کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

گزارش میدانی عصرهامون از فروش آزادانه کالای قاچاق در زاهدان؛

فروش ارزان "قرص مرگ" در برخی عطاری ها!/ فاصله 6ساعته بودن یا نبودن

13 خرداد 1398 ساعت 13:03

فروش آزادانه و با نازل ترین قیمت قرص های سمی موسوم به "قرص برنج" در برخی عطاری های شهرستان زاهدان موجب نگرانی شهروندان شده است.


به گزارش عصرهامون؛ شنیدن شدن برخی شایعات در فضای مجازی و حقیقی بر پایه فوت برخی افراد به ویژه دانش آموزان به دلیل مصرف سهوی و یا عامدانه قرص برنج در استان موجب شد تا خبرنگار عصرهامون سری به برخی از عطاری های شهر زاهدان بزند و از نزدیک موضوع را بررسی کند.
 
هر چند مرگ دانش آموزان و تعداد دیگری از شهروندان بر پایه استفاده از این قرص خطرناک به دلیل برخی محدودیت های اطلاع رسانی که وجود دارد از سوی هیچ یک از مسئولان تایید یا تکذیب نشد اما با سرکشی کوتاه در عطاری های شهرستان زاهدان به این نتیجه رسیدیم که علیرغم سمی و خطرناک بودن و ممنوعیت فروش، باز هم شاهد هستیم که این سم کشنده به راحتی و بدون هیچ گونه استرس و پنهان کاری در برخی عطاری ها در حال فروش است.
 
چرایی استفاده از قرص برنج؟!
قرص هاي برنج حاوي فسفيد آلومينيوم و دارای سمی قوی است که به همین دلیل از آنها در کشاورزی و آفت زدایی گیاهان استفاده می شود که برخی دیگر از خانواده ها نیز از این قرص به منظور جلوگیری از فاسد و خراب شدن برنج استفاده کرده و آن را داخل یک کیسه برنج قرار می دهند تا به قول عامیانه شته نزده و برنج سالم بماند.
 
البته این کار توسط فروشندگان قرص نیز توصیه می شود به گونه ای صاحبان عطاری ها و فروشندگان برخی داروهای به ظاهر گیاهی هر یک به گونه ای شیوه استفاده از آن را برای جلوگیری از فساد برنج توصیه می کنند که از پایه اشتباه و دارای زیان های جبران ناپذیری است.
 
هرچند در ظاهر از این قرص برای سم زدایی و مقابله با آفات استفاده می شود اما به گفته برخی منابع آگاه، کم و بیش اخباری از مرگ و میر توسط این قرص در استان و کشور شنیده می شود که باز هم شاید به دلیل محدودیت های موجود به اطلاع عموم نرسد اما پنهان کردن این موضوع نه تنها کارساز نیست بلکه سرپوش گذاشتن بر برخی کوتاهی مسئولان و همراهی با فروشندگان غیرمجاز و در پی آن افزایش آمار مرگ و میر است.
 
در سال 1384 فروش این نوع قرص در کشور به طور کامل ممنوع اعلام شد و جایگزین های دیگری برای آن تعیین شد اما ممنوعیت دلیلی بر حذف کامل قرص برنج نبود و هنوز پس از گذشت سالها شاهد هستیم که در برخی عطاری ها به طور آزادانه و در برخی مغازه های دیگر به نوعی زیرمیزی و پنهانی فروخته می شود.
 
فوت 308نفر طی 5 ماه
در همین راستا دبیر ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو در گفتگو با ایسنا از بازار سیاه و قاچاق قرص برنج در کشور خبر داد و گفت: متاسفانه بر اساس آمار منتشر شده از سوی سازمان پزشکی قانونی کشور، قرص برنج در پنج ماه نخست سال گذشته منجر به ۳۰۸ مورد مرگ در هموطنان شده است.
 
به‌منش با بیان اینکه مسمومیت‌های حاد کشنده ناشی از فسفیدهای فلزی بیشتر در کشورهای هند، سریلانکا، ایران، عراق، مراکش، عربستان، پاکستان و اردن گزارش شده‌ است گفت: ارزان بودن، در دسترس بودن، عدم وجود قوانین سخت گیرانه در توزیع، خرید و فروش این سم و عدم آگاهی افراد جامعه از میزان سمیت بالای این آفت‌کش از جمله  عوامل شیوع بالای این نوع مسمومیت محسوب می‌شود.
 
وی تاکید کرد: این مسمومیت‌ها بیشتر در رده سنی ۲۰ تا ۴۰ سال بوده و بیشتر آنها به قصد خودکشی بوده‌اند. بر اساس آمار به دست آمده از بیمارستان‌های مرجع مسمومیت کشور، در شش ماه نخست سال ۱۳۹۷، از میان ۵۳ هزار و ۸۰۰ مراجعه مسمومیت به بیمارستان‌ها، ۶۳۳ مورد مربوط به مسمومیت با قرص برنج بوده است  که استان تهران در صدر این جدول قرار دارد.
 
به‌منش با بیان اینکه متاسفانه بر اساس گزارش‌های سازمان پزشکی قانونی کشور مرگ‌های ناشی از مسمومیت با قرص برنج در سال جاری ۳۰.۵ درصد نسبت به زمان مشابه در سال گذشته افزایش یافته‌اند افزود: مرگ در مردان دو برابر زنان بوده و نیمی از مرگ و میرها ناشی از سموم دفع آفات، به دلیل تماس با قرص برنج بوده است و این درحالی است که ۲۹ درصد از کل مرگ‌ومیر ناشی از مسمومیت‌ها بدون درنظر گرفتن مرگ ناشی از مواد مخدر و محرک‌ها، در اثر مسمومیت با قرص برنج بوده‌اند.  
 
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه تاکنون مکانیسم دقیق بروز اثرات سمی فسفید آلومینیوم در انسان شناخته نشده، هیچ پادزهر اختصاصی در درمان مسمومیت حاد با آن وجود ندارد و اقدامات درمانی تنها شامل حمایتی - علامتی هستند. از لحاظ زمان بروز علایم و نشانه‌های بالینی مسمومیت، بعد از مصرف خوراکی قرص فسفید آلومینیوم، علایم و نشانه‌های سمیت بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ظاهر می‌شوند و مرگ در مدت کمتر از 6 ساعت ممکن است رخ دهد.
 
قرص برنج قاچاق است
دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز سیستان وبلوچستان نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: برابر مقررات و ضوابط اعلامی از آنجا که این قرص اثرات مخرب و خطرناکی دارد در رده مواردی قرار گرفته که خرید و فروش آن ممنوع است.
 
محمد محبی افزود: حمل و نگهداری این قرص نیز به عنوان یک کالای قاچاق محسوب شده و با دارنده و توزیع کننده آن به شدت برخورد خواهد شد که البته مراکز بهداشتی و دانشگاه های علوم پزشکی سطح سیستان وبلوچستان نیز بر این مورد نظارت دارند.
 
وی ادامه داد: در دسترس بودن و سهلوت استفاده از این قرص می تواند با کوچکترین غفلت و کوتاهی لطمات جبران ناپذیری به خانواده ها بزند که میطلبد والدین از خرید و نگهداری آن خودداری کرده و از موارد مشابه این قرص استفاده کنند.
 
محبی تاکید کرد: در صورتی که شهروندان با فروشگاه و یا عطاری خاصی که نسبت به توزیع قرص برنج فعالیت دارد روبرو شدند موارد را به این کمیسیون و یا مراکز نظارتی دیگر اطلاع رسانی کنند تا جلوی بروز حادث تلخ گرفته شود.
 
مسمومیت کُشنده با مصرف قرص برنج
رئیس نظارت بر فرآورده های طبیعی سنتی و مکمل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم در این خصوص گفت: مصرف قرص برنج اغلب سهواً صورت می گیرد اما موجب مسمومیت خطرناک و کشنده  شده و عرضه آن به مصداق توزیع کالای قاچاق محسوب شده و ممنوع است.
 
احمد غلامی افزود: خانواده ها برای مبارزه با آفات برنج، از قرص سیر که کاملاً بی خطر است استفاده کنند و استفاده از قرص برنج برای مصارف خانگی به هیچ وجه توصیه نمی شود.
 
وی ادامه داد: خاصیت سمی قرص برنج یا فسفید آلومینیوم به علت آزاد شدن گازهای سمی در هنگام ترکیب آن با آب یا رطوبت موجود در هواست و به قدری است که استنشاق بوی آن نیز می تواند ایجاد مسمومیت کند و فرد مسموم باید سریعاً به مراکز درمانی انتقال داده شود.
 
وی افزود: در صورتی که این قرص بلعیده شود فرد دچار علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، سرگیجه، احساس فشار روی قفسه سینه، سردرد، لرزش، دو بینی، ضعف عضلانی، اختلالات قلبی و عروقی و در نهایت شوک، نارسایی قلبی، آسیب کبدی و کلیوی، تشنج و نهایتاً کما و مرگ می شود.
 
 غلامی تاکید کرد: خرید و فروش قرص برنج به علت ایجاد مسمومیت های شدید و کشنده در همه داروخانه ها و عطاریهای کشور ممنوع است.

علی ایحال علیرغم قاچاق بودن قرص برنج شاهد هستیم که برخی عطاری ها در سطح شهرستان زاهدان به راحتی و آزادانه بسته 10 عددی این قرص را با قیمت ناچیز 200هزار ریال به عموم کسانی که در خواست کنند به فروش می رسانند که باید به شدت و در اسرع وقت با آنها برخورد شود.

انتهای پیام/


کد مطلب: 112563

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/112563/فروش-ارزان-قرص-مرگ-برخی-عطاری-فاصله-6ساعته-بودن-یا-نبودن

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir