کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

حاشیه ای پررنگ تر از متن؛

هجوم زمستان، شبیخون باران، تب تند کپرنشینی و تشنج بحران

18 آذر 1398 ساعت 14:19

زمستان فرا می رسد و شییخون باران های رگباری، حیات کپرنشینان چابهاری را در معرض خطر جدی قرار داده است.


به گزارش عصرهامون، در سال های اخیر، نام چابهار بیش از پیش به گوش می رسد و رسانه ها هر روز اخبار تازه ای از تحولات صورت گرفته و تصمیمات کلان برای شکوفایی هر چه بیشتر این شهر بندری کشور مخابره می کنند.

از چابهار بیشتر بدانید: شهرستان چابهار با مساحتی قریب به 9 هزار و 739 کیلومتر مربع کیلومتر مربع با جمعیتی بالغ بر 29 هزار نفر در یکی از جنوب شرقی ترین نقاط ایران قرار گرفته که از شمال به شهرستان هاى ایرانشهر و نیکشهر از جنوب به دریاى عمان از شرق به پاکستان و از غرب به استان هاى کرمان و هرمزگان محدود می شود. این شهرستان شامل 2 شهر چابهار و نگور  و 3 بخش  دشتیاری، پلان، مرکزی، ‌و 8 دهستان است.

دسترسی چابهار به آب های اقیانوسی عاملی است که شرایط آن را به شکلی کاملا ویژه از سایر بنادر در کشور مجزا می کند و باعث شده این شهر بندری یکی از پررونق‌ترین مناطق آزاد ایران به حساب بیاید. البته ظرفیت و استعدادهای چابهار تنها در بُعد تجاری آن خلاصه نمی شود. این ناحیه دارای بهترین کرانه اقیانوسی ایران و معتدل ترین هوا در پهنه جنوبی کشور است و جاذبه های  های بی شمارش، نگاه هر گردشگری را مجذوب زیبایی هایش می کند.

در میان این همه فرصت و زیبایی اما مناطقی وجود دارد که اراضی آن متعلق به کسی نیست و ساکنان آن هیچ بهره ای از خدمات شهری، آب آشامیدنی، برق، بهداشت، مدرسه و... نمی برند. سکونت گاه هایی مملو از آلونک های ساخته شده از شاخه و برگ درخت نخل و سقف های حصیری به نام «کپر» که چهره ای نازیبا از این شهر را در قاب نگاه هر بیننده ای به تصویر می کشد.

کپر، یکی از سنتی ترین مدل های سرپناه و متداول ترین شیوه سکونت در مناطق حاشیه نشین شهرها و روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان است که از دیرباز مورد نوجه حاشیه نشینان بوده. این سازه ها با توجه به اقلیم منطقه و برگرفته از محیط خانه هایی از جنس برگ درخت خرما، چوب و حصیر در ابعاد کوچک و بزرگ احداث می شد.

امروزه کپرها عمدا سکونتگاه افراد و خانواده های محروم و کم برخورداری است که توان تهیه مسکن و سرپناه مناسبی را ندارند یا به دلیل مهاجرت به شهر مجبور به ساخت و اقامت در آن ها می شوند. آلونک هایی که در دهه های اخیر نمادی از سبک زندگی فقیرانه را به نمایش گذاشته و با تلفیقی از محرومیت و کمبود، بیش از پیش خودنمایی می کند.

گسترش ساخت کپرها جدا از مسائل و پیامدهای فرهنگی، اجتماعی، امنیتی، بهداشت و ... ایمنی شهرها را هم زیر سوال می برد، چرا که این سازه فاقد هرگونه زیرساخت و استقامتی در برابر بارش باران، وقوع آتش سوزی و سیل است و با وقوع هر یک از این بلایا، بیشترین خسارات را متحمل می شوند.

هر چند کپرنشینان در کل سال شرایط مطلوب و حاشیه امنی برای در امان ماندن از تبعات و شرایط بعضا غیرقابل تحمل ناشی از تغییرات آب و هوا و پدیده های جوی ندارند اما آمار و اطلاعات به دست آمده از جداول هواشناسی مبین این است که نیمه دوم سال روزهای به مراتب سخت تری را برایشان به وجود می آورد.

بارش 25 میلی متری باران در چابهار
رئیس اداره هواشناسی چابهار به خبرنگار ما می گوید: طی دور روز گذشته آمار دریافتی بارش چابهار، کنارک و توابع میزان بارندگی مطلوبی برای ساکنان به ثبت رسیده است که چابهار با 25.6 میلیمتر بارندگی میانگین بارش ها را از آن خود کرده است.

محمد رضا سالاری فنودی در ادامه خاطرنشان کرد: کنارک با 59 میلیمتر، فرودگاه 28.7، باهوکلات 20، پلان 25، طیس 38، کمبل سلیمان 20، بل ریمدان 20، زرآباد 39.7، مومان 51.5 و سورکمب 42.5 بارندگی در ایستگاه های ما به ثبت رسیده اند.

باران؛ آغاز مرثیه ویرانی در کپرها
سعید زین الدینی دهیار اسبق بزرگترین منطقه حاشیه نشین کشور در گفت و گو با خبرنگار ما، می گوید: در حال حاضر تعداد زیادی کپرنشین در کمب چابهار زندگی می کنند. حتی برخی از آنها بستر رودخانه را برای سکونت انتخاب کرده اند که در صورت وقوع سیلاب در پایین رودخانه در دریا غرق خواهند شد.

وی با بیان اینکه در بارندگی های اخیر بسیاری از این کپرها آوار شده است افزود: وقتی باران می بارد همه خوشحال می شوند و بخاطر نزول رحمت الهی شکرگذار نعمت خداوند اند، اما کپرنشینان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند که ناشی از فقر و عدم تمکن مالی آنهاست.

دهیار کمب ادامه داد: طی دو روز گذشته بارندگی های بعضا شدیدی را در چابهار شاهد بودیم؛ در چنین زمانی تمامی زندگی کپرنشینان خیس می شود و هر لحظه ممکن است سقف بر روی سرشان آوار و فاجعه ای بزرگ را رقم بزند. بارش رحمتی است که می تواند برای کپرنشین به بلا مبدل شود.

مصائب کپرنشینی
یکی از کپرنشینان چابهاری به خبرنگار ما می گوید: دو دهه خشکسالی باعث مهاجرت ما از روستاها به حاشیه شهرهای شده است و چون توان خرید ملک در چابهار را نداریم مجبور به زندگی در کپر شده ایم.

جاسم جدگال ادامه داد: اکثریت کپرنشینان به مشاغلی مثل کارگری و صیادی مشغول اند و از این راه امرار و معاش می کنند؛ خانواده های ما در تغییر فصل ها گرما و سرمای زیادی را متحمل می شوند.

وی افزود: به صورت غیرقانونی از یک رشته کابل برق برای روشن کردن لامپ استفاده می کنیم که معمولا چندین متر برق کشی با کابل ضعیف نمی تواند کولر را برق رسانی کند و از گرما و سرما رنج می بریم.

جدگال تصریح کرد: بنیاد مسکن به تازگی متولی ساماندهی حاشیه نشینان شده است ولی هیچ طرحی برای خانه دار شدن ما انجام نمی شود. از مسئولین میخواهیم با اجرای طرحی در این مناطق زندگی ما را از این وضعیت کنونی تغییر دهند.

12 هزار خانوار حاشیه نشین ساماندهی می شوند
رحمدل بامری، فرماندار شهرستان چابهار با بیان اینکه بیش از 70 هزار نفر در بیش از 10 نقطه حاشیه شهر بدون امکانات اولیه نظیر برق، آب، بهداشت، مدرسه و راه زندگی می کنند، افزود: طی 2 سال اخیر اقدامات خوبی صورت گرفته و ساماندهی بیش از 12 هزار خانوار در دستور کار است و بزودی شاهد ساماندهی اصولی آنان خواهیم بود.

مردم برای ساماندهی با بنیاد مسکن همکاری کنند
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در جریان بازدیدی که هفته گذشته از نقاط حاشیه ای شهر چابهار داشت، گفت: چابهار با وجود همه ظرفیت‌ها ،مقام نخست حاشیه‌نشینی نسبت به جمعیت در کل کشور را دارد به همین سبب بنیاد مسکن چهار استان به عنوان اعضای ستاد معین تعیین شده اند تا مشکلات را رفع و نسبت به ساماندهی کامل حاشیه این شهر اقدام کنند.

وی با بیان اینکه حاشیه نشینی چابهار باید سال ها پیش مهار و ساماندهی می شد تا امروز با این بحران و انبوه جمعیت بدون امکانات اولیه رو به رو نمی شدیم، اظهار کرد: باوجود مشکلات مالی دولت، ایجاد و ساخت واحدهای مسکونی در تمام نقاط حاشیه شهر بویژه مناطقی نظیر مراد آباد، کمب و نوار شرقی و غربی در نظر گرفته شده و بزودی شاهد توسعه همه جانبه و بهره مندی مردم از تمام امکانات خواهیم بود.

وزیر راه و شهرسازی گفت: ستادهای معین بنیاد مسکن چهار استان مستقر در چابهار در مناطق حاشیه نشین تمام زیربناها، خیابان کشی، تخریب ها و مشخص کردن حریم های مسکونی و اداری و تشکیل پرونده ها را انجام داده اند و پیشرفت کارها خوب است.

وی ادامه داد: مردم با بنیاد مسکن همکاری کنند تا بتوانیم این منطقه را به طور کامل ساماندهی و درد و رنج مردم را پس از سال ها انتظار با همت دولت کمتر کنیم.
اسلامی بر تسریع در ساماندهی، تخصیص تمام امکانات نظیر برق، آب، بهداشت، آموزش و سایر نیازمندی ها در مناطق حاشیه شهر چابهار تاکید کرد.

انتهای پیام/


کد مطلب: 118214

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/118214/هجوم-زمستان-شبیخون-باران-تب-تند-کپرنشینی-تشنج-بحران

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir