تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۸:۰۰
سیستان وبلوچستان با توجه به اقلیم جغرافیایی و آب و هوایی که دارد مهد میوه های گرمسیری همچون انارشیطان، بیرام، جمبولان و ... است.
سیستان و بلوچستان مهد میوه های گرمسیری/ از انار شیطان تا جمبولان
به گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان یکی از پهناورترین استان های کشور با داشتن جاذبه های تفریحی، گردشگری و سرشار از الطاف الهی است که گشت و گذار در آن پایانی ندارد.
 
محصولات کشاورزی منحصر به فرد همچون میوه های گرمسیری یکی از پتانسیل های بی نظیر سرزمین کویر و دریا است که وقتی نامی از آنها برده می شود اغلب میوه هایی مانند موز، انبه یا خرما به ذهن می رسد این در حالیست که تنوع میوه های گرمسیری در این استان به قدری زیاد است که بسیاری از آنها علیرغم خاصیت درمانی و دارویی که دارند همچنان ناشناخته باقی مانده و اغلب حتی آنها را ندیده و طعم شان را نچشیده اند چرا که در هیچ نقطه دیگری دیده نشده اند.

با این تفاسیر علاوه بر خرما که میوه نیمه گرمسیری است یا موز و انبه، این خطه از کشور رویشگاه میوه هایی همچون پالسا، گواوا، چیكو، سیتاپُل، پاپایا، جَم، تمبر هندی، انار شیطان،  بیرام، جمبولان، كنار و بسیار نام های دیگر است که اغلب در منطقه بلوچستان کشت و پس از برداشت روانه بازار مصرف می شوند.

چیکو میوه‌ای تقریباً شبیه کیوی اما کروی شکل است. این میوه کاملاً گوشتی و شیرین است و هسته‌ای در مرکز خود دارد.
 

 
گواوا شبیه گلابی و یا کروی شکل و میوه رسیده آن سبز متمایل به زرد است. این میوه دارای دانه‌هایی شبیه گلابی و دارای عطر و طعم خاصی است.
 

 
کُنار هم همان میوه درخت سدر است اما درختان کنار شهرستان سرباز از نوع پیوندی آن است و میوه‌های این درختان درشت‌تر از میوه‌های معمولی درخت سدر و بسیار خوش طعم تر و شیرین‌تر است.
 

 
خربزه سر درختی یا پاپایا هم میوه‌ای در حد و اندازه طالبی است و گوشتی نارنجی رنگ با دانه‌هایی سیاه رنگ و ساچمه‌ای شکل دارد که ماده‌ای ژلاتینی اطراف دانه‌ها را در بر گرفته است.
 

 
پالسا نیز مزه‌ای ترش و شیرین دارد و شبیه گیلاس اما ریزتر است. میوه سیتاپل هم مخروطی شکل و دور‌نمایی مانند میوه درخت کاج دارد و سبز رنگ است و به دلیل ظاهرش به آن بستنی درختی هم می‌گویند.
 

 
انار شیطان از زیباترین درختان گل دهنده دنیا و بومی هندوستان و ویژه مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که در سیستان و بلوچستان نیز رشد می‌کند، پوست این نوع درخت خواص دارویی دارد و برگ‌های آن خوراک دام استفاده می شود.
 

 
جَم یا جمبولان، این میوه نیز سرشار از ویتامین آ، سی، سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر، منگنز، روی و آهن است و پوست آن موجب افزایش کارآیی دستگاه گوارش، کبد و تنظیم ضربان قلب می‌شود.
 

 
مجتبی محرابی، رئیس روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار عصرهامون به بیان جزییاتی در خصوص میوه های گرمسیری موجود در استان پرداخت و گفت: سطح زیر کشت باغات در استان بالغ بر 89 هزار هکتار با تولیدی حدود 517 هزار تن است که از این میزان نزدیک به 8 هزار هکتار مختص به میوه های گرمسیری با چیزی حدود 125 هزار تن تولید در سال است.

وی با بیان اینکه موز شاخص ترین میوه های گرمسیری با حدود 4 هزار هکتار سطح زیر کشت و تولید 100 هزار تن است، افزود: کُنار، انبه، گواوا، چیکو، نارگیل، پاپایا، تمر هندی در رده های بعدی کشت قرار دارند و میوه هایی همچون پالسا، جمبولان، بیرام( سایر محصولات گرمسیری) سطح زیر کشت محدودی در حدود 150 هکتار را در بر می گیرند.

وی با بیان این مطلب که به علت پایین بودن سطح زیرکشت محصولات، صادرات چندانی بر روی آنها انجام نمی شود،ادامه داد: در دوسال اخیر به ویژه در منطقه چابهار به علت خشکسالی شاهد خشک شدن سطح زیرکشت باغات موز بودیم که در حال حاضر بخشی از محصول تولیدی موز به استان های قم، تهران و اصفهان و انبه نیز به صورت سبز برای ترشی به سایر استان ها صادر می شود.

مسعود فیروزكوهی، یکی از كارشناس تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی استان نیز در گفت وگو با یکی از رسانه های بومی با بیان اینکه میوه های گرمسیری علاوه بر طعم و عطر خاصی كه دارند دارای خواص غذایی و درمانی فراوان هستند، گفت: در میان میوه های گرمسیری موجود در استان پاپایا یا همان خربزه درختی در درمان انواع زخم‌ها، جلوگیری از سرطان، مفید برای كلیه، تقویت ریشه مو و سرشار از انواع ویتامین ها به ویژه ویتامین c می باشد.
 

 
وی با بیان اینکه میوه جَم یكی دیگر از این میوه ها است كه در تنظیم ضربان قلب و درمان كم خونی مفید است، افزود: میوه های گرمسیری به علت شرایط رشد و ارگانیك بودن بسیار حائز اهمیت هستند.

ریگی، کارشناس منابع طبیعی استان هم در این خصوص به خبرنگار ما گفت: گیاهان دارویی منحصر به فردی در استان کشت می شود که کهور ایرانی، کلیر، چگرد، پیر، توج، کنار، استبرق، کهور پاکستانی، داز، گز روغن، حرا، چش کنار و انار شیطان از مهمترین آنها به شمار می رود.

به گفته وی، انار شیطان‌ از زیباترین درختان گل دهنده دنیا و بومی هندوستان و ویژه مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که بسیار مقاوم به خشکی، یخ زدگی و آتش سوزی می باشد و علاوه بر آنکه پوست این درخت خاصیت دارویی دارد از برگ های آن نیز به عنوان خوراک دام استفاده می شود.

کارشناس منابع طبیعی استان به بیان ویژگی دیگر این درخت در هنر منبت کاری اشاره کرد و افزود: چوب محکم و بادوام انار شیطان برای ساخت وسایل چوبی بسیار کارآیی دارد.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcgxt9qwak9q74.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما