تاریخ انتشار :چهارشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۲۵
آسیب های ناشی از خواندن رمان های سخیف و بی ارزشی که فاقد محتوای ادبی است و اغلب افراد کم سن و سال را تحت تاثیر قرار می دهد در سال های آینده خود را نشان خواهد داد که در نبود نظارت ها مهم ترین اصل برای کاهش این آسیب ها افزایش سواد رسانه ای خانواده ها و فرزندان آن هاست.
تراژدی سقوط فرهنگ کتابخوانی از پله های نردبان شبکه های اجتماعی/ در فضای بی قانون مجازی نظارت و سواد رسانه ای جایی ندارد
به گزارش عصرهامون؛ با توسعه روزافزون فضای مجازی و شیوع بیماری کرونا بسیاری از فعالیت ها از دنیای واقعی به سمت این فضا کوچ کرد و توانست جایگاهی در این سرزمین عجایب پیدا کند.

فضای مجازی سرزمینی است که می تواند مطابق با هزاران و میلیون ها سلیقه موجود به مخاطبان خوراک دهند و آن ها را اغنا کند.
برخی از محتواها اصیل و ارزشی و برخی هم سخیف و مبتذل هستند و فرهنگ و ضد فرهنگ را به نمایش می گذارند، این موضوع را می توان در میان همه محتواهای تولید شده در فضای مجازی دید.

کتاب و کتابخوانی هم در فضای مجازی وارد شده و برخی از نهادها و ارگان های مسئول توانسته اند تا حدودی در این حوزه تولید محتوا کنند و به مخاطبان خوراک دهند.

اما گستردگی فضای مجازی که در آن نظارت ها به معنای واقعی وجود ندارد سبب شده است بسیاری از افرادی که آگاهی و سواد چندانی ندارند در این حوزه وارد شوند و به تولید محتواهای به اصطلاح ادبی بپردازند.

صفحات اجتماعی که در آن رمان های دسته چندم و سخیف به اشتراک گذاشته می شود و زاییده ذهن گردانندگان همان صفحات بوده سبب تغییر ذائقه مخاطب شده است.

عیجب آنکه برخی از این پیج ها دارای فالوورهای چندین هزارتایی و میلیونی هستند و برای هر قسمت کتاب غیر قابل نشر خود مخاطب را تشنه نگه می دارند.

با نگاه به نظرات مخاطبان این پیج ها و سلیقه آنان می بینیم که اغلب گروه سنی نوجوان و جوان را شامل می شوند که در دوران حساس بلوغ قرار دارند و عشق و روابط احساسی برای آن ها اولین و مهم ترین اولویت است که بالطبع خواندن این رمان ها که بی پرده همه چیز را بیان می کنند برای آن ها جذاب است.

آسیب های ناشی از خواندن رمان های سخیف و بی ارزشی که فاقد محتوای ادبی است و اغلب افراد کم سن و سال را تحت تاثیر قرار می دهد در سال های آینده خود را نشان خواهد داد که در نبود نظارت ها مهم ترین اصل برای کاهش این آسیب ها افزایش سواد رسانه ای خانواده ها و فرزندان آن هاست.

ذائقه ها به سمت ابتذال می رود

حامد زارعی، مدیرکل کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: همه اتفاقاتی که در فضای مجازی رخ می دهد موجب تقلیل دادن ذائقه های مردم می شود و آن ها را به سمت مسائل بی اهمیت و پوچ سوق می دهد.

وی ادامه داد: در فضای مجازی بسیاری از افراد که اندک سوادی ندارند کلیپ تهیه می کنند که اکثرا بی محتوا و بی سر و ته است.

این مقام مسئول عنوان کرد: همچنین معضل سلبریتی ها که در فضای مجازی جولان می دهند، جنگ ها روانی که در خصوص مسائل سیاسی و ... در فضای مجازی رخ می دهد همه سبب تقلیل ذهنیت ها می شود و سطح تفکر را از انسان می گیرد و فرد یک سلبریتی یا کسی را که سواد چندانی ندارد به عنوان الگو قرار می دهد.

این مقام مسئول بیان کرد: اگر سواد رسانه ای خود را بالا ببریم و بر روی فضای مجازی هوشمندانه کار کنیم ابزار بسیار مفیدی برای ترویج کتاب و کتاب خوانی و فرهنگ خواهد بود.

مدیرکل کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان گفت: اگر به صورت فله ای تفکر کنیم و به فضای مجازی برویم قطعا در این مرداب غرق می شویم و تبعات آن سال های آینده گریبان گیر ما خواهد شد.

زارعی بیان کرد: وقتی ذائقه را تبدیل به یک ذائقه مبتذل کردیم طبیعی است که نظام نیازمندی های آن عوض خواهد شد و آثاری که در فضای مکتوب و مجازی است زمانی می تواند این ذائقه را اغنا کند که متناسب با فضای تقلیل یافته شود.

وی عنوان کرد: این آسیب فقط مربوط به فضای مجازی نیست، به فضای نشر کتاب هم اگر نگاه کنیم بسیاری از رمان هایی که چاپ شده عامه پسند بوده و به داستان های عشق و عاشقی کف خیابانی، بی محتوا و بی اصالت پرداخته است.

نویسندگان اصیل به حاشیه می روند

این مقام مسئول تصریح کرد: متاسفانه این نویسندگان و آثار آن ها طرفداران زیادی هم دارد، وقتی که این موضوع رواج بیشتری دارد و می تواند عرصه های بیشتری را در اختیار بگیرد طبیعی است نویسندگان اصیل که در حوزه ادبیات دغدغه دارند به حاشیه می روند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان گفت: همه این موارد به تغییر ذائقه بازمی گردد، اگر ذائقه فرد اصیل و متعالی باشد در انتخاب های او تاثیر می گذارد و به دنبال هر کتاب، فیلم و موسیقی نمی رود و هر بازیگر، شاعر و خواننده ای برای وی اهمیت ندارد.

زارعی عنوان کرد: طبیعی است فردی که روی اصالت و سنت ها فکر می کند و متفکرانه به امور نگاه می کند و تلاش دارد با این اندیشه تصمیم بگیرد انتخاب های دقیق تری هم خواهد داشت.

وی اظهار کرد: اگر ما ذهن ها را ببندیم و آن را تسلیم رسانه کنیم با این حرکت پر شتاب رسانه به سمت جلو همه به قهقرای ابتذال می رویم و این در فضای مجازی کاملا بارز است و به وفور دیده می شود که ذهن ها رسانه زده و مبتذل می شوند.

این مقام مسئول تصریح کرد: ابتذال نه به معنای فحشا، بلکه به این معنا که موارد پوچ، بی اهمیت و بی ارزش برای افراد معنا پیدا می کند وافرادی که تو خالی هستند برای برخی دیگر ارزش پیدا می کنند و الگو می شوند که این آسیب در فضای مجازی و مکتوب است که همه چیز به ذهن بر می گردد.

هر فرد سیاستگذار پیج خودش است و قانون تعیین می کند

مدیرکل کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان افزود: آسیب فضای مجازی این است که هر فرد سیاستگذار پیج ها و صفحات خودش است، حداقل در مجامع رسمی پیج ها و فیلترهایی وجود دارد و ممکن است در جاهایی اشتباهاتی در تایید یا رد یک مسئله یا زاویه نگاه دیده شود ولی در فضای مجازی سیاستگذار یک پیج خود فرد است و نه دیگری و خودش قانون تعیین می کند که چه پستی را با چه شیوه و محتوایی منتشر کند.   

زارعی بیان کرد: این انتقاد دو طرفه است و بخشی از آن به سیاست گذاری ها بر می گردد، شاخص هایی را باید بررسی کرد که منجر به تایید یا رد کتاب در شورای وزارت ارشاد می شود.

وی ادامه داد: از آن طرف دستگاه هایی مانند نهاد کتابخانه ها ترویج کتاب های خوب را بر عهده دارد که با در نظر گرفتن ذائقه ها و گروه های مختلف آن ها را انتخاب و به انظار عمومی معرفی می کند و در اختیار آن ها قرار می دهد که عمدتا کتاب های خوبی هستند و نویسندگان خوبی هم دارد و این به مرور زمان تاثیر گذاری دارد.

جای خالی نظارت و سواد رسانه ای در بی قانونی فضای مجازی

این مقام مسئول گفت: طبیعی است که باید نظارت دقیق تری بر فضای مجازی وجود داشته باشد، زیرا هر زمان نظارت نباشد هرج و مرج و بی قانونی اتفاق می افتد و اینکه این نظارت به چه شیوه ای باشد قابل تامل است ولی بالاتر از آن آشنا کردن مردم با سواد رسانه ای است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان اظهار کرد: اگر مخاطب ما و فرد سیاست گذار افرادی با مبانی قوی باشیم و سواد رسانه ای داشته باشیم هرمحتوایی هم در فضای مجازی وارد شود انتخاب های ما بر اساس معیارهای خودمان شکل می گیرد.

زارعی تصریح کرد: بنابراین داشتن مبانی و سواد رسانه ای خیلی مهم است و کنار آن سیاست گذاران هم باید نظارت داشته باشیند که نوع آن به گونه ای است که خود مسئولان باید آن را بررسی کنند.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdccs4qss2bq1s8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما