تاریخ انتشار :سه شنبه ۳ دی ۱۳۹۸ ساعت ۰۷:۲۴
700 هزار نفر از جمعیت روستایی سیستان و بلوچستان عمدتا در جنوب بلوچستان شبکه آب ندارند و سقایی آبرسانی می‌شوند که سدهای پرآب زیردان و پیشین با کوتاهی مسئولان مربوطه کمکی به حل این معضل نکرده است.
پرهیز از آب و مشک خالی؛ آب در سد و مردم دشتیاری تشنه لب می گردند
به گزارش عصرهامون، به نقل از چهاربهاران سد زیردان که با بارندگی های اخیر بیش از ۱۷۰ میلیون متر مکعب آب دارد قرار است اگر مهم‌ترین طرح آبرسانی در جنوب بلوچستان تکمیل شود و تا سال ۱۴۰۴، ۱۴۴ هزار نفر از بی‌آب‌ترین و محروم‌ترین روستاییان ایران را در شهرستان‌های قصرقند و چابهار را آبرسانی کند.

سد زیردان هرچند از همان ابتدا راه‌حل دولت‌مردان برای آبرسانی به روستاهای محرومِ جنوب بلوچستان بوده است که طی طرح های مختلف از حدود ۲۶۱ روستای پایین دست سد زیردان، حدود ۱۰۰ روستا در مدار آبرسانی قرار گرفتند.

سد زیردان هم‌چون سایر سدهای ایران از همان ابتدای ساختش مخالف کم نداشته و ندارد. مخالفان بر زمانبر شدن شبکه پایین دست سد و تشدید خشکسالی در پایین‌دست تاکید داشتند و بارها خواستار رهاسازی آب پشت سد زیردان بودند.

با آنکه سدسازی عملاً پروژه ردشده‌ای در دنیاست اما بر ساخت سد زیردان در دهه ۷۰ تاکید شد؛ روستاهای پایین دست این سد بزرگ می‌توانستند از نعمت خدادادی آب دریا و شیرین‌سازی آن سیراب شوند.

معاون استاندار و فرماندار ویژه چابهار در گفت و گو با چهاربهاران بیان می کند: مشکلاتی که سد زیردان با به تاخیرافتادن شبکه پایین دستشان ایجاد کردند، خشکسالی را تشدید کرد؛ سدها در حالی آب‌ها را نگه داشتند و خشک شدند که مردم پایین دست تشنه آب بودند و خیلی از تغییرات در پدیده اکولوژی منطقه که موجب تشدید خشکسالی شد.

رحمدل بامری تصریح می کند: سد زیردان در مجموع با ظرفیت ۲۰۷ میلیون مترمکعب ذخیره آب با هدف آبیاری مزارع کشاورزی پایین دست و تامین آب آشامیدنی روستاهای چابهار ساخته شده است، آب سد زیردان برای تغذیه سفره های آب زیرزمینی، تامین آب کشاورزی پایین دست، چاههای کلسکان و مسائل زیست محیطی هر چند وقت رهاسازی می شود.

وی با اشاره به تکمیل پروژه آبرسانی به روستاهای پایین دست سد زیردان می افزاید: با بهره برداري از طرح آبرساني پايين دست سد زيردان، ۱۷۸ روستا از نعمت اين ماده حياتي برخوردار مي شوند.

بامری ادامه می دهد: اعتبارات لازم به طرحهای مذکور در سالهای اخیر اختصاص داده شده و هیچ عذری پذیرفته نیست، چون آب یکی مهمترین نیازهای مردم منطقه می باشد، متاسفانه در اوایل امسال به علت بی آبی شاهد حوادث تلخ و ناگواری برای کودکان منطقه دشتیاری بودیم.

وی تشریح می کند: انتقال آب سد زیردان جهت مصارف کشاورزی دشت پیرسهراب، شرب و صنعت شهر چابهار و شرب روستایی با مساحت شبکه ۲۲۰۰ هکتار و منبع تامین فشار ثقلی که مشخصات خط لوله آن جی آر پی، به طول ۴۳ کیلومتر و قطر ۱۴۰۰ میلیمتر می باشد توسط شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان و به پیمانکاری شرکت سپاهان نیمروزکار و شرکت پیشتاز صنعت پارس خرم در حال اجرا می باشد.

فرماندار ویژه چابهار خاطرنشان می کند: اگر ۱۴ کیلومتر لوله گذاری از سد زیردان انجام شود تنها بخشی از روستاهای بخش پلان و پیرسهراب تحت پوشش قرار می گیرند و مشکل آب در منطقه دشتیاری هنوز پابرچاست و انتقال آب از سد پیشین به روستای شیرگواز هم اجرا شود تا بیش از ۲۰۰ روستای از آب سالم بهره مند شوند.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcc44qss2bqse8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما