تاریخ انتشار :جمعه ۱۳ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۰۱:۰۱
سیستان و بلوچستان که به سرزمین اولین ها شهره شده، جاذبه های زیبا و دیدنی را در خود جای داده است و ظرفیت های بی نظیر گردشگری آن از هامون تا مکران جلوه نمایی می کند.
تنوع دل انگیز گردشگری را در جنوب شرق ایران تجربه کنید/جلوه نمایی جاذبه های زیبا و دیدنی از هامون تا مکران
به گزارش عصرهامون؛ سیستان و بلوچستان به دلیل ثبت اولین چشم مصنوعی، اولین جراحی مغز و کشف اولین خط کش با دقت نیم میلی متر در شهر سوخته سرزمین اولین ها لقب گرفته و از شمال تا جنوب آن سرشار از جاذبه های بی نظیری برای گردشگران است.
 
سرزمینی با قلعه های خاکی اما مستحکم، طبیعت سبز، بناهای تاریخی و مناطق گردشگری بکر، درختان سر به فلک کشیده خرما و دیگر جاذبه های منحصر بفرد، می تواند لحظات خاطره انگیزی را برای مسافران و گردشگران نوروزی به همراه داشته باشد.
 
روز طبیعت را غنیمت شمردیم تا در این روزهای کرونایی که تاکید بر ممنوعیت سفر و تفریح است، گریزی به مناطق گردشگری این خطه بزنیم و با زیبایی های بی نظیر آن آشنایتان کنیم.
 
لحظاتی خاطره انگیز برای مسافران و گردشگران
 
ایمان رئیسی، کارشناس گردشگری در گفت و گو با عصرهامون بیان کرد: جلوه های زیبا و دیدنی سیستان و بلوچستان از دریاچه هامون تا دریای عمان در فصول مختلف، تنوع دل انگیزی را به همراه دارد و می تواند لحظات خاطره انگیزی را برای مسافران و گردشگران به ویژه در ایام نوروز به ارمغان آورد.
 
وی ادامه داد: از جمله شهرهای تاریخی سیستان و بلوچستان می توان از زاهدان کهنه نام برد، این شهر در حدود ۹ کیلومتری شمال غربی تپه شهرستان و روی بلندی های میان رود ناصر و رود پریان واقع شده است که آن را به لندن شرق تشبیه کرده اند.
 
این کارشناس تصریح کرد: در زاهدان کهنه و اطراف آن مجموعه ای از بناهای دوران اسلامی وجود دارد که یکی از این مجموعه ها در فاصله ۲۵۰ متری شمال شرق ارگ زاهدان کهنه قرار دارد، رام شهرستان سیستان به عنوان دیگر منطقه تاریخی این استان که به مقر و کرسی نشین پادشاهان کیانی در کتب مختلف تاریخی و جغرافیایی شهره است. در این منطقه تپه های باستانی بی شماری وجود دارد.
 
به گفته وی، شهر باستانی دهانه غلامان نیز که به دوران هخامنشی تعلق دارد. بناها و ساختمان های شهر از خشت با نقشه های مربع یا مستطیل شکل منظم و دارای ستون های فراوان بوده، آنچه در این شهر بیشتر از همه مشهود است، توجه مردم آن به مذهب و اجرای آئین های خاص نیایشی در آن بوده که به همین دلیل بسیاری این شهر را به نام معبد دهانه غلامان می شناسند.
 
رئیسی اذعان کرد: مکان باستانی آتشگاه و قلعه کله کنگ هم یکی از آتشکده های مهم و بزرگ دوره ساسانی بوده، قلعه نو نیز تنها روستایی است که بافت سنتی و معماری بومی منطقه سیستان را حفظ کرده، خانه های سیستان به دلیل جلوگیری از نفوذ گرمای شدید و بادهای ۱۲۰ روزه، با سقف گنبدی و پوشش کاهگل ساخته می شد.
 
وی افزود: یکی از بناهای منحصر به فرد روستای قلعه نو، ارگ سردار محمدحسین خان نارویی نام دارد، تعدادی از چاه های باستانی با قدمتی در حدود ۲ هزار سال در حوالی زهک به دست آمده که برای آگاهی از سیستم آبرسانی در آن دوران دارای اهمیت زیادی است.
 

شهر سوخته با قدمت چند هزار ساله
 
رئیسی اظهار کرد: شهر سوخته، به ظاهر نام جدیدی است و قدمت تاریخی چندانی ندارد، اما بر پایه متن های موجود، سابقه این نام به اواخر قرن ۱۹ میلادی بر می گردد، این شهر در حدود سال ۳۲۰۰ قبل از میلاد پایه گذاری و حدود ۱۸۰۰ قبل از میلاد متروک شد، برای دوره ای هزار و چهارصد ساله زندگی در این شهر جریان داشته، آثار سوختگی در این شهر به وفور قابل رویت است.
 
وی گفت: کوه خواجه، اوشیدا یا کوه رستم، تنها عارضه طبیعی دشت سیستان است، این کوه نام خود را از آرامگاه خواجه مهدی یکی از دوستداران خاندان علوی که مزارش بر فراز این کوه واقع شده، گرفته، بر روی این کوه آثاری از دوران اشکانیان، ساسانیان و دوران اسلامی به جای مانده است که از جمله آن می توان به کهن دژ، قلعه کک کهزاد، قلعه چهل دختران، بقایای راه قدیمی‌، حصارهای مختلف، قبور سنگی، چند زیارتگاه اسلامی، قبرستان دوره میانه اسلامی و آرامگاه خواجه مهدی اشاره کرد.
 
این کارشناس افزود: سیستان خاستگاه آسبادها در جهان است، در گذشته به دلیل آب فراوان و شرایط حاصل خیزی که داشت، سطح بسیاری از زمین های آن زیر کشت غلات و به خصوص گندم بود، به همین دلیل به انبار غله جهان معروف شده، آسبادها با تزئینات خشتی مخصوص به خود هستند و استفاده از آن در منطقه سیستان بسیار مورد توجه و کاربردی بوده است.
 
وی گفت: مجموعه معماری بازارچه سرپوش در مرکز شهر زاهدان، منزل قدیمی شمسی به عنوان نمونه های معماری سبک یزدی، ساختمان قدیم دادگستری که در اوایل دوره پهلوی اول به منظور تثبیت غله در شهر زاهدان ساخته شد، از جمله اولین بناهای شکل گرفته در شهر نو پای زاهدان محسوب می شود، ساختمان قدیمی ابویی و انبار ملک از دیگر جاذبه های تاریخی زاهدان محسوب می شود.
 
 
زیبایی های اطراف تمین
 
این کارشناس گردشگری اضافه کرد: روستای تمین که در 56 کیلومتری جنوب غرب میرجاوه قرار دارد یکی از روستاهای دارای معماری صخره ای است که همانند دیگر معماری های صخره ای کشور جزو معماری دستکند به شمار می رود و شامل مجموعه ای از فضاهای معماری منفرد است که در دل کوه حفر شده، در دامنه ارتفاعات مشرف به این روستا تورفتگی وجود دارد که در پناه آن نمونه ای از گورستان های منحصر به فرد دوران اسلامی به نام گورستان هفتاد ملا قرار دارد.
 
به گفته وی، این گورستان دارای مساحتی بالغ بر 500 متر مربع بوده که  شامل مجموعه ای از قبر های پنج طبقه پلکانی است، قلعه حیدرآباد یکی از دیگر از جاذبه های تاریخی این خطه محسوب می شود که در حومه شرقی خاش قرار دارد و در گذشته های دور از آن به عنوان محل نگهداری آذوقه و مهمات نیروهای انگلیسی به سرپرستی ژنرال دایر استفاده شده است.
 
رئیسی اضافه کرد: در حومه شرقی خاش بنایی سنگی- آجری به نام زیارتگاه مرتضی علی واقع شده، این بنا در دل بیابان های حومه جنوب شرق خاش به روی تپه ای کوچک قرار دارد که به دلیل وجود محرابی کوچک در جبهه جنوب غربی، آن را شبیه مسجد یا نمازخانه یا نیایشگاهی کوچک جلوه گر می کند، قله تفتان، تنها آتشفشان نیمه فعال جنوب شرق ایران هم نعمتی برای این منطقه محسوب می شود.
 
وی گفت: قلعه ایرندگان هم دیگر جاذبه تاریخی خاش محسوب می شود که در بخش ایرندگان این شهرستان با مساحتی بالغ بر 564 متر مربع و در سه طبقه ساخته شده، زمان ساخت این قلعه به دوره قاجاریه باز می گردد و مرکز حکومت ایرندگان و روستاهای اطراف به شمار می رفته است.

این کارشناس افزود: سنگ نگاره های دره نگاران سراوان از دیگر جاذبه های این خطه محسوب می شود، این سنگ نگاره ها که در محدوده کوچک این دره به بیش از هزاران نقش به صورت تک نگاره می رسد، در نوع خود بی نظیر بوده و می توان از آن به عنوان بزرگ ترین مجموعه سنگ نگاره در ایران با قدمتی ۱۰ هزار ساله یاد کرد.
 
 
روستای تاریخی دزک؛ جاذبه ای دیدنی
 
وی افزود: روستای تاریخی دزک از دیگر مکان های دیدنی سراوان است که با بیش از 5 هزار نفر جمعیت در سه کیلومتری شرق این شهر قرار دارد، در این روستا آثار تاریخی همچون تپه باستانی روباهک، قلعه خیرآباد و قلعه دزک واقع شده؛ مسجد دزک سراوان هم از جمله مساجد کهن استان است که در ساخت آن از مصالح اولیه از جمله خشت خام و ملات گل استفاده کرده اند و از معماری ساده تزیینی برای مسجد استفاده شده است.
 
این کارشناس گردشگری ادامه داد: قلعه ناصری که در مرکز ایرانشهر واقع شده پس از قلعه بمپور، مهم ترین و وسیع ترین قلعه بلوچستان محسوب می شود، مصالح به کار رفته در قلعه بمپور خشت خام و گل رس بوده که بر روى یک تپه مصنوعى احداث شده است.
 
به گفته وی، گورستان اسپیدژ با حدود ۲۵ هکتار وسعت دربردارنده آثار دو دوره متمایز اسلامی و پیش از تاریخ نیز از دیگر آثار تاریخی جوان ترین شهر استان است. قلعه های نیکشهر و قصرقند نیز که ساخت آن مربوط به دوره صفویان بوده و  قلعه چانف از دیگر بناهای تاریخی استان است.
 

جاذبه های جنوب سیستان و بلوچستان
 
رئیسی اضافه کرد: در جنوبی ترین شهر استان نیز معبد بان مسیتی قرار دارد، در دامنه کوه شهبازبند، حدود ۲۵ متر بالاتر از سطح زمین دو غار مصنوعی و یک غار طبیعی در کنار هم واقع شده که به این سه غار مردم بومی «بان مسیتی» می گویند، قلعه پرتغالی ها دیگر اثر تاریخی چابهار محسوب می شود که در هشت کیلومتری شمال غربی این شهر، در روستای تیس قرار دارد. این دژ متعلق به دوران صفویه است.
 
وی با بیان این که گل افشان ها یکی از شگفت انگیز ترین پدیده های سیستان و بلوچستان است، گفت: سه گل افشان این منطقه در دشت کهیر واقع شده که به شکل تپه و آتشفشان است که مردم محلی به این نوع پدیده ناف دریا یا بولوبولو می گویند، ساحل صخره ای دریای عمان نیز جاذبه طبیعی دیگری است که پدیده موج فشان را در آن می توان دید.
 
انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdci5qazwt1apr2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما