کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

شمه ای از وضعیت نا به هنجار بازار زاهدان؛

معابر کلان شهر جنوب شرق کشور در تسخیر بساطی ها/ وقتی کلید پیاده روها در دست فروشندگان خیابانی است

25 شهريور 1399 ساعت 12:17

سد معبر تنها گوشه ای از نا به هنجاری های بازار زاهدان است که با گذشته سال ها هنوز برای رفع آن اقدامی نشده و در سایه بی توجهی متولیان، بخش زیادی از معابر این کلان شهر در تسخیر مغازه داران و دست فروش ها قرار گرفته است.


به گزارش عصرهامون، از طلوع خورشید تا سیاهی شب بساط شان را در پهن می کنند تا بتوانند پولی درآورند و نانی به خانه ببرند، رونق کسب و کارشان فصل و روز خاصی نمی شناسد، بساط بزرگ و کوچک شان همیشه و با محتویاتی به اقتضای زمان در گوشه خیابان ها و کف پیاده روها پهن و بازارشان نیز گاهی داغ و برخی اوقات کم حرارت است.
 
مردم هم گردشان جمع می شوند تا شاید بتوانند ارزان تر خرید کنند، مقصودمان دست فروش هایی است که شغلشان در کلان شهر زاهدان به پدیده ای رایج تبدیل شده است، همان هایی که پای ثابت بازار هستند و بساطشان را این سو و آن سو پهن می کنند، غافل از این که با این اقدام سبب سد معبر می شوند و چهره آشفته ای را درست در مرکز شهر ایجاد می کنند.
 
از سویی هم باعث رنجش خاطر شهروندان شده اند، چراکه پیاده روهای معابر برای تردد ایمن و آسوده افراد پیاده ایجاد شده است، اما گاهی به گونه ای توسط دست فروش ها مسدود می شود که افراد پیاده عطای عبور از این محدوده ها را به لقایش می بخشند و تردد در سواره رو را مطمئن تر می پندارند، در حالی که عبور از خیابان می تواند جانشان را تهدید کند و حوادث خاص خود را به همراه داشته باشد.  
 
اما علاوه بر دست فروش ها، در بسیاری از معابر مغازه داران نقش پر رنگی تری در ایجاد سد معبر دارند، همان هایی که نیمی از اجناسشان را در پیاده رو می چینند و در واقع گویا مغازه ای دیگر در مسیر تردد مردم ایجاد می کنند.
 
اشغال پیاده روها توسط دست فروش ها و مغازه دارها
 
سمیرا ملکانی، یکی از شهروندان زاهدانی در این باره به خبرنگار ما گفت: در خیابان‌های امیرالمومنین (ع)، شریعتی، امام خمینی و مصطفی خمینی زاهدان انواع سد معبر را می‌توان دید، چراکه بسیاری از مغازه داران مقابل مغازه را هم به اجناسشان اختصاص داده اند، انگار آن ها پیاده روها را هم بخشی مغازه شان می‌دانند.
 
وی ادامه داد: برخی از لباس فروشی ها، فروشگاه‌های اسباب بازی، عمده فروشی‌های لوازم یک بار مصرف، پلاستیک فروشی ها و عرضه کنندگان انواع مواد غذایی در پیاده روهای خیابان‌های امیرالمومنین(ع)، شریعتی و مصطفی خمینی باعث سد معبر می شوند، در حالی که هدف از ایجاد پیاده روها، عبور و مرور ایمن عابران پیاده است.
 
این شهروند اضافه کرد: علاوه بر این اقدام مغازه داران، بخش عمده ای از پیاده روها نیز توسط دست فروش ها اشغال و تردد سخت می شود، با وجود این که بارها این معضل را به مسئولان امر متذکر شدیم، اما گویا قرار نیست اقدامی برای رفع آن انجام شود.
 
مکانی امن برای بساطی ها
 
مریم گلزاری، یکی دیگر از شهروندان زاهدانی نیز بیان کرد: متاسفانه پیاده روهای هسته مرکزی زاهدان به مکانی امن برای بساطی ها تبدیل شده است، به گونه ای که رهگذران همیشه برای تردد دچار مشکل می‌شوند و برخی اوقات به اجبار مجبور به عبور از خیابان می شوند.
 
وی ادامه داد: جدای از خطراتی که عبور از سواره رو می تواند برای شهروندان به همراه داشته باشد، در بعضی معابر حتی گوشه خیابان ها هم توسط دست فروش ها تسخیر شده است و  گویا قرار نیست اقدامی برای ساماندهی دست فروش ها و رفع معضل سد معبر از سوی متولیان انجام شود، چراکه این موضوع به عرف تبدیل شده است و برخوردی هم با عاملان آن نمی شود.
 
ساماندهی دست فروش ها؛ رسالت شهرداری
 
آسا ریگی، معاون خدمات شهری شهرداری زاهدان نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: طبق تبصره 2 ماده 55 قانون شهرداری ها موضوع آزادسازی پیاده روها یکی از وظایف و رسالت های اصلی شهرداری است، در همین راستا دستورالعملی از سوی وزارت کشور و سازمان شهرداری ها ابلاغ شده که موضوع برخورد و جمع آوری در آن جایگاهی ندارد.
 
وی ادامه داد: سیاست گذاران کلان بالا به این نتیجه رسیده اند که به جای برخورد با دست فروش ها موضوع ساماندهی عملی شود که در این راستا دستورالعملی در اسفند 98 ابلاغ و کارگروهی تشکیل شد، دستگاه ها و مجموعه هایی را به منظور اقدام در این زمینه مشخص کردند که شهردار به عنوان دبیر و فرماندار به عنوان رئیس این کارگروه تعیین شد.
 
 به گفته این مقام مسئول، سازمان صمت، مرکز بهداشت، نیروی انتظامی و تعزیرات حکومتی و حوزه قضایی به نوعی در اجرای این دستور العمل سهیم هستند، اما رسالت اصلی بر عهده شهرداری است که باید نقاطی برای ساماندهی دست فروش ها مشخص و آماده کند و بقیه دستگاه ها نیز نسبت به انتقال و جابه جایی آن ها به مکان های تعیین شده همکاری کنند.
 
وی گفت: در این خصوص جلسات اولیه در فرمانداری برگزار، وظیفه هر دستگاه تبیین و ابلاغ شدو از سوی فرمانداری موظف شدند که برای معرفی نماینده خود به شهردار اقدام کنند که تعدادی در این راستا اقدام هایی را انجام دادند و برخی هم پیگیر تحقق این مهم هستند.

راه اندازی 2 مکان برای ساماندهی بساطی ها
 
ریگی با اشاره به این که 2 مکان در هسته مرکزی بازار به این منظور تعبیه شده است، افزود: بازارچه ای در خیابان شریعتی، اجاره، آسفالت و تجهیز شده و برای انتقال دست فروش ها آماده است، برای ساماندهی دست فروش های تقاطع خیابان امیرالمومنین (ع) و امام خمینی (ره) هم، طبقه همکف پارکینگ شهرداری را در نظر گرفتیم.
 
وی تصریح کرد: مکان اول آماده ساماندهی دست فروش ها است، دومی هم تا 2 هفته دیگر آماده می شود که برای انتقال و جابه جایی آن ها اقدام می شود، اما از آنجایی که دست فروش ها می خواهند در معرض دید مردم باشند، انتقال آن ها نیاز به همکاری دیگر ارگان ها به ویژه دستگاه قضا و نیروی انتظامی دارد.
 
معاون شهردار زاهدان اضافه کرد: دست فروش ها بخش کوچکی از جامعه را به خود اختصاص داده اند، بنابراین نمی توان حقوق همه مردم را به خاطر این افراد زیرسوال برد، از سویی هم تکریم و ساماندهی این کاسبان در اولویت ماست.
 
وی در خصوص ساماندهی فروشندگانی که مقابل مغازه هایشان اقدام به  سد معبر می کنند نیز گفت: یکی از دلایل اصلی دخیل بودن اداره صمت در این موضوع، سد معبر توسط مغازه داران است، در همین راستا برای آن ها حریمی مشخص و مقرر شد فقط تا یک متری مقابل مغازه شان برای چیدمان لوازم استفاده کنند، در غیر این صورت از سوی ناظران با آن ها برخورد قانونی می شود.  
 
انتهای پیام/
 
 
 


کد مطلب: 129798

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/129798/معابر-کلان-شهر-جنوب-شرق-کشور-تسخیر-بساطی-وقتی-کلید-پیاده-روها-دست-فروشندگان-خیابانی

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir