تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۸ تير ۱۳۹۸ ساعت ۰۸:۳۵
عطش زاهدان پایان ندارد؛

مرثیه آب در دزدآب

قطعی مکرر آب و افت فشار این مایع حیات در شبکه آبرسانی شهر زاهدان همچنان به عنوان یک معضل در مرکز استان سیستان وبلوچستان ادامه دارد و شهروندان را با نگرانی مواجه کرده است.
مرثیه آب در دزدآب
به گزارش عصرهامون، سریال تکراری و ملامت بار افت فشار و قطعی آب در سطح شهرهای سیستان و بلوچستان در حالی به مساله ای عادی و معمولی برای برخی مسئولین استانی و شهرستانی تبدیل شده که نبود این مایه حیات در این روزهای گرم تابستان، شهروندان را بیش از پیش در رنج و عذاب و زحمت قرار داده است.

در این میان اما زاهدانی ها بیش از همه از این مساله گلایه مندند؛ معضل قطعی و فشار ناچیز آب که هر سال با آغاز فصل بهار و افزایش درجه حرارت هوا، شکل بحرانی به خود می گیرد، امسال نیز مثل هر سال غوغا به پا کرده و اکثر نقاط این شهر با قطعی مکرر طی ساعات مختلف شبانه روز مواجه اند.
 
اگرچه مهم ترین علت بروز این چالش در زاهدان کسری قابل توجه آب در شبکه توزیع با توجه به مصرف بالا و نیاز مبرم مردم به این مایه حیاتی است، اما گسترش بی رویه شهر در سطح، کم توجهی به مساله هم سطح سازی در اراضی واگذار شده و بی توجهی ناظران ساختمانی به الزامات فنی و تاسیساتی از جمله نصب تجهیزات تامین فشار برای مجتمع های مسکونی بالای 2 طبقه نیز مواردی ست که نمی توان منکر نقش پررنگ شان در بروز این شرایط شد.

مشاهده پستی و بلندی های کاملا محسوس در یک منطقه مثل زیباشهر این سوال را در ذهن به وجود می آورد که در واگذاری مناطق جدید شهر زاهدان چقدر مسائل فنی آب و فاضلاب رعایت می شود؟ الزامات قانونی در بحث متراکم سازی تا چه حد رعایت شده؟ در چند مجتمع بزرگ مسکونی در زاهدان تجهیزات تامین فشار تهیه و نصب شده؟ و...

قطعی 12 ساعته آب در زاهدان
خوشرو، یکی از شهروندان زاهدانی ساکن خیابان مهر در گفت وگو تلفنی با خبرنگار عصرهامون ضمن گلایه شدید از وضعیت موجود گفت: قطعی 12 ساعته آب امان ما را بریده. آب این منطقه هر روز از ساعت 11 ظهر تا 12 شب قطع می شود. از طریق تلفن خرابی آب هم که پیگیری می کنیم می گویند شرایط همین است و کاری از دست شان بر نمی آید.

مرثیه آب از زبان دیگر شهروندان زاهدانی نیز، روایتی مشابه به گلایه های آقای خوشرو دارد که ذکر آن در این عریضه تکرار مکررات است.

700 لیتر بر ثانیه؛ رقم کسری آب در شبکه آبرسانی زاهدان
فرهاد سرگلزایی، سرپرست معاونت خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در گفتگو با عصرهامون، گفت: زاهدان 2 شبکه توزیع آب دارد، یکی آب بهداشتی و دیگری آب شرب؛ در بحث آب بهداشتی و آب شرب در روزهای اخیر باافزایش دما و به تبع آن مصارف بیش از الگوی مصرف با مشکلاتی مواجه شده ایم.

وی با بیان اینکه مشکل افت فشار در زاهدان به قطر لوله ها ارتباطی ندارد و علت اصلی آن به کمبود منابع آبی برمی گردد، اظهار کرد: در حالی هر روز شاهد افزایش تعداد مشترکین آب در زاهدان هستیم که این شهر در حال حاضر در وضعیت موجود بدون درنظر گرفتن مناطق جدید الحاقی با کسری آب در هر دوبخش به 700 لیتر در ثانیه روبرو است که از این میزان مقدار 550 لیتربرثانیه کمبود آب در بخش شرب است.

وی با اشاره به عدم تناسب سرعت گسترش شهری زاهدان و منابع آب موجود در این شهر افزود: در توسعه شهر زاهدان به هیچ وجه به مبحث مهم تامین آب به عنوان یکی از زیرساخت های اساسی توجه نمی شود؛ در سال گذشته در حالی تعداد مشترکین آب در زاهدان با افزایش 4هزار و 500 فقره ای همراه بوده که منابع تأمین آب هیچ تغییری نکرده است.

وی در خصوص نقش حاشیه نشینی و اثرات آن بر بروز افت فشار و قطعی در شبکه تصریح کرد: از جمله تبعات حاشیه نشینی بر شبکه توزیع می توان به گسترش شبکه و بالا رفتن مصرف، افزایش نیاز آبی خدمات عمومی و رشد انشعابات غیرمجاز اشاره کرد.

سرگلزایی تعداد آحاد مشترکین آب زاهدان را 153 هزار مشترک اعلام کرد و افزود: از این تعداد اشتراک واگذار شده،  128 هزار فقره دارای انشعاب آب شرب و 25 هزار فقره از انشعاب آب بهداشتی برخوردارند. همچنین 37 هزار و 540 فقره از مشترکین آب زاهدان را حاشیه نشینان و خانوارهای ساکن در سکونتگاه های غیر رسمی شامل می شود.

وی در مورد اجرای خط دوم انتقال آب چاه نیمه به زاهدان نیز اظهار کرد: اتمام اجرای این طرح به طور مستقیم می تواند کمبود آب شرب حدود 25هزار مشترک آب بهداشتی در زاهدان و حدود 30 هزار خانوار فاقد آب را حل نماید و طرح توسعه غرب شهر زاهدان را تحت پوشش قرار دهد.

سرپرست معاونت خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب استان در پاسخ به راهکارهای اندیشده شده جهت رفع این مشکل در آینده افزود: منابع اصلی تامین آب زاهدان، چاه نیمه زابل و چاه های اطراف این شهر است که آب پس از استخراج توسط کارخانه آب شیرین کن ها تصفیه و به شبکه توزیع تزریق می شود.شاید افزایش ظرفیت آب شیرین کن پس از اخذ مجوزهای لازم راه حلی موقت برای این مشکل باشد اما مادامی که خط دوم انتقال آب چاه نیمه به زاهدان نرسد با این مشکل روبرو خواهیم بود.

علاج کم آبی صرفه جویی است
میثم سلیمانی، مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در گفت وگو با عصرهامون، گفت: یکی از مهم ترین مواردی که سبب افزایش بی رویه مصرف و بروز مشکلاتی نظیر افت فشار و قطعی در فصل تابستان می شود، اضافه شدن مشترکان ثانویه یعنی کولرهای آبی به شبکه آب زاهدان است.

وی افزود: به طور متوسط یک کولر آبی بسته به سایز و محل نصب که در آفتاب باشد یا سایه در هر شبانه روز 500 لیتر آب مصرف می کند؛ این مساله باعث بروز شوک اساسی به شبکه آب زاهدان و افت فشار و قطعی آب در نقاط مرتفع شهر می شود. علاوه بر این، نصب پمپ های تقویت فشار در مجاورت لوله های اصلی شبکه نیز منجر به تشدید افت فشار آب در لوله و ممانعت از جریان و بهره برداری ساکنان پایین دست و حتی در یک ساختمان چند طبقه به دلیل هم زمانی مصرف می شود.

وی با تاکید بر نقش پررنگ مردم در مدیریت و پایداری شبکه تصریح کرد: تهیه یک سایه بان برای کولرهای آبی یا قرار دادن شان در مکانی که کمترین تبخیر را داشته باشد می تواند 30 تا 35 درصد از هدر رفتن آب در فصل گرما جلوگیری کند. نصب یک مخزن آب حتی کوچک، در مسیر شبکه توزیع تا پمپ نیز علاوه بر اینکه مشکل فشار آب را برطرف می کند، منجر به پایداری شبکه و توزیع عادلانه آب بین شهروندان می شود.

وی میزان مصرف روزانه شهروندان زاهدان را 209 لیتر اعلام کرد و گفت: با توجه به سرانه 150 لیتری آب در کشور، زاهدانی ها بیشتر از میانگین کشور آب مصرف می کنند. شهروندان زاهدان روزانه 70 لیتر آب برای استحمام، 24 لیتر برای پخت و پز، 40 لیتر برای سرویس بهداشتی، 50 لیتر برای شستشوی ظروف و لباس و 25 لیتر برای سایر مصارف استفاده می کنند که مجموع آن رقم قابل توجهی است و این در حال است که با کاهش 5 دقیقه ای زمان استحمام 90 لیتر آب مصب سایبان کولر 35 درصد و تمیز کردن حیاط با جارو 300 لیتر و رفع چکه کردن هر شیر آب 500 لیتر (در ماه) صرفه جویی و مدیریت مصرف آب صورت می پذیرد.

وی در پایان با بیان اینکه در حال حاضر تنها راه علاج کم آبی صرفه جویی است، خاطرنشان کرد:شهروندان می توانند با مدیریت مصرف، صرفه جویی و ذخیره سازی برای ساعات پیک، کمک شایانی برای تداوم جریان و جلوگیری از بروز قطعی داشته باشند.

اتمام پروژه نیازمند تزریق اعتبار است
غلامی، نماینده شرکت آب نیرو (کارفرما پروژه خط دوم انتقال آب به زاهدان) در گفتگو با عصرهامون، گفت: پروژه اجرای خط دوم انتقال آب از چاه نیمه زابل به زاهدان به طول 200 کیلومتر و با پیش بینی انتقال 52 میلیون متر مکعب آب به زاهدان عملیاتی شده که در حال حاضر 120 کیلومتر آن اجرا و 80 کیلومتر آن با پیشرفت قریب به 35 درصد در دست اجراست.

وی با اشاره به وجود مشکلات عدیده مالی و تعطیلی 3 ساله پروژه طی سال های 94 تا 97، زمان اتمام کار را نامعلوم دانست و تصریح کرد: عملیات عمرانی در 80 کیلومتر باقیمانده تنها محدود به حفاری و لوله گذاری نیست و نیازمند احداث ایستگاه پمپاژ، تصفیه خانه، تهیه مخازن و تجهیزات خرید خارج است و تنها در صورت تزریق اعتبار می توان به بهره برداری ظرف 3 سال آینده امیدوار بود.

علی ایحال امیدواریم مسئولین ذیربط آستین همت را بالا زده و با عزم و اراده ای مضاعف در این خصوص، به قطع صدای ناخوشایند خُر و پُف لوله های شهر زاهدان و آسایش شهروندان کمک کنند.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdch6xnzi23nzmd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

ریشه همه مسائل به نظارت بیشتر بر ساخت و سازها بر می گردد. بپرسید چرا جلوی ساخت و سازهای بیشتر از پروانه را نمی گیرند؟