تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۰۰:۰۰
سرطان سینه یکی از بیماری هاست که طبق گفته متخصصان با معاینات دوره ای به موقع، به راحتی قابل پیشگیری و درمان است، اما آنچه اهمیت دارد جلوگیری از بازگشت افراد به این بیماری پس از طی مراحل درمان است که در این مطلب به ارائه رژیم درمانی مناسب برای پیشگیری از عود سرطان های هورمونی، از زبان کارشناس تغذیه پرداختیم.
داستان روبان صورتی؛ حکایت مبارزه و درد/با چه رژیم درمانی می توان از ابتلا به سرطان سینه و بازگشت آن پیشگیری کرد؟
به گزارش عصرهامون؛ حکایت روبان صورتی، قصه مبارزه و درد است، اما سرطان پایان راه نیست، بلکه می توان این بیماری را درمان و با استفاده از رژیم درمانی مناسب و ورزش از بازگشت یا عود آن جلوگیری کنیم.
 
با توجه به این که در اکتبر، ماه جهانی آگاهی بخشی در مورد سرطان پستان قرار داریم و عوامل ژنتیکی و محیطی از جمله تغذیه و فعالیت بدنی در بروز این سرطان تاثیر گذار بوده و رژیم غذایی یکی از عوامل موثر در پیشگیری و مقابله با این بیماری است، با یک کارشناس تغذیه در خصوص بایدها و نبایدهای غذایی برای جلوگیری از ابتلا و عود سرطان سینه گفت و گویی انجام شده است.
 
اهمیت معاینات دوره ای برای پیشگیری و درمان سرطان سینه
 
مسعود فیروزکوهی، کارشناس تغذیه در گفت و گو با خبرنگار بیان کرد: روبان بزرگ صورتی رنگی که سمبل جهانی این بیماری است، به نشانه آگاهی ‌بخشی و ارج نهادن به اقدامات جهانی در این زمینه، از ابتدای ماه اکتبر در سراسر جهان به اهتزاز در می آید و همه با هر توانی که دارند برای آگاهی رسانی در مورد این بیماری به بانوان تلاش می کنند.
 
وی با بیان این که با معاینات دوره ای به موقع این سرطان به راحتی قابل پیشگیری و درمان است، افزود: سرطان‌های پستان و معده شایع‌ترین انواع سرطان در جهان است، در ایران، آمار ابتلا و مرگ‌ و میر ناشی از سرطان طی ١٠ سال آینده، ٤٢ درصد رشد خواهد داشت.
 
این کارشناس افزود: در سال ٢٠٢٠، بيشترين موارد ابتلای جديد به سرطان، به ترتيب براي سرطان‌های   پستان ۱۲.۹ درصد، معده ۱۱.۲، کولورکتال ۹.۱، ریه ۸ و پروستات ۶.۸ درصد گزارش شد، گمان می‌رود تا سال ٢٠٣٠ نیز همين موارد، ٥ عامل شایع ابتلا به سرطان را در ایران تشکیل دهند.
 

نقش مواد غذایی سالم و فعالیت بدنی
 
وی اظهار کرد: با توجه به این مهم بیشتر باید مراقب بود، تغذیه خانگی، استفاده از مواد غذایی مطلوب و سالم، تحرک و ورزش، دوری از مواد آلاینده و شیمیایی، استفاده کمتر از کفپوش و تجهیزات خانگی با پایه نفتی که ایجاد گازهای مضر می کند، در محیط منزل و کار، شادی و تفریح، تماس بیشتر با طبیعت و فضای سبز و پایش مرتب سلامتی ما را به دوری از بیماری ها کمک می کند.
 
فیروزکوهی درباره ارتباط رژیم درمانی و سرطان های وابسته به هورمون  (سرطان سینه) بیان کرد: یکی از سوالات خیلی مهمی که خیلی از بیماران می پرسند، این است که بعد از ابتلا به سرطان سینه و پروستات چه رژیم غذایی را رعایت کنیم تا در سال های بعدی شاهد عود بیماری نباشیم.

سرطان سینه از پر شیوع ترین سرطان ها در بین خانم ها
 
وی با تاکید بر این که سرطان سینه از پر شیوع ترین سرطان هایی است که در بین خانمها بسیار رایج شده، تصریح کرد: به غیر از ژنتیک که در بروز بیماری نقش تعیین کننده ای دارد، شیوه زندگی فرد، استرس ها تنش و اضطراب های مزمن، عدم فعالیت بدنی و چاق شدن می‌تواند نقش مهمی در بروز این بیماری داشته باشد.
 
به گفته این کارشناس تغذیه، باید به خانم مبتلا به سرطان که سینه دوره های درمان را سپری کرده و می خواهد به زندگی عادی خودش برگردد، رژیم غذایی توصیه کنیم که کمتر شاهد عود بیماری در سال‌های اولیه بعد از درمان شود.
 
وی افزود: وقتی که فرد دارویی مصرف می کند، بعد از اتمام دوره درمان خود برای این که بیماری برگشت نکند، آن را ادامه می دهد، معمولا یک یا دو سال بعد از مصرف نسبت به دارو مقاومت پیدا می کند، یکی از داروهای مهمی که افراد مبتلا به سرطان سینه بعد از دوره درمان استفاده می‌کنند، از خانواده مهارکننده آروماتاز است تا هورمون استروژن به ویژه در خانم‌هایی که در جواب پاتولوژی شان مثبت است، تولید نشود.
 

تاثیر چاقی و افزایش تولید استروژن در ابتلا به بیماری
 
فیروزکوهی اذعان کرد: وقتی استروژن در بدن تولید شود می تواند زمینه ساز بیماری باشد، بنابراین باید همه هم و غم خود را به سمتی ببریم که تولید استروژن را در چنین خانم هایی مهار کنیم.
 
به گفته وی، یکی از فاکتورهایی که تولید استروژن را می تواند بالا ببرد، افزایش درصد چربی در بدن است، اگر خانمی چاق شود و اضافه وزن به ویژه چاقی شکمی پیدا کند، مستعد ابتلا به عود این بیماری خواهد شد.
 
این کارشناس ادامه داد: اولین قدم در بیماری که مراجعه و دوره درمان ناشی از سرطان پستان را سپری کرده، این است که وزنش را پایین بیاوریم و از تولید استروژن در بدن جلوگیری کنیم، یکی از فاکتورهایی که غیر از بحث چاقی می تواند استروژن را در بدن بالا ببرد، افزایش میزان کلسترول خون است، بنابراین مواد غذایی که به نفع افزایش کلسترول خون هستند، باید از رژیم غذایی این افراد حذف یا بسیار محدود شوند.

کلسترول خون بالا و خطر ابتلا به سرطان
 
وی اضافه کرد: اگر فردی مراجعه کرد و میزان کلسترول خونش بالا بود، خیلی باید نگران این قضیه باشیم و مرتب چک کنیم، این بالا بودن سطح کلسترول منجر به افزایش تولید استروژن در بدن می شود، بنابراین باید فعالیت بدنی را در شیوه زندگی فرد لحاظ و از سوی دیگر مواد غذایی تولید کننده و تحریک کننده کلسترول در بدن را به شدت محدود کنیم.
 
فیروزکوهی گفت: مسئله خیلی مهم این است که یکسری از مواد غذایی حاوی استروژن هستند، در مطالعات دیدیم یا از مردم شنیدیم که به دلیل سرطان سینه دیگر لبنیات استفاده نمی کنند، این باور اشتباه است، لبنیات از نوع پرچرب و بیش از ۴ تا ۵ واحد در روز می‌تواند خطر عود بیماری را افزایش دهد، چراکه لبنیات پرچرب حاوی استروژن خیلی زیاد و کلسترول بالاست که می‌تواند منجر به افزایش استروژن در بدن شود و که خود فاکتوری بسیار قدرتمند در برگرداندن بیماری خواهد بود، این افراد می توانند از نوع کم چرب لبنیات را استفاده کنند.
 
وی افزود: استروژن به شکل فیتو استروژن در سویا وجود دارد که مصرف این ماده غذایی را در این افراد محدود می کنیم، البته مطالعات اتفاق نظر ندارد که هر کسی سویا بخورد بیماری اش بر می گردد، اما فیتو استروژنی که در سویا و شیر سویا وجود دارد این نگرانی را به وجود می آورد که بیماری عود نکند، بنابراین مصرف آن را در این افراد محدود می کنیم.
 

کافئین؛ تحریک کننده تولید استروژن و برگشت بیماری

این کارشناس تغذیه درباره افرادی که قهوه زیاد مصرف می کنند، اظهار کرد: چون کافئین تحریک کننده تولید استروژن در بدن است، استفاده از آن می تواند به برگشت بیماری کند، بنابراین مصرف مواد کافئین دار در این افراد باید محدود شود.
 
وی با اشاره به مواد غذایی حاوی استروژن یا فیتواستروژن، بیان کرد: عدس و عصاره هویج در صورت مصرف روزانه می تواند میزان استروژن را در بدن بالا ببرد، بذر کتان، دانه کنجد و روغن کنجد نیز فیتو استروژن دارند که مصرف این مواد را در چنین افرادی باید محدود کنیم.
 
فیروزکوهی گفت: مسئله خیلی مهم این است که مکمل شیرین بیان که به طور معمول برای مشکلات گوارشی استفاده می شود، می تواند میزان استروژن را افزایش دهد، این مکمل توسط افرادی که مبتلا به سرطان سینه بوده اند، به هیچ عنوان نباید مصرف شود، این مهم خیلی اهمیت دارد.
 
وی تاکید کرد: مهمترین عامل در افزایش استروژن و خطر عود این بیماری اضافه وزن و چاقی افراد است بنابراین به صورت جدی توصیه می شود، ورزش های هوازی و رژیم های غذایی کم ‌چرب داشته باشند و مصرف میوه ها و سبزیجات را افزایش دهند.

نقش مهم آنتی اکسیدان ها در پیشگیری از عود بیماری
 
این کارشناس اذعان کرد: آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در پیشگیری از عود بیماری دارند، البته نه به شکل مکمل، برخی از افراد را می‌بینیم که به صورت بی‌رویه ویتامین E در دوزهای بالا استفاده می کنند که به شدت خطر ابتلای مجدد به سرطان را در این افراد افزایش می‌دهد، به همین علت به هیچ عنوان توصیه نمی‌کنیم که افرادی که سرطانشان مهار و درمان شده اند، از مکمل‌های آنتی اکسیدانی، دوزهای بالای ویتامین E و سلنیوم استفاده کنند، زیرا احتمال خطر را در این افراد افزایش می دهد.
 
وی خاطرنشان کرد: خواب کافی بسیار مهم است، خانم هایی که خواب منقطع دارند یا در طول شب بیدار هستند و روز می خوابند، احتمال عود بیماری آنها زیاد است، هر عاملی که استرس و اضطراب را در این افراد افزایش دهد، می تواند منجر به عود بیماری شود، توصیه می شود این افراد بعد از اتمام دوره درمان سرطان به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنند که اگر افسردگی بعد از درمان به سراغشان آمد، درصدد درمان باشند تا این افسردگی و تنش منجر به برگشت بیماری شان نشود.
 
انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcivrazrt1a552.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما