کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

​ آسبادها، تبلور نبوغ ساکنان انبار غله ایران؛

شاهکار حیرت انگیز مهندسی سیستان به ثبت جهانی نزدیک تر شد

23 تير 1399 ساعت 10:31

سیستان خاستگاه آسیاهای بادی در دنیاست و این اثر قرار است به زودی در فهرست آثار جهانی ثبت شود و پس از بیابان لوت، شهرسوخته و سفال کلپورگان چهارمین اثر جهانی سیستان وبلوچستان در فهرست یونسکو باشد.


به گزارش عصرهامون، یک ساعت کویرنوردی در حوالی شهر سوخته ما را به حوض‌دار سیستان می رساند، سرزمینی که 2 هزار و هشتصد سال پیش نمادی از یک زندگی نظامند را به رخ مردمان امروز می کشد.

سیستان سرزمین باد است و آفتاب، روزگار بهره‌گیری از نیروی باد مشخص نیست، اما به گواه تاریخ و برخی از محققان داخلی و خارجی سیستانیان نخستین انسان‌هایی بودند که این نیروی افسار گسیخته را مهار کردند و از آن به عنوان محرک سنگ و چرخ چاه بهره‌‌ گرفتند.

آسبادهای سیستان شاهدی است بر این مدعا، بادهای پرقدرت این خطه که 120 روز با تمام توان می وزند می تواند پره های عظیم آسباد را به حرکت در آورد و گندم های انبار غله ایران را به آرد تبدیل کند.

سیستان خاستگاه آسیاهای بادی در دنیاست و این اثر قرار است به زودی در فهرست آثار جهانی ثبت شود و دانش نظامند ساکنان گذشته این دیار را به جهانیان بشناساند.

آسبادها در راه ثبت جهانی

علیرضا جلالزایی مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: پیگیر ثبت جهانی چهارمین اثر سیستان و بلوچستان با محوریت آسبادهای سیستان هستیم که اگر مشکلی پیش نیاید امیدواریم امسال ثبت شود.

وی ادامه داد: بر اساس مدارک موجود، منابع و تایید اکثر کارشناسان امر خاستگاه ابتدایی و اولیه آسبادها یا همان آسیاهای بادی دنیا منطقه حوض‌دار سیستان است.

به گفته این مقام مسئول، ارزیاب های سازمان یونسکو برای بررسی‌های لازم قرار است به سیستان و بلوچستان بیایند تا آسیا‌های بادی به عنوان چهارمین اثر جهانی این استان در فهرست یونسکو ثبت شود.

جلالزایی گفت: تاکنون سه اثر از سیستان و بلوچستان شامل بیابان لوت، شهرسوخته و سفال کلپورگان ثبت جهانی شده است.
 

آسبادها و ثبت فراملی این اثر

مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان تصریح کرد: ثبت آسبادهای سیستان قرار است با دو استان دیگر و حتی با کشورهای خارج از محدوده جغرافیایی ایران مثل افغانستان انجام شود که تاکنون حضور استان‌های خراسان رضوی با محوریت نشتیفان خاستگاه آسبادهای منطقه خراسان رضوی و خراسان جنوبی با محوریت نهبندان تایید شده است.

جلالزایی اظهار کرد: ثبت آسبادها با حضور سه استان داخلی انجام می شود، اما خاستگاه ابتدایی این اثر باستانی سیستان و بلوچستان و منطقه حوض‌دار سیستان است و این استان‌ها به پرونده ثبتی اضافه می‌شوند.

وی بیان کرد: بر این باوریم که هر چه دامنه ثبت با حضور این استان‌ها و حتی کشورهای حاشیه بیشتر شود ثبت اثر ارزشمند ترین است و به دنبال این هستیم که در صورت موافقت مسئولان امر در وزارتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و ارزیاب های جهانی میراث یونسکو ، افغانستان نیز به این جرگه اضافه شود و بتوانیم با محوریت یک کشور دیگر ثبت فراملی آسبادها را کسب کنیم.

وی گفت: ارزیاب های یونسکو قرار است امسال حضور پیدا کنند، اما با توجه به شروع بیماری کرونا زمان مشخصی برای آن مشخص نشده است و باید از طریق تهران در این زمینه پیگیری تا بازه زمانی حضور آن ها مشخص شود.
 

آسبادها گواه ظرفیت سیستان برای تولید برق بادی

به گفته این مقام مسئول، ثبت آسبادهای سیستان به عنوان چهارمین اثر جهانی منطقه گردشگران زیادی را به این خطه جذب می کند، به علاوه دنیا خواهد دانست که آسبادها مربوط به سیستان و بلوچستان است و با این محوریت در فهرست آثار جهانی ثبت می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان بیان کرد: ثبت این اثر می تواند حضور گردشگران، دغدغه مندان و پژوهشگران میدانی و تاریخی را در منطقه داشته باشد که تاثیر زیادی در این خطه دارد.

جلالزایی ادامه داد: به علاوه نگاهی که وزارتخانه به یک اثر جهانی دارد نیز عمیق و موثر است و می‌تواند سیستان و بلوچستان را با این ظرفیت جهانی در نظر بگیرد.

وی تصریح کرد: وجود آسبادها در سیستان می تواند تاییدی بر ظرفیت این منطقه برای تولید برق با استفاده از انرژی نامحدود بادی باشد، زیرا بادهای پرقدرت شمال استان توان چرخش پره های بزرگ آسیاب های بادی و در نتیجه توربین های غول پیکر را دارد و ظرفیتی عظیم برای استفاده از این منبع نامحدود انرژی است.  

انتهای پیام/


کد مطلب: 127181

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/127181/شاهکار-حیرت-انگیز-مهندسی-سیستان-ثبت-جهانی-نزدیک-تر

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir