تاریخ انتشار :چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
اگرچه پتانسیل ویژه سیستان و بلوچستان جهت تولید برق از انرژی تجدید پذیر خورشید برای بسیاری از کارشناسان و سرمایه گذاران ثابت شده است، اما هنوز پای آن ها در مسیر سرمایه گذاری در جنوب شرق لرزان بوده و اساسی ترین مشکل جذب سرمایه داخلی و خارجی در برای ایجاد نیروگاه های بادی و خورشیدی است.
وقتی پای بخش خصوصی برای حضور در بهشت تولید انرژی پاک کشور می لرزد/ سیستان و بلوچستان بی بهره از سرمایه گذاری
به گزارش عصرهامون، گرمای خرما پزان سیستان و بلوچستان و تابش بی امان خورشید، این خطه از کشور را در زمره گرم ترین ها قرار داده است.

خورشید در این سرزمین سخاوتمندانه می تابد و اشعه های سوزان و درخشانش را نصیب ساکنان این دیار می کند، به طوری که بیشتر روزهای سال در سیستان و بلوچستان آفتابی است و انوار طلایی خورشید بر دشت ها و کوه های این منطقه پراکنده می شود.

اما سخاوت بی انتهای خورشید در این دیار فقط به خرما پزان، گرمای شرجی دریای جنوب، طلایی شدن گندمزارهای سیستان و بلوچستان برمی گردد و این انرژی نامحدود استفاده دیگری ندارد.

اگرچه در سیستان و بلوچستان برخی از ساکنان از آبگرمکن های خورشیدی بر روی بام های خود استفاده می کنند و تعدادی از عشایر هم از این نعمت بهره اندکی می برند و تا حدودی انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را تامین می کنند، اما قابلیت های این دیار بیش از این هاست و نباید به همنی موارد اندک خلاصه شود.

بر اساس اظهارات کارشناسان، مطالعات اوليه در زمينه انرژي خورشيدي در سيستان و بلوچستان انجام شده که نشان مي دهد تابش خورشيد از منطقه «حرمک زاهدان» تا شمال چابهار بهترين وضعيت را در استان دارد، در شهرهاي زاهدان، خاش و سراوان تا شمال چابهار، تابش خورشيد بيش از 3هزار ساعت در سال برآورد مي شود.

سرمايه گذاري بخش خصوصي در زمينه احداث نيروگاه هاي انرژي نو زمينه را براي اشتغال زايي فراهم مي کند، به طوري که به ازاي توليد هر مگاوات برق پاک 18 تا 30 نفر مشغول به کار مي شوند.

احداث نيروگاه هاي بادي و خورشيدي در مناطقي که بادهاي پرقدرت و تابش مطلوب خورشيد را دارد، زمينه را براي اشتغال زايي گسترده جوانان فراهم مي کند.

در این میان اگرچه پتانسیل ویژه سیستان و بلوچستان جهت تولید برق از انرژی تجدید پذیر خورشید برای بسیاری از کارشناسان و سرمایه گذاران ثابت شده است، اما هنوز پای آن ها در مسیر سرمایه گذاری در جنوب شرق لرزان است.

این در حالی است که می دانیم سوخت های فسیلی روزی به اتمام می رسند، اما انرژی های تجدید پذیر پایانی ندارد، به علاوه آلودگی های زیست محیطی که ارمغان نفت و مشتقات آن است در برق و باد وجود ندارد و باید پیش از آن که دیر شود برای تامین برق پایدار و ارزان و بی نیاز شدن از مصرف سوخت های فسیلی در این زمینه سرمایه گذاری کرد.

توجیه بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر در سیستان و بلوچستان

مسعود برکاتی، مسئول نیروگاه خورشیدی دانشگاه سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: دلایل زیادی برای توجیه بهره برداری از انرژی های تجدید پذیر در سیستان و بلوچستان وجود دارد که از جمله می توان به موقعیت جغرافیایی، سیاسی، ژئوپلتیک خاص استان، نبود ذخایر سوخت فسیلی، مشکلات حمل و نقل برای سوخت رسانی به نیروگاه های استان اشاره کرد.

وی ادامه داد: همچنین هزینه تمام شده بالای تولید برق، تأمین نیازهای زیر بنایی انرژی منطقه، قاچاق مواد سوختی، همجوار بودن با کشورهایی که متقاضی انتقال انرژی الکتریکی هستند، رشد فزاینده متقاضیان برق و فراوانی انررژی های باد، خورشید، امواج دریا، زمین گرمایی در کل سال در استان  طرح های احداث مزارع بزرگ برق بادی و خورشیدی را توجیه پذیر می سازد.

اطراف خاش مناسب ترین نقطه برای بهره برداری از انرژی خورشیدی

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: تقریبا همه نقاط استان تابش مناسب از نظر انرژی خورشیدی دارند ولی از نظر مناسب بودن دما و کم بودن گرد و خاک مناطقی مانند اطراف خاش مناسب تر است.

وی  اظهار کرد: بالا بودن تابش نور خورشید در بیشتر مناطق استان (حدود 6 کیلو وات ساعت در هر متر مربع) و روزهای آفتابی بیش از 320 روز در سال این خطه از کشور را مناسب ساخت نیروگاه های خورشیدی کرده است.

کشورهای همسایه شرقی نیازمند به برق

برکاتی تصریح کرد: یکی از مزیت های سیستان و بلوچستان هم مرز بودن با دو کشور افعانستان و پاکستان است که همواره نیازمند انرژی برق هستند، به علاوه هم اکنون خطوط انتقال برق از چهار خط انتقال به این دو کشور انجام می شود و یک خط جدید هم در دست احداث است.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان اظهار کرد: این دانشگاه به عنوان پیشرو در زمینه توسعه انرژی تجدید پذیر، اولین نیروگاه خورشیدی استان را در داخل دانشگاه به ظرفیت 20 کیلووات با کمک مالی معاونت فناوری ریاست جمهوری در سال 91 راه اندازی کرد.

مسئول نیروگاه خورشیدی دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: پس از آن در سال 93 با کمک مالی شرکت توزیع برق سیستان و بلوچستان 20 کیلووات دیگر به ظرفیت نیروگاه اضافه شد.

برکاتی گفت: همزمان با این ظرفیت حدود 215 کیلوات در شهر توسط شرکت توزیع برق و با نظرات دانشگاه جهت توسعه و فرهنگ سازی استفاده از انرژی خورشیدی نصب شد.

وی عنوان کرد: هم اکنون پژوهشکده انرژی های تجدید پذیر دانشگاه و گروه های برق، گروه مکانیک، شیمی، مهندسی شیمی، گروه جغرافیا در حوزه انرژی های تجدید پذیر فعال هستند.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: اساسی ترین مشکل جذب سرمایه داخلی و خارجی در برای ایجاد نیروگاه های بادی و خورشیدی است.
 
ظرفیت استان در حوزه انرژی های تجدیدپذیر  11 هزار و 560 مگاوات
 
علیرضا پرنده مطلق، مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما بیان کرد: استان در زمینه تولید برق از منابع تجدید پذیر دارای پتانسیل بی نظیری است، اما متاسفانه در حال حاضر تنها نیروگاه خورشیدی 10.5 مگاواتی سما زاهدان نصب و به بهره برداری رسیده و عدم استقبال سرمایه‌گذاران در این بخش سبب شده رتبه سیستان و بلوچستان در تولید برق تجدید پذیر مناسب نباشد.

وی اظهار کرد: ظرفیت سیستان و بلوچستان در حوزه انرژی های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی 11 هزار و پانصد و شصت مگاوات تخمین زده می شود و رتبه دوم را از لحاظ پتانسیل در کشور دارد و می تواند سبب جهش تولید شود.

پرنده مطلق گفت: در راستای تشویق سرمایه‌گذار برای استفاده از این ظرفیت شگرف خدادادی و افزایش تولید برق از منابع تجدیدپذیر اقداماتی در شرکت برق منطقه ای استان برنامه‌ریزی و در حال پیاده سازی است.

به گفته این مقام مسئول، از جمله می توان به احداث زیرساخت های موردنیاز در منطقه میل نادر برای ساخت مزارع بادی تا ظرفیت هزار مگاوات شامل احداث خط انتقال 400 کیلوولت و پست برق دائم 400/132 کیلوولت، تامین پوشش مخابراتی توسط شرکت مخابرات با همکاری شرکت برق، احداث جاده دسترسی به سایت توسط سازمان راه و شهرسازی و ... از اقدامات در حال انجام است.

ایجاد برق پایدار برای جهش تولید، توسعه صنایع و معادن و امنیت

مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان گفت: پیگیری احداث نیروگاه 50 مگاواتی بادی شرکت مپنا در منطقه میل نادر که عملیات احداث آن آغاز و تا انتهای سال جاری به بهره برداری کامل می رسد، پیگیری برگزاری مناقصه بین المللی احداث 50 مگاوات نیروگاه بادی در منطقه میل نادر که تا دی ماه سال جاری انجام می شود نیز نمونه ای از برنامه ریزی هاست.

پرنده مطلق گفت: با ایجاد و معرفی پکیج های سرمایه گذاری در حوزه احداث نیروگاه های خورشیدی در سراسر استان برای جلب سرمایه گذار و در حوزه نیروگاه های مولد مقیاس کوچک (سوخت گاز یا مایع) با تسهیل شرایط سرمایه گذاری و عقد قرارداد، در صدد افزایش تولید استان در این حوزه هستیم.

وی بیان کرد: این اقدامات می تواند شرایط را برای تامین برق پایدار جهت جهش تولید و توسعه صنایع و معادن در سرتاسر استان فراهم کند، همچنین امکان افزایش صادرات برق برای گسترش امنیت در استان نیز مهیا می شود.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcaewn6m49ne61.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما