تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
امسال هم قصه پر غصه غرق شدگی در جنوب شرق کشور تکرار شد و در بارندگی‌های اخیر چند کودک و نوجوان روستایی که برای نجات از گرما و تامین آب به سراغ رودخانه های جنوب سیستان و بلوچستان رفته بودند، جان باختند یا مصدوم شدند‌.
اینجا آب بلای جان است نه مایه حیات/وقتی اهمال‌کاری دولت دامن ساحل نشینان جنوب شرق کشور را می گیرد
به گزارش عصرهامون آب و هوای تابستان در سیستان و بلوچستان به قدری گرم و آتشین است که تنها آبی به تن زدن می تواند گرمای طاقت فرسای آن را قابل تحمل تر کند، در این میان خیلی ها شنا کردن در دل رودخانه یا دریا را به عنوان گزینه فرار از آفتاب خرما پزان جنوب استان انتخاب می کنند و عجیب اینکه کودکان و نوجوان بیشترین متقاضیان آن هستند.

اقدامی که اگرچه برای آن ها دلنشین و جذاب است و وقتی که شیطنت کودکانه شان گل می کند و آبی می بینند، سر از پا نمی شناسند و بی پروا تن به آب می زنند، اما غافل از آن که می تواند پایان بخش نفس هایشان باشد.

کودکانی که بدون داشتن مهارت کافی و عدم توجه به تابلوهای هشدار در منطقه شنا ممنوع وارد می شوند و در قسمت های عمیق رودخانه و دریا شنا و بازی می کنند، موضوعی که می تواند باعث خاموش شدن چراغ زندگی آنها شود، اما در این میان خیلی از آن ها با اجبار و برای تامین آب سراغ این منابع آبی می روند و قربانی می شوند.
 
به گونه ای که هر سال خبرهای زیادی مبنی بر غرق شدگی کودکان در رودخانه ها یا از دست دادن عضوی از بدنشان به واسطه حمله تمساح ها هنگام شنا یا برداشت آب مخابره می شود و سر تیتر بسیاری از رسانه ها را به خود اختصاص می دهد.

شاید معضل بی آبی برای خیلی از متولیان امری عادی باشد، اما این موضوع به اندازه ای حساس و مهم است که می طلبد مسئولان امر برای پایان دادن به آن چاره ای بیندیشند تا دیگر شاهد داغدار شدن خانواده ها و از بین رفتن آسایششان نباشیم.

نباید مرگ کودکانی که اسیر رودخانه های خروشان و هوتگ ها شدند و مظلومانه جان باختند را فراموش کرد، بلکه باید عاملی برای تحرک و اقدام عملی در تأمین آب آشامیدنی مردم منطقه و از سویی فراهم کردن شرایط لازم برای شنای امن کودکان باشد.

اما متاسفانه امسال هم قصه پر غصه غرق شدگی تکرار شد و در بارندگی‌های اخیر چندین کودک و نوجوان روستایی که برای نجات از گرما و تامین آب وارد رودخانه های جنوب استان شده بودند، جان باختند.
 
بدون تردید جان باختن کودکان و نوجوانان در رودخانه‌های سرباز، نیکشهر، جکیگور و برکه‌ها و هوتگ های منطقه برای شنا یا هنگام برداشت آب و طعمه تمساح پوزه کوتاه شدن، نشان دهنده وجود مشکلات عدیده آبرسانی به روستاهای این منطقه و کم مهری متولیان امر است.
 
تلنگری برای مسئولان

عبدالواحد هوت، یکی از اهالی روستاهای سرباز به خبرنگار ما گفت: جمهوری اسلامی ایران خدمات شایانی را طی چند سال برای مردم ما در روستاها ارائه داده است، اما تعدد روستاها و تخریب مسیرهای تامین آب بر اثر بارش باران و عدم لوله کشی مناسب، خیلی از خانواده ها را مجبور به تامین آب لازم از هوتک ها می کند که نتیجه آن غرق و طعمه گاندو شدن است، موضوعی که طی روزهای اخیر شاهد آن بودیم.
 
وی افزود: این حوادث نه تنها دل خانواده و نزدیکان جان باختگان را به درد می آورد، بلکه بیشتر مردم از این قصه رنجیده اند و این تلنگری به مسئولان است تا برای حل مشکل بی آبی و کم آبی این منطقه چاره ای بیندیشند.
 

لزوم توجه مسئولان ملی
 

سلیم باشنده، یکی از شهروندان چابهاری نیز به خبرنگار ما گفت: تامین آب سالم و پایدار برای چابهار و روستاهای اطراف آن نیازمند احداث آب‌ شیرین‌ کن و تکمیل اجرای شبکه‌های آبرسانی پایین دست سدهای "زیردان و پیشین" است تا بخشی از مشکلات بی‌آبی رفع شود اما برای حل آن باید مسئولان ملی به این امر توجه ویژه داشته باشند.
 
وی با اشاره به اینکه اجرای چنین پروژه هایی نیاز به کار کارشناسی و عملی دارد، افزود: این مهم با همت و پیگیری مسئولان شهرستان و استان به ویژه اداره آب و فرماندار و نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی می تواند زودتر به نتیجه مطلوب برسد که این یک درخواست مهم و اساسی مردم است.
 
این شهروند بیان کرد: هوتگ های موجود که طی سال های گذشته ساخته شده در روستاهای شهرستان چابهار برای لایروبی، رسوب برداری، حصارکشی، بهسازی و مرمت، نیازمند تخصیص اعتبار هستند تا بتوان پس از آبگیری میانگین بین ۶ ماه حتی تا یکسال برای کشاورزی و مصارف شست و شو از آن استفاده کرد.
 
وضعیت وخیم آب در روستاهای دشتیاری

جمشید سارانی، سرپرست فرمانداری شهرستان دشتیاری در گفت و گو با خبرنگار ما وضعیت آب روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان را نسبت به سایر شهرهای استان وخیم‌تر عنوان کرد و گفت: در شهرستان های چابهار و دشتیاری با وجود منابع آبی پایدار و دریا تنها ۲۱درصد مردم به آب دسترسی دارند و سهم ۷۹ درصد دیگر از آب آشامیدنی فقط یک آرزو است.
 
وی با بیان این که وضعیت بی آبی در کل سیستان و بلوچستان وخیم است، افزود: اجرای طرح های آبی نیاز ضروری مردم چابهار و دشتیاری است تا دیگر شاهد بحران کم یا بی آبی نباشیم، البته در همه روستاها آبرسانی با کمک ناوگان سیار انجام می شود که با این وجود باز هم کافی نیست و باید اقدام های بزرگتر و موثرتر انجام شود تا دیگر لب های مردم در انتظار آب خشک نشوند.
 
سرپرست فرمانداری دشتیاری تصریح کرد: بعد از تحمل این همه سختی، مردم تنها امیدشان تکمیل خط انتقال آب «سد زیردان» به روستاهاست و تعداد زیادی از روستاهای شهرستان دشتیاری بر اساس پیش‌بینی‌ها باید از «سد پیشین» استفاده کنند.
 

تلاش برای رفع مشکل بی آبی
 
وی با اشاره به جان باختن کودکان و نوجوانان برای تامین آب، ادامه داد: مرگ این عزیزان غم بزرگی برای همه م بوده و به طور قطع تمام تلاش مسئولان استان حل مشکل آب است تا دیگر شاهد چنین مشکلاتی نباشیم.
 
سارانی خاطرنشان کرد: اجرای طرح ها و پروژه ها زمان بر است اما کارشناس آب باید تا نهایی شدن آن، برنامه هایی را اجرا کند که از این حوادث احتمالی جلوگیری شود و در این مسیر همکاری کلیه دستگاه های مرتبط و اداری منطقه امری لازم و ضروری است.

افزایش شاخص بهره مندی آب در چابهار و دشتیاری

منصور بیجار، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان هم با اشاره به مشکل آب در این استان، بیان کرد: دغدغه ما کمتر از مردم و رسانه ها نیست، بنابراین در پی اقدام های انجام شده فقط در حوزه چابهار و دشتیاری در یک سال اخیر شاخص بهره مندی آب روستایی از 23 به 49 درصد افزایش یافته است.

وی ادامه داد: این مهم نشان می دهد که سرمایه گذاری عظیمی آن را رقم زده و فقط در یکسال اخیر بهره مندی آب روستایی در استان از 60 به 68 درصد افزایش یافته است
 
این مقام مسئول گفت: برای دست یافتن به متوسط کشوری در زمینه آب روستایی 2 هزار و 200 میلیارد تومان اعتبار نیاز  است که مبلغ نیازمندی ها با بودجه استانی فاصله چشمگیری دارد.

امروز کسی از هوتک‌ها آب نمی‌خورد

احمد علی موهبتی استاندار سیستان و بلوچستان نیز درباره حمله گاندو به کودکان و غرق شدگی در جنوب استان، بیان کرد: بی احتیاطی و آشنا نبودن به شنا سبب ایجاد مشکل برای کودکان می شود، حتما هوتک ها اشکال دارد، اما به عنوان استاندار می‌گویم امروز کسی از هوتک‌ها آب نمی‌خورد.

وی ادامه داد: از 261 روستای سیستان و بلوچستان 185 روستا آب تصفیه شده دارند، بقیه نیز با تانکر آبرسانی می شود، به اکثر روستاهای پایین دست سد پیشین نیز تا آخر امسال آب مطلوب خواهد رسید.
 
گفتنی است، خبرنگار ما برای پیگیری این مشکل بارها جهت مصاحبه حضوری یا تلفنی با مسئولان اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان چابهار تماس برقرار کرد اما متاسفانه تنها نتیجه آن برای پاسخگویی به سوالات ما سکوت بود و تاکنون در این زمینه هیچ همکاری صورت نگرفته است.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcirvazut1arv2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما