تاریخ انتشار :شنبه ۲ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۳۲
یکی از مهم ترین پروژه های مطرح حال حاضر در سطح کشور، طرح انتقال آب از دریای عمان به استان های نوار شرقی است. پروژه ای بزرگ و پیچیده که اجرای آن مستلزم برنامه ریزی دقیق و در نظر گرفتن ابعاد و پیامدهای خرد و کلان در عرصه های گوناگون است. برای اطلاع از جزییاتی از صنایع فولادی منطقه این طرح با ما همراه شوید.
پرونده «در مسیر آب»| مغناطیس سنگین چابهار بر قطب نوظهور صنعت فولاد کشور
به گزارش عصرهامون، در بخش اولیه پرونده ویژه در مسیر آب خلاصه ای از طرح جامع تأمين و انتقال آب شرب و صنعت استان های نوار شرقی کشور (سيستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و رضوی) از دريای عمان و ساير منابع جانبی و برآورد منابع و مصارف آب شرب و صنعت در استان های شرقی کشور تا افق 1420 و همچنین مقایسه ای از نیاز و کمبود شرب طرح همیاران (سازگاری با کم آبی) با مصوبات آب و فاضلاب کشور ارائه شد.

در قسمت دوم نیز جزییاتی از نوع و جانمایی تأسیسات نمک زدایی، مشخصات و موقعیت‌های ایستگاه پمپاژ و مخازن پیشنهادی و جزییات سامانه انتقال، هزینه های سرمایه گذاری اولیه و سنجه های مالی طرح و تغییرات حجم مخزن آبخوان های 3 استان بررسی شد. در این بخش اما با توجه به قرار گیری صنایع گسترده فولادی در مسیر این طرح عظیم و حساسیت توجه به این مساله، به ارائه آماری مفصل از این صنایع می پردازیم.

کشور ما یکی از بزرگترین تولید کنندگان فولاد در جهان است و با توجه به منابع قابل توجهی که در اختیار دارد می تواند برای سال های طولانی نقش آفرینی پررنگ در بازار بین المللی فولاد داشته باشد. صنعتی که اگرچه وابستگی شدیدی به آب دارد و منابع زیادی را می طلبد اما ممانعت از خام فروشی و اعمال ارزش افزوده، اشتغال، ارزآوری، رونق اقتصاد و تولید و ... باعث شده تا عملا چشم پوشی از گسترش و بی توجهی نسبت به آن عملا غیرممکن باشد.

خراسان رضوی نیز یکی از استان هایی است که رفته رفته به عنوان قطب جدید در این صنعت شناخته می شود و اکتشاف معادن و ذخایر جدید چشم انداز ویژه ای را برای توسعه بیش از پیش این استان شرقی کشور ترسیم می کند. توسعه این صنایع اما بیشتر از هر چیز نیازمند منابع آب است و با توجه به وضعیت فعلی آب در کشور هیچ راه علاجی جز داشتن نیم نگاه به آب دریا به عنوان یک منبع عظیم و مطمئن برایمان باقی نمی گذارد. جدول 1 در زیر فهرستی از واحدهای فعال و طرح های در دست اجرا قابل تحقق کنسانتره سنگ آهن، ظرفیت و مکان استقرارشان در مسیر خط انتقالی را نشان می دهد. همانطور که می بینید بخش قابل توجهی از آنچه که تحت عنوان سهم صنعت در این طرح گنجانده شده باید به صنایع فولاد خراسان رضوی اختصاص پیدا کند.
 

 
جدول 2 چشم انداز تولید محصولات فولادی اعم از کنسانتره، کندله، آهن اسفنجی و فولاد خام تا افق 1404 و میزان مصارف آب مربوطه در خراسان رضوی را به نمایش می گذارد. صنایعی که برای تولید 61.2 میلیون تن محصولات زنجیره فولاد از کنستانتره تا فولاد خام در سال به 47.328 میلیون متر مکعب آب نیاز دارد.
 

 
جدول 3 فهرستی از واحدهای فعال و طرح های در دست اجرا قابل تحقق گندله را نمایش می دهد و مشخص می کند آب انتقالی از چابهار عملا باید پاسخگوی نیاز حدود 7 واحد گندله باشد.
 
 

 
در جدول 4 طرح های در دست اجرا قابل تحقق آهن اسفنجی را با جزییاتی از قبیل مکان استقرار، ظرفیت و وضعیت مشاهده می کنید.
 

 
جدول 5 طرح های در دست اجرا قابل تحقق فولاد خام را نماش می دهد.
 

همانطور که می بینید، اجرای طرح انتقال آب از چابهار در توسعه صنایع فولاد کشور بسیار حیاطی است. طرحی که باعث می شود تا سرنوشت این صنعت بزرگ در شرق کشور به اما و اگر کشیده نشود و خیال صنعتگران فولاد شرق کشور برای حضور و سرمایه گذاری در این بخش تا حد زیادی آسوده باشد.

در پایان این قسمت؛ توصیه می کنیم برای مطالعه سلسه گزارش «بوسه آبدار چابهار» که در قالب پرونده ویژه ارائه می شود در روزهای آتی با ما همراه باشید.

در ادامه خواهید خواند:

مطالعات جمعیتی و حرکات جمعیت
بررسی امکان خرید اراضی واقع در مسیر اجرای طرح و تغییر مالکیت ها
آثار اجتماعی مثبت طرح
مشارکت اجتماعی ساکنان محدوده طرح
استراتژی ها و سیاست های کاهش تنش های اجتماعی و ارتقای مشارکت محلی

انتشار: 9 آذر 1398

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcbzzb85rhb80p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما