تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۰۸:۳۵
شبکه های اجتماعی توانسته است نیاز نابینایان را برای دسترسی سریع به کتاب های صوتی برطرف کند و دریچه ای جدید برای پر کردن اوقات فراغت پیش روی آن ها گشوده است.
وقتی کتاب صوتی نابینایان را به هزارتوی اندیشه می برد/ سفر در وادی کِلک خیال انگیز با عصای سفید
به گزارش عصرهامون، حال هر روز زندگی اش را این روزها شاید بهتر بتوانیم درک کنیم، حالا که کرونا اجاره تردد در خیابان، خرید و مهمانی، دورهمی های طولانی و شبانه را به ما نمی دهد و به اجبار خانه نشینمان کرده، شاید تنهایی را بیشتر از قبل حس کنیم.

اما باز هم تلویزیون و فیلم های رنگارنگش، موبایل و فضای مجازی نامحدودش وجود دارد که تنهایی مان را رفع و گذر زمان را برایمان آسان کند.

اما در میانه این هیاهو و در همین روزها که رنگ یکنواختی بر زندگی مان زده شده است و آن جا که از کرونا و دردسرهایش می نالیم جالب است بدانیم افرادی هستند که شاید هر روز در خانه باشند، خرید و تفریح های مختلف، گشت و گذار بی دغدغه و بدون ترس از افتادن، تصادف، یا برخورد با اشیا را چندان تجربه نکردند.

نابینایانی که شاید بیشتر از همه ما کتاب بخوانند و تنهاییشان را با کتاب شریک شوند، دنیای آن ها را کتاب روشن کرده است و حالا هم به مدد فضای مجازی و شبکه های اجتماعی کتاب های صوتی آن ها را به سرسرای خیال انگیز کتاب می برد و در اندیشه های ناب رها می سازد.

تبدیل کتاب های مکتوب به صوتی

حامد زارعی مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: این اداره کل چندین سال است که بخش ویژه ای را برای نابینایان در داخل کتابخانه های عمومی در نظر گرفته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر یک کتابخانه ویژه نابینایان در سیستان و بلوچستان وجود دارد و کارکنان آن از عزیزان کم‌بینا که به عنوان کتابدار مشغول به کار هستند.

این مقام مسئول ادامه داد: در این کتابخانه کتاب های برتر در اختیار نابینایان قرار داده می‌شود و دستگاه‌هایی که مورد نیاز آن هاست وجود دارد و البته کتاب های صوتی نیز در اختیار آن ها قرار می دهیم.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان بیان کرد: برای بهره گیری هر چه بیشتر نابینایان از کتاب، در سیستان و بلوچستان و نهاد کتابخانه های عمومی کشور اقداماتی برای تبدیل کتاب های مکتوب به کتاب‌های صوتی در دستور کار قرار دارد.

زارعی بیان کرد: فرآیند تبدیل کتاب های مکتوب به صوتی چندین سال در حال انجام است و جزو فعالیت‌های روتین ما محسوب می شود.

وی تصریح کرد: برآورد دقیقی از میزان رضایتمندی نابینایان از کتابخانه ویژه آن ها در استان نداریم، اما سیستان و بلوچستان این خدمات را به قشر نابینای جامعه ارائه می دهد و بازخوردهای جسته گریخته در این زمینه نشان دهنده رضایتمندی نسبی این قشر است.

اقدامات اولیه برای راه اندازی بخش ویژه ناشنوایان در کتابخانه ها

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان بیان کرد: اخیرا نیز ارتباطی با حوزه ناشنوایان اداره کل بهزیستی سیستان و بلوچستان گرفتیم و این مجموعه هم استقبال کرد و پذیرفت که به زودی فرآیند اداری امکانات و زیرساخت ها برای راه اندازی بخش ویژه ناشنوایان در دستور کار قرار گیرد.

این مقام مسئول گفت: با توجه به اینکه به تازگی برای بهره مندی ناشنوایان از کتاب و کتابخانه این موضوع را آغاز کردیم هنوز مشخص نیست که چه زمانی بخش ویژه این قشر افتتاح شود.

وی تصریح کرد: برای افتتاح این بخش هم به لحاظ مکانی و هم به لحاظ منابعی که باید در اختیار قرار گیرد نیاز به طی فرآیندی است.
فضای مجازی؛ رونق دهنده کتابخوانی در میان نابینایان

عباس خاک سفیدی نماینده انجمن نابینایان ایران در سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: پیش از این برای نابینایان زاهدان و به تازگی برای نابینایان شهرستان های دیگر استان با استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی کتاب های صوتی ارسال می شود.

وی بیان کرد: در داخل این کتابخانه حدود 10 هزار عنوان کتاب صوتی وجود دارد که قبل از کرونا نابینایان با مراجعه به کتابخانه و رایت سی دی های مربوطه به این کتاب های صوتی دسترسی داشتند.

این مقام مسئول ادامه داد: با شیوع کرونا و تاکید بر کاهش تجمعات فعالیت های این کتابخانه هم بیشتر به صورت مجازی انجام می شود و نابینایان کتاب هایی در خواست می کنند که از طریق این شبکه های اجتماعی برای آن ها ارسال می شود.

نماینده انجمن نابینایان ایران در سیستان و بلوچستان امکاناتی که در داخل کتابخانه وجود دارد شامل چهار عدد برجسته نگار 2 و برجسته نگار سه یک عدد و ... که نابینایان می توانند از طریق خط بریل هم از کتب استفاده کنند.

وی اظهار کرد: همچنین کتاب های بریل قرآنی و ادعیه هم در این کتابخانه وجود دارد تا نابینایان عزیز بتوانند از آن ها استفاده کنند.

نماینده انجمن نابینایان ایران در سیستان و بلوچستان گفت: نابینایان اگر سرویس ایاب و ذهاب داشته باشند از کتابخوانی استقبال خوبی دارند، همچنین انجمن نابینایان ایران نمایندگی سیستان و بلوچستان قبل از کرونا از سال 93  آمد و شد نابینایان را برعهده داشت که با شیوع کرونا کلاس های حضوری لغو شد.

خاک سفیدی اظهار کرد: پیش از شیوع کرونا علاوه بر مطالعه کتاب کلاس های تواشیح، دف نوازی و دیگر کلاس های هنری نیز برای آن ها برگزار شد.

وی با اشاره به علاقمندی نابینایان به مطالعه کتاب تصریح کرد: با توجه به ضعف شهرداری زاهدان در توسعه مبلمان شهری ویژه نابینایان امکان تردد در شهر با کمترین مشکلات برای آن ها وجود ندارد و چون به علت محدودیت مالی و گرانی هزینه دربست نمی توانند از تاکسی ها برای عبور و مرور استفاده کنند به سرویس ایاب و ذهاب نیاز دارند.

انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcgzx9qtak9wy4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما