تاریخ انتشار :جمعه ۲۱ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۴۱
یک روانشناس و مدرس دانشگاه گفت: ورود افراطی دانش آموزان به فضای مجازی باعث کاهش روابط اجتماعی، ناکامی تحصیلی، افسردگی، گوشه گیری و تزلزل اعتماد به نفس در آنان می شود.
انزوا و افسردگی دستاورد استفاده بی رویه از فضای مجازی/ غفلت والدین از ارتقای سواد رسانه‌ای زمینه‌ساز بروز آسیب‌های اجتماعی است
به گزارش عصرهامون، شیوع ویروس کرونا روند یادگیری آموزشی را از نیمکت های چوبی به دنیای فضای مجازی تغییر مسیر داد، به گونه ای که پرسه زدن بی رویه دانش آموزان در فضای مجازی علاوه بر اینکه آفتی برای نظام آموزشی محسوب می شود سبب نگرانی خانواده ها به دلیل عدم استفاده صحیح از این فضا شده است.

فضای مجازی به خودی خود برای کودکان و نوجوانان آسیب‌زا بوده و حال آن که آسیب پنهان کرونا دسترسی راحت‌ فرزندان به این فضای نامناسب به بهانه درس‌خواندن بوده که این امر معضلات و چالش‌های فراوانی برای کودکان و نوجوانان و البته خانواده‌ها به همراه داشته که نیازمند مدیریت بیشتر آنها بر این موضوع است.

امروزه فضای مجازی پناهگاهی پردردسر برای نوجوان و جوانان است و در حالی روی خوش به آنها نشان می دهد که در دالان های هزار تویش هزاران تهدید وجود دارد و استفاده بی رویه دانش آموزان و جوانان از آن منجر به انزوای آنان شده است.

استفاده افراطی دانش آموزان از فضای مجازی و چالش های تربیتی

فرشته عسکری ، روانشناس و مدرس دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه والدین نقش اصلی و اساسی در حفظ امنیت روانی و عاطفی فرزندان و دانش آموزان در برابر آسیب ها و تهدیدهای فضای مجازی دارند، گفت: در دوسال اخیر به علت شیوع ویروس منحوس کرونا دانش آموزان برای تداوم روند آموزشی خود مجبور به استفاده از فضای مجازی شدند که این مهم و گذاران اوقات فراغت در فضای مجازی و اینترنت به دلیل اینکه استفاده صحیح از شبکه های اجتماعی و ورود به فضای مجازی درجامعه ما به درستی تبیین وفرهنگ سازی نشده و اغلب خانواده ها هم به دلیل ساختار سنتی چندان با این گونه فضاها آشنایی ندارند، یک چالش جدی تربیتی است.

وی با تاکید بر این مطلب که برخی دانش آموزان به بهانه درس خواندن کاخی خصوصی برای خود در این فضا تشکیل داده اند، بیان کرد: متاسفانه با توجه به جذابت و آزادی ذاتی که در اینترنت وجود دارد این ابزار به منبع فساد تبدیل شده زیرا فرزندان ما آشنایی کافی با این دنیا را نداشته و این می تواند خطرناک باشد.

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: والدین باید در این زمینه سطح دانش و آگاهی خود را بالا برده و با ارتقای آن دانش آموزان را همراهی و از بروز هرگونه آسیبی جلوگیری کنند، چرا که آفت های فضای مجازی در زمینه تحصیل دانش آموزان را می توان با هدف سازی و زمان بندی حضور آنان در این فضا، سم زدایی کرد.
 
سم زدایی در فضای مجازی با هدف سازی و زمان بندی
 
وی با تاکید بر این نکته که می توان با افزایش سواد رسانه ای و مدیریت صحیح آن  فضای مجازی را به ابزاری برای مطالعه و پیشرفت علمی دانش آموزان و جوانان تبدیل کرد، افزود: والدین برای کنترل و مدیریت فرزندان از آسیب های فضای مجازی باید تلفن همراه و تبلت را مدیریت و زمانبندی و سعی کنند هنگام استفاده از گوشی هوشمند در کنار فرزندان حضور داشته باشند زیرا همراه بودن والدین برای انجام فعالیت ها و نظارت بر روند آنها می توانند از تهدیداتی که آنها را دنبال می کند، بکاهد.

به گفته این روانشناس، یکی از آفت های این ابزار ارتباط با جنس مخالف است که به عدم نظارت والدین بر می گردد و تبعات جبران ناپذیری به دنبال دارد، بر این ساس می طلبد والدین ضمن ارتقای سواد رسانه ای خود حتما فرزندان را در این عرصه همراهی کنند و از کارشناسان و افرادی که آشنایی به فضای مجازی دارند، کمک گیرند.

وی ادامه داد: امروزه جوانان و نوجوانان زیادی درگیر و به فضای مجازی اعتیاد پیدا کرده اند که بیشترین آسیب نیز به جنس مونث وارد شده و او را دچار انزوا، تنهایی اجتماعی، ناکامی تحصیلی، افسردگی، گوشه گیری و تعاملات میان فردی، ارتباط کم با خانواده، تزلزل اعتماد به نفس، ترویج فرهنگ غلط و رقابت غیرسازنده می کند؛ خیلی از افرادی که توان رقابت در این فضای ناسالم را ندارند به دلیل احساس کمبودی که در درون خود و خانواده احساس می کنند دچار انواع بیماری های روحی و روانی از جمله کمبود اعتماد وکاهش عزت نفس می شوند.

والدین باید آگاهی لازم را در فضای مجازی داشته باشند

عسکری اذعان کرد: والدین باید آگاهی لازم را در این زمینه داشته باشند زیرا در غیراینصورت فرزندان دچار آسیب شده و تاوانی به مراتب سنگین تر باید پرداخت کنند، باید بدانید که در دنیای فضای مجازی فرزندتان چه چیزی رخ می دهد برای ورود به این عرصه ها و افزایش سطح آگاهی خود به سراغ کارشناسان و روانشناسان مربوطه بروید.

وی در بخش دیگر سخنان خود اظهار کرد: والدین باید تعامل نزدیک و صمیمانه ای با فرزند خود داشته باشند اگر این رابطه صورت نگیرد باید منتظر هرگونه تنشی بود، بسیاری از علت های آسیب و درگیری های عاطفی به ویژه در دختران به ارتباط ضعیف بین دختر و پدر یا پسر و مادر برمی گردد؛ والدین باید در مقابل فرزندان صعه صدر داشته باشند.

وی تصریح کرد: برخی والدین شنونده های خوبی نیستند و این باعث می شود فرزند احساس کمبود محبت را در خانواده پیدا کند، بسیاری از دختران که مشکل اخلاقی و رفتاری دارند و درگیر فضای مجازی به عنوان یک سرگرمی شده اند علت آن به ارتباط نامناسب والدین با فرزندان بر می گردد.

این مدرس دانشگاه خاطر نشان کرد: مادر نقش اساسی و کلیدی در خانواده دارد و این مهم می طلبد تا به فضای مجازی آگاهی کامل داشته باشد، باید اعتماد بین والدین و فرزندان ایجاد شده باشد تا در صورت بروز هر گونه اتفاقی برای فرزند در فضای مجازی با تکیه بر آن اعتماد به مادر مراجعه و او را در جریان قرار دهد.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcco1qs02bq008.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما