ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> جولان کابوس هایی به رنگ خاکستری در جنوب شرق کشور عنایت رهبر انقلاب؛ مرهم نفس تنگ هامون‌نشینان شد | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۴۵
سال های سال است که ریزگردها در جنوب شرق کشور جولان می دهند و انگار خیال رفتن ندارند، در این میان اهمال کاری دولت در کنار بادهای 120 روزه همچون بختکی بر سینه مردم سیستان سنگینی می کرد تا این که باز هم عنایت ویژه مقام معظم رهبری با تخصیص اعتبار برای مقابله با این معضل، مرهمی بر زخم های کهنه هامون نشینان شد.
جولان کابوس هایی به رنگ خاکستری در جنوب شرق کشور/ عنایت رهبر انقلاب؛ مرهم نفس تنگ هامون‌نشینان شد
به گزارش عصرهامون، انگار ریزگردها و هوای تیره و تار بخشی از زیست مردمان نجیب پهناورترین استان کشور شده، گرد و غباری که سالیان درازی است به واسطه آن نفس های مردم این خطه به شماره افتاده است.


ریزگردهایی که در طول سال و به ویژه در فصل گرم همسفره و میهمان ناخوانده طاقچه های اهالی این منطقه می شود، ماجرای غم انگیزی که قدمتی به عمر سالخوردگان این دیار دارد، معضلی که با وجود کهنه بودن از سوی دولت آن چنان که باید قدمی برای رفع آن برداشته نشد.
 
تا این که در اوایل سال 98 دستور تخصیص مبلغ  85 میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی توسط رهبری برای مقابله با گرد و غبار استان صادر و این اعتبار بین چند دستگاه توزیع شد تا در این راستا گام بردارند و این گونه بود که دولتیان در سایه عنایت ویژه رهبر معظم انقلاب اقدام به اجرای طرح هایی در این مسیر کردند.
 
سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت جهاد کشاورزی، نیرو، بهداشت و آموزش پزشکی، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و سازمان زمین شناسی موظف به اجرای اقداماتی برای مقابله با این پدیده نامبارک شدند.
 
به همین منظور و با توجه به این که با نگاه ویژه مقام معظم رهبری مانع مالی برای اجرای طرح های مبارزه با گرد و غبار وجود ندارد، به منظور بررسی اقدام های انجام شده در یک سالی که از این مصوبه گذشته است با مسئولان امر در سیستان و بلوچستان گفت و گویی انجام شده است که البته خبرها حاکی از آن است که بعضی دستگاه ها ورود خوبی داشته اند و برخی همچنان در خواب زمستانی به سر می برند.
 
با توجه به این که در این تقسیم وظایف، کار حفر و احداث کانال با هدف هدایت و انتقال آب به کانون های بحرانی، مراقبت و آبیاری و واکاوی، حفظ، نگهداری ایستگاه های پایش و آنالیز گرد و غبار، تامین و تجهیز ایستگاه های پایش و آنالیز گرد و غبار بر عهده اداره کل حفاظت محیط زیست است به سراغ مدیرکل این اداره کل رفتیم تا بررسی کنیم اقداماتی از سوی آن ها انجام شده است.
 

استفاده از مدل کشورهای در حال توسعه
 
وحید پورمردان، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در این باره به خبرنگار ما گفت: فقط ایران نیست که درگیر مشکل گرد و غبار است، بلکه خیلی از کشورها از جمله چین، مغولستان و برخی کشورهای آسیای جنوبی گرفتار این موضوع هستند.
 
وی ادامه داد: اقداماتی که در کشورهای در حال توسعه در رابطه با کانون‌های بحرانی خود انجام می دهند با بیس بیولوژیک است، آن ها اقدام به نگه داشتن آب، سد سازی و دایک گذاری نمی کنند، بلکه کارهای بیولوژیک مانند نهال کاری، قرق یا فریز کردن مناطق یا کانون‌های گرد و غباری را بر اساس علم روز انجام می دهند.
 
به گفته این مقام مسئول، با توجه به این مهم در خصوص مبلغی که به سازمان محیط زیست تخصیص پیدا کرد، برنامه ریزی انجام دادیم که یکی از این برنامه ها قرق است، این اتفاق جدید برای اولین بار در ایران و در تالاب آن هم با مدل محیط زیست در حال انجام است.
 
 پورمردان تصریح کرد: در این راستا در سال اول قرق مراتع به میزان ۷۵ هزار هکتار را در دستور کار قرار دادیم که بعد از انجام مراحل قانونی مانند مناقصه و تهیه اسناد، پیمانکار انتخاب کردیم و برنده قرق مشخص شد که مراحل آن از طریق سامانه تدارکات دولت الکترونیک در حال انجام است و بعد از عقد قرارداد اجرایی می شود.
 
وی ادامه داد: اتفاق دیگری که در تالاب هامون رخ داد مربوط به حقوق عرفی و مستثنیات است که با پیشرفت آب و لایروبی هایی که محیط زیست در تالاب انجام داده، پیشروی و ورود آب و عقب نشینی آن، زمین های کشاورزی افزایش یافته است و با حجم وسیعی از این مستثنیات مواجه هستیم.
 
مدیرکل حفاظت محیط زیست تصریح کرد: به دلیل این که میزان این زمین ها خیلی زیاد و اعتبارات محدود است، در شرایط فعلی ۲۵۰ هکتار را برای خرید حقوق عرفی و مستثنیات مدنظر قرار دادیم که این اقدام در حال انجام است و پس از آگهی انتظار می رود که مردم برای فروش مستثنیات خود به محیط زیست اقدام کنند و در قبال آن به آنها طبق کارشناسی، هزینه پرداخت می شود.
 
پورمردان گفت: در برنامه سوم ساماندهی لایروبی مسیرهای ورودی به تالاب در دستور کار قرار گرفت که در این راستا برای لایروبی مسیرهای ورودی و هدایت و انتقال آب به کانون های بحرانی گرد و غبار، بالغ بر ۲۰۰ هزار متر مکعب حجم عملیات در نظر گرفته شده است که در این راستا اقدامات با سرعت از سال گذشته انجام شده است و در حال مراحل پایانی است.
 
وی اضافه کرد: اتفاق خیلی خوب دیگری که در محیط زیست افتاد، این است که هزار هکتار را برای سال اول به منظور نهال کاری در نظر گرفته ایم و با رویکرد کاشت نهال های بومی منطقه مانند گز گلدانی در مکان های مد نظر نهال کاری انجام می شود، در راستای اجرای این برنامه اسناد تهیه، مناقصه انجام و پیمانکار مشخص شده است.
 
این مقام مسئول گفت: برنامه دیگر ارتقای ایستگاه‌های پایش گرد و غبار است که در واقع  در حوزه تجهیز و ارتقای تعداد آن اقداماتی انجام شد، تا سال ۹۸ تعداد ایستگاه‌های کل استان 2 مورد بود که در این طرح به هفت ایستگاه افزایش یافت که اقدام بزرگی است چراکه باید در سراسر استان داده داشته باشیم و در روزهای مختلف از این داده های گرد و غباری بررسی های لازم را انجام دهیم.
 
پورمردان با بیان این که با افزایش تعداد ایستگاه ها، پوشش سنجش پارامترهای گرد و غباری را خواهیم داشت، ادامه داد: صد در صد اعتبارات محیط زیست برای اجرای این برنامه ها جذب شده است و از این منظر مشکلی وجود ندارد.

 هدایت سیلاب بدون خسارت
 
با توجه به این که لایروبی و ساماندهی مسیر ها و رودخانه ها جهت تسهیل ورود سیلاب به کانون‌های گرد و غبار بستر تالاب هامون از جمله وظایف وزارت نیرو در راستای این طرح است، با محمد دلمرادی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان نیز گفت و گو شد که این مقام مسئول در این باره به خبرنگار ما گفت: سال گذشته اقدام های زیادی در این راستا انجام شد و توانستیم سیلاب ورودی به منطقه سیستان را به کانون‌های گرد و غبار هدایت کنیم.
 
وی ادامه داد: به منظور اجرای این اقدامات هماهنگی تنگاتنگی با محیط زیست صورت گرفت و آب به کانال هایی که شناسایی کرده بودند، منتقل شد، این برنامه امسال هم ادامه دارد و نشست مشترکی را با محیط زیست خواهیم داشت و نقاطی که لازم باشد مسیرها باز می شود تا بتوانیم آب را هدایت کنیم.
 
دلمرادی تصریح کرد: اقدام بزرگتری نیز در حال انجام است تا بتوانیم کار مشترکی را با کشور همسایه انجام دهیم، چراکه کانون ریزگردها علاوه بر سیستان، در افغانستان هم فعال است که در برنامه داریم در این راستا اقدام هایی انجام شود.
 
وی اذعان کرد: از مجموع اعتبارات تخصیص یافته به اذن رهبری به منظور مقابله با گرد و غبار سیستان، حدود ۲۵ میلیارد تومان به این شرکت تخصیص پیدا کرد تا در این راستا اقدامات لازم انجام شود.
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان افزود: در این راستا هدایت سیلاب ها به کانون ریزگردها در پی لایروبی های انجام شده، باعث شد امسال سیلاب ورودی به سیستان بدون خسارت هدایت شود.
 
دلمرادی خاطرنشان کرد: آب هنوز جاری در منطقه جاری است، تالاب هامون آب گرفته و در مسیل ها آب وجود دارد که بعد از فروکش کردن آن، در نقاطی که نیاز باشد بازگشایی و مرمت می‌شود، چرا که سیلاب رسوب زیادی را به همراه آورده است که امیدواریم بتوانیم آب را به مکان هایی هدایت کنیم که از خشک سالی متاثر است و ایجاد گرد و غبار می کند.

کاهش گرد و خاک

آموزش و اطلاع رسانی، توزیع ماسک تنفسی، تجهیزات پایش ذرات در اتاق عمل و ارتقای سیستم تهویه بیمارستان زابل از جمله وظایف وزارت بهداشت است که هادی میرزایی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل در این باره گفت: امسال با توجه به آبگیری بخش هایی از تالاب هامون هنگام طوفان، گرد و خاک شدیدی را شاهد نبوده ایم.
 
وی افزود: در سال های گذشته بستر خشک تالاب هامون منشا اصلی ریزگردها بود که پس از هر بار وزش باد باعث بروز حرکت ریزگردها در هوا می شد.
 
این مقام مسئول گفت: از طرف دیگر حساسیت نسبی ایجاد شده در مردم که از ماسک برای مقابله با ویروس کرونا استفاده می کنند باعث شده است تا در برابر ریزگردها هم عامل پیشگیرانه انجام دهند.
 
وی خاطرنشان کرد: ریزگرد ها بیش از 20 سال است که در منطقه سیستان تداوم داشته است و باید تمهیداتی ایجاد شود تا یک بار برای همیشه این معضل حل شود.
 
میرزایی گفت: حتی طوفان های سیستان به دلیل ایجاد بیماری های زمینه ای می تواند بدن افراد را در برابر بیماری کرونا آسیب پذیر کند.
 
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل بیان کرد: کسانی که دائم در برابر ریزگردها هستند، هنگام ابتلا به کرونا عوارض شدیدتری از این بیماری را دریافت خواهند کرد چرا که هر دو تاثیر مستقیم بر ریه فرد می گذارند.
 
 
نهال کاری و قرق
 
در این میان وظایفی هم برای اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان مشخص شد که شامل نهال کاری و بوته کاری، مدیریت رواناب، نهال کاری روی مالچ، آبیاری و نهال کاری و بوته کاری های سنواتی احداث بادشکن، مدیریت چرا و قرق است.
 
عبدالباسط پاکزاد، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در این باره به خبرنگار ما گفت: برای ستاد ملی مبارزه با گرد و غبار در سال 98 بیش از 80 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد که 34 میلیارد تومان مربوط به منابع طبیعی بود که در قالب پروژه سیستان در بخش آب، نهال‌کاری، قرق و ... قابلیت تاثیرگذاری دارد.

این مقام مسئول ادامه داد: اعتبار کل سیستان برای بیابان زدایی 67 میلیارد و 680 میلیون تومان با احتساب خرید مالچ بود که شامل دشت سیستان 6 میلیارد و 250 میلیون تومان، استانی یک میلیارد و 430میلیون تومان و60 میلیارد تومان صندوق توسعه ملی و طرح جامع می شود.
 
 
 کشاورزی حفاظتی

امان الله طوقی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان هم در این خصوص به خبرنگار ما گفت: ‏اجرای کشاورزی حفاظتی بر عهده سازمان جهاد کشاورزی بوده که در حال انجام آن در منطقه سیستان هستیم.‏
 
وی بیان کرد: در راستای اجرای هر چه بهتر این طرح ادوات خریداری شده و منتظر برداشت هستیم، به این علت که این اقدام را ‏باید در عرصه و وقتی گندم برداشت شد انجام داد که در این راستا نیز می طلبد کشاورز گندم را از بین نبرد و شخم نزند که دچار ‏فرسایش بادی یا آبی شود.‏
 
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی ادامه داد: در این عرصه سازمان جهاد کشاورزی حفظ پایدار خاک، کمک به ‏تقویت خاک و جلوگیری از فرسایش خاک را برعهده دارد که مقدمات را انجام داده است و جلسات استانی و شهرستانی برگزار و ‏ادوات خریداری و در پنج شهرستان سیستان مساحت ها مشخص شده است و مدیریت ها کار خود را می دانند تا در زمان مشخص شده ‏طرح را تحویل دهیم که تا این لحظه مشکل خاصی پیش نیامده است.‏
 
به گفته طوقی؛ عملیات اجرایی این طرح در مساحتی حدود پنج هزار هکتار در حال انجام است.
 
انتهای پیام/ ‏
https://www.asrehamoon.ir/vdchkmnzv23ni6d.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما