تاریخ انتشار :شنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۲۰
فرشته عسکری یک روانشناس گفت: افزایش آگاهی و ارتقاء سواد رسانه ای به خانواده ها تاثیر مستقیمی بر استحکام بنیان خانواده ها دارد، امروز به جای خیابان ها،‌ گذرگاه ها و میدان هایی که زمانی پاتوق نوجوانان و جوانان بود‌ يک گوشی همراه مجهز به اندرويد، اينترنت و عضويت درشبکه‌های مجازی، پاتوق شبانه‌روزی افراد است.
چهاردیواری مجازی پاتوق جدید جوانان برای معاشرت اجتماعی/ سواد رسانه ای نیاز ضروری جامعه و خانواده است
به گزارش عصرهامون، صدای زنگ خطر وقتی نواخته شد که میهمانی ناخوانده در خانه ها جاخوش کرد و به مصداق "میهمان گر چه عزیز است ولی همچو نفس، خفه می سازد اگر آید و بیرون نرود" فاصله ای عمیق بین زن و مرد و والدین و فرزندان ایجاد کرد.

فضای مجازی همان چیزی که امروز به برکت وجود اینترنت های خانگی و تلفن همراه از نان شب هم واجب تر است. به طوری که این مهمان ناخوانده نه تنها قصد ترک فضای خانوادگی ما را ندارد بلکه هزینه زیادی هم خرجش کرده و از کم و زیاد شدن آن غمگین و خوشحال هستیم و بدون آن حتی دقایقی هم تاب نخواهیم آورد.

معضلی که باعث شد امروز در سایه نبود آموزش و سواد رسانه ای در دنیایی مجازی به طور حقیقی غوطه ور شویم و گاها یادمان برود زندگی، همسر و فرزند را؛ فاصله ای ایجاد شد که جای خالی آن را شبکه های مختلف اجتماعی، طلاق های عاطفی، افت تحصیلی، مشکلات اخلاقی و رفتاری و آسیب های اجتماعی پر کرد.

اکنون مدت هاست که فضای خانوادگی و ارتباطات تحت تاثیر فضایی قرار گرفت که گاهی، زمانی که خانواده ها کنار هم صرف می کنند کمتر از زمان فضای مجازی است.

سواد رسانه ای نیاز خانواده است

فرشته عسکری، استاد دانشگاه و کارشناس روانشناسی در گفت و گو با خبرنگار ما افزود: ظهور تکنولوژی های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی به وجود آمده، بسیاری از کارکردهای خانواده ها را دچار اختلال کرده است.

وی بیان کرد: یکى از محورهاى مهم در مباحث آسیب شناختى نهاد خانواده، بررسى آسیب هاى ناشى از تحولات در آن است، تحولاتى که خود منشأ بروز دگرگونى هایى عمیق و اساسى در نوع روابط و ارزش هاى خانوادگى بوده و بیشتر از بیرون، بر خانواده تحمیل مى شود.

این روانشناس گفت: از زمانى که اینترنت وارد فضاى زندگى انسان شده تا به امروز، علىرغم تمام محاسن و مزایاى آن، یکسرى دغدغه ها و نگرانى هایى را بر خانواده ها تحمیل کرده، امری كه در تمام جوامع موضوعیت داشته و محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نبوده است.

وی خاطر نشان کرد: به دلیل ویژگی های خاص فضای مجازی و نو بودن این پدیده، بسیاری از والدین فرصت، امكان و یا توان كافی برای شناخت دقیق این فضا و كاربردهای آن را به دست نیاورده و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل استفاده روزمره نوجوانان و جوانان و حتی كودكان از آن باعث شده یک فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد و آنها بدون دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بیرونی به سایت های مختلف در این فضا دسترسی یافته و بعضاً به دلیل ویژگی های سنی و شخصیتی و كنجكاوی های خود متأثر از فضاهای ناسالم موجود در اینترنت هستند.

به گفته عسکری، نفوذ رسانه در تمامی لایه های خانواده یک امر اجتناب ناپذیر است و باید خود را با رسانه به روز کنیم، امروزه از یک کودک 4-3 ساله تا یک فرد سالمند با رسانه درگیر است بنابراین باید موازی با پیشرفت رسانه در خانواده ها، سواد رسانه را نیز به والدین و فرزندان آموزش دهیم.
 
افزایش اختلافات زوجین دستاورد پایین بودن سواد رسانه ای
 
وی با تاکید بر این مطلب که برخی ازوالدین هنوز نمی دانند چگونه با فرزندان خود رفتار کنند و شیوه درست استفاده از رسانه دیجیتال و شبکه های مجازی را به کودکان آموزش دهند،‌ گفت: پایین بودن سواد رسانه ای میان زوجین بعضا باعث بروز اختلافات و مشکلات شده است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: افزایش آگاهی و ارتقاء سواد رسانه ای به خانواده ها تاثیر مستقیمی بر استحکام بنیان خانواده ها دارد، امروز  به جای خیابان ها،‌ گذرگاه ها و میدان هایی که زمانی پاتوق نوجوانان و جوانان بودند‌ چهار دیواری خانه ها با فضای مجازی پاتوق فرزندان شده و از نظر نوجوانان و جوانان پاتوق های مجازی کمتر از فضاهای واقعی نیست.

وی بیان کرد: امروزه فضای مجازی به دلیل داشتن یکسری ویژگی های منحصر به فرد مثل پایان ناپذیر اطلاعات، نبود ویژگی قدیمی بودن خبر، بی واسطگی، ایجاد فضای تعاملی و کاهش هزینه های خانوار با توجه به رایگان بودن دریافت اخبار از اینترنت، مورد استقبال بسیار قرار گرفته است.

غفلت والدین از فرزندان، رهاورد وقت‌گذرانی در فضای مجازی

وی با تاکید بر این مطلب که فرزندان خصوصاً در دوران طفولیت به توجه بیشتر والدین خود نیازمند هستند، گفت: متأسفانه افراط‌ وتفریط در استفاده از ابزارهای رسانه‌ای و ارتباطی در میان خانواده افزایش ‌یافته و وقت‌گذرانی در فضای مجازی، موجب غفلت والدین از نیازهای کودکان و سرخوردگی آنان می‌شود.

عسکری تصریح کرد: این وضعیت باعث خواهد شد فرزندان از 2 طریق آسیب ببینند، از یک‌سو فرصت صمیمیت، گفت‌وگو و بسیاری از تعاملات والدین فرزندی را از دست می‌دهند و از سویی دیگر نیازهای تحصیلی، اجتماعی و عاطفی کودکان تأمین نمی‌شود که بسیاری از این غفلت‌ها، عامل رشد خشونت‌های رفتاری برون‌ریز، خودکم‌بینی، عدم جسارت در برابر مشکلات و احساس عدم پذیرش در میان خانواده و همسالان در کودکان است.

وی ادامه داد: فرزندان با در دست داشتن یک دستگاه ارتباطی قدرتمند متصل به اینترنت، خود را بی‌نیاز از آموزش والدین و مربیان سنتی می‌بینند؛ از طرفی والدین هم فاصله خود با فرزندانشان را بسیار زیاد دیده و امکان آموزش به آن‌ها را با وجود اینترنت، بسیار بعید می‌دانند. بر این اساس به دلیل سرعت بالای کودکان در یادگیری استفاده از ابزارهای ارتباطی مانند گوشی و تبلت، فاصله بسیار زیادی میان والدین و فرزندان در آگاهی نسبت به فناوری اطلاعات و ارتباطات وجود دارد.

وی افزود: عملاً والدین به‌جای الگو و راهنما بودن، به پیرو فرزندان خود تبدیل‌ شده و چند گام از فرزندان عقب هستند، در چنین وضعیتی، کودکان و نوجوانان به‌راحتی می‌توانند والدین خود را نسبت به عملکرد واقعی خود در فضای مجازی فریب دهند و هر آنچه خواستند انجام دهند.

حضور بدون قاعده در فضای مجازی تأثیر مخربی بر روابط زندگی مشترک دارد

این روانشناس بیان کرد: یکی از زمینه های اصلی در بروز مشکلات خانوادگی و اصولا نارضایتی از زندگی مشترک، فضای مجازی و رویا گونه است که تحت تاثیر تولیدات رسانه ای به وجود آمده و باعث شده تا سطح توقع و ارضاء از زندگی های مشترک را به خصوص در میان نسل جوان بالا ببرد. تحت تاثیر این فضا آنچه جوان باید از زندگی مشترک انتظار داشته باشد به نوعی تحریف شده، لذت و صمیمیت کاذبی که از برنامه ها و محتویات رسانه ها مانند فیلم ها و سریال ها در اذهان جوانان نقش می بندد تا حد بسیار زیادی در زندگی طبیعی قابل دستیابی نخواهند بود و این موضوع جذابیت فضای مجازی را دو چندان می کند که همین جذابیت کاذب آسیب ها و تهدیداتی برای جامعه داشته که در صورت نداشتن نسخه هوشمندانه و عدم اتخاذ تدابیر لازم تبعاتی برای خانواده ها و جامعه به ارمغان می آورد.

وی گفت: تأثیراتی که فضای مجازی بر جامعه و خانواده گذاشته است، نشان می‌دهد که خانواده‌ها بدون استفاده از آموزش‌های لازم، به‌خوبی نمی‌توانند در این حوزه تأثیرگذار باشند و مشکلاتی که در پی ادامه بدون ضابطه در فضای مجازی به وجود می‌آید، مسبب اتفاقات ناخوشایندی در این نهاد مقدس خواهد شد.

عسکری ادامه داد: با توجه به این ‌که حضور بدون قاعده در فضای مجازی می‌تواند تأثیر مخربی بر روی روابط زن و مرد متأهل بگذارد، همین امر باعث طلاق عاطفی و حتی پس از مدتی طلاق توافقی شده و این خود آسیب‌هایی در جامعه خواهد داشت.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdchzwnz623niwd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها