیم به طول می کشد و در دهه آخر ماه مبارک رمضان، جشن های ویژه ختم قرآن کریم در مساجد برگزار می شود.
بعد از اقامه نماز در طول روز، بعضی خانواده ها  به صورت خانوادگی دور هم می نشینند و قرآن می خوانند، بعضی هم در مسجد حلقه قرائت قرآن تشکیل می دهند.

وی خاطرنشان کرد: در ماه مبارک رمضان اهل سنت بیشتر دنبال پرداخت زکات می روند و بر این باورند که چون در این ماه هر عمل فرضی که شما انجام دهید 70 برابر محاسبه می شود، باید زکات را در این ماه به فقرا و مستحقین پرداخت کنند.

وی تصریح کرد: مردم بلوچ سعی می کنند همیشه بخشی از افطاری خود را به مساجد ببرند و این سنت به ویژه در روستا بسیار رایج است.

دهانی با بیان اینکه اهل سنت حتما شب قدر را بیدار می مانند و به عبادت مشغول می شوند ادامه داد: همچنین در بعضی نقاط بلوچستان مرسوم است که در این شب حتما باید گوشت بپزند و از این طعام به همسایگان و مسجد نیز بدهند.

وی با بیان اینکه پکوره یکی از مهم ترین غذا‌های باب طبع مردم بلوچ در ماه مبارک رمضان است اذعان داشت: اغلب خانواده های بلوچ در طول سال از غذا‌های محلی استفاده می کنند و این کاربرد در ماه مبارک رمضان دوچندان می شود.
پکوره  با سبزیجات مختلف مانند پیاز و گشنیز تازه، سبزی‌های خرد شده تهیه می‌شود که از مهم ترین نوع آن پکوره سیب زمینی و فلفلی است و هر بانوی بلوچ مطابق ذائقه خانواده خود آن را تهیه می کند.
 

وی گفت: در بعضی شهرها و روستاها بلوچستان به ویژه در منطقه مکران بسیار رایج است که حتما پکوره بپزند و بر این باورند که این غذا هم قند را تنظیم می کند، هم شکم را سیر می کند.

انتهای پیام/


کد مطلب: 111282

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/111282/فرصتی-رجعت-شمیم-رمضان-سیستان-بلوچستان

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir