ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> عصر هامون - کاهش بارش و چالش تامین آب در جنوب شرق کشور/خشکسالی؛ تومور بدخیمی که هر سال مهیب تر می شود - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

زنگ بحران بی آبی به صدا درآمد؛

کاهش بارش و چالش تامین آب در جنوب شرق کشور/خشکسالی؛ تومور بدخیمی که هر سال مهیب تر می شود

14 اسفند 1399 ساعت 9:17

هر سال در چنین روزهایی بسیاری از مناطق کشور درگیر سیل و باران بود و سیستان و بلوچستان هم سهمی از این بارش ها داشت، اما امسال با کاهش 96 درصدی بارندگی مواجه شده و از سویی هم آورده هیرمند به این خطه صفر بوده، موضوعی که زنگ تشدید خشکسالی را به صدا درآورده است و تامین آب را به چالش می کشد.


به گزارش عصرهامون؛ سال هاست حیات اقتصادی و اجتماعی سیستان و بلوچستان تحت تاثیر قهر طبیعت و معضلی بزرگ به نام خشکسالی قرار گرفته و حال و روز خوشی ندارد، زخمی کهنه که فشار زیادی به کشاورزی این خطه وارد و مشکل تامین آب را جدی کرده است، به گونه ای که این احتمال می رود که در آینده نزدیک با چالش مواجه شود.
 
اما امسال به دلیل کاهش نزولات جوی شرایط بحرانی تر به نظر می رسد، چراکه علاوه بر کاهش۹۶ درصدی بارش ها تنها منبع آبی قابل تامین شمال سیستان و بلوچستان نیز که رودخانه هیرمند است و از افغانستان سرچشمه می گیرد، هیچ آوردی نداشته است.
 
رودخانه ای که ۸۲۰ میلیون مترمعکب آن طبق معاهده بین المللی حق آبه ایران است که اگر محقق می شد، بخشی از مشکلات مردم را رفع می کرد، اما در سال زراعی جاری همه ورودی آب از این رودخانه به کشورمان صفر بوده که به معضلی جدی در منطقه تبدیل شده است، بحرانی که با گرم شدن هوا و تبخیر آب موجود در چاه نیمه ها تشدید می شود.
 
در دیگر مناطق نیز که وابسته به بارش های سالیانه است، به دلیل کاهش چشمگیر بارندگی های امسال شرایط تبدیل اقلیم خشک به فراخشک همچون شمال استان پیش بینی می شود، موضوعی که پیگیری پروژه هایی چون انتقال آب از دریای عمان را که می تواند تامین کننده آب پایدار باشد، جدی تر می کند.
 
16 شهر وابسته به بارش های سالیانه
 
علیرضا قاسمی، مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان در این باره در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: امسال شاهد کاهش 95 درصدی نزولات جوی بودیم و در رودخانه هیرمند نیز آورده صفر بوده که این موضوع شمال تا جنوب سیستان و بلوچستان را تحت تاثیر قرار داده است.
 
وی ادامه داد: با توجه به شرایط سیستان و بلوچستان از نظر وابستگی به این منابع آبی، تسریع در شروع پروژه انتقال آب از دریای عمان امری ضروری محسوب می شود.
 
این مقام مسئول با تاکید بر لزوم صرفه جویی و مدیریت مصرف در شرایط موجود، گفت: 16 شهر سیستان و بلوچستان وابسته به بارش های سالیانه هستند، اگر یکسال بارندگی نداشته باشیم، با مشکل مواجه می شوند، با توجه به کاهش بارش ها برای تابستان نگران این شهرها هستیم.
 
به گفته وی، وقتی بارشی نباشد کل چاه ها خشک می شوند، چراکه منبعی برای تامین ندارند، امیدواریم با بارش های بهاری این مشکل جبران شود، اما گزارش هایی که از بارندگی های امسال داریم خیلی خوب نیست.
 
کاهش بارش و چالش تامین آب
 
اله‌بخش، رئیس گروه تحقیقات هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: از ابتدای سال زراعی بارش باران در سیستان و بلوچستان نسبت به سال گذشته با کاهش قریب به 96 درصد و نسبت به بلندمدت با بیش از 90 درصد کاهش مواجه شده است، موضوعی که اگر ادامه یابد، تأمین آب شرب و کشاورزی را برای سال آینده به چالش می کشد.
 
وی با بیان این که به طور میانگین هر سال در پنج هفته ابتدایی فصل زمستان شاهد بارش بیش از 22 میلی متر باران در این خطه بوده ایم، افزود: با توجه به بارش های کم و خشکسالی های دو دهه اخیر، اقلیم بخش قابل توجهی از مساحت سیستان و بلوچستان از خشک به فرا خشک تبدیل شده است.
 
این مقام مسئول تصریح کرد: بر اساس شاخص خشکی UNEP، اقلیم های دنیا به هفت دسته تقسیم بندی می شود که فراخشک در انتهای این پهنه بندی اقلیمی قرار دارد و 2 پارامتر مهم بارش و تبخیر و تعرق پتانسیل استفاده، ملاک و معیار اصلی تعیین وضعیت اقلیمی است.
 
وی گفت: در شمال سیستان و بلوچستان با توجه به میانگین سالانه بارش کمتر از 50 میلی‌متر و تبخیر بیش از 4.6 متر در سال از قبل شرایط فراخشک بود، اما برای دیگر مناطق احتمال تبدیل اقلیم به فراخشک پیش بینی می شود، چراکه از ابتدای سال زراعی تنها حدود پنج میلی متر باران در استان باریده است.

پیامدهای افزایش تبخیر و کاهش بارندگی
 
ریگی تاکید کرد: افزایش تبخیر و کاهش بارندگی کاهش رطوبت خاک را به همراه دارد که عاملی برای تشدید وقوع و افزایش فراوانی گرد و غبار است که بخش قابل توجهی از مساحت این خطه تحت تاثیر این چالش قرار دارد.
 
به گفته وی، بر اساس شاخص خشکسالی 10 ساله منتهی به پایان بهمن حدود 93.5 درصد از مساحت سیستان و بلوچستان درگیر درجات مختلفی از خشکسالی است که با وجود کم بارشی امسال انتظار می‌رود درجات خشکسالی تا پایان سال زراعی تشدید شود.
 
وی اذعان کرد: اگر بارش ها در ادامه سال زراعی به حالت نرمال برنگردد، خشکی منطقه سبب افزایش شدت و تعداد روزهای گردوغباری می شود، همچنین کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهد و احتمال بروز آسیب به محصولات وجود دارد،  صنعت گردشگری نیز آسیب می بیند چراکه هم قابلیت های طبیعی گردشگری را نخواهیم داشت و هم شرایط جوی یک عامل بازدارنده برای رونق این ظرفیت می شود.

انتهای پیام/ حمیده ذوالفقاری
 


کد مطلب: 135612

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/135612/کاهش-بارش-چالش-تامین-آب-جنوب-شرق-کشور-خشکسالی-تومور-بدخیمی-سال-مهیب-تر-می-شود

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir