تاریخ انتشار :شنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۵۷
با شدت گرفتن بوی متعفن آب در شمال سیستان وبلوچستان مردم این منطقه به خرید این مایه حیات از مراکز فروش تصفیه آب روی آورده اند.
از بوی متعفن آب تا تکاپو برای یافتن مایه حیات در سیستان/ مردم به مراکز فروش آب روی آورده اند
به گزارش عصرهامون، تابستان که می شود مردم شمال سیستان و بلوچستان با معضلات زیادی از جمله توفان های شدید گرد و خاک و هجوم ریزگردها دست و پنجه نرم می کنند اما آنچه آستانه صبر آنها را لبریز کرده علاوه بر کم آبی و بی‌آبی، بوی بد و متعفن آب است که ناچارا باید متحمل هزینه گزافی شوند تا از روستاها و یا نقاط مختلف شهری خود را به مرکز تصفیه آب شیرین برسانند و گالن های 20 لیتری خود را برای مصرف روزانه پُر کنند و این داستان تراژدی تکراری آنها در تمام روزهای این فصل است.

از معضل بوی بد آب که گذر کنیم اما در برخی از نقاط، مردم سیستان از همین میزان آب شرب بد طعم هم بی بهره بودند به گونه ای که با اجرای طرح نذر آب توسط هلال احمر آبرسانی به صورت سقایی برای آنها انجام می شد.

در شهرستان های هامون، نیمروز و زهک و پاره ای از روستاهای این منطقه مردم همچنان با این معضل دست و پنجه نرم کرده و می گویند: این آب برای زاهدان هم منتقل می شود اما بوی بد نمی دهد. بوی بد و متعفن این مایه حیات که با شروع فصل گرما به اوج خود رسیده ما را مجاب به خرید آب از تصفیه خانه ها کرده حتی برای شست وشوی لباس هم نمی توانیم از آب لوله کشی استفاده کنیم و کارمان در اکثر ساعات شبانه روز این است که در صف های شلوغ و در زیر آفتاب سوزان منتظر بمانیم تا گالن هایمان را آب کنیم.

به گفته یکی از فروشندگان آب در زابل روزانه حدود 900 شهروند اقدام به خرید 6-5 گالن آب می کنند. اگر چه آب لوله کشی تصفیه است اما بوی بد آن باعث نارضایتی مردم و روی آوردن آنها به خرید آب شده به گونه ای که برخی از مشتریان یک روز درمیان 20 کیلومتر راه را از روستا طی کرده و آب مورد نیاز خود را با گالن تامین می کنند.
 
معضل اصلی رشد جلبک های سبز-آبی است
غلامحسین لکزائیان پور، معاون تامین آب و آبرسانی شرکت آب وفاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان در گفت وگویی که دقایقی قبل با خبرنگار عصرهامون داشت، با بیان اینکه بحث بو و طعم نامطبوع آب ازسال ۹۵ در منطقه سیستان مطرح شده است، افزود: عامل بروز این بو پدیده بلوم جلبکی(رشد جلبک های سبز-آبی) درچاه نیمه شماره یک می باشد که در اثر انباشت رسوبات حاوی مواد آلی ناشی ازسیلاب ها و تشدید گرما در منطقه در فصل گرم سال، متاسفانه افزایش یافته و در اثر وقوع لایه های حرارتی درآب چاه نیمه یک، شرایط برای ایجاد بو و طعم نامطبوع فراهم می شود.
 
پدیده بلوم جلبکی هیچگونه آلودگی درآب ایجاد نمی کند
وی گفت: بررسی های صورت گرفته توسط مراکزمتولی بهداشت آب نشان از آن دارد که پدیده بلوم جلبکی هیچگونه آلودگی درآب ایجاد نمی کند وآب کاملا"بهداشتی است ولی به دلیل داشتن بو و طعم نامطبوع، گوارای آب ازبین رفته  وموجب نارضایتی مردم می شود.

باتوجه به اینکه انباشت رسوبات غنی شده ازموادآلی درچاه نیمه شماره یک یکی ازعوامل اصلی رشدوبلوم جلبکی می باشد،وقوع این پدیده درچاه نیمه یک درفصل گرم هرسال وباتشدیدگرما، جزء ذات چاه نیمه گردیده است ویکی ازاقدامات اساسی برای جلوگیری ازوقوع لایه های حرارتی وبروزبووطعم نامطبوع آب،ایجادتلاطم درآب چاه نیمه هاوبه جریان انداختن آب وجلوگیری ازراکدبودن آن می باشد.

معاون تامین آب و آبرسانی شرکت آب وفاضلاب روستایی  استان ادامه داد: شرکت آب وفاضلاب روستایی با توجه به حادث شدن بلوم جلبکی درچاه نیمه یک، درصدد جابجایی ایستگاه پمپاژ آب خام روستایی ازچاه نیمه یک به چاه نیمه سه برآمده است و پروژه خط انتقال آب خام به متراژ تقریبی۱۲کیلومتر، خط انتقال برق ۲/۵ مگاواتی و اسکله شناور و ایستگاه پمپاژ آب خام درحال اجرامی باشند.

وی در تکمیل مطلب فوق تصریح کرد: با جابجایی محل برداشت آب روستایی از چاه نیمه یک به چاه نیمه سه مشکل بو و طعم آب به صورت اساسی مرتفع خواهد شد، زیرا با ایجاد اسکله برداشت آب در چاه نیمه سه و فراهم شدن امکان برداشت آب ازعمق های مختلف، درصورت بروز پدیده لایه حرارتی درچاه نیمه سه، آب شبکه روستایی دچار بو و طعم نامطبوع نخواهدشد.
 
تا حدود زیادی مشکل حل شده است
لکزائیان پور بیان کرد: شرکت آب و فاضلاب روستایی در کوتاه مدت جهت کاهش بو و طعم نامطبوع آب، در تصفیه خانه زهک و شبکه انتقال آب اقداماتی را انجام داده است که مهمترین آن تعویض بسترماسه ای سیستم فیلتراسیون تصفیه خانه زهک، تغییرسیستم بکواش صافی ها، تجهیزتصفیه خانه به دستگاه های آنالایزر TOCوDoآنلاین، استقرارآزمایشگاه بیولوژی درتصفیه خانه زهک، شستشووگندزدایی مخازن ذخیره وخطوط انتقال اصلی درحوزه هرشهرستان، تجهیزتصفیه خانه زهک به امکانات تزریق کربن اکتیوبه آب(کربن اکتیوجاذب بووطعم نامطبوع آب می باشد.)، تغییرمحل کلرزنی اولیه ازتصفیه خانه به آبگیرچاه نیمه و تغییردرزمان ومراحل بکواش فیلترها می باشد.

مددی، معاون بهره برداری آب و فاضلاب شهرستان زابل نیز در این خصوص گفت: با ایجاد فرآیند جدید و اضافه کردن کربن فعال به فرآیند تصفیه توانستیم تا حدود زیادی این مشکل را حل کنیم اما کافی نبوده و همچنان شاهد قدری طعم وبو در آب شرب هستیم.

به گفته وی، براي رفع اين مشکل يک تيم از دانشگاه خوارزمی تهران در حال تحقيق هستند و قرار است بعد از اعلام نتايج راهکارها در اختيار دستگاه های اجرايی قرار گيرد.

علی ایحال شاید حل مشکل آب همچون آب خوردن آسان نباشد اما موکول کردن این معضل که هرساله مردم شمال استان سیستان وبلوچستان با آن دست و پنجه نرم می کنند از تابستانی به تابستان دیگر جای تعجب دارد.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcdkk0f5yt0f56.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها