تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۲۸
با آبگیری بند کمل خان در افغانستان بر روی رودخانه هیرمند، دیگر امکان ورود سیلاب های ناچیز هم به شمال سیستان و بلوچستان وجود ندارد، بی آبی در این خطه می تواند زنگ خطری برای آغاز یک مهاجرت بزرگ باشد که تهدیدی ملی است.
زنگ آغاز مهاجرت بزرگ در سیستان و بلوچستان در پی بی آبی/ بی مهری به استان های مرزی موجب تحمیل هزینه های هنگفت تامین امنیت می شود
به گزارش عصرهامون؛ شمال سیستان و بلوچستان در ۲۰ سال اخبر گرفتار شدیدترین نوع خشکسالی بوده است، اگرچه در برخی از برهه ها سیلاب هایی از کشور افغانستان به سمت سیستان روانه می شد و کام تشنه هامون نشینان را تر می کرد، اما در سال های اخیر همین سیلاب ها هم به سرابی دور از ذهن تبدیل شد.

با آغاز آبگیری بند کمال خان در افغانستان که بر روی رودخانه هیرمند احداث شده بود، دیگر عملا سیلاب از این کشور به سمت جمهوری اسلامی ایران وارد نمی شود و سیستان از اواخر سال گذشته خشک ترین شرایط را تجربه می کند.

وزش بادهای ۱۲۰ روزه از روی کانون های گرد و غبار از جمله تالاب هامون سبب شده است این روزها ریه های مردم شمال استان علاوه بر جنگ با کرونا، با شدت بیشتری با ذرات گرد وغبار درگیر باشند و نفس کشیدن برای آن ها سخت تر شده است.

در سال های اخیر بسیاری از ساکنان تنگه احد مهاجرت را به ماندن در سرزمین آبا و اجدادی خود که هر روز خشک تر از روز قبل می شد ترجیح دادند و چوب حراج بر زندگی خود زدند و به دیار دیگری کوچ کردند.

اما در این میان عده ای هنوز امیدوار بودند و برای دیدن دوباره هامون پر آب روزها را می شمردند، اما با آبگیری بند کمال خان عملا این رویای آن ها به آرزویی محال تبدیل شد و حالا آن ها هم که مانده اند می خواهند از سرزمین اساطیری خود کوچ کنند زیرا امیدی به آبادی دوباره آن ندارند.
 
آغاز مهاجرت بزرگ در سیستان و بلوچستان

محمد سرگزی، رئیس مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان در این زمینه بیان کرد: در گذشته بادهای ۱۲۰ روزه سیستان نعمتی بزرگ برای اهالی سیستان و بلوچستان محسوب می‌شد، اما امروز در سایه بحران بی آبی تبدیل به معضل جدی شده که با خود مهاجرت را به همراه داشته است.

وی گفت: جمعیت سیستان در دهه ۵۰ قریب به ٥٠٠ هزار نفر بود، بعد از گذشت نزدیک به نیم قرن جمعیت سیستان به کمتر از ۴۰۰ هزار نفر رسیده است، دلایل متعددی از قبیل خشکسالی، بی آبی، از بین رفتن کشاورزی، عدم امکانات، هجوم ریزگردها و بادهای غبار آلود ۱۲۰ روزه و… مردم این خطه را مجبور به مهاجرت کرده است.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی افزود: طبق بررسی‌های صورت گرفته سیستان تا هشت ماه دیگر آب نخواهد داشت و براساس همین پیش بینی حدود نیمی از جمعیت زاهدان و نیمی از مردم سیستان با مشکل کم آبی روبرو خواهند شد.

سرگزی ادامه داد: تنها ذخیره آب آنها چاه نیمه‌هاست که آنها هم در حال خشک شدن هستند و هیچ گونه منابع آبی برای تامین آب شرب وجود ندارد و این کمبودها خبر از یک مهاجرت بزرگ دیگر از سیستان می‌دهد.

حل مشکلات سیستان وبلوچستان نیازمند اراده محکم از طرف دولت است

وی اظهار کرد: مشکلات کم آبی این استان به صورت مکرر به متولیان اصلی وزارت نیرو و دولت دوازدهم اعلام و تذکر داده شد، اما تاکنون وزارت نیرو هیچ برنامه‌ای برای گذر از بحران بی آبی نداشته است.

رئیس مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: امیدوارم دولت منتخب برای حل این مشکل سریع‌تر اقدام کند و تدابیری معقولانه بیندیشد، حل مشکلات سیستان و بلوچستان نیازمند اراده محکمی از طرف دولت است.

سرگزی اظهار کرد: راهکارهای متعددی از قبیل شبکه انتقال آب از مناطق پهلان، سراوان به زاهدان، انتقال آب از دریای عمان به شهرهای جنوبی و کم آب کشور، تسریع در حفاری چاه‌های ژرف سیستان و … وجود دارند که با اجرایی شدن آنها می‌توان تا حدودى تشنگی این استان محروم را کاهش داد.

وی عنوان کرد: مهاجرت در استان‌های مرزی تهدیدی ملی محسوب می‌شود، اگر بی مهری‌ به استان‌های مرزی به همین منوال ادامه داشته باشد دولت برای ایجاد امنیت هزینه هنگفتی را باید پرداخت کند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcj8yevouqexaz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما