تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۹ ساعت ۰۹:۰۳
همسایگان از جمله پاکستان در آن سوی مرز اقدام به برداشت بی رویه از آبخوان های مشترک با ایران دارند و در ایران قوانین برداشت از سفره های آبی زیرزمینی بدون در نظر گرفتن شرایط مرزی و جغرافیایی به صورت محدود و مانند دیگر نقاط کشور اجرا می شود.
دلشوره مرزنشینان جنوب شرق کشور برای آبخوان‌های مرزی/ ظلم وزارت نیرو در حق کشاورزان
به گزارش عصرهامون، بحبوحه نیمه دوم سال 93، خبر موافقت مقام معظم رهبری برای برداشت هشت میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای مهار آب‌های مرزی و نوسازی کانال‌های آب‌های کشاورزی امیدواری زیادی در دل ها به وجود آورد.

این موضوع به ویژه برای استان های مرزی که همواره دارای دغدغه های زیادی در حوزه آب های مرزی دارند اهمیت بیشتری داشت.

به علاوه با توجه به عنایت رهبری و نگاه ویژه به کشاورزی، کشاورزان و مزرعه داران نیز به تامین آب پایدار و جلوگیری از هدررفت آب ها امیدوارتر شدند.

آمار دقیقی از میزان خروج آب های مرزی کشور در دست نیست، اما بخش زیادی از این آب ها از طریق رودخانه های مرزی وارد کشورهای همسایه می شود.

همچنین سفره های آب زیرزمینی به ویژه در نقاط مرزی که با کشورهای همسایه مشترک هستند یکی از منابع در دسترس آب محسوب می شوند و آن ها را هم می توان به عنوان آب مرزی محسوب کرد.

به دلیل سوء مدیریت منابع آبی، هدررفت آب در پی استفاده بی رویه در بخش های مختلف، راندمان پایین آبیاری در بخش کشاورزی، کم بودن میزان بارش، به همراه استفاده غیراصولی از منابع آب های زیرزمینی کشور را با مشکل اساسی مواجه کرده و ادامه این روند غیرقابل جبران خواهد بود.

از دیگر سو در استان های مرزی سفره های آبی با کشورهای همسایه مشترک است که آن ها را هم می توان در مجموعه آب های مرزی دسته بندی کرد.

در برخی موارد کشور همسایه اقدام به برداشت غیراصولی از آبخوان ها می کند و سبب می شود کشاورزی در سوی دیگر مرز دچار مشکل شود.

هدررفت آب های مرزی تنها به سیلاب ها و بارندگی ها خلاصه نمی شود، بلکه سفره های آبی مشترک با کشورهای هسایه را نیز در برمی گیر.

زیرا همسایگان از جمله پاکستان در آن سوی مرز اقدام به برداشت بی رویه از آبخوان های مشترک با ایران دارند و در ایران قوانین برداشت از سفره های آبی بدون در نظر گرفتن شرایط مرزی و جغرافیایی به صورت محدود و مانند دیگر نقاط کشور اجرا می شود.
 
هدررفت 1 میلیارد مترمکعب رواناب و سیلاب در سیستان و بلوچستان

به گفته عبدالباسط پاکزاد مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان سالانه بیش‌از یک میلیارد مترمکعب روان‌آب و سیلاب ناشی از بارش‌های فصلی در این استان به ویژه در منطقه بلوچستان بدون هیچ استفاده‌ای از دسترس خارج می شود و هدر می‌رود.

به این موضوع باید برداشت های بی رویه از سفره های مشترک آب زیرزمینی در پاکستان را نیز اضافه کرد که کشاورزی استان را به ویژه در شهرستان های دارای مرز مشترک با این کشور دچار مشکل کرده است، چیزی شبیه به برداشت از چاه های نفتی مشترک با کشورهای همسایه.

شرایط جغرافیایی و مرزی در قوانین برداشت آبهای زیرزمینی لحاظ شود

اسماعیل حسین زهی نماینده مردم خاش، میرجاوه و تفتان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به برداشت آب های زیرزمینی در نقاط مرزی بیان کرد: در قوانینی که تصویب شده است شرایط خاص منطقه جغرافیایی را لحاظ نمی‌کنند و قانون به صورت یکنواخت در همه جا اجرا می شود.

وی افزود: در بخش ریگ ملک میرجاوه و روتک خاش عمق دست یابی به آب های زیرزمینی سه تا چهار متر است اما بر اساس قانون امکان استفاده از سفره های آب زیرزمینی مرزی و مشترک را نداریم و محدودیت ایجاد شده است.

این نماینده اظهار کرد: کشور همسایه به راحتی از منابع زیرزمینی مشترک با ایران استفاده می کند، در حوزه انتخابیه بنده افرادی هستند که موتور پمپ هایی برای برداشت آب و آبیاری باغات داشتند که سوخت آنها قطع شده و بسیاری از نخلستان های با عمر ۲۰ ساله به دلیل بی آبی در حال خشک شدن است.

حسین زهی تصریح کرد: این قوانین خاص باید بر اساس شرایط جغرافیایی منطقه لحاظ شود، ما مناطق ممنوعه را قبول داریم ولی وقتی عمق دسترسی به آب کم باشد و از آن سو پاکستان از منابع مشترک زیرزمینی به راحتی استفاده کند ایجاد محدودیت درست نیست.

به گفته این مقام مسئول، دولت پاکستان در زمینه معادن سرمایه گذاری دارد و کشور چین نیز برای همکاری با آنها ورود کرده است و اقداماتی را انجام می دهند، معدن به آب زیادی نیاز دارد که از سفره های آب زیرزمینی مرزی و مشترک با ایران بیش از 100 کیلومتر لوله کشی شده است تا آب مورد نیاز برای معدن های پاکستان تامین شود‌.

برداشت حداکثری پاکستان از آبخوان های مشترک / ظلم وزارت نیرو به کشاورزان مرزی

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: وزارت نیرو در حق کشاورزان ما ظلم می کند، زیرا از آن ها می خواهد کنتور نصب کنند و برداشت محدود و مشخصی داشته باشند، در حالیکه عمق آب سه تا چهار متر است.

حسین زهی بیان کرد: از آن طرف کشور پاکستان از آب های زیرزمینی مشترک استفاده می کند و باید در ایران هم این ظرفیت به صورت حداکثری مورد استفاده قرار گیرد تا در استان ما بتوان همتراز پاکستان از آبخوان ها استفاده کرد.

وی عنوان کرد: قوانین موجود در این زمینه نیاز به تجدید نظر در حوزه کنتور هوشمند و آب دارد تا کشاورزان ما هم بتوانند از آب های زیرزمینی مشترک در مرز به صورت ویژه استفاده کنند و کشاورزی ما دچار مشکل کمبود آب نباشد.

نماینده مردم خاش، میرجاوه و تفتان گفت: اگرچه آب فراوان است اما ما نمی توانیم از آب سفره های زیرزمینی مشترک استفاده کنیم، این در حالی است که در آن سوی مرز چین و پاکستان با لوله های قطور در حال کشاورزی و برداشت آب هستند و لازم است در این زمینه تجدید نظر شود.

انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcbwfb88rhbfwp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما