کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اعتراض ها برای بی‌حرمتی دولت افغانستان به ملت ایران و قوانین بین‌المللی؛

انفعال و سکوت برای احقاق حق آبه پذیرفتنی نیست / افکار عمومی سیستان و بلوچستان در انتظار اقدام عاجل دستگاه دیپلماسی

25 فروردين 1400 ساعت 11:05

اظهارات اشرف غنی در چهارم فروردین ماه و مراسم افتتاح بند کمال خان افغانستان نیازمند پیگیری های سریع و همه جانبه دستگاه دیپلماسی برای احقاق حق جمهوری اسلامی ایران و استان سیستان و بلوچستان جهت دریافت حق آبه تالاب هامون و رودخانه هیرمند است و مردم انفعال و سکوت در این خصوص را به هیچ عنوان نمی پذیرند.


به گزارش عصرهامون، پاییز سال گذشته در اخبار واصله از آن سوی مرز و در کشور افغانستان ویس بصیر، معاون اداری ریاست تنظیم آب گفت: آبگیری آزمایشی برای بررسی موضوعات تکنیکی در بند کمال خان آغاز شده است و کار برای تکمیل و آغاز بهره برداری از این بند به شدت جریان دارد.
 
در همین اخبار عنوان شد: این بند بر رودخانه هلمند اعمال می‌شود که از کوه‌های مرکزی سرچشمه گرفته و در دریاچه هامون، دریاچه‌ای مشترک میان افغانستان و ایران سرازیر می‌شود.
 
همچنین محمد اشرف غنی در مراسم افتتاح فاز سوم بند کمال خان گفته آب، آبروی ماست و حفظ آبرو هدف ملی ماست و باید مهار شود و در اختیار ما قرار گیرد.
 
این خبرها نگرانی های زیادی را در میان مردم تنگه احد ایران برای تامین آب مورد نیاز کشاورزی، دامداری، صیادی حتی آب شرب مورد نیاز سیستان و زاهدان ایجاد کرد.
 
آب ولایت نیمروز را با افتخار به ایران می‌فروشیم
 
در این میان نوروز امسال و افتتاح بند کمال خان و سخنرانی رئیس جمهور افغانستان نگرانی ساکنان این خطه از کشورمان را بیش از پیش کرد و پیگیری همه جانبه برای احقاق حقوق کشورمان در تامین حق آبه هیرمند و تالاب هامون بیش از گذشته ضروری شد.
 
چهارم فروردین ماه امسال، اشرف غنی رئیس‌جمهور افغانستان در مراسم افتتاحیه بند کمال ‌خان در مرز ایران و افغانستان اعلام کرد: به تعهد خود در برابر حق‌آبه ایران متعهد هستیم و در صورت تقاضای مازاد از سوی ایران حاضر به تبادل نفت در برابر آب خواهیم بود.
 
وی همچنین بیان کرد: آب را مفت در اختیار هیچکس قرار نمی‌دهیم و آب ولایت نیمروز را با افتخار به ایران می‌فروشیم، اگر ایران تیل(نفت) داد، می‌تواند آب بخواهد.
 
محمداشرف غنی با یادآوری معاهده آب هلمند گفت: این معاهده، معاهده همه مردم افغانستان با ایران است، پس از این افغانستان کلید هلمند را در دست خود دارد و تعهد خود را با ایران اجرا می‌کند، فرستادن آب اضافه‌‌تر از تعهد تنها با مذاکره و گفتگو محقق خواهد شد.
 
با توجه به اظهارات اخیر رئیس جمهور افغانستان در خصوص آب، مردم سیستان و بلوچستان خواهان پیگیری همه جانبه این حق از سوی دستگاه دیپلماسی هستند.
 
خشکسالی های بیش از دو دهه در سال های اخیر طوفان های بسیار سختی را عاید مردم سیستان کرده است، بستر تالاب هامون طی فرسایش های متناوب کانون بحران طوفان های شن و ذرات گرد و غبار است.
 
این آسیب به حدی زیاد است که گاهی علاوه بر سیستان زاهدان نیز متاثر از طوفان های حوزه شمال استان می شود وغلظت ذرات گردو غبار در مرکز استان نیز به حد غیرمجاز و بحران می رسد.
 
طرح آبیاری 46 هزار هکتار از اراضی دشت سیستان با لوله که در سال های اخیر در این منطقه اجرایی شده بود هم با قطع سیلاب ورودی از افغانستان به سرنوشت مبهمی دچار شده است و تکلیف میلیاردها دلار سرمایه ای که در این طرح هزینه شد با عدم تامین آب مورد نیاز آن مشخص نیست.

 
انفعال و سکوت در دستگاه دیپلماسی پیرامون حق آبه رودخانه هیرمند
 
محمد سرگزی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی به تازگی در تذکر شفاهی در صحن علنی مجلس خطاب به وزیر امور خارجه بیان کرد: برنامه و دیپلماسی وزارت خانه شما در طول سالیان گذشته در خصوص پیگیری حق آبه رودخانه هیرمند که حیات و معیشت بیش از یک میلیون نفر از ساکنان تنگه احد جمهوری اسلامی ایران به آن وابسته است و دریاچه هامون و جلوگیری از احداث سدهای نامتعارف بر روی رودخانه هیرمند چه بوده است؟
 
وی ادامه داد: با توجه به معاهدات بین المللی و نظریه بهره برداری معقول و منصفانه کشورها حق ندارند بر روی رودخانه های مشترک به طور خودسرانه دخل و تصرف و حقوق کشورهای پایین دست رودخانه های مشترک را تضییع کنند، اما متأسفانه تاکنون، مسئولان ما نسبت به سیاست سدسازی و انحراف آب به سمت گود زره دولت افغانستان واکنش موثری نشان نداده اند، آیا در این موضوع اقدام هرچه سریع تر دستگاه دیپلماسی را نباید انتظار داشت؟
 
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی خطاب به ظریف اظهار کرد: این همه انفعال و سکوت در دستگاه دیپلماسی پیرامون حق آبه رودخانه هیرمند از باب چیست؟
 

 
در مقابل افکار عمومی مردم رنجدیده سیستان و بلوچستان پاسخگو باشید
 
فداحسین مالکی، نماینده مردم زاهدان و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی نیز که چندی پیش در پاسخ به اظهارات رئیس جمهور افغانستان به خبرنگار ما اعلام کرده بود اظهارات اشرف غنی، خارج از عرف دیپلماسی و بین‌المللی است در جلسه اخیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که با حضور وزیر امور خارجه بیان شد خطاب به وی گفت: چرا اجازه می‌دهید که دولت نیم‌بند افغانستان تحت تأثیر عوامل خارجی به ملت ما و قوانین بین‌المللی بی‌حرمتی کند؟
 
وی از وزیر امور خارجه خواست تا در مقابل افکار عمومی و به خصوص مردم رنجدیده سیستان و بلوچستان پاسخگو باشند.
 
رئیس فراکسیون مرز‌نشینان مجلس با اشاره به اقدام اخیر دولت افغانستان در افتتاح سد کمال‌خان و صحبت‌های نسنجیده اشرف غنی رئیس جمهور این کشور، به عملکرد دستگاه دیپلماسی و وزارت خارجه در مقابل این اقدامات غیرقانونی و توهین آمیز اعتراض کرد.
 
مالکی همچنین با اشاره به سفر اخیر ظریف به تاجیکستان و ملاقات با اشرف غنی رئیس جمهور و اتمر وزیر امور خارجه افغانستان گفت: آقای ظریف مردم از شما گله‌مند هستند که چرا در دیدار با وزیر خارجه افغانستان، هیچ حرفی از حقوق قانونی آن ها به میان نیاوردید؟ چرا اجازه می‌دهید که یک دولت نیم‌بند تحت تأثیر عوامل خارجی به ملت ما و قوانین بین‌المللی بی‌حرمتی کند؟
 
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در بازدید اخیر بنده از منطقه سیستان آنچه به وضوح روشن است، این است که وضعیت مردم صبور این خطه روز به روز بدتر می شود و در ماه های آینده با شروع فصل گرما فاجعه‌بار خواهد شد.
 
نماینده مردم زاهدان اضافه کرد: ما از وزیر امور خارجه به جد انتظار داریم در اولین فرصت با وزیر خارجه افغانستان تماس بگیرد و در خصوص حق‌آبه فصلی قانونی و رسمی کشورمان، حقوق قانونی ملت را احیا و استیفا کند و سپس با دیپلماسی فعال و مؤثر ضمن تضمین عملی قوانین بین‌المللی، در پی جبران خسارت‌های وارده به مردم رنجدیده سیستان و بلوچستان برآید.
 
انتهای پیام/
 
 


کد مطلب: 136659

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/136659/انفعال-سکوت-احقاق-حق-آبه-پذیرفتنی-نیست-افکار-عمومی-سیستان-بلوچستان-انتظار-اقدام-عاجل-دستگاه-دیپلماسی

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir