ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> پرونده «در مسیر آب»| بوسه آبدار چابهار بر خاک تشنه شرق کشور | عصر هامون
تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۰۸
یکی از مهم ترین پروژه های مطرح حال حاضر در سطح کشور، طرح انتقال آب از دریای عمان به استان های نوار شرقی است. پروژه ای بزرگ و پیچیده که اجرای آن مستلزم برنامه ریزی دقیق و در نظر گرفتن ابعاد و پیامدهای خرد و کلان در عرصه های گوناگون است.
پرونده «در مسیر آب»| بوسه آبدار چابهار بر خاک تشنه شرق کشور
به گزارش عصرهامون، اهداف و چشم انداز توسعه شرق كشور در چارچوب مدیریت پایدار منابع آب از تأمین تا مصرف قابل تحقق و دست یافتنی است. در حال حاضر کنترل و مدیریت برداشت از منابع آب زیرزمینی از طریق کاهش سطح اراضی و تغییر الگوی کشت و کاربری آب امری ضروری در جهت تعادل بخشی و به طورکلی پایداری منابع آبی منطقه است.

علاوه بر این اقدامات، لازم است در چشم انداز تأمین آب برای اهداف توسعه ای این منطقه، مباحث مرتبط با بازار آب و تأمین منابع آب جدید از طریق نمک زدایی آب دریا نیز مدنظر قرار گیرد تا بتوان با نگاهی بلند پروازانه، افق جدیدی را برای نسل های آینده ترسیم کرد. یکی از مهم ترین گزینه ها، استفاده از منابع آبی پایدار دریای عمان است که می تواند در گام نخست در یک افق کوتاه مدت آب موردنیاز صنایع منطقه مکران و نیاز آب شرب مناطق ساحلی را تأمین کند و در ادامه آن به سایر مناطق شرق کشور نیز تسری یابد.

در طی سال های گذشته و به دنبال محدوديت شديد اعتبارات عمرانی اختصاص یافته برای اجرای طرح های توسعه منابع آب، استفاده از ظرفیت‌های سرمايه گذاری توسط بهر‌ه برداران و يا سرمايه‌گذاران بخش های غيردولتی افزايش يافته. در اين رابطه تاكنون زیرساخت های قانونی و نهادی سرمايه گذاری ایجاد شده و طرح های متعددی با استفاده از توان سرمايه گذاری بخش های غيردولتی و ذينفعان اجرا شده است.

پروژه حاضر که با عنوان طرح جامع تأمین و انتقال آب شرب و صنعت استان های نوار شرقی کشور یعنی سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی از دریای عمان و سایر منابع جانبی در حال انجام است، يكی از طرح هایی است كه می تواند در صورت اجرای به موقع، محرک رشد اقتصادی و اجتماعی در اين استان ها باشد. طی گزارش حاضر، سیمای کلی طرح و خلاصه گزارش فنی_ اقتصادی طرح ارائه شده است.
 
برآورد منابع و مصارف آب شرب و صنعت تا افق 1420
میزان نیاز آبی شرب و صنعت در افق 1420 در استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی به ترتیب 539، 271 و 959 میلیون مترمکعب برآورد شده است. شایان ذکر است در استان خراسان رضوی نیاز آبی شرب بر اساس طرح همیاران (سازگاری با کم آبی) برآورد شده است.
 
در جداول «2-الف» تا «2-ج» مقادیر نیاز آبی شرب، صنعت و نیاز کل ارائه شده است. همان طور که ملاحظه می کنید میزان نیاز آبی در افق 1420 کل استان های مورد مطالعه هزار و 768 میلیون مترمکعب برآورد شده که حدود 57 درصد سهم نیاز آبی شرب و 43 درصد سهم نیاز آبی صنعت است.










در ادامه در جدول «2-د» تا جدول «2-و» میزان کمبود نیاز آبی ارائه شده. همان طور که ملاحظه می شود میزان کمبود آب در سه استان در افق‌های 1400، 1405، 1410، 1415 و 1420 به ترتیب 170، 368، 508، 665 و 819 میلیون مترمکعب برآورد شده است.
 





 
مطابق شکل «2-ج» ملاحظه می کند میزان کمبود آب سه استان شرقی کشور در افق سال 1420 معادل 819 میلیون مترمکعب است که تأمین میزان 750 میلیون مترمکعب از این حجم از محل طرح انتقال آب دریای عمان برنامه‌ریزی شده است.

به جهت استفاده بهینه فنی - اقتصادی از ظرفیت طرح، نمک‌زدایی و انتقال آب طی سه مرحله در مدولهایی با ظرفیت 250 میلیون مترمکعب در سال در دستور کار برنامه‌ریزی قرار گرفته است.
 


مقایسه نیاز و کمبود شرب طرح همیاران (سازگاری با کم آبی) با مصوبات آب و فاضلاب کشور
در جدول (2-1-الف) و (2-1-ب) به ترتیب میزان نیاز و کمبود شرب استان خراسان رضوی را با توجه به طرح همیاران و مصوبه آب و فاضلاب کشور ارائه شده است. همانطور که ملاحظه می شود میزان کمبود آب شرب استان خراسان رضوی بر اساس طرح همیاران و مصوبه آب و فاضلاب کشور در افق سال 1420 بترتیب 130 و 231 میلیون متر مکعب برآورد شده است.
 

 
 

توصیه می کنیم برای مطالعه سلسه گزارشات «بوسه آبدار چابهار» که در قالب پرونده ویژه ارائه می شود در روزهای آتی با ما همراه باشید.

در ادامه خواهید خواند:
جزییات تأسیسات آبگیر و نمک زدایی پیشنهادی
مشخصات و موقعیت‌های ایستگاه پمپاژ و مخازن پیشنهادی
جزییات سامانه انتقال

انتشار: 25 آبان 1398

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcjmaevxuqevtz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما