تاریخ انتشار :شنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۰۷:۵۰
بادهای سیستان که منبع بی پایان انرژی های تجدیدپذیر هستند پیش از این بر باد می رفت، اما سرانجام پس از سال ها انتظار بزرگترین مزرعه بادی کشور به زودی افتتاح می شود و می تواند سکوی جهش تولید برق در کشور به شمار رود.
خاستگاه آسبادهای جهان میزبان بزرگترین مزرعه بادی کشور/بادهای سیستان سکوی جهش تولید و صادرات برق
به گزارش عصرهامون، سیستان از همان گذشته‌های دور سرزمین بادهای ۱۲۰ روزه و آفتاب بود، روزگار بهره گیری از نیروی باد در این خطه مشخص نیست اما به گواه تاریخ و برخی از محققان داخلی و خارجی سیستانیان نخستین انسان هایی بودند که این نیروی افسار گسیخته را مهار و با ساخت آسبادها فناوری بومی با قدمتی چند هزار ساله در این خطه ایجاد کردند.

اگر چه پیشینیان انرژی تجدیدپذیر باد را برای حرکت چرخ‌های آسباد مورد استفاده قرار می دادند اما امروزه با وجود گذشت قرن‌های متمادی از ساخت آسیاهای بادی از نبوغ پیشینیان استفاده چندانی نشده است.

 این خطه از کشور منابع تجدیدناپذیری همچون نفت و گاز ندارد، اما بادها به عنوان منبع بی‌پایان انرژی تجدید پذیر محسوب می شود که می توان با استفاده از آن ها و تولید برق زمینه را برای صادرات انرژی الکتریکی به کشورهای همسایه شرقی جمهوری اسلامی ایران فراهم کرد.

به علاوه با توجه به اینکه در این شیوه تولید از سوخت‌های فسیلی استفاده نمی شود، علاوه بر کاهش مصرف سوخت آلودگی محیط زیست را هم به دنبال ندارد.

در این میان به دلیل اینکه سیستان از لحاظ توپوگرافی و زمین شناسی شرایط بسیار مساعدی برای ساخت نیروگاه‌های بادی دارد می‌توان به این خطه از کشور به عنوان قطب جهش تولید انرژی الکتریکی نگاه کرد که از یک جهت برق مورد نیاز سیستان و بلوچستان و برخی دیگر از استان های کشور را فراهم می‌کند و از طرف دیگر می‌تواند انرژی الکتریکی پاک و ارزان را به کشورهای شرقی صادر کند.

ظرفیت هایی که به خوبی بهره برداری نشد

پیش از این حبیب الله دهمرده نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با یکی از رسانه‌ها بیان کرده بود: اگر زیرساخت‌ها برای ورود بخش خصوصی فراهم شود سیستان و بلوچستان به تنهایی می‌تواند برق چندین استان را تامین کند، رشد سیستان نیز به فراهم کردن زیرساخت‌ها و ورود بخش خصوصی بستگی دارد.

وی همچنین گفت: سیستان از ظرفیت‌های منحصر به فردی برخوردار است که به خوبی بهره برداری نشده و اگر این فرصت ها مورد استفاده قرار می‌گرفت این منطقه از رشد و توسعه بسیار خوبی بهره‌مند می‌شد.

به گفته این نماینده، بادهای ۱۲۰ روزه تنها بخشی از وزش باد در این منطقه است، با بهره برداری از این انرژی لایزال می توان علاوه بر تامین نیاز منطقه زمینه را برای صادرات به کشورهای همسایه فراهم کرد.

وابستگی افغانستان به برق سیستان و رهاسازی حق آبه

محمد سرگزی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: سیستان در استفاده از انرژی های طبیعی مانند باد پتانسیل ویژه ای دارد، در سال های اخیر در این منطقه بزرگترین مزرعه توربین های بادی کشور در حال احداث است که بر اساس پیش‌بینی‌ها ۴۰۰ توربین در آن جانمایی شده است.

وی بیان کرد: این مزرعه بادی می‌تواند برق سیستان را تامین کند و از همین ظرفیت می‌توان برای وابسته کردن افغانستان به برق تولیدی سیستان استفاده کرد، یکی از اقداماتی که باید در آینده انجام شود توسعه مزرعه بادی سیستان است.

به گفته این نماینده، یکی از نیازهای جدی انبار غله ایران آبی است که از سمت افغانستان وارد این خطه می‌شود، در صورت صادرات برق تولیدی این مزرعه بادی به افغانستان کمترین نتیجه وابستگی کشور افغانستان به حوزه برق و انرژی تولیدی سیستان است و می‌توان از این ظرفیت برای رهاسازی آب استفاده کرد.

افتتاح بزرگترین مزرعه بادی کشور در هفته دولت

علیرضا پرنده مطلق، مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان نیز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: خط ۴۰۰ کیلو ولت مزرعه بادی میل نادر در منطقه سیستان به شبکه سراسری در حال احداث است.

وی ادامه داد: این خط انتقال انرژی تولیدی توربین های بادی را به شبکه سراسری در آینده انجام خواهد داد و تا سقف حدود هزار مگاوات ظرفیت دارد.

به گفته این مقام مسئول، این پروژه ۵۰۰ میلیارد ریال هزینه دارد و پیشرفت آن بیش از ۸۵ درصد شده است و در هفته دولت همزمان با راه اندازی توربین های بادی، این خط هم در مدار قرار می‌گیرد.

مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان اظهار کرد: در انتهای این خط پست ۴۰۰ به ۱۳۲ کیلو ولت میل نادر را خواهیم داشت که این پست ۴۰۰ کیلو ولت با هزینه ای بالغ بر هزار و هشتصد میلیارد ریال در آینده نزدیک و با افزایش سرمایه گذاری در منطقه و افزایش تعداد واحدهای منصوبه احداث خواهد شد.

پرنده مطلق تصریح کرد: پست موقت در محل میل نادر در حال احداث است، ولی در آینده با گسترش و توسعه توربین‌های بادی باید پست ۴۰۰ کیلوولت اصلی در برنامه کاری قرار گیرد که امیدواریم بتوانیم سرمایه‌گذاری‌های متعددی را در منطقه میل نادر داشته باشیم و از انرژی تولیدی توربین های بادی در این منطقه استفاده کنیم.

ویژگی هایی که سیستان را منحصربه فرد کرد

وی بیان کرد: بر اساس پایش اطلاعات بادسنجهای منصوبه در منطقه میل نادر توربین های احداث شده در این مکان توانایی تولید با بالاترین بازدهی را دارد و امید است در بازه زمانی کوتاه جزو مزرعه های بادی با بیشترین واحد نصب شده در کشور باشد.

به گفته این مقام مسئول، مهم ترین مزیت میل نادر همزمانی پیک سرعت باد و مصرف انرژی است که فرصت رفع کمبودهای تولید را در این بازه زمانی برای صنعت برق فراهم می کند.

مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان گفت: میانگین سرعت وزش باد در سایت میل نادر بالاتر از ۱۰ متر بر ثانیه است که امکان استفاده از توربین های بادی با ظرفیت های بالا را در این منطقه دارد.

پرنده مطلق اظهار کرد: تغییر بسیار کم سرعت و جهت باد در این سایت منحصر به فرد است، زبری بسیار پایین منطقه و زمین‌های بدون معارض و وسیع مناسب احداث نیروگاه‌های بادی است و به راحتی در اختیار سرمایه گذاران قرار می گیرد.

وی گفت: احداث زیرساخت‌های مورد نیاز در منطقه میل نادر توسط دولت، کاهش هزینه های سرمایه گذاری را برای سرمایه گذار به همراه دارد.

به گفته این مقام مسئول، مجاورت با مرز افغانستان امکان صادرات انرژی تولیدی نیروگاه های تجدید پذیر را به این کشورها فراهم کرده است.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcftcdyyw6d0ya.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها