کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مشق محرومیت در مدارس جنوب شرق کشور؛

سیستان وبلوچستان پایین ترین سرانه فضای آموزشی کشور را دارد/ از تحصیل زیر سقف های لرزان تاکمبود 6هزار کلاس درس استاندارد

11 مرداد 1399 ساعت 7:53

رضا سرحدی نیا، مدیر کل نوسازی مدارس سیستان و بلوچستان از کمبود 6هزار کلاس درس استاندارد خبر داد و گفت: یکی از پایین ترین شاخص‌های سرانه فضاهای آموزشی کشور در سیستان و بلوچستان است.


به گزارش عصرهامون، مشق محرومیت در مدارس جنوب شرق گویا تمامی ندارد، قصه دانش‌آموزانی که در مدارس غیر استاندارد و فاقد امکانات تحصیل می کنند.

دانش آموزانی که وقتی پای آموختن و یادگیری به میان می آید دیگر گرما و سرمای هوا تاثیر چندانی بر آنها ندارد به گونه ای که حاضرند به بهای جان خویش زیر سقف های لرزان چوبی، سنگی و کپری تحصیل کنند.

خاطره مرگ حمیدرضا گنگوزهی معلم خرید خدمات روستای نوکجوی استان سیستان‌وبلوچستان که در سال ۹۵ برای نجات جان دانش‌آموزانش از خطر ریزش دیوار فرسوده، زیر آوار ماند یکی از همین تلخی های بر جای مانده و ناشی از کمبود های امکانات فرسوده این استان است.

البته فوت این معلم تنها حادثه تلخ مدارس فرسوده از نوع خشتی و گلی در این دیار نبود «فریبا چاردیواری» کودک چابهاری که برای گرفتن کتاب‌های درسی خود به مدرسه رفت، زیر آوار دیوار فرسوده مدرسه گرفتار شد و جان باخت نیز یکی دیگر از اتفاقات تلخ رخ داده است.

اگر چه برخی دانش آموزان هم که در مدارس شهری سیستان وبلوچستان درس می خوانند دست کمی از محصلان در نقاط دورافتاده و روستایی ندارند، گواه این مطلب کمبود فضاها و امکانات آموزشی از سالن نمازخانه گرفته تا سوله های ورزشی یا کتابخانه و ... بوده که سهم آینده سازان کشور در این دیار است.
 

 
فوت چهار دانش آموز بر اثر استفاده چراغ نفتی در مدارس تراژدی غمبار دیگری است که از ذهن مردم این دیار پاک نخواهد شد. قرار بود شعله‌های آتش چراغ نفتی غیراستاندارد، کلاس درس دختران زاهدانی را گرم کند اما کوتاهی و قصور، زبانه‌های آتش را به جان دختران کشاند و چهار نونهال که بخت یارشان نبود و هفت سالگی آخرین مهلت زنده بودنشان؛ میان زبانه‌های آتش کلاس درس سوختند.

اما این حادثه هم پایان تراژدی سوختن دانش‌آموزان نیست وهنوز هم هستند مدارسی که سیستم گرمایش و سرمایشی استاندارد ندارند، بساط بخاری نفتی‌ها هنوز در کلاس‌های درس پهن است و کمبود بودجه برای استانداردسازی این سیستم ها هم هر روز حکمرانی امکانات غیراستاندارد را بیشتر از قبل تضمین می‌کند.

با این تفاسیر درحالی بیشترین محرومیت ها از عدالت آموزشی سهم دانش‌آموزان در سیستان و بلوچستان است که آنها در همین کمبودها با آرامش و خیال راحت تحصیل می کنند که سختی را به جان می خرند و برای یادگیری سواد کیلومترها راه می پیمایند تا با کوله باری از خستگی و محرومیت دانش آموخته و در آینده نزدیک نقشی در توسعه کشور و استان خود ایفا کنند.

در همین راستا چندی پیش اسماعیل حسین زهی، نماینده منتخب مردم خاش در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با یکی از رسانه ها در واکنش به اظهارنظر وزیر آموزش و پرورش مبنی بر اینکه وجود مدارس خشتی، گلی و کپری در کشور به طور کامل تمام شده است، گفت: وزیر آموزش و پرورش که گفته است مدارس کپری، خشتی و گلی در کشور وجود ندارد آیا از این موضوع هم اطلاع دارد که مدارس اهدایی در مناطق محروم همچون روستاهای استان سیستان و بلوچستان از این جنس هستند؟

به گفته وی، شاید اسامی مدارس استیجاری یا اهدایی از سوی خیرین در روستاهای این منطقه که اغلب سنگی، خشتی و گلی هستند و سند آنها به نام آموزش و پرورش نیست، در لیست مدارس کشور قرار نگرفته‌اند، ضمن اینکه در برخی روستاها مدرسه وجود نداشته و هنوز کلاس‌های درس در چادر برگزار می‌شوند.
 

 
حسین زهی ادامه داد: هم‌اکنون جمعیت استان سیستان و بلوچستان یک درصد جمعیت کشور است، اما ساخت و ساز مدارس در این منطقه به گونه‌ای نیست که بتوانیم خود را با سرانه آموزشی در کشور وفق دهیم.

وی بیان کرد: آنچه وزیر آموزش و پرورش بدان اشاره کرده است، نشان می‌دهد که مسئولان مربوطه در استان‌ها اطلاعات دقیقی در این رابطه به وزارتخانه ارائه نمی‌دهند.

۱۷۴ کلاس درس جدید جایگزین کلاسهای خشتی و گلی شد

رضا سرحدی نیا، مدیر کل نوسازی مدارس استان سیستان و بلوچستان در خصوص اظهارات این نماینده مجلس به خبرنگار ما گفت: قبل از اینکه بخواهیم تتمه مدارس خشتی و گلی را در سال گذشته شروع کنیم ابتداعا با کمک آموزش و پرورش تمام نواحی استان فرم هایی را از مدارس نابسامان استان تهیه و احصاء کردیم.

وی بیان کرد: در این راستا محدودیتی در ارائه آمار قائل نشده ومدارس سنگی، بلوکی و سقف چوبی هم شناسایی شدند.

این مقام مسئول ادامه داد: از میان 400 مدرسه خشتی و گلی در کشور، بیشتر آن به سیستان وبلوچستان متعلق بود که با شناسایی تعداد 70 مدرسه خشت و گلی در استان در قالب 164 کلاس درس در طرح حذف اینگونه مدارس، از تیر ماه ۹۸ اقدام لازم صورت پذیرفته و با افزایش کلاس در برخی مناطق تعداد ۱۷۴ کلاس درس جدید جایگزین کلاسهای خشتی و گلی شد.
 
وی با تاکید بر این مطلب که مدارس خشت و گلی حتی در حوزه استحفاظی این نماینده وجود ندارد، ادامه داد: مدارس سنگی و بلوکی در استان موجود و کمبود کلاس داریم اما مدارس خشتی گلی هر چه بوده جمع آوری شده است.
 

 
کمبود 6 هزار کلاس درس در سیستان وبلوچستان

سرحدی نیا با بیان اینکه در کل استان حدود 6 هزار کلاس درس کمبود داریم، افزود: از سال گذشته تاکنون تفاهم نامه بالغ بر 2 هزار و ۲۰۰ کلاس درس با خیرین امضا و اعتباری که در جشنواره 22، سال ۹۸ جمع شد تقریباً ۱۰۷ میلیارد تومان آن تعهد خیرین بود که این رقم امسال با بسته ای که سازمان نوسازی کشور برای ما تعیین کرده باید به رقم ۱۳۰ میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۰ به ۱۸۰ میلیارد تومان برسد که مبلغ پیشنهادی امسال به راحتی از این میزان عبور خواهد کرد.
 
وی با بیان اینکه یکی از پایین ترین شاخص‌های سرانه فضای آموزشی برای سیستان و بلوچستان است، خاطر نشان کرد: واقعیت این است علی رغم تمام تلاشی که داریم که برخی از مدارس استان کمبودهایی مانند نمازخانه، سالن ورزشی و ... دارد که ما نمی توانیم کمبودها را کتمان کنیم.

مدیر کل نوسازی مدارس استان ادامه داد: بیشترین ورود خیرین در مقوله ساخت مدرسه و اولویت اول ما نیز ساخت فضای کلاس درس است زیرا تقریباً ۲ متر مربع با سرانه کشور فاصله داریم بر این اساس اولین اولویت ساخت کلاس آموزشی است.

این مقام مسئول گفت: سال گذشته 2 هزارو 12 کلاس درس تحویل آموزش و پرورش استان شد و امسال هم پیش بینی شده تا هزار و۵۰ کلاس درس دیگر تحویل دهیم.

وی با بیان اینکه خیرین استان مشارکت پایین تری نسبت به خیرین ملی در این زمینه دارند، افزود: در سال ۹۸ برای اولین بار از رقم هزار کلاس درس در استان عبور کردیم که هیچ وقت نوسازی مدارس از این رقم عبور نکرده بود. در همین راستا سال‌های 96 حدود۷۷۰ کلاس درس، سال 97 حدود۷۴۲ کلاس در استان سیستان و بلوچستان افتتاح و به بهره برداری رسید که نشان دهنده فعال شده پروژه‌های نیمه تمام است.
 
تا پایان سال ۹۹ بخاری‌های نفتی از سیستان و بلوچستان جمع آوری خواهد شد

مهراله رخشانی مهر، رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس چندی پیش در دیداری که با آیت الله مصطفی محامی، نماینده ولی فقیه در سیستان وبلوچستان داشت به جمع‌آوری بخاری‌های نفتی از کلاس‌های درس اشاره کرد و گفت: بیشترین بخاری‌های نفتی را در مدارس استان سیستان و بلوچستان داشتیم، به همین دلیل۱۰۰میلیارد تومان اعتبار نقدی در سال ۹۸برای این موضوع در نظر گرفتیم و تعداد قابل توجهی از بخاری‌های نفتی جمع آوری شد.
 
وی افزود: برای اینکه جمع‌آوری بخاری‌های نفتی سرعت بیشتری بگیرد از استان‌های خراسان رضوی و تهران به عنوان استان‌های معین استفاده خواهیم کرد و تا پایان سال ۹۹ بخاری‌های نفتی از کلاس‌های درس استان سیستان و بلوچستان جمع آوری خواهد شد.

انتهای پیام/


کد مطلب: 128149

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/128149/سیستان-وبلوچستان-پایین-ترین-سرانه-فضای-آموزشی-کشور-تحصیل-زیر-سقف-های-لرزان-تاکمبود-6هزار-کلاس-درس-استاندارد

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir