تاریخ انتشار :چهارشنبه ۳ دی ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
در حالی مرکز پهناورترین استان کشور از نظر فضای سبز با فقر تاریخی رو به رو است که شهرداری این کلانشهر اقدام به هرس غیر تخصصی و حذف درختان آن می کند.
وقتی متولی فضای سبز بلای جانش می شود/ تبر بی تدبیری بر پیکره فقیرترین مرکز استان کشور
به گزارش عصرهامون، در حالی لقب فقیرترین مرکز استان از نظر فضای سبز ازآن زاهدان است که شهرداری این کلانشهر به جای افزایش این فضا، هراز چندگاهی، با هرس غیر تخصصی درختان یا حذف آن، نقشی پر رنگ در کاهش این سرانه پر اهمیت و برهم زدن زیبایی بصری شهر ایفا می کند.

زاهدانی که فقط عنوان کلانشهر را یدک می کشد و در واقع به جای بهره مندی از مواهب یک مرکز استان، باید بار سنگینی از مشکلات را به دوش بکشد و همیشه مورد بی مهری مسئولان امر و به ویژه متولیان فضای سبز در شهر قرار گرفته است.

در حالی که ایجاد پوشش گیاهی و کاشت درختان می تواند طبیعت بی جان شهرها را به سوی سیستم های طبیعی سوق دهد و فضای بی روح و معضلات آن را قابل تحمل تر کند، اما حال فضای سبز نقطه نقطه این شهر خوش نیست و نه تنها عزمی از سوی متولیان امر برای درمان آن وجود ندارد، بلکه با تخریب آن خاطرها را آزرده می کنند، اقدامی که به تازگی با هرس غیر اصولی درختان بولوار شهید مطهری تکرار شد.

اتفاق تلخی که سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری زاهدان، آن را فرم دهی مناسب و جوانسازی درختان در راستای مناسب سازی فضای شهری از بعد سیما و منظر و حذف نازیبایی های بصری با رعایت اصول استاندارد، نام گذاری کرد، در حالی که آنچه چشم ها را آزرده و باعث بیداد شهروندان شده، همین نازیبایی است که به واسطه هرس غیراصولی این درختان ایجاد شده است.

موضوعی که کارشناسان محیط زیست هم به آن اذعان دارند و این اقدام را غیر تخصصی و کارشناسی نشده اعلام می کنند، از سویی مردم نیز از این پاسخ ها اقناع نشده اند و از فرصت فضای مجازی و رسانه ها برای طرح شکواییه خود از این اقدام غیر اصولی استفاده کرده و همچنان پیگیر این موضوع هستند. 
 

سرانه فضای سبز زاهدان پایین و غیر بومی

وحید پورمردان، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: متاسفانه سرانه فضای سبز در سیستان و بلوچستان و به ویژه زاهدان خیلی پایین است و عمدتا فضای سبز موجود آب بر و غیر تخصصی، غیر بومی، غیر مثمر ثمر و برای منطقه خیلی ناکارآمد است.

وی ادامه داد: با توجه به ایرادهای زیاد فضای سبز، آبیاری آن شهرداری زاهدان را به یکی از کاربران پر مصرف آب در استان تبدیل کرده است، از سویی هر سال هزینه هایی برای هرس درختان می پردازند که از مبالغی است که مردم بابت عوارض پرداخت می کنند.

از آسیب جدی به اکوسیستم تا تخریب فضای شهری

این مقام مسئول با اشاره با آثار سوء حذف فضای سبز، اذعان کرد: حذف همین فضای سبز بی کیفیت باعث می شود که تبعات زیست محیطی را شاهد باشیم، از سویی مبلمان و فضای شهری را بی کیفیت و نازیبا می کند و لانه گزینی پرندگان را تحت تاثیر قرار می دهد، چراکه در درخت و حواشی آن مسائل اکوسیستم کوچک همواره شکل می گیرد، از تبدیل هوا به اکسیژن که در مصرف روزانه هر انسان موثر است گرفته تا موارد دیگری شامل خاک، پرندگان و تغییرات آب و هوایی یک محل که این گونه اقدام ها می تواند علاوه بر تخریب فضای شهری، آسیب جدی را به اکوسیستم شهر بزند.

وی گفت: 2 سال است که در محیط زیست پیگیر موضوع جایگزنی فضای سبز هستیم، نمی گوییم فضای موجود از بین برود و دوباره فضای جدید ایجاد شود، بلکه می گوییم کم کم با هرس اصولی و هزینه هایی که انجام می شود، این فضا به درختان بومی منطقه تبدیل شود، خیلی راحت می توان از استان هایی که اقلیمشان مثل سیستان و بلوچستان است، الگوبرداری کرد و به جای این که مجدد هر سال این هزینه ها و هرس انجام شود، درخت کاشته و کنار آن در سال های بعدی شاهد پوشش گیاهی بومی کم آب منطقه و به دور از هرس های زشتی که  چهره شهر را به هم زده است، باشیم.
 

نابودی درختان نوبر است

پورمردان با بیان این که نابودی درختان نوبر است، اضافه کرد: درختان چندین ساله ای داریم که از بدو فضای شهری شدن زاهدان ایجاده شده است، اما نابود می شود که از نظر قضایی این موضوع را پیگیری کردیم و خدمت دادستان زاهدان شکواییه ای را نوشتیم و به جد این موضوع را دنبال می کنیم.

وی افزود: خواهش، تمنا و درخواست می کنم که متولیان شهر، کارهایشان را کارشناسی شده انجام دهند، فضای رسانه ها و مجازی به گونه ای است که یک شهروند با جست و جوی یک موضوع، راحت می تواند پیدا کند که علاج یک معضل شهری به چه شکل است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان بیان کرد: انتظار می رود متولیان شهری فنی، تخصصی و کارشناسی شده عمل کنند، حذف درختان در هر منطقه ای از زاهدان و سیستان و بلوچستان پاک کردن صورت مسئله است و هیچ بهانه ای نمی تواند داشته باشد.

تنظیم شکواییه در دادگستری

وی تصریح کرد: آب، برق و گاز نمی تواند بهانه قطع درخت باشد، مگر این که به جای آن طرح داشته باشند باشد و با برنامه انجام شود که متاسفانه برنامه ای در شهر نمی بینیم، بر اساس آنچه که وظیفه ماست به عنوان ضابط دادگستری این موضوع را پیگیری خواهیم کرد که البته از همان روزی که هرس درختان خیابان مطهری صورت گرفته، پرونده ای را در مرجع قضایی مکتوب کردیم و پیگیر آن هستیم.

پورمردان با بیان این که ریشه درختان بلند است و رطوبت پیدا می کند، دلیل هرس کردن موضوع نمی تواند آب باشد، حتی اگر هم باشد باید برنامه ای داشته باشند، اضافه کرد: چگونه است که برای ساماندهی فضای سبز، فضای جدید ایجاد نمی شود و  چرا در برخی خیابان های زاهدان خبری از فضای سبز نیست؟ 
 

جای خالی برنامه ریزی

وی گفت: شهرداری که هرس می کند باید سرانه فضای سبز هر شهروند زاهدانی را مشخص کند، اما سوال این است که چرا به عنوان متولیان این امر، برای نزدیک شدن شاخص فضای سبز زاهدان به سرانه استاندارد برای هر نفر اقدام نمی کنند؟ الان وقت این است که بگویند این درخت را که هرس کردیم به جای آن این گونه را کاشتیم، اما این گونه نیست. 

پورمردان تصریح کرد: در دیگر کشورها حتی جاده ها و مسیرها را به خاطر پوشش گیاهی سن بالا عوض و هزینه بیشتر می کنند جاده طولانی تر شود، ولی یک درخت قطع نشود، اما به راحتی در زاهدان درختان قطع و هرس می شوند و شکل و شمایل زشتی در منطقه به وجود می آید.
 

هرس درختان غیر اصولی و پاک کردن صورت مسئله است

وی تاکید کرد: هرس درختان در زاهدان دو مورد دارد، یک این که غیر اصولی است و فضای شهر را بسیار نازیبا می کند، دوم این که هرس و حذف یک درخت پاک کردن صورت مسئله است، باید درخت های بومی در کنار آن کاشته و اقدامی صورت گیرد که درخت های بومی و مثمر ثمر در زاهدان زیاد شود.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: از سویی درختان اکالیپتوس جز ضرر چیزی برای استان ندارد، پر آب بوده و ریشه اش بلند است و تمام زیرساخت های آب و فاضلاب استان را خراب می کند، آب منطقه ای و آب و فاضلاب به واسطه وجود این درختان و آسیب هایی آن خیلی هزینه می کنند که باید متولیان امر در این خصوص برنامه ارائه دهند. 

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcdns0f5yt0ss6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما