تاریخ انتشار :سه شنبه ۶ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۰۲:۰۰
در حالی بحران آب در سراوان به نقطه جوش رسیده که این منطقه از منابع آبی پایداری در نقاط مرزی برخوردار است که می تواند به تنش آبی شهرهای و روستاهای آن پایان دهد.
بحران آب در شرقی ترین قسمت ایران به نقطه جوش رسید/انتقال آب از منابع پایدار؛ نسخه مهار تنش آبی در سراوان
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصرهامون "حمیده ذوالفقاری"؛ بحران آب این روزها در سراوان بیداد می کند، شرایطی که طبق گفته مسئولان امر خشکسالی و نبود منابع آبی پایدار در این منطقه تنش آبی را تشدید کرده است.
 
این در حالی است که منابع آبی پایداری در استان وجود دارد که در صورت توجه مسئولان امر و اجرای طرح های انتقال می تواند به این عطش پایان دهد و سبب کاهش مشکلات مردم باشد.
 
منابعی که طی سال های گذشته به دلیل کوتاهی مسئولان امر در دولت روحانی به جای استفاده مردم، هدر رفته است و اکنون مردم شرایط سختی را متحمل شده اند.
 
بحران آب و کم کاری مسئولان در سراوان
 
در همین راستا؛ ملک فاضلی، نماینده مردم سراوان در مجلس در گفت و گویی با خبرنگار ما بیان کرد: بحران آب به شکل غیر قابل تصور و تحملی در سراوان، منطقه پایین دست از جمله دزک، پره کنت، محمدی، آسپیچ، زیارت، کوهک و اسفندک وجود دارد، اگر در منطقه بم پشت نیز بارش الهی نازل نشود، وضعیت به گونه غیر قابل تحمل است.
 
وی ادامه داد: در گذشته وزارت نیرو و مسئولان مربوطه در حوزه انتخابیه سراوان حضور نیافتند و بررسی نکردند که نیاز به آب در آینده چقدر خواهد بود، متاسفانه در این مورد کوتاهی صورت گرفته و اکنون هزینه آبرسانی به جمعیت هدف چند برابر شده است.
 
فاضلی اذعان کرد: با توجه به بررسی های انجام شده تنها راه نجات برای رساندن آب پایدار به منطقه، آب روتک است که ۸۰ کیلومتر تا سراوان فاصله دارد و با ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار می توان در طول ۲ سال تا منطقه کوهک و اسفندک را آب رسانی کنیم.
 
وی افزود: در منطقه بم پشت نیز بهترین حوضه آبی در شمسر کشتگان وجود دارد که مانند روتک حوضه آبی مشترک بین ایران و پاکستان است که مقداری کمکاری در میزان برداشت آب از این حوضه آبی صورت گرفته است، اما به عنوان نماینده مردم این پروژه را جهت حل مشکل آب تایید کرده ام  و پیگیر  آن هستم‌.
 
نماینده مردم سراوان ابراز امیدواری کرد: با روی کار آمدن دولت جدید مشکلات حوزه انتخابیه در بحث آب و برق را حل شود، چرا که اگر تا دو سال آینده به حوزه انتخابیه آب نرسد مشکلات حادی به وجود خواهد آمد‌.
 
 
لزوم انتقال آب از منابع پایدار
 
علیرضا قاسمی، مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: سراوان بزرگ متشکل از شهرستانهای سراوان، سوران، مهرستان و گلشن در شرقی‌ترین نقطه کشور واقع شده که در مجموع متشکل از ۸ شهر، ۷ بخش، ۱۵ دهستان و ۷۳۶ روستاست.
 
وی اذعان کرد: خشکسالی و نبود منابع آبی پایدار در سراوان تنش آبی را تشدید کرده است، بنابراین تکمیل احداث سد ماشکید سفلی و اجرای خط انتقال به سراوان و روستاهای مسیر و همچنین استفاده از ظرفیت منابع آبی منطقه روتک (مک سوخته) امری ضروری ا‌ست.
 
وضعیت وخیم منابع آب در سراوان
 
این مقام مسئول با بیان اینکه موقعیت خاص سراوان به لحاظ کوهستانی بودن در بیشتر مناطق و عدم وجود منابع آب زیرزمینی قابل اطمینان و پایدار شرایط ویژه‌ای را در استان به خود اختصاص داده است، ادامه داد: این شرایط به گونه ای ا‌ست که اکثر دشت هایی که دارای آبخوان حتی به صورت محدود بوده اند، در حال حاضر بحرانی و خشک شده اند.
 
قاسمی با اشاره به اقلیم بیابانی و خشک استان گفت: متوسط بارندگی سالانه طی ۱۰ سال اخیر ۱۰۰ میلیمتر بوده و با بروز خشکسالی بی‌سابقه سال گذشته که شاهد کاهش ۹۰ درصدی بارندگی بودیم متأسفانه اکثر منابع تأمین آب شبکه‌های آبرسانی شهری و روستایی دچار تنش آبی بی‌سابقه‌ای شدند.
 
به گفته وی، شرایط این منطقه به گونه‌ای ا‌ست که چنانچه ظرف مدت یک سال بارندگی صورت نگیرد، منابع آبی خشک و در بیشتر مناطق به خصوص روستاها شبکه‌های آبرسانی نیمه فعال شود و گاهی از مدار خارج می شوند که در این شرایط روستاها نیاز به آبرسانی سیار پیدا می‌کنند.
قاسمی با بیان اینکه در منطقه سراوان کلیه برداشت‌های آب شرب از منابع زیرزمینی ا‌ست، اذعان کرد: هر ساله بیش از ۷۰ درصد چاه‌هایی که در مدار قرار دارند، به حفاری و کف شکنی نیاز پیدا می کنند و در بعضی موارد به دلیل برخورد به سنگ کف از مدار خارج می شوند و حفاری چاه جایگزین و اجرای خطوط جدید صورت می‌گیرد.
 
 
اجرای ۱۰ طرح برای بهره مندی ۱۴۶ روستا از آب
 
وی از در دست اجرا بودن طرح های آبرسانی بزرگ و مهمی در سطح شهرستان‌های حوزه سراوان بزرگ خبر داد و گفت:  آبرسانی به ۱۰۰ روستای سوران، ۳۱ روستای دشت سراوان، احداث مخزن و خطوط انتقال آسپیچ و احداث مخزن و خطوط انتقال و آبرسانی به شهر گشت از جمله طرح‌های در دست اجرای این شرکت است.
 
مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان ادامه داد: همچنین پروژه های آبرسانی به مجتمع پسکوه، ناهوک، آسکان،کنت وکله اوکان،کهن ملا،آشار،کهن کهور،کهن جان محمد،زیارت و ده‌ها پروژه تک روستایی از جمله طرح هایی است که در صورت اختصاص اعتبارات مورد نیاز، در اولویت شرکت جهت تکمیل در سال ۱۴۰۰ قرار دارد.
 
وی آبرسانی به شهرهای سوران، مهرستان، هیدوچ و روستاهای مسیر از سد ماشکید را به عنوان یکی از طرح های مهم و تاثیر گذار منطقه اعلام و اظهار کرد: عملیات این طرح توسط شرکت آب منطقه ای استان در حال اجراست.
 
قاسمی تأکید کرد: از دیگر طرح های ضروری و مهم در سراوان بزرگ با توجه به افت سطح آب زیرزمینی ناشی از خشکسالی‌های اخیر در منطقه شمس آباد، تکمیل احداث سد ماشکید سفلی و اجرای خط انتقال به سراوان و روستاهای مسیر و به صورت ویژه استفاده از ظرفیت منابع آبی منطقه روتک (مک سوخته) در دستور کار قرار دارد.
 
وی اضافه کرد: مقرر شد مطالعات آبی در این منطقه تکمیل و آبرسانی به سراوان از منطقه روتک به صورت ویژه وارد مدار اجرایی شود، به طور قطع با اجرای خط انتقال مشکل سراوان، آسیپچ محمدی، گشت و روستاهای منطقه به طور کامل حل خواهد شد این طرح در دستور کار ویژه وزارت نیرو قرار دارد.
 
تکمیل ۴ طرح آبرسانی روستایی نیازمند ۱۷۰ میلیارد اعتبار
 
این مقام مسئول گفت:  در حوزه آبرسانی روستایی با ابلاغ اعتبارات صندوق توسعه ملی در سال ۹۳، برای حوزه سراوان بزرگ ۴ طرح آبرسانی مشتمل بر ۱۳۵ روستا با جمعیت ۵۲ هزار نفر در طرح ملی آبرسانی به مجتمع های روستایی قرار گرفته اند که تا کنون ۳۶ روستا از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی بهره مند شده اند.
 
وی افزود: برای اجرای این طرح ها تاکنون اعتباری معادل ۹۰ میلیارد تومان هزینه شده که جهت تکمیل طبق پیش بینی ها، مبلغی معادل ۱۷۰ میلیارد تومان نیاز است.
 
قاسمی گفت: در سال ۱۳۹۹ از محل اعتبارات ابلاغ شده به شرکت آب و فاضلاب استان ۷۱ طرح در کل حوزه با اعتبار ۶۸ میلیارد تومان تعریف شده اما مبلغ  تخصیص داده شده تنها ۱۵ میلیارد تومان بوده است. در سال ۱۴۰۰ نیز تا کنون ۷۰ طرح در مرحله ابلاغ قرار گرفته و پیش بینی می‌شود امسال بالغ بر ۱۲۰ میلیارد تومان برای این حوزه به منظور تکمیل طرح های نیمه تمام اعتبار تحصیص یابد.
 
وی از در دست اجرا بودن طرح های آبرسانی بزرگ و مهمی در سطح شهرستان‌های حوزه سراوان خبر داد و گفت:  آبرسانی به ۱۰۰ روستای سوران، ۳۱ روستای دشت سراوان، احداث مخزن و خطوط انتقال آسپیچ و احداث مخزن و خطوط انتقال و آبرسانی به شهر گشت از جمله طرح‌های آبرسانی شرکت است.
 
مدیرعامل آبفای استان ادامه داد: همچنین پروژه های آبرسانی به مجتمع پسکوه، ناهوک، آسکان، کنت وکله اوکان،کهن ملا، آشار، کهن کهور،کهن جان محمد، زیارت و ده ها پروژه تک روستایی از طرح هایی است که در صورت اختصاص اعتبارات مورد نیاز، در اولویت شرکت جهت تکمیل در سال ۱۴۰۰ قرار دارد.
وی که آبرسانی به شهرهای سوران، مهرستان و روستاهای مسیر از سد ماشکید را یکی از طرح های مهم و تاثیر گذار در منطقه عنوان کرد، افزود: عملیات این طرح توسط شرکت آب منطقه ای استان در حال اجراست .
 
قاسمی با بیان اینکه به منظور تأمین آب کلیه نقاط جمعیتی بالای ۲۰ خانوار در سطح منطقه، مطالعات آبرسانی با رویکرد کوتاه مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت صورت پذیرفته است، افزود: برای اجرا مستلزم تأمین و تنظیم قوانین خاص در بودجه های سالانه بوده که براساس برآورد های اولیه برای مجتمع های آبرسانی مطالعه شده آماده اجرا مبلغی معادل هزار میلیارد تومان مورد نیاز است که می‌تواند در میان مدت و حتی در بلند مدت در برخی مناطق مشکل آب شرب را مرتفع کند.
 
 
پایان مطالعات ۷ طرح آبرسانی به بیش از ۲۰۰ روستا
 
وی با اشاره به طرح های مهم مطالعه شده و آماده اجرا، گفت:  مجتمع ۸۹ روستایی بم پشت و شهر سیرکان با تأمین آب از منطقه حق آباد شم سر، آبرسانی به روستاهای سوران و بخش مرکزی مهرستان از سد ماشکید علیا، آبرسانی به روستاهای منطقه آشار و تعدادی از روستاهای بخش مرکزی مهرستان از سد شهری کور، آبرسانی به روستاهای منطقه کله گان، آبرسانی به تعدادی از روستاهای منطقه سراوان و شهر گشت از منطقه کوه سفید، آبرسانی به ۱۶ روستای مهرستان از سد رگنتک و روستاهای نوار مرزی کوهک سراوان از جمله طرح هایی‌ است که مطالعات آن به پایان رسیده و برای آبرسانی به بیش از ۲۰۰ روستا آماده اجراست.
 
این مقام مسئول با اشاره به میزان بهره‌مندی ساکنین سراوان از نعمت آب شرب اذعان کرد: در حال حاضر شاخص بهره مندی از آب شرب در سطح حوزه سراوان بزرگ به طور متوسط ۹۵ درصد در شهرها و ۶۲ درصد در روستاهاست که بسیاری از روستاها به دلیل خشک شدن منابع دچار تنش آبی شدند.
 
انتهای پیام/
 


 
https://www.asrehamoon.ir/vdceww8zvjh8e7i.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما