تاریخ انتشار :سه شنبه ۲ دی ۱۳۹۹ ساعت ۰۷:۴۳
حاشیه نشینی نقش ویژه ای در وقوع جرم دارد، با توجه به اینکه این مناطق مکان های امنی برای مجرمان و سارقان محسوب می شود به راحتی می توانند در مرکز شهر اقدام به سرقت و اعمال مجرمانه کنند و به حاشیه شهر بروند.
وقتی سوءمدیریت، گسترش حاشیه نشینی و وقوع جرم را در پی دارد/ توسعه متوازن و توزیع عادلانه؛حلقه مفقوده شهرنشینی
به گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان را می توان یکی از استان های رکوردار در حاشیه نشینی قلمداد کرد، از این رو زاهدان به عنوان مرکز استان حاشیه نشینی گسترده ای را دارد و سکونتگاه های غیررسمی زیادی در اطراف آن دیده می شود.
 
به گفته بسیاری از کارشناسان توسعه نامتوازن شهرستان ها، بیکاری، خشکسالی و بسته شدن مرز در گسترش بیش از پیش حاشیه نشینی در زاهدان نقش داشته است.
 
از این حیث سکونتگاه های غیررسمی در زاهدان رشد قارچ گونه ای دارند، به طوریکه این مکان ها حیاط خلوت ویژه ای برای مجرمان و سارقان بالقوه محسوب می شود.
 
بر اساس اظهارات کارشناسان حاشیه نشینی نقش ویژه ای در وقوع جرم دارد، با توجه به اینکه این مناطق مکان های امنی برای مجرمان و سارقان محسوب می شود به راحتی می توانند در مرکز شهر اقدام به سرقت و اعمال مجرمانه کنند و به حاشیه شهر بروند.
 
در ماه های اخیر سرقت های مقرون به آزار، از جمله سرقت موبایل، خودرو و لوازم جانبی آن و ... در زاهدان و دیگر شهرهای استان افزایش داشته است.
 
حاشینه نشینی تا حدود زیادی در ایجاد انگیزه های سرقت نقش دارد و شناسایی بافت های ناکارآمد شهری، اعمال پیشگیری های انتظامی و وضعی می تواند نقش ویژه ای در کاهش جرم در شهرها داشته باشد.
 
ضعف زاهدان در نقشه برداری جرم
 
غلامرضا باغ شیرین سرپرست مدیریت امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما بیان کرد: جرم متحرک است و قابلیت انتقال از یک نقطه به نقطه دیگر را دارد.
 
وی ادامه داد: بر این اساس تئوری تسری یا پیوند افتراقی را داریم، در این تئوری اگر نسبت به معضل امنیتی در برخی از مناطق بی تفاوتی وجود داشته باشد آن معضل به مناطق دیگر هم سرایت می کند.
 
این مقام قضایی تصریح کرد: نقشه برداری جرم می تواند در این زمینه به ما کمک فراوانی کند که زاهدان در این زمینه پیشرو نیست و به همین دلیل در این شهرستان نقاط داغ، قرمز و پر خطر جرم را به صورت سنتی اعلام می کنیم و محله های خاصی در این خصوص نام برده می شود.
 
سرپرست مدیریت امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل سیستان و بلوچستان بیان کرد: روش های سنتی برای نقاط داغ، قرمز و پر خطر جرم قابلیت پیگیری ندارد و باید اطلس جغرافیای جرم را بشناسیم.
 
باغ شیرین ادامه داد: بر این اساس باید هم در نقاطی که اندیشه مجرمانه شکل می گیرد و هم بر روی نقاط  کنش مجرمانه تمرکز داشت.
 
وی اظهار کرد: اندیشه مجرمانه سرقت در یک بعد فرهنگ اجتماعی باید بررسی شود و معمولا مناطق حاشیه در این زمینه مدنظر قرار می گیرد، این در حالی است که کنش مجرمانه در محلات کم برخوردار شکل نمی گیرد بلکه در محلات برخوردار دیده می شود و پیشگیری های وضعی انتطامی را باید در این محلات در نظر بگیریم.
 
 
 
ناکارآمدی شهرستان های استان در زمینه سیاست های بازآفرینی شهری
 
این مقام قضایی ادامه داد: زاهدان علی رغم همه سیاست های بازآفرینی شهری در این زمینه ناکارآمد است و نه فقط زاهدان بلکه هر کدام از شهرستان های استان که عضو ستاد بازآفرینی شهری هستند ناکارآمدی دارند.
 
سرپرست مدیریت امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل سیستان و بلوچستان گفت: نزدیک به 42 درصد جمعیت استان ساکن بافت های ناکارآمد شهری هستند که فقط شامل حاشیه شهر نیستد بلکه داخل شهر هم وجود دارند.
 
باغ شیرین ادامه داد: برخی از مجتمع های مسکونی که در هسته مرکزی شهر هستند می توانند کانون اندیشه های مجرمانه باشند.
 
نظام توزیع امکانات در زاهدان عادلانه نیست
 
وی بیان کرد: یکی از مواردی که در اصلاح ساختار بافت های ناکارآمد شهری باید دیده شود عدالت در توزیع است که متاسفانه نظام توزیع امکانات ما عادلانه نیست ، به طور نمونه گازرسانی و لوله کشی آب شیرین در محله های برخوردار است.
 
این مقام قضایی خاطرنشان کرد: وقتی در نظام شهری بر اساس مطالبات مبتنی بر توسعه اجتماعی، نظام توسعه امکانات به صورت نابرابر توزیع می شود ناخودآگاه در جامعه انحصار اجتماعی ایجاد می کنیم و این موضع سبب می شود روابط "مای  شهری" شکل نگیرد، بلکه روابط "ما و آن ها" ایجاد شود.
 
وی تصریح کرد: بر اساس روابط ما و آن ها، در یک شهر خودمان را دارای افتراق می بینیم و وقتی از دو گروه مجزا باشیم بی تفاوت می شویم و اقدامات پیشگیرانه را انجام نمی دهیم و بعضا تقابل شکل می گیرد و اقدامات تخاصمی را حق خودمان می دانیم و می گوییم حق خود را از جامعه می گیریم.
 
سرپرست مدیریت امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل سیستان و بلوچستان تصریح کرد: این موضوع سبب از بین رفتن وحدت و همگرایی شهری می شود.
 
باغ شیرین عنوان کرد: زاهدان بیش از آنکه در آن پدیده شهروندی شکل بگیرد در شهرنشینی شکل گرفته است، شهروندی با حقوق و تکالیف است و شهرنشینی فقط براساس سکونت است و زاهدان توام با شهرنشینی است و نه شهروندی.

 
توسعه نامتوازن، عامل اصلی حاشیه نشین در شهرها
 
ملک فاضلی، نماینده مردم سراوان، سیب وسوران و مهرستان در مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: در طول 40 سال گذشته آبادانی متوازن در کشور ایجاد نشده است و همین موضوع سبب شده افرادی که در سیستان و بلوچستان توانمند می شوند به دیگر نقاط کشور و حتی خارج از مرزها که عمران و آبادانی بیشتری دارد مهاجرت کنند.
 
وی اظهار کرد: نیروهای توانمند سیستان و بلوچستان به تهران و خراسان می روند در حالی که این استان برای توانمندی و مهارت آن ها هزینه کرده است، اما به دلیل مشکلاتی که در منطقه وجود دارد ماندگاری افراد کم می شود.
 
رئیس مجمع نمایندگان استان اظهار کرد: علت این مهاجرت عدم توسعه متوازن از دیدگاه بزرگان ما در کشور است، زیرا آن ها به آباد کردن محورهای اصلی تاکید دارند که اشتباه است، چرا که باید علاوه بر توسعه شهر و ایجاد کارخانه، راه و دیگر امکانات برای آن به توسعه روستاها هم توجه داشت تا تخلیه نشود و حاشیه نشینی صورت نگیرد.
 
فاضلی تصریح کرد: اگر این نگاه تغییر نکند وجود داشته باشد هیچ وقت حاشیه نشینی از بین نمی رود، بلکه بیشتر می شود،  این آسیب اجتماعی در کل کشوربه دلیل فراموش کردن مناطق محروم و روستاها است و عدم توسعه متوازن شهر و روستا حاشیه نشینی را در پی دارد.
 
وی بیان کرد: در زاهدان که شهر بزرگی است حاشینه نشینی دیده می شود ولی در سراوان دیده نمی شود، در یک دیوار سفید لکه سیاه کاملا واضح است ولی در دیوار خاکستری دیده نمی شود و این تعبیر شهرهای کوچک مانند سراوان است که 51 درصد حاشینه نشینی پنهان دارد.
 
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: باید به فراهم کردن امکانات در روستاها اقدام کرد و از این طریق مانع از گسترش حاشیه نشینی شد، وظیفه نمایندگان این است که علاوه بر توانمند کردن نیروی انسانی به فکر ماندگاری آن ها هم باشند.
 
انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcguw9qxak9ww4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما