تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۲۷
پرورش شتر درحالی قابلیتی است که خشکسالی را به فرصت تبدیل کرده که سیستان وبلوچستان نیمی از جمعیت شتر کشور را به خود اختصاص داده است.
جنوبشرق کشور،غنی از طلای سفید بیابان/پرورش شتر مزیتی اقتصادی درسیستان وبلوچستان
به گزارش عصرهامون، در حالی بزرگترین نیاز گوشت شتر کشور از سیستان وبلوچستان وارد بازار مصرف می شود که بیابان های این خطه سرشار از طلای سفید بوده به گونه ای که نیمی از جمعیت شتر کشور در آن پرورش یافته و رتبه اول کشور را در پرورش این حیوان ارزشمند به خود اختصاص داده است.   

با توجه به خشکسالی های چند دهه اخیر و کمبودآب فرصت سرمایه گذاری در چندسال اخیر به پرورش شتر، تولید شیر، گوشت، پشم و فروش بچه شتر اختصاص یافته زیرا شتر حیوانی است که علیرغم نیاز کم به آب، علوفه و محل نگهداری مقاومت بسیاری در برابر بیماری های عفونی داشته و فرصت اقتصادی مناسب به ویژه برای روستائیانی به شمار می رود که از این طریق امرار معاش می کنند.

محمدقاسمی، مدیرامور دام سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار عصرهامون گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی و ظرفیت بالای سیستان و بلوچستان در پرورش شتر از 150 هزار نفر شتر موجود در کشور 75 هزار نفر آن مختص به این استان است.

وی با بیان اینکه پرورش شتر هزینه چندانی برای بهره برداران دربرندارد و یکی از منابع کسب درآمد روستائیان به شمار می رود، افزود: با توجه به رشد جمعیت کشور سالانه سرانه مصرفی شیر وگوشت برای هر نفر در نظر گرفته می شود که باید تامین شود از شیر گاو که اولویت اصلی است این مهم تامین نمی شود و از آنجایی که حدود 70 درصد کمبود شیر و 10 الی 12 درصد کمبود تولید گوشت براساس مصرف سرانه دراستان وجود دارد در این زمینه شترپتانسلی است که می توان از گوشت و شیرآن استفاده کرد.
 
وی در تکمیل مطلب فوق تصریح کرد: در سال های اخیر این اتفاق رخ داده و از گوشت و شیر شتر استفاده می شود به طوری که استان های یزد، کرمان، قم و اصفهان در مصرف این دو ماده غذایی با سیستان و بلوچستان به علت ارگانیک و سالم بودن آن رقابت دارند.
 
تجارتی سودآور در دل کویر
مدیرامور دام سازمان جهاد کشاورزی استان در ادامه به میزان اشتغالزایی این حیوان پرسود اشاره کرد و افزود: از آنجایی که اعتبارات محدود است سالانه 15-10 جایگاه ساخته شود که در هرکدام یک خانوار مشغول به فعالیت می شوند ولی در جایگاه صنعتی هر 50 نفر شتر برای 3-2 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغالزایی ایجاد می کند که هم اکنون درخواست متقاضیان برای سرمایه گذاری در این صنعت به ویژه برای جنوب استان دو چندان شده زیرا برای بهره برداران توجیه اقتصادی دارد.

به گفته وی؛ شهرستان های دلگان، ایرانشهر، خاش، زاهدان، میرجاوه و هامون بیشترین آمار جمعیت شتر و بهره برداران را در استان به خود اختصاص داده اند.

قاسمی بیان کرد: سالانه حدود 2 هزارو  300 تن گوشت شتر و هزار و 650 تن شیرشتر در استان تولید می شود.
 
 وی خاطر نشان کرد: در این راستا سند توسعه ای در سال 95 تنظیم شد و بر اساس آن تاکنون 47 هزار نفر شتر پلاک کوبی شده و احداث جایگاه دام برای تشویق و ترغیب بهره برداران نیز در دستور کار است.  

به گفته این مقام مسئول، طرح پلاک كوبی شتر در سیستان و بلوچستان در راستای اجرای سند توسعه پرورش این حیوان و با هدف ساماندهی، هویت دار كردن، اجرای برنامه اصلاح نژاد شتر و كنترل قاچاق در حال انجام است.

مدیرامور دام سازمان جهاد کشاورزی استان بیان کرد: همچنین مجوزی در سال قبل از طریق کمیسیون کشاورزی استانداری گرفته شد که براساس آن بهره برداران می توانند دام از کشورهای همسایه همچون پاکستان وارد کنند. از آنجایی که دام های پاکستان با شرایط استان ما سازگاری دارد تولیدشیر آن نسبت به شتراستان ما زیادتر است و به 15 کیلوگرم می رسد که این امر این پتانسیل خوبی است و می توان روی آن برنامه ریزی کرد.
 
خواص معجزه آسای گوشت و شیرشتر
وی در ادامه به خواص شیرشتر اشاره کرد و افزود: این شیر نسبت به شیرسایر حیوانات میزان آنتی باکتریال آن بیشتر و آنتی اکسیدان آن قوی تر است. همچنین چربی و لاکتوز آن نسبت به شیرگاو کمتر و انسولین آن بیشتر بوده و همین ویژگی موجب شده گزینه مناسبی برای افراد دیابتی، رژیمی و حساس به لاکتوز باشد.
 
به گفته قاسمی؛ تحقیقات نشان داده است که پادتن های موجود در شیرشتر برای غلبه بر بیماری هایی نظیر سرطان، ایدز، آلزایمر و هپاتیت C مفید است، همچنین به صورت خام و به صورت محصولات تخمیری برای درمان زخم معده، بی نظمی های بدن، اسهال، یبوست، زخم ها و حتی برای افزایش قدرت باروری تخمدان ها بع کار برده می شود.

این مقام مسئول همچنین به خواص گوشت شتر پرداخت و گفت: در مقایسه با گوشت گاو از میزان چربی و چروتئین کمتری برخوردار است و در مقایسه با سایر گوشت ها حاوی سدیم و پتاسیم کمتر و ویتامین B کمپلکس بیشتر، عناصر معدنی مانند فسفر و کلسیم بیشتر آهن و روی کمتر می باشد. کالری بسیار بالای آن قوای بدنی و استقامت را زیاد می کند و برای بانوان باردار و شیرده، دانش آموز، ورزشکار و افراد کهنسال تاکید و توصیه می شود.

مدیرامور دام سازمان جهاد کشاورزی استان درپایان مهمترین وجه تمایز گوشت شتر در مقایسه با دیگر گوشت ها را در فقدان مواد هورمونی و آنتی بیوتیک موجود در آن دانست.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcbawb80rhb8ap.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما