کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تبعات روانشناختی کووید ۱۹بر خانواده ها؛

سوگواری در تنهایی؛ داغی که همچنان بر دل می ماند/ سونامی اختلالات روانی در پساکرونا

6 شهريور 1400 ساعت 8:40

با توجه به پایداری بیماری کرونا و افزایش آمار مرگ و میر و میزان ابتلا به این بیماری در کشور، هر روز تعداد بیمارانی که دچار اختلالات روانی هستند بیشتر می شود و همین امر می تواند در آینده مشکلات روحی و روانی زیادی را در میان مردم به وجود آورد.


به گزارش عصرهامون؛ حدود ۶۰۰ روز از ورود کرونا به ایران می گذرد و در این مدت تعداد افراد مبتلا به این بیماری و مرگ و میر ناشی از آن در صدر اخبار قرار گرفته است.

تیرماه بود که سویه دلتا در سیستان و بلوچستان و دیگر استان های جنوبی کشور بی امان قربانی می گرفت و این استان ها را در بحرانی بی سابقه قرار داد.

بسیاری از مردم عزیزان خود را از دست دادند و به تنهایی بدون برگزاری آیین های مختلف سوگواری آن ها را به خاک سپردند، عده زیادی هم مبتلا و در بیمارستان بستری شدند، یا حتی در خانه قرنطینه بودند، در حالیکه فردی برای پرستاری از آن ها حضور نداشت.

کرونا بی رحم می تازد و حالا سراسر کشور در وضعیت وخیم به سر می برد، بیمارستان ها مملو از بیمار کرونایی است و آمارها همچنان نشان از وخامت اوضاع دارد.

از دیگر سو، بدقولی های مربوط به واکسیناسیون کرونا هم دل نگرانی های مردم را بیشتر کرده، به طوری که دیگر به اخبار امیدوار کننده مبنی بر افزایش سرعت روند واکسیناسیون یا تولید و تامین آن از کشورهای دیگر اعتمادی ندارند.

بسیای از افرادی که به این بیماری مبتلا شده اند دعا می گنند هیچ کس مبتلا نشود، وقتی پای صحبت شان می نشینیم می گویند: تنهایی و قرنطینه خانگی بسیار سخت است، به ویژه وقتی همه افراد خانواده به بیماری مبتلا شوند و کاری از هیچ کس برنیاید.

در این میان برخی خانواده ها عزیزانشان را به خاطر این بیماریاز دست می دهند و به تنهایی سوگواری می کنند و با جمعیت محدود بدون آنکه حتی بتوانند برای بار آخر چهره متوفی را ببینند او را به خاک می سپارند.

تسلی دادن ها به تماس های تلفنی و پیامک ها محدود شده است و فرد سوگوار پس از برگزاری آیین تدفین با خانواده اش به خانه می آیند و به صورت محدود عزاداری می کنند.

حتی افرادی هم که به کرونا مبتلا نشده اند و یا فردی را بر اثر این بیماری از دست ندادند نیز از ترکش های روانی کرونا در امان نیستند، شنیدن هر روز آمار مبتلایان و متوفیان بیماری کرونا و روند افزایشی آن و انتشار خبرهای مربوط به سویه های جهش یافته و افزایش قدرت بیماری زایی آن ان ها را هم در ورطه ناامیدی فرو برده است.

به علاوه ناتوانی در تامین معیشت خانواده، نداشتن صله رحم و دیدار دوستان و آشنایان و حتی پدر و مادر، مسافرت نرفتن، افزایش ساعات دورکاری و کاهش تعاملات با همکاران، غیر حضوری شدن مدارس و نبودن در جمع دوستان مواردی است که آسیب های روانی ناشی از کرونا را در میان گروه های مختلف سنی جامعه افزایش داده است.

استرس ناشی از ابتلای به این بیماری با دیدن کوچکترین نشانه در میان افراد خانواده، ترس از فوت عزیزان، محدودیت های کرونایی، مشکلات اقتصادی و ضعف در تامین معیشت همگی مواردی است که سبب ایجاد سونامی بیماری های روانی شده است.

برخی از افراد هم اگرچه شیوه نامه های بهداشتی را رعایت می کنند، اما وقتی می بینند بسیاری از مردم با سهل انگاری این بیماری را ساده گرفته اند و همین امر موجب افزایش آمار ابتلا و مرگ و میر شده است، از رفتار هم نوعان خود ناراحت می شوند و حتی ممکن است برای آنها آرزوی ابتلا به بیماری را داشته باشند که امری ناخوشایند است.

بار روانی کرونا بر جامعه

مهسا کریمی، روانشناس عمومی در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: بیش از یک و نیم سال ازشیوع کرونا می گذرد و در این مدت خبرهای زیادی را از این بیماری در ایران و جهان می شنویم که برخی از آن ها به شدت به روح و روان افراد آسیب می زند.

وی ادامه داد: احساس عدم ایمنی نسبت به کافی‌بودن درمان‌های موجود، ترس از انتقال بیماری به بستگان و دوستان، مرگ اعضای نزدیک خانواده و احساس گناه بازماندگان، بار روانی زیادی را به همه افراد جامعه و به‌ویژه بیماران تحمیل می‌کند.

روانشناس عمومی اظهار کرد: کرونا علاوه بر مشکلات جسمی که برای بیماران به همراه دارد سبب بروز عوارض روانشناختی و روانپزشکی نیز در مبتلایان می شود.

کریمی تصریح کرد: نتایج مطالعات مختلف نشان می‌دهد افراد جامعه ممکن است سطحی از اختلالاتی از قبیل اضطراب، استرس، افسردگی و حتی فکر آسیب به خود را تجربه کنند.

اثرات نامطلوبی روانیِ ناشی از نبود شرایط عادی برای سوگواری

وی عنوان کرد: خانواده افراد متوفی به دنبال بیماری کووید ۱۹ نیز جزو گروه‌هایی هستند که در معرض خطر آسیب به سلامت ‌روان و درگیری با سوگ پیچیده هستند، زیرا امکان سوگواری به شیوه های معمول و پذیرفتن مرگ عزیزانشان برای آن ها فراهم نبوده است.

روانشناس عمومی گفت: نبود شرایط عادی برای سوگواری اثرات نامطلوبی بر روان بازماندگان می‌گذارد، به طوری که بازماندگان افراد متوفی در مدت کوتاه متحمل فشار شدیدی می شوند و دائم در ذهن خود با مرگ متوفی درگیر هستند.

کریمی اضافه کرد: با توجه به واگیر بودن این بیماری، برخی افراد در ایام پیش از مرگ عزیزان خود، ارتباط کمی با آن‌ها داشته ‌اند یا شرایط عادی برای سوگواری و بهره ‌مندی از حمایت نزدیکان و آشنایان نداشته‌اند، همه این موارد باعث می‌شود فرآیند سوگواری به صورت طبیعی و سالم طی نشود و این موضوع می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت روان آنان داشته باشد.

وی افزود: وضعیت کشور به گونه‌ای است که به شدت همه اعضای جامعه از کادر درمان گرفته تا مردم عادی نیازمند تغییر در مدیریت بیماری، افزایش میزان داروها، کاهش مبتلایان و مرگ‌ومیرهای ناشی از این بیماری هستند.

روانشناس عمومی عنوان کرد: با توجه به پایداری بیماری کرونا و افزایش آمار مرگ و میر و میزان ابتلا به این بیماری هر روز تعداد بیمارانی که دچار اختلالات روانی هستند بیشتر می شود و همین امر می تواند در آینده مشکلات روحی و روانی زیادی را در میان مردم به وجود آورد.

کریمی عنوان کرد: بر این اساس بهتر است افرادی که به روانشناس نیاز دارند، درمان خود را سریعتر آغاز کنند تا تبعات روانی این بیماری در فرد و اطرافیانش کاهش یابد.

انتهای پیام/


کد مطلب: 141144

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/141144/سوگواری-تنهایی-داغی-همچنان-دل-می-ماند-سونامی-اختلالات-روانی-پساکرونا

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir