تاریخ انتشار :شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۱۱
با توجه به اینکه ایران در منطقه ای گرم و خشک قرار دارد و کاهش تولید در نیروگاه های برق آبی در ار انتظار نیست، ضرورت استفاده از روش های دیگر برای تولید برق مشخص است که از جمله می توان به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر از جمله باد و خورشید اشاره کرد.
وقتی نور خورشید در سیستان و بلوچستان برق می آفریند / کوچِ مصیبتِ خاموشی ها با رونق نیروگاه های تجدیدپذیر
به گزارش عصرهامون؛ تابستان ۱۴۰۰ هنوز آغاز نشده، اما از همان نیمه های اردیبهشت ماه زمزمه های خاموشی به گوش رسید.

به دلیل مصرف بیش از اندازه برق در بخش های خانگی، اداری و صنعتی، روشن شدن زودهنگام پمپ های کشاورزی، استفاده دستگاه های غیرمجاز استخراج رمزارزها از برق، کاهش میزان تولید نیروگاه های برق آبی به علت کاهش میزان بارندگی ها همگی دلایلی بود که برای احتمال وقوع خاموشی ها ذکر شد.

در این میان از ابتدای خرداد ماه خاموشی ها به صورت پراکنده و ناگهانی در برخی از نقاط کشور رخ داد، اما سرانجام برنامه قطعی برق در استان های مختلف اعلام شد.

سیستان و بلوچستان هم از این قاعده مستثنی نشد و می توان گفت هر روز هاموشی های دو ساعته را در نقاط مختلف تجربه می کند.

یکی از دلایل وقوع خاموشی های گسترده کاهش بارندگی و در نتیجه کاهش میزان تولید انرژی الکتریکی در نیروگاه های برق آبی است.

با توجه به اینکه ایران در منطقه ای گرم و خشک قرار دارد و میزان بارندگی در آن بسیاری کمتر از میانگین جهانی است، امکان کاهش همیشگی تولید در نیروگاه های برق آبی وجود دارد، همین امر ضرورت استفاده از روش های دیگر برای تولید برق را اجتناب ناپذیر می کند.

بر اساس یافته های علمی سیستان و بلوچستان بر روی کمربند خورشیدی جهان قرار گرفته، نزدیکی به خط استوا و زاویه تابش خورشید و ... این استان را در زمزه مناطقی قرار داده است که قابلیت تولید انرژی الکتریکی از نور خورشید را دارد.

این ظرفیت اگر در سال های گذشته مورد بهره بردار قرار می گرفت، امروز در ماه هایی که با نام پیک بار شناخته می شود می توانست کمک زیادی به پایداری شبکه برق داشته باشد.

دلایل بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر در سیستان و بلوچستان

مسعود برکاتی، مسئول نیروگاه خورشیدی دانشگاه سیستان و بلوچستان پیش از این در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: دلایل زیادی برای توجیه بهره برداری از انرژی های تجدید پذیر در سیستان و بلوچستان وجود دارد که از جمله می توان به موقعیت جغرافیایی، سیاسی، ژئوپلتیک خاص استان، نبود ذخایر سوخت فسیلی، مشکلات حمل و نقل برای سوخت رسانی به نیروگاه های استان اشاره کرد.

وی ادامه داد: همچنین هزینه تمام شده بالای تولید برق، تأمین نیازهای زیر بنایی انرژی منطقه، قاچاق مواد سوختی، همجوار بودن با کشورهایی که متقاضی انتقال انرژی الکتریکی هستند، رشد فزاینده متقاضیان برق و فراوانی انررژی های باد، خورشید، امواج دریا، زمین گرمایی در کل سال در استان  طرح های احداث مزارع بزرگ برق بادی و خورشیدی را توجیه پذیر می سازد.

به گفته عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان تقریبا همه نقاط استان تابش مناسب از نظر انرژی خورشیدی دارند ولی از نظر مناسب بودن دما و کم بودن گرد و خاک مناطقی مانند اطراف خاش مناسب تر است.

وی  اظهار کرد: بالا بودن تابش نور خورشید در بیشتر مناطق استان (حدود ۶ کیلو وات ساعت در هر متر مربع) و روزهای آفتابی بیش از ۳۲۰ روز در سال این خطه از کشور را مناسب ساخت نیروگاه های خورشیدی کرده است.

کشورهای همسایه شرقی نیازمند به برق

برکاتی تصریح کرد: یکی از مزیت های سیستان و بلوچستان هم مرز بودن با دو کشور افعانستان و پاکستان است که همواره نیازمند انرژی برق هستند، به علاوه هم اکنون خطوط انتقال برق از چهار خط انتقال به این دو کشور انجام می شود و یک خط جدید هم در دست احداث است.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان اظهار کرد: این دانشگاه به عنوان پیشرو در زمینه توسعه انرژی تجدید پذیر، اولین نیروگاه خورشیدی استان را در داخل دانشگاه به ظرفیت ۲۰ کیلووات با کمک مالی معاونت فناوری ریاست جمهوری در سال ۹۱ راه اندازی کرد.

مسئول نیروگاه خورشیدی دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: پس از آن در سال ۹۳ با کمک مالی شرکت توزیع برق سیستان و بلوچستان ۲۰ کیلووات دیگر به ظرفیت نیروگاه اضافه شد.

برکاتی گفت: همزمان با این ظرفیت حدود ۲۱۵ کیلوات در شهر توسط شرکت توزیع برق و با نظرات دانشگاه جهت توسعه و فرهنگ سازی استفاده از انرژی خورشیدی نصب شد.

وی عنوان کرد: هم اکنون پژوهشکده انرژی های تجدید پذیر دانشگاه و گروه های برق، گروه مکانیک، شیمی، مهندسی شیمی، گروه جغرافیا در حوزه انرژی های تجدید پذیر فعال هستند.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: اساسی ترین مشکل جذب سرمایه داخلی و خارجی در برای ایجاد نیروگاه های بادی و خورشیدی است.

سیستان و بلوچستان در جمع ۳ استان برتر کشور برای تولید انرژی برق خورشیدی

علیرضا پرنده مطلق، مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: مناطق مرکزی استان، منطقه محدود به زاهدان، تل سیاه، خاش و سراوان تا صد کیلومتری ایرانشهر، به توجه به تابش مناسب و همچنین دمای متوسط پایین منطقه، مستعد احداث نیروگاه های خورشیدی هستند.

وی ادامه داد: سیستان و بلوچستان یکی از سه استان برتر کشور از لحاظ پتانسیل استفاده از انرژی خورشیدی است.

این مقام مسئول تصریح کرد: هزینه احداث نیروگاه خورشیدی در حال حاضر حدود هشتصد هزار تا یک میلیون دلار به ازای هر مگاوات نیروگاه است.

مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان عنوان کرد: در سال ۹۹ پس از انجام بررسی های فنی و شناسایی ساختگاه های مناسب جهت احداث نیروگاه خورشیدی در استان توسط شرکت برق منطقه ای اقدام به معرفی این مناطق به سرمایه گزاران این حوزه از طریق چاپ بروشور، فراخوان و ارائه فرصت های سرمایه گزاری در نمایشگاه های بین المللی انرژی های تجدیدپذیر شد.

عملیات احداث ۳۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی آغاز می شود

پرنده مطلق گفت: ضمن برگزاری جلسات فنی با متقاضیان احداث نیروگاه خورشیدی در استان، شرکت های خصوصی ممتاز در این حوزه جهت احداث ۴ نیروگاه ۱۰ مگاواتی در مناطق تل سیاه، گوهرکوه، کورین و چشمه زیارت انتخاب شد.

وی افزود: طبق برنامه زمان بندی ارائه شده عملیات احداث سه نیروگاه به ظرفیت مجموع ۳۰ مگاوات در سال ۱۴۰۰ آغاز خواهد شد.
این مقام مسئول تصریح کرد: شرکت برق منطقه ای در نظر دارد پس از انجام مطالعات فنی، اقدام به معرفی سه ساختگاه دیگر برای احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت مجموع ۳۰ مگاوات، در مناطق میرجاوه، خاش و سراوان کند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcdfj0ffyt0sx6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما