تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۰:۱۷
این روزها کسب و کارهای کوچک و احیای مشاغل بومی امید را در دل برخی مردمان سیستان و بلوچستان به ویژه روستاییان زنده کرده، مشاغلی که ناجی بزرگ معیشت آن ها و مرهمی بر زخم های سال ها بیکاری شان شده است.
وقتی کسب و کارهای کوچک، ناجی بزرگ معیشت روستاییان می شود/احیای مشاغل بومی؛ مرهمی بر زخم های بیکاری
به گزارش عصرهامون؛ درست در روزهایی که هامون روزگار پر آبی را سپری می کرد و همگان شاهد انعکاس رنگ آسمان در زلالی آب، جولان ماهی ها، توتن سواری و شنا بودند، مشاغلی همچون دامپروری، خولک و حصیر بافی، صید و صیادی، کشاورزی و ... در منطقه سیستان رواج داشت.

اما با گذر زمان و قهر طبیعت، عدم تحقق حق آبه و سد و بندهای افغانستان، نه تنها خشکسالی و ریزگردها سهم مردم هامون نشین شد، بلکه خیلی ها مشاغلشان را نیز از دست دادند، به گونه ای که بسیاری برای گذران زندگی و اشتغال مجبور به سفر به دیگر نقاط کشور شدند، البته مشاغل فصلی که پایدار هم نبود. 

اما این روزها رونق کسب و کارهای کوچک و احیای مشاغل بومی امید را در دل مردمان این منطقه به ویژه روستاییان زنده کرده، مشاغلی که ناجی بزرگ معیشت آن ها و مرهمی بر زخم های سال ها بیکاری شان شده است. 

احیای شغل نیاکان و کسب درآمد

از جمله این هنرها می توان به خولک بافی اشاره کرد، هنری بومی که شاید به دلیل در دسترس نبودن ملزوماتش، سال ها فراموش شده بود و بسیاری از صاحبان این حرفه بیکار شده بودند، هنرمندانی که اظهار می کنند این روزها با دریافت تسهیلاتی توانسته اند، دوباره شغل نیاکان شان را زنده کنند، هر چند به دلیل خشکسالی مجبور هستند نی را از مازندان خریداری کنند، اما با بافت پرده های حصیری مشغول به کار شده اند و امکان کسب درآمد برای آن ها فراهم است. 

طبق گفته مردم بومی، دوباره صدای تولید در روستاهای منطقه با تکیه بر هنرهای بومی طنین انداز شده است و تولیدات آن ها در بازار استان های دیگر به خصوص مناطق شمالی طرفداران زیادی دارد، به گونه ای که سفارش هایی به آن ها داده می شود.

یکی دیگر از مشاغلی که این روزها مورد حمایت قرار گرفته، سوزن دوزی است، حرفه ای که هنرمندان زیادی را در این خطه پرورانده است، افرادی که می توانند با امکانات محدود تولیدات زیادی داشته باشند و آن را به دیگر نقاط عرضه و حتی صادر کنند. 
 

حمایت از مشاغل خانگی با همکاری بنیاد برکت

در همین راستا غلامعلی صمصامی، مدیر صندوق کارآفرینی امید در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: در سیستان و بلوچستان بر اساس اقلیم منطقه یکسری از مشاغل مورد حمایت قرار گرفته، به عنوان مثال در شمال استان دامپروی و هنرهای بومی احیا شده است.

وی با بیان این که در پی انعقاد تفاهم نامه با بنیاد برکت، عمده حمایت های صورت گرفته در این بخش از مشاغل بومی و خانگی بوده است، کسب و کارهای کوچک که می تواند ناجی معیشت روستاییان باشد. خوشبختانه استقبال بسیار خوبی از این تفاهم نامه صورت گرفت، به گونه ای که در نیمه راه موفق شدیم همه تسهیلاتی را که برای سیستان و بلوچستان در نظر گرفته شده بود، به مردم ارائه دهیم. 

این مقام مسئول اظهار کرد: هنرهای بومی مثل خولک بافی و خامه دوزی، دامداری، مشاغل خانگی در شمال و سوزن دوزی، سوپرمارکت ها، نانوایی ها، بلوک زنی و تعمیرات خودرو و تولید ادوات صیادی در جنوب استان مورد توجه قرار گرفت و متقاضیان با ارائه تسهیلات حمایت شدند.

۲۰ میلیارد تومان تسهیلات برای احیای مشاغل کوچک 

به گفته وی، برخی هنرهای بومی سال ها مورد بی توجهی قرار گرفته بود که با حمایت های انجام شده و ورود برخی ملزومات از شمال کشور، احیا شد، در همین راستا حدود ۲۰ میلیارد تومان تسهیلات برای احیای مشاغل بر پایه صنایع دستی و سوزن دوزی اختصاص یافت.
 

پشتیبانی از تولیدکنندگان در بازار

صمصامی سقف تسهیلات مشاغل خانگی در حوزه روستایی را ۱۵ میلیون تومان اعلام و اذعان کرد: باید در حوزه سوزن دوزی تحول صورت بگیرد، متاسفانه در این بخش فقط فاز تولید داریم و دیگر بخش ها توسعه پیدا نکرده است، اکثر تولیدکنندگان در زمینه فروش به مشکل بر خورده اند، بنابراین تغییر رویه دادیم و از پشتیبان ها که می توانند در حوزه بازار فعالیت کنند، حمایت ویژه ای صورت گرفت تا خارج از بحث وام مشاغل خانگی، بتوانند با داشتن چندین زیرمجموعه، تولید کنند و خرید و فروش داشته باشند.

وی افزود: علاوه بر حمایت از هنرهای بومی، وام مشاغل خانگی به متقاضیان پرورش دام نیز اختصاص یافت، اما از آنجایی که به دلیل خشکی و وضعیت فعلی منطقه سیستان شرایط برای دامپروری در حوزه گاو، گوسفند و ... مهیا نبود، پرورش شتر مورد توجه قرار گرفت. 

حمایت از صندوق های خرد محلی در حوزه اشتغال

مدیر صندوق کارآفرینی امید اضافه کرد: حمایت از صندوق های خرد محلی که در روستاها و حاشیه شهر راه اندازی شده، مورد توجه برنامه های حمایتی قرار گرفته است. صندوق هایی که در حوزه اشتغال فعالیت دارند، با هدف افزایش منابع در اختیارشان شناسایی شده اند، در همین راستا ۹۰ صندوق به میزان ۷ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردند. 

وی حمایت از  کسب و کار خرد را رسالت اصلی این صندوق اعلام و بیان کرد: از سال گذشته ۴ هزار و ۶۵۰ نفر در حوزه کسب و کار خرد شامل تولیدی، خدماتی و روستایی تسهیلات اشتغال دریافت کرده اند که میزان تسهیلات پرداختی قرض الحسنه در این بخش ۲۳۰ میلیارد تومان بوده است.
 

اختصاص ۶۰ درصد کسب و کارها به مشاغل کوچک

این مقام مسئول گفت: بالغ بر ۵۰ تا ۶۰ درصد کسب و کارها به مشاغل کوچک اختصاص دارد، در همین راستا تفاهم نامه هایی با متولیان حوزه اشتغال منعقد شده است. در همین راستا طی تفاهم نامه ای که با بنیاد برکت بسته شد، از سال گذشته ۳ هزار و ۴۷۰ فقره تسهیلات به مردم مناطق عشایری، کمتر توسعه یافته و روستایی استان با مبلغی بالغ بر ۱۳۰ میلیارد تومان پرداخت شد.

صمصامی اظهار کرد: از ابتدای تصویب قانون توسعه اشتغال پایدار روستایی در مجلس ۲ هزار و ۸۰۰ نفر به مبلغ ۱۷۹ میلیارد تومان تسهیلات با کارمزد ۴ درصد در مناطق مرزی و ۶ درصد در نقاط غیر مرزی دریافت کردند که در ماه های آینده خیلی از طرح ها به بهره برداری می رسد.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcbagb89rhba0p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما