تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۵ تير ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۵۶
سیستان و بلوچستان با وجود دارا بودن ظرفیت های بی بدیلی چون دسترسی به تنها بندر اقیانوسی کشور و دارا بودن بیشترین بازارچه های مرزی در بین سایر استان های ایران، همچنان در آتش غفلت دولت از اقتصاد مرزنشینان می سوزد.
غفلت دولت از اقتصاد مرزنشینان/اشتغال و معیشت مردم سیستان و بلوچستان در گرو بازارچه های مرزی
گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان کشور دارای طولانی ترین مرز مشترک آبی و خاکی با کشورهای همسایه افغانستان و پاکستان و تنها بندر اقیانوسی ایران می باشد که این مهم سیستان و بلوچستان را به بهترین مکان برای حمل و نقل کالا به این کشورها، واردات و صادرات تبدیل کرده است.

وجود همسایگانی چون افغانستان و پاکستان که وابستگی کاملی به محصولات ایرانی داشته و برای تامین نیازهای داخلی خود به تجار ایرانی و سیستم حمل و نقل کشورمان وابستگی زیادی دارند بهترین عامل برای افزایش سطح مبادلات و تجارت در بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان است.

استان سیستان و بلوچستان که بر اساس مصوبه دولت دارای ۱۳ بازارچه مرزی است، بالاترین تعداد بازارچه های مرزی در میان استان های مرزی کشور را دارد که از این تعداد در حال حاضر تنها ۷ بازارچه آن در امر صادرات و واردات به صورت نیمه فعال مشغول به کار هستند که از این تعداد دو بازارچه گمشاد و میلک در مجاورت مرز مشترک با افغانستان و پنج بازارچه میرجاوه، کوهک، پیشین، ریمدان و جالق در مجاورت مرزهای مشترک ایران و پاکستان قرار گرفته اند.

طرح ایجاد بازارچه‌های مرزی به ماده "۱۱" قانون صادرات و واردات در سال ۷۲ باز می‌گردد، طبق این قانون به دولت اجازه داده شده در هر یک از مناطق مرزی که ایجاد بازارچه را مفید تشخیص می‌دهد با رعایت اولویت‌هایی نظیر استعداد محلی، ضرورت‌های اشتغال و توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه نسبت به ایجاد آن اقدام کند.
 
شهرها و روستاهای مرزی کشور به دلیل داشتن مؤلفه های مشترکی چون انزوای جغرافیایی، فقر محیطی، دوری از قطب های صنعتی و عملی داخل و ضعف راه های ارتباطی در قیاس با مناطق مرکزی کشور از وضعیت اقتصادی نامطلوب و آمار بیکاری بالاتری برخوردار هستند.



حال بازارچه های مرزی خوب نیست
با وجود تمامی ظرفیت های موجود در سیستان و بلوچستان و وجود بیشترین تعداد بازارچه های مرزی در این استان محروم همچنان دولت نتوانسته است آنگونه که باید از این بازارچه ها برای حل مشکل اقتصادی ساکنین پهناورترین استان کشور بهره برده و به نوعی این مناطق به نقاطی برای واردات چند قلم کالای خاص و صادرات سوخت تبدیل شده و به طور مستقیم دست مردم این دیار از این سرمایه بزرگ کوتاه مانده است.

در همین رابطه مدیر بازارچه مرزی ریمدان شهرستان چابهار در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون،  با اشاره به موقعیت خاص بازارچه مرزی بیان کرد: بازارچه های مرزی با توجه به موقعیت و نقش آن در صادرات غیرنفتی، کمک زیادی به رونق اقتصاد منطقه ای و ملی، ایجاد اشتغال و درآمد پایدار برای ساکنان نواحی مرزی دارد.

سلیم حوت با اشاره به اینکه ایجاد امنیت اجتماعی و اقتصادی نواحی مرزی، برای توسعه بازارچه های مرزی بسیار الزامی است، افزود: کشور در وضعیت نابسامان اقتصادی به سر می برد و با توجه به شرایط و موقعیت مکانی مناسبی که در اختیار مردمان این مناطق قرار می دهیم جهت زدودن فقر اقتصادی تلاش می کنند.
 


نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی
وی ایجاد اشتغال و درآمد برای مردمان مستقر در نواحی مرزی را بسیار با اهمیت عنوان کرد و ادامه داد: صادرات کالاها و محصولات تولید شده در مناطق مرزی به کشورهای همجوار و واردات و تامین کالاهای مورد نیاز معیشتی برای مردم مرزنشین از کشورهاي مقابل جنبه استراتژيک دارد.

مدیر بازارچه مرزی ریمدان در ادامه با اشاره به مهم ترین اهداف ایجاد بازارچه های مرزی، گفت: ایجاد امنیت اجتماعی در مناطق مرزی، برقراری روابط حسنه و حسن همجواری با مردم مرزنشین کشورهای همجوار و ایجاد امنیت پایدار در مرزها، نشر و صدور ارزش‌ها و فرهنگ‌های اسلامی و ملی به ملل سایر کشورها از مهمترین اهداف راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی است.

وی افزود: وزارت کشور و اداره کل امور مرزی، مرز را یک فرصت می‌داند و برنامه‌های راهبردی وزارت کشور نیز به سمت استفاده از مرزها برای تبدیل آنها به فرصتی جهت مراوده با همسایگان، اشتغال مرزنشینان و توسعه امنیت پایدار است.
 


ریمدان همچنان از نبود امکانات رنج میبرد
حوت مرز ریمدان را امن ترین، به صرفه ترین و اقتصادی ترین مرز ایران و پاکستان دانست و خاطرنشان کرد: ریمدان به صرفه ترین گذرگاه و بازارچه مرزی به حساب می آید ریمدان در ۱۲۰ کیلومتری شهر چابهار، فاصله کوتاه تری تا مراکز تجاری اقتصادی پاکستان دارد این بازارچه تا قلب تجارت پاکستان یعنی کراچی ۶۸۰ کیلومتر و تا قطب آینده تجارت پاکستان یعنی گوادر ۸۹ کیلومتر فاصله دارد و بهترین بازارچه برای افزایش مبادلات مرزی است.

وی با اشاره‌ به ظرفیت بالفعل این بازارچه اذعان کرد: علی رغم تاکید تجار و کشور پاکستان برای توسعه مبادلات، زیرساخت‌های طرف ایران مناسب و کافی نیست بازارچه ریمدان پس از بین‌المللی شدن همچنان از نبود و کمبود زیرساخت‌های اولیه‌ای مانند شبکه آب، شبکه برق و جاده‌های دسترسی رنج می‌برد.

توجه به بازارچه های مرزی ضامن امنیت اقتصادی کشور
مدیر بازارچه مرزی ریمدان چابهار در خصوص آمار مبادلات بازارچه مرزی ریمدان در دو ماهه اول سال جاری گفت: در دو ماه ابتدای سال حدود ۳۲ هزار تن کالا از بازارچه به ارزش حدود ۶میلیون دلار صادر شده است.

وی ارزش ریالی کالای صادر شده را حدود 600 میلیارد ریال برآورد کرده است و ادامه داد: تعداد یک هزار و 307 کامیون هم کالاها را از مرز ایران خارج کردند.
 
حوت با اشاره به اینکه بازارچه های مرزی زمینه امنیت اقتصادی را در جامعه ایفا می کند خاطرنشان کرد: بازارچه‌های مرزی می‌تواند علاوه بر تامین امنیت مرزها، تحولی اساسی در تولید، ایجاد اشتغال، تثبیت جمعیت مرزنشین، افزایش درآمد و نهایتا توسعه پایدار ایجاد کند و به سمت همکاری‌های متقابل منطقه‌ای هدایت کند مشروط به اینکه زیر ساخت‌های لازم و کافی آن فراهم باشد.
روند مطلوب تجارت در شهرستان سراوان در گرو حمایت از بازارچه های مرزی است.



وجود بازارچه های مرزی برای تجارت مفید و ضروری است
علیرضا شهرکی در گفت و گو با عصرهامون با اشاره به اینکه مرز برای مشخص شدن حریم هر کشور  ایجاد شده، بیان کرد:  مبادلات کالا و تجارت از دیر باز میان دو کشور و مردمان دو کشور وجود داشته است.

 وی افزود: سوابقی که در شهرستان سراوان وجود دارد مانند آثار به جا مانده از گمرکات قدیم در روستای دزک نشان روند مناسب و مطلوب تجارت در این منطقه بوده است.

 سرپرست فرمانداری سراوان ادامه داد: بازارچه های مرزی نیز با رویکرد دو سویه  و ایجاد فضای مسالمت آمیز جهت تجارت چمدانی شکل گرفته که ساکنین نزدیک مرز تا شعاع 20 کیلومتر کالاهایی که از سوی دولت مجاز اعلام شده را مبادله کنند.

شهرکی اذعان کرد: افراد مرز نشین نسبت به ساکنین پایتخت دغدغه مرز را بیشتر لمس کرده و به طبع باید منفعت بیشتری نبست به افرادی که از مرز فاصله بیشتری دارند، داشته باشند.



توجه به فعال سازی بازارچه های مرزی زمینه ساز بهره مندی مرزنشنان از این نعمت خواهد شد
وی یادآور شد: دو بازارچه مرزی فعال در شهرستان سراوان وجود دارد که تجارت در بازارچه مرزی جالق و کوهک قابل لمس تر نسبت به دیگر بازارچه ها است.

سرپرست فرمانداری سراوان گفت: دولت برخی از اقدامات را برای ساکنین تا شعاع 20 کیلومتر مرز مجاز دانسته که در این منطقه از کشور پاکستان بیشتر دام سنگین وارد و خشکبار و مصالح ساختمانی صادر می شود.

شهرکی ادامه داد: اگر شبکه درون اجتماعی و شرکت تعاونی های منطقه به خوبی شکل و هدایت شود قطعا سود حاصل از مبادلات به جیب مردم منطقه خواهد رفت که می توان گفت درصد قابل قبولی از مردم مرزنشین سراوان از مرز بهره مند هستند.

وی با بیان اینکه در تجارت از طریق بازارچه های مرزی سراوان در نقطه مطلوب قرار گرفته ایم، تصریح کرد: در سال 97 بیش از 587 هزار تن کالا به ارزش تقریبی 400 میلیون دلار صادرات و 6 هزار و 596 تن حجم وزنی گوشت و نزدیک به 11 و نیم میلیون دلار واردات  در بازارچه های مرزی سراوان انجام شده است.



منافع بازارچه های مرزی به جیب مرزنشینان سرازیر خواهد شد
سرپرست فرمانداری سراوان با اشاره به اینکه شکل گیری بازارچه های مرزی در شمال و جنوب استان منافع مناسب و قابل قبولی را برای ساکنین مرز داشته، اضافه کرد: در بازارچه های مرزی شهرستان سراوان چهل غرفه دار شاخص در حال فعالیت مستقیم هستند که هر غرفه به طور میانگین برای سه نفر به صورت غیر مستقیم ایجاد شغل کرده است.

شهرکی با توجه به کاستی های موجود در بازارچه های مرزی سراوان از در نظر گرفتن اعتبارات لازم برای رفع معضلات زیر ساختی  در حوزه ارتباطات، فضا سازی و فضای رفاهی در چند روز آینده برای این شهرستان خبر داد.

وی ایجاد بستر و زیر ساخت، معافیت گمرکی و مجوز ارز با نرخ پایه برای تجاری که صادرات قابل قبولی را داشته اند را از برنامه های دولت دانست و خاطر نشان کرد: در شهرستان سراوان نیز فضا سازی مناسبت و تشکیل کمیته فنی و تسهیل واردات دام از برنامه های اصلی در راستای بهبود معیشت مردم مرزنشین است.



دولت به دنبال حل مشکل بازارچه های مرزی باشد
رئیس دانشگاه پیام نور خاش نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با تاکید بر اینکه حمایت از ساخت و فعال سازی بازارچه های مرزی بسیاری از مشکلات مرزنشینان را حل خواهد کرد، گفت: اگر تمامی بازارچه های مرزی موجود به صورت 100درصدی فعال شود بسیاری از مشکلات حال حاضر در مناطق مرزی حل خواهد شد.

محمود محمدی افزود: متاسفانه تنها نیمی از بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان به نوعی فعال بوده که این تعداد نیز با مشکلات بسیاری رو به رو است که موجب بروز معضلاتی برای مردم و تجار شده است.

این دکترای اقتصاد و تجارت با اشاره به عمده مشکلات موجود بر سر راه فعالیت بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان، بیان کرد: متاسفانه در مرز پیشین با وجود اینکه ما فعالیت های بسیاری انجام داده و زیرساخت های لازم را فراهم کرده ایم و بازارچه مرزی پیشین را بر اساس استانداردهای بین المللی احداث و تجهیز کرده ایم اما طرف پاکستانی هیچ تمایلی به ایجاد حداقل امکانات نیست، در نقطه مقابل در بازارچه ریمدان که پاکستانی ها تمایل زیادی به افزایش امکانات دارند، ایران عقب مانده و این بازارچه با مشکلات زیادی چون زیرساخت، برق، آب ، جاده و گمرک مواجه است.

وی ادامه داد: بازارچه مرزی کوهک سراوان نیز با مشکل راه ارتباطی رو به رو است، این گونه مشکلات در دیگر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان نیز مشاهده می شود که حل این مشکلات نیازمند توجه دولت به این بخش است.
 

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcc11qs42bqso8.ala2.html
منبع : عصرهامون
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها