تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۱۶
یکی از قابلیت های جدید سیستان و بلوچستان، گردشگری تاسیسات آبی است که با همکاری های بین بخشی از جمله ورود وزارت نیرو می تواند سبب اشتغال زایی بیشتر و توسعه پایدار در استان شود.
گردشگری تاسیسات آبی؛ پتانسیل پنهان در جنوب شرق کشور/ توسعه پایدار، ارمغان توریسم در سیستان و بلوچستان
به گزارش عصرهامون، به جرئت می توان گفت گردشگری ظرفیت ویژه ای برای ایجاد اشتغال محسوب می شود، زیرا شاخه های متعددی دارد و در هر حیطه ای می تواند سبب جذب علاقمندان و گردشگران شود.

سیستان و بلوچستان به دلیل موقعیت ویژه و استراتژیک خود و هم جواری با مرز و دریا دارای قابلیت های ویژه ای است، از دیگر سو طبیعت بکر و بی نظیری دارد، آداب و رسوم، کویر و دریا، کوه و ساحل و ... از ظرفیت هایی است که این استان را به مقصد گردشگران تبدیل کرده است.

یکی از قابلیت های جدید این استان، گردشگری تاسیسات آبی است که با همکاری های بین بخشی از جمله ورود وزارت نیرو می تواند سبب اشتغال زایی بیشتر و توسعه پایدار در استان شود.

وجود تالاب هامون و چاه نیمه ها در شمال استان، دریاچه ها، چشمه های آب گرم و معدنی، رودخانه های دائمی و فصل، سدها و قنات ها و از همه مهم تر دریای عمان در جنوب استان می توان سبب معرفی این خطه از به عنوان یکی از قطب های بکر گردشگری تاسیسات آبی باشد که البته رسیدن به این مهم نیازمند همکاری های بین بخشی ارگان های مسئول و تامین اعتبارات لازم است.

توسعه خدمات زیربنایی گردشگری

علیرضا جلالزایی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: هر گونه تاسیساتی که بتواند ما را در زمینه گردشگری و توسعه آن کمک کند جزو خدمات زیربنایی گردشگری محسوب می شود.

وی ادامه داد: تاسیسات گردشگری آبی شامل تاسیسات داخل آب، کنار ساحل، لنج ها یا کشتی ها، کروز و ... که قابلیت رفت و آمد در آب را داشته باشد می شود.

این مقام مسئول تصریح کرد: بر پایه برخی قواعد و مقرراتی که مربوط به اداره کل حمل و نقل و پایانه های مرزی می شود و بخشی از آن به سازمان نظام مهندسی بر می گردد، این تاسیسات باید اصول و مهندسی اولیه را داشته باشند تا بتوانند بر مبنای سازه های سبک و سنگین در مناطق دارای آبخیزداری و یا غیر از آن در مسیر توسعه قرار بگیرند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان عنوان کرد: بر این اساس استفاده از تاسیسات آبی خرد جمعی و تشریک مساعی را می طلبد و بر مبنای این هم افزایی می توان کار انجام داد.

وی خاطرنشان کرد: ادعا داریم از هر 10 شغل در دنیا یکی مربوط به گردشگری است و این موضوع به عنوان سرانه و پارامتر استاندارد لحاظ می شود.

این مقام مسئول تصریح کرد: بر این اساس صنعت گردشگری سیستان و بلوچستان و افرادی که در آن کار می کنند باید با توجه به این استاندارد اقدامات لازم را انجام دهند.

جلالزایی عنوان کرد: مهم ترین شهرستان های موثر سیستان و بلوچستان در زمینه توسعه تاسیسات گردشگری آبی چابهار و کنارک به دلیل همجواری با دریای عمان است.


ظرفیت های ویژه گردشگری تاسیسات آبی در استان

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان عنوان کرد: در کنار آن سیستان هم به دلیل موجود چاه نیمه ها، هامون صابوری،هامونک در اطراف کوه خواجه می تواند یکی از پایلوت های استان در زمینه گردشگری تاسیسات آبی باشد.

جلالزایی گفت: علاوه بر حوزه سیستان و شهرستان های ساحلی، نیکشهر، ایرانشهر و سرباز هم دارای رودخانه های فصلی و دائمی هستند و می توانند در این زمینه نقش داشته باشند و سبب جذب گردشگر شوند.

وی تصریح کرد: هر شهرستانی که ظرفیت آبی دارد می تواند در حوزه گردشگری تاسیستان آبی هم ایفای نقش کند، اما در این میان ابتدا چابهار که خاستگاه اولیه تاسیسات آبی و گردشگری در سیستان وبلوچستان است اهمیت بیشتری دارد.

این مقام مسئول عنوان کرد: در قصرقند و نیکشهر هم به دلیل نوع اقلیم و سد سازی، سدهایی مانند پیشین و کهیر احداث شدند که در اطراف آن هم می توان تاسیسات گردشگری آبی را داشت.

جلالزایی اظهار کرد: با احداث واحدهای بوم گردی در اطراف تاسیسات آبی می توان زمینه را برای جذب گردشگر و ارائه خدمات ارزان قیمت و با کیفیت به آن ها فراهم کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: کنارک و چابهار ظرفیت های بالقوه در این حوزه است و با سرمایه گذاری می تواند به بالفعل تبدیل شود.
 
وی در ادامه با اشاره به دیگر ظرفیت های استان در این زمینه افزود: منابع آبی همچون دریای آزاد مکران، دریاچه‌های هامون، سردریا، تالاب صورتی، تالاب هامون و جازموریان، لیپار، چاه نیمه‌ها، رودخانه‌های هیرمند، لادیز، سرباز، کهیر، چشمه‌های آب‌گرم از مهم ترین ظرفیت های سیستان و بلوچستان در این زمینه است.
 
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان بیان کرد: چشمه‌سارها، آبشارها، قنات‌ها، کانال‌ها و سدها نیز به‌عنوان یک جاذبه گردشگری ظرفیت ایجاد زیرساخت مناسب برای بهره‌برداری مردم محلی و گردشگران در دوران پساکرونا را دارند و می توانند در حوزه گردشگری تاسیسات آبی نقش آفرینی کنند.

 
انعقاد تفاهم نامه میان وزارتخانه های میراث فرهنگی و نیرو

محمدعلی ابراهیمی، سرپرست معاونت سرمایه‌گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان هم در این باره ضمن اشاره به انعقاد تفاهم‌نامه بین وزارت میراث‌ فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و وزارت نیرو، بررسی و مطالعات بنیادی و کاربردی و شناسایی ظرفیت‌های مناسب در این حوزه را ضروری دانست.

وی ادامه داد: با تدوین نقشه راه و تعریف بسته‌ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری، اطلاع‌رسانی عمومی برای جذب سرمایه‌گذار انجام شده است.
 
این مقام مسئول بیان کرد: با تأکید مدیرکل استان نشست‌های کارشناسی و کارگروه تخصصی با حضور و همراهی ارگان‌های مرتبط به ‌ویژه اداره ‌کل آب منطقه ای به ‌زودی برگزار می شود.
 
ابراهیمی خاطرنشان کرد: استفاده از فرصت ‌های سرمایه‌ گذاری در حوزه گردشگری پیرامون تأسیسات و منابع آبی، یکی از راهکارهای ایجاد اشتغال و تحقق توسعه پایدار سیستان و بلوچستان است که ارگان‌های مختلف از جمله شرکت سهامی آب منطقه‌ای و این اداره‌ کل بر آن تأکید دارند و برنامه‌هایی را برای ایجاد و تسهیل سرمایه‌گذاری در این حوزه در نظر گرفته‌اند.
 

 
تثبیت جایگاه آب در توسعه گردشگری و ایجاد فرصت های سرمایه گذاری در این حوزه

وی اظهار کرد: تثبیت جایگاه آب در توسعه گردشگری با رویکرد تنوع‌ بخشی به بهره ‌برداری از منابع و تأسیسات آبی، استفاده بهینه و پایدار از منابع آب و اراضی در اختیار دولت، کمک به ایجاد اشتغال و افزایش درآمد جوامع محلی از جمله اهدافی است که از طریق ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری در تأسیسات منابع آبی در صدد تحقق آن هستیم.
 
سرپرست معاونت سرمایه‌گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: این استان به لحاظ جاذبه‌های مختلف گردشگری همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.

این مقام مسئول ادامه داد: منابع و تأسیسات آبی از ظرفیت‌های بالقوه توسعه گردشگری در كشور و استان به ‌شمار می‌آیند تا ضمن ایجاد درآمد، زمینه توسعه گردشگری استان، فرهنگ‌سازی در زمینه مصرف بهینه آب و معرفی ابعاد مختلف فعالیت‌ها و اقدامات در صنعت آب را ایجاد کنند.
 
وی اضافه کرد: محدوده اجرای مکان‌ها و موقعیت‌های گردشگری ‌تفریحی شامل دریاچه سدها و اراضی اطراف آن‌ها، رودخانه‌ها و حریم آن‌ها، چشمه‌ها و آب‌های معدنی گرم و آبشارها، آب ‌بندان‌ها، قنات‌ها و سازه‌های فرهنگی و تاریخی آبی و سایر اراضی و املاک تحت‌ نظر دولت و شرکت آب منطقه‌ای با قابلیت بهره‌برداری گردشگری است.
 
ابراهیمی اظهار کرد: فعالیت‌های گردشگری و تفریحی در این مکان‌ها یا پیرامون آن‌ها طبق ضوابط و گردش کار در شیوه‌نامه مشخص شده، انجام می‌شود.


شناسایی ظرفیت‌های گردشگری تاسیسات آبی در کمیته هماهنگی استانی

ابراهیمی بیان کرد: در راستای تصویب طرح گردشگری، کمیته هماهنگی استانی شکل می‌گیرد که در هر استان نمایندگان استانی وزارت نیرو و وزارت میراث ‌فرهنگی حضور دارند و برخی از مسئولیت‌‌ های آن‌ها، شناسایی و معرفی ظرفیت‌های گردشگری در منابع و تأسیسات آبی و پیرامون آن‌هاست.

وی ادامه داد: همچنین صدور موافقت اولیه برای انجام مطالعات طرح‌های گردشگری و معرفی متقاضی به سازمان‌های ذی‌ربط از جمله سازمان حفاظت محیط ‌زیست، استانداری، شهرداری و ... برای اخذ مجوزهای قانونی از دیگر مسئولیت های این کمیته بوده که در شیوه‌نامه ارائه ‌شده، عنوان شده است.

سرپرست معاونت سرمایه‌گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان بیان کرد: نخستین طرح در این خصوص در حال بررسی و صدور مجوز اولیه است و با پایان شیوع ویروس کرونا طرح‌های گردشگری استان با شتاب بیشتر پیگیری می شود.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcjmxevmuqet8z.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما