تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۲ تير ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
بزرگترین سکونت گاه غیر رسمی ایران نقطه بارز تناقض ادعا و عمل مسئولان امر و نمونه ای کامل از اهمال کاری دولت نسبت به وظایفش در قبال مردم است.
بزرگترین سکونت گاه غیر رسمی ایران غرق در واژه های غریب "آب و بهداشت"/ اهمال کاری دولت به مشکلات حاشیه نشینان پهناورترین استان کشور دامن می زند
به گزارش عصرهامون، چابهار؛ وقتی که اسمش می آید، همه یاد بندر اقیانوسی اش می افتند و خیلی ها آن را مقصد گردشگری شان قرار می دهند، آری اگر هدفت، سفر به این نقطه بی نظیر کشور باشد، اولین جایی که برای رفتن انتخاب می کنی دریا است، اما وقتی با دید خبرنگاری پا به این شهر می گذاری مقاصد بسیاری برای رفتن پیدا می کنی که هر کدام سوژه ای است برای خبر.
 
وقتی پا به این شهر می گذاری، به خوبی می توانی نظاره گر تناقض و تفاوت زمین تا آسمان بین شهر و منطقه آزاد باشی، اما وقتی با عینک خبرنگاری قدم برمی داری فراتر از آن را، یعنی مصداق بارز "زندگی با اعمال شاقه" را می توانی درست در نقاط چسبیده به شهر ببینی.
 
قدم زدن در میان آلونک ها و خانه هایی که به کپر معروف است، سبک جدیدی از زندگی را برایم نمایان کرد، منطقه ای که جمعیتش به اندازه یک شهر بوده و به بزرگ ترین سکونت گاه غیررسمی کشور معروف است، جایی که از پیشرفت اقتصادی چابهار، حاشیه نشینی را با همه مشکلاتش به ارث برده است. 
 
زندگی داوطلبانه ده ها هزار نفر بدون اولین امکانات نظیر آب، برق و بهداشت برای برای بهره بردن از فواید اقتصادی منطقه آزاد، آن روی دیگر زندگی در حاشیه بزرگترین بندر اقیانوسی است، وقتی از کوچه ها و خیابان های خاکی و گاه پر از سنگلاخ آن عبور می کنی کابل های برقی را می بینی که به جای نصب بر بلندای تیر برق، از روی زمین عبور می کند!
 
حصارهای چوبی نامنظمی که برای خانه های کپری نقش دیوار را ایفا می کند، فضای نابه سامانی را در این منطقه محروم به وجود آورده است، دپوی زباله ها کنار خانه ها یا زیر درختان، معابر مسدود شده، درختان خشکیده، چرای دام در کوچه ها و معابر و تغذیه شان از زباله ها، ذهن هر بیننده ای را به خود مشغول می کند و کلمه متاسفم را پر رنگ تر.
 
 
واکنش شدید رئیس بنیاد مستضعفان کشور
 
اینجا در هر نقطه اش که قدم بگذاری صدها مشکل ریز و درشت را می توانی نظاره گر باشی، همان منطقه ای که وقتی پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان کشور در روزهای پایانی هفته گذشته به آن پا گذاشت، واکنش شدیدی نسبت به این شرایط و وضعیت ساکنانش از خود نشان داد و گفت:"متاسفانه بی‌تفاوت شده‌ایم و کاری برای افراد حاشیه‌نشین انجام نمی‌شود".
 
وی بیان کرد: هر چه سریعتر باید کمک های معیشتی برای این خانواده ها در نظر گرفته شود و این اقدامات بدون قیل و قال و با شناسایی این خانوارها توسط نهادهای حمایتی صورت بگیرد.
 
رئیس بنیاد مستضعفان گفت: نیروگاه سیکل ترکیبی چابهار باید در کنار تولیدات خود توجه ویژه‌ای به افراد حاشیه نشین داشته باشد، متاسفانه دور شده‌ایم از این مسئله و باید به آن توجه شود.
 
گلایه از شرایط نامساعد کودکان و زنان

 
فتاح ادامه داد: در بازدید از برخی از محلات حاشیه‌نشین شاهد بودم که کودکان و زنان به دلیل گرمای شدید شرایط نامساعدی را داشتند و حتی این افراد از داشتن آب، بهداشت و برق محروم بودند و بنابر اظهار برخی از خانواده‌ها هزینه های زیادی را برای تهیه آب از تانکرها پرداخت می کنند.
 
وی در دیدار برخی از مسئولان این شهرستان خطاب به فرماندار چابهار نیز گفت: نباید ساکت بنشینید، ما به عنوان بنیاد مجوز لازم را برای کمک به این افراد داده‌ایم و انتظار داریم مسئولان مربوطه در کمترین زمان ممکن نسبت به تصمیمات اخذ شده برای رفع محرومیت زدایی در این مناطق اقدام فوری انجام دهند.
 
فتاح همچنین از مدیر عامل بنیاد علوی خواست تا با برگزاری جلسه ای با مسئولان بهزیستی و کمیته امداد در چابهار، نسبت به رفع مشکلات این خانواده ها در مناطق حاشیه ای اقدام فوری انجام دهند.
 
به گفته وی، زندگی در این شرایط سخت و گرمای هوا شایسته این مردم نیست و بنیاد مستضعفان همه اعتبار مورد نیاز تامین برق را که طبق اعلام مدیر شرکت برق شهرستان چابهار 20 میلیارد تومان است، تامین خواهد کرد.
 
 
شعار به جای عمل
 

و اما در ادامه بازدیدمان و گشت زدن در میان آلونک های این سکونت گاه غیر رسمی بزرگ، یکی از ساکنان مناطق حاشیه ای چابهار در گفت و گو با خبرنگار ما نیز بیان کرد: هیچ اقدامی برای رفع مشکلات مردم حاشیه نشین چابهار از سوی مسئولان امر انجام نشده، فقط بنیاد مسکن در منطقه مستقر شده و تنها اقدام این دستگاه جلوگیری از رشد حاشیه نشینی بوده است.
 
وی که خود را رستم معرفی کرد، افزود: مسئولان امر ادعا می کنند که اتفاقات خوبی رخ می دهد، اما بیشتر در حد شعار است تا عمل، سال گذشته بنری نصب و روی آن درج کردند که 30 میلیارد تومان برای برق رسانی به این مناطق اختصاص یافت، اما در نهایت به 2 میلیارد تومان کاهش پیدا کرد و مشخص نیست، همین مبلغ هم محقق شد یا خیر.
 
این حاشیه نشین اضافه کرد: بیشتر مسئولانی که برای بازدید می آیند، قول هایی می دهند اما فقط در حد حرف است، اذعان می کنند به زودی اتفاقات خوبی رخ می دهد اما هنوز از این اتفاق های خوب خبری نیست.
 
آمارگیری؛ تنها اقدام بنیاد مسکن
 
شیر محمد بامری، رئیس شورای روستای کمب چابهار نیز به خبرنگار ما گفت: عمده مشکلات ما با بنیاد مسکن است، مسئولان این نهاد از 2 سال قبل که دفترش راه اندازی شده است، اعلام می کنند که برای ساماندهی ساکنان پرونده سازی می کنیم، اما فقط آمار گیری انجام داده اند و در عمل هیچ اقدامی برای بازگشایی معابر و واگذاری اسناد انجام نشده است.
 
وی با بیان این که آن ها هر روز ادعای انجام کاری را دارند اما هنوز هیچ اقدامی صورت نگرفته است، ادامه داد: اداره برق اعلام می کند که پای کار است و قرار شد برای اتمام برق‌رسانی همکاری کند اما متاسفانه در شبانه روز با خاموشی مواجه هستیم در حالی که زمان دریافت هزینه مردم حاشیه نشین و شهر نشین یکسان هستند.
 
بامری اضافه کرد: مردم کمب یک سال قبل برای دریافت اشتراک، هزینه پرداخت کردند اما به دلیل اهمال کاری مسئولان امر مجبور به استفاده از برق غیرمجاز هستند و به این دلیل با جریمه یک میلیون تومانی مواجه می شوند، در حالی که اداره برق مقصر ماجرا است.
 
 وی تصریح کرد: واگذاری اشتراک برق به دلیل مشخص نشدن حریم از سوی بنیاد مسکن متوقف شده است، اما این دستگاه به جای رفع مشکل مردم فقط در حال تغییر نقشه است، مردم بس که عقب نشینی کردند و منتظر اقدام مسئولان ماندند، امانشان بریده است.
 
 
 
سردرگمی مردم و بی تدبیری مسئولان امر
 
رئیس شورای کمب اضافه کرد: یک مدت بنیاد مسکن مسئولیت ساماندهی حاشیه نشینان را بر عهده داشت، بعد از آن به راه و شهرسازی واگذار شد که اسنادی را به مردم اعطا کرد اما مجدد مسئولیت کار بر عهده بنیاد مسکن قرار گرفت و این دستگاه آن اسناد را قبول نمی کند و مردم همچنان سردرگم هستند.
 
وی تاکید کرد: بنیاد مسکن باید منطقه را ساماندهی کند، مردم برای هر همکاری به ویژه عقب نشینی آمادگی کامل دارند، اما بنیاد مسکن به عنوان ستاد معین پای کار نیست.
 
بامری تصریح کرد: تا زمانی که ساماندهی مناطق حاشیه نشین صورت نگیرد و حریم مشخص نشود، دیگر دستگاه ها خدمات نمی دهند، اما دریغ از کار مثمر، به اندازه ای گرفتار هستیم که گاهی به آب و بهداشت فکر نمی کنیم و ساماندهی و برق در اولویت قرار دارد.
 
وی گفت: البته هر بار پیگیر آب شده ایم، اعلام می کنند برای شما زود است که از آب برخوردار شوید! در حالی که ما هم انسان و ایرانی هستیم، از سویی لوله اصلی آب تا نزدیک روستا آمده است و شرکت آبفا نیز اعلام می‌کند که بنیاد مسکن باید حریم را مشخص کند تا لوله را به روستا منتقل کنیم.
 
 
حاشیه نشینی چابهار؛ غیر قابل قیاس
 
معین الدین سعیدی، نماینده مردم چابهار، کنارک، نیکشهر و قصرقند در این باره به خبرنگار ما گفت: حاشیه نشینی چابهار چه به لحاظ سرعت رشد و چه از نظر الگوی زیست حاشیه‌نشینان، پدیده ای بسیار نوظهور در سطح ملی است، به گونه ای که دامنه های حاشیه نشینی در این منطقه قابل قیاس با هیچ جای کشور نیست.
 
وی ادامه داد: نسبت حاشیه نشینان چابهار در مقابل جمعیت شهری از همه جای ایران بیشتر است، تا قبل از سال ۹۴ در خصوص اصل حاشیه‌نشینی این شهر صورت سوال پاک می شد و می گفتند ساکنان آن خارجی هستند و دولت نمی‌تواند به آنها خدمات دهد تا این که در سال ۹۴ که سرشماری انجام شد، متوجه شدند بیش از ۹۸ درصد آنها ایرانی الاصل و دارای اسناد سجلی هستند.
 
این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از همان زمان موضوع حاشیه نشینی مطرح و البته جسته و گریخته اقدام هایی برای رفع مشکلات حاشیه نشینان انجام شد، ستاد بازآفرینی شهری زیر نظر وزارت راه و شهرسازی در این راستا ورود داشته است اما در سطحی نبوده که بتواند مشکلات حاشیه نشینی را حل کند.
 
سعیدی تصریح کرد: ساکنان "کمب" که بزرگترین روستای کشور است و محلات مرادآباد، میرآباد، عثمان آباد و هوت آباد در مجموع ۵۶ درصد از جمعیت چابهار را تشکیل می دهند و حاشیه نشینان این شهر محسوب می شوند.
 
وی اضافه کرد: قبل از انتخاب بنده به عنوان نماینده مردم در مجلس، ساماندهی حاشیه نشینی چابهار به بنیاد مسکن واگذار شد که در این رابطه ورود داشته و کارهای زیرساختی در حال انجام است، اما روند کار بسیار تدریجی پیش می رود.
 
 
دریغ از یک متر لوله آب
 
نماینده چابهار ادامه داد: مردم این مناطق فرزندان همین سرزمین هستند اما با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند، آنها هم حقوقی دارند که متاسفانه لحاظ نشده است، حتی یک متر لوله گذاری برای آب در این مناطق وجود ندارد و از نظر برق با مشکلات عدیده ای مواجه هستند.
 
سعیدی با بیان این که زیرساخت های بهداشتی و درمانی در این مناطق وجود ندارد، گفت: به تازگی از پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان کشور دعوت کردیم تا به این منطقه سفر کند، زیرا معتقدیم که طبق فرمایش امام (ره) یک تار کوخ نشینان را به همه کاخ نشینان نمی دهیم و از سویی نوع نگاه این مسئول با دیگر مدیران ملی متفاوت است.
 
وی افزود: طبق فرمایش مقام معظم رهبری، فتاح جزو مدیران جهادی محسوب می شود که با توجه به این مهم نوع سفر وی نیز متفاوت بود، این مدیر پای حرف های مردم نشست و وارد آلونک های آنها شد و در نتیجه عنوان کرد در صورتی که بنیاد مسکن حریم را به آنها دهد، ۲۰ میلیارد تومان در حوزه برق برای حاشیه نشینی چابهار هزینه خواهد کرد که شامل ۳۰۰ ترانس و ۳۰ کیلومتر لوله گذاری خواهد بود.
 
سعیدی ادامه داد: علاوه بر آن فتاح اعلام کرد که برای ساخت منازل حاشیه چابهار تا هر میزان که سیمان لازم باشد، بنیاد مستضعفان متعهد خواهد بود آن را پرداخت کند، وی دستور اختصاص ۱۰ ماشین حمله زباله را برای نقاط حاشیه نشینی چابهار نیز داد.
 
این نماینده مردم در مجلس ادامه داد: علاوه بر این مقرر شد به هر میزان که وزارت بهداشت و آموزش و پرورش در زمینه فضاهای بهداشتی و آموزشی اعلام نیاز کنند، بنیاد مستضعفان نسبت به احداث آن اقدام کند مشروط به اینکه سیستم اجرایی، نیرو و تجهیزات را تامین کند.
 
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این متعهد شد در حوزه آبرسانی به حاشیه نشینان با آب و فاضلاب همکاری کند، این سفر به لحاظ جنس و ماهیت حضور و نوع نگاه فتاح نسبت به موضوعات حاشیه نشینی متفاوت بود، به گونه ای که تاکنون مردم تجربه نکرده نبودند.
 
 
توسعه نامتوازن سکونت
 
مهرداد عرب اول، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان هم گفت: توسعه نامتوازن سكونت و عدم تعادل در نظام شهري و روستايي را در استان شاهد هستيم، همچنين اشتغالزايي ناقص و وابسته منجر به تشديد روند حاشيه نشيني در این خطه شده است.
 
وی با بیان این که خشکسالی و کمبود منابع آب مسئله اصلی و حیاتی در فرایند توسعه سیستان و بلوچستان است، ادامه داد: در بخش نظام سكونتگاهي با بحران حاشيه نشيني در شهرهاي بزرگ استان، خالي شدن جمعيت روستايي و سكونت گاه‌ها و پديده بزرگ سري و نبود شهرهاي مياني مواجه هستيم.
 
این مقام مسئول اضافه کرد: با توجه به این مهم در مطالعات آمایش سرزمین در حوزه نظام سکونتگاهی و توزیع جمعیت، برنامه ساماندهی کالبدی فضایی سکونتگاه های شهری و روستایی در دستور کار است.
 
عرب اول با اشاره به اعتبارات اختصاص یافته به حاشیه نشینی، ادامه داد: متاسفانه پنج شهر سیستان و بلوچستان دچار حاشیه نشینی خاص است که اگر رسیدگی نشود مسئله ایجاد خواهد کرد، با توجه به این مهم سازمان مدیریت و برنامه ریزی از محل اعتبارات متوازن به صورت ویژه به این موضوع پرداخته است.
 
وی تصریح کرد: در این راستا در کنار منابعی که مرکز به این بخش اختصاص می دهد، اعتباراتی را تامین کردیم و از سال 95 تاکنون جمع اعتبار مصوب برای حاشیه نشینی صرفا از محل اعتبارات متوازن به حاشیه نشینی  200 میلیارد تومان بوده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان افزود: همچنین مقرر شد که پس از تصویب در شورای برنامه ریزی و توسعه استان در ابتدای هر سال ۳۰ درصد از اعتبارات جدول ۱ – ۱۰ به پروژه های حاشیه ای شهرهای استان با اولویت پنج شهر دارای مشکل حاشیه نشینی از جمله چابهار اختصاص یابد.
 
 
اطلاعات ناقص و عدم پاسخگویی بنیاد مسکن
 
اکبر نورا، مدیر بنیاد مسکن چابهار نیز در پاسخ به پیگیری خبرنگار ما گفت: "محبت کنید از مسئول ستاد ساماندهی حاشیه نشینی موضوع را پیگیری کنید، من مدیر بنیاد مسکن هستم اما ممکن است اطلاعاتم ناقص و متفاوت با ستاد باشد".
 
این در حالی است که مسئولیت ساماندهی حاشیه نشینی چابهار با بنیاد مسکن بوده و بهره مندی مردم از آب، برق، بهداشت و دیگر خدمات معطل تعیین حریم و ساماندهی منطقه توسط این دستگاه است.
 
برای این که از سوی مسئولان استانی این بخش پاسخ مناسبی دریافت و به مردم اطلاع رسانی کنیم، با صفی پور، مسئول ستاد ساماندهی حاشیه نشینی تماس گرفتیم، اما با وجود تماس های مکرر مشترک مورد نظر پاسخگو نبود.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdciuyazut1arz2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها