> سیرۀ رضوی؛ شاخصۀ کلیدی در تحقق سبک زندگی اسلامی | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۵ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۰۸
بی شک مبانی آموزه های امام رضا (ع) می تواند در رفع نیازها و چالش های مختلف جامعه اسلامی مورد استفاده قرار گیرد به عنوان نمونه تأکیدات بی بدیل آن حضرت در خصوص برنامه ریزی و تقسیم بندی کارها از جله نیازهای بنیادین در جامعۀ برآمده از جوامع مدرنیته غربی است.
سیرۀ رضوی؛ شاخصۀ کلیدی در تحقق سبک زندگی اسلامی
سیرۀ رضوی؛ شاخصۀ کلیدی در تحقق سبک زندگی اسلامی
به گزارش عصرهامون به نقل از تفتان ما، در سالروز میلاد با سعادت و پرخیر و برکت امام رضا (ع)، ضرورت واکاوی سیرۀ آن حضرت و تأمّل و تعمّق در این آموزه های بی بدیل و بهره گیری از آن در زندگی فردی و اجتماعی و هم چنین بازتولید این معارف ناب شیعی می تواند در تحقق سبک زندگی اسلامی و نیز شکل گیری تمدن نوین اسلامی نقش غیر قابل انکار ایفا نماید.

بدیهی است سیرۀ ائمۀ معصومین(ع) به ویژه امام رضا(ع) می توان به عنوان گنجینه ای ارزشمند در تغییر ماهیت و راه و روش سبک زندگی ماشینی غربی موثر واقع گردد، لیکن عدم ورود مطلوب به این حیطۀ مهم و اساسی علیرغم تأکیدات بی شائبۀ مقام معظم رهبری  در نوع خود موجبات تشدید برخی آسیب های اجتماعی را فراهم کرده است.

بنابراین لزوم تمسک و الگوگیری از همۀ ابعاد و زوایای زندگانی معصومین (ع) به عنوان زنجیره ای متقن و متصل به یکدیگر می تواند زمینه ساز تقویت اسلوب زندگی اسللمی و برآمده از معارف ناب شیعی باشد هم چنان که امام رضا (ع) فرمودند: خدا رحمت کند بنده ای که امر ما را احیاء کند؛ و علوم مارا فرا گیرد و به مردم بیاموزد.به درستی که اگر مردمان خوبی های گفتار ما را می دانستند حتما از ما پیروی می کردند.[۱]

حال با این اوصاف آموزه های رضوی به چه میزان در جامعه تسرّی یافته است؟مگر نه این است که سالانه میلیونها زائر عاشق در جوار بارگاه نورانی آن حضرت گرد هم جمع می شوند و به راز و نیاز می پردازند؟ حال آیا برای بازتولید سیرۀ رضوی به این زائران که جامعه و خانواده را تشکیل می دهند طرح وبرنامه ای توسط متولیان فرهنگی کشور تدارک گردیده است؟

بی شک مبانی آموزه های امام رضا (ع) می تواند در رفع نیازها و چالش های مختلف جامعه اسلامی مورد استفاده قرار گیرد به عنوان نمونه تأکیدات بی بدیل آن حضرت در خصوص برنامه ریزی و تقسیم بندی کارها از جله نیازهای بنیادین در جامعۀ برآمده از جوامع مدرنیته غربی  است، که متأسفانه تبعات و پیامدهای آن به درون جامعۀ اسلامی  نیز کشیده شده است.

 آن حضرت در خصوص برنامه ریزی و تقسیم بندی کارها می فرمایند؛ بکوشید که زمانتان را به چهار بخش تقسیم کنید؛ زمانی برای مناجات با خدا؛ زمانی برای تأمین معاش، زمانی برای معاشرت با برادران و معتمدانی که عیب هایتان را به شما می شناسانند و در دل شما را دوست دارند و ساعتی برای کسب لذت های حلال، با بخش چهارم توانایی انجام دادن سه بخش دیگر را به دست می آورید.[۲]

با تأمل در این روایت نورانی می توان چارچوب جامع و کلیدی زندگی را برای جوامع مختلف بشری به ویژه جامعۀ اسلامی و شیعی را مورد توجه قرار داد،  لذا پرسش اساسی این است که متولیان  سیاستگذاران فرهنگی کشور برای به کار گیری این آموزه های مهم در مواجهه با تهدیدات جنگ نرم به ویژه پس از نفوذ بی حد و حصر شبکه های اجتماعی چه تدابیری اندیشیده اند؟

آیا تأمل و تفکر و بازتولید آموزه های ناب شیعی هم چون این اصل راهبردی در کلام امام رضا(ع) در خصوص برنامه ریزی بهینه و استفادۀ مفید و مطلوب از عمر گرانبها نمی تواند بخشی از نابسامانی های موجود در روزمرگی جامعه را مرتفع یسارد؟

هم چنین باید گفت آموزه های فراوانی هم چون اصل مهم و حیاتی صلۀ رحم در سیرۀ رضوی قابل مشاهده است لیکن آیا تا به حال به اهمیت صله رحم در سیرۀ آن حضرت تأمل کرده ایم؟ آیا به آداب و اصول پذیرایی از مهمان واقفیم؟ به راستی ایجاد برخیمشکلات و چالش ها در مقولۀ میهمان داری و نیز فشار مضاعف بر میزبان برآمده از چه مولّفه هایی است؟

EmamReza_Khadem01

در پاسخ باید گفت؛ به علت فقدان معرفت و شناخت از سیرۀ زندگانی امامان معصومین(ع) در حال حاضر میهمانی ها  بیشتر مایۀ زحمت و فشار روحی و جسمی و استرس و اضطراب را موجب شده است و از رحمت و برکت وسادگی و  صداقت و صمیمیت از این اصل مهم در تقویت سبک زندگی اسلامی غفلت شده است.

لذا راه و روش مطلوب در سبک زندگی در مقولۀ اصول و آداب میهمان داری در کلام امام رضا(ع) این­چنین بیان شده است، که فرمودند: مردی امیر مومنان علی ژ(ع) را به میهمانی خود دعوت کرد، آن حضرت به او فرمود؛ میهمانی تو را به سه شرط می پذیرم. آن شخص پرسید آنها چیست؟ حضرت علی (ع) فرمودند: چیزی از بیرون خانه خریداری نکنی.آنچه در خانه وجود دارد برایم بیاوری، به زن و بچه ات زحمت ندهی و در حق آنان اجحاف نکنی.

آن مرد عرض کرد: هر چه شمابفرمایید، پس امام علی (ع) دعوت او را پذیرفت.[۳]

لذا اجتناب از تشریفات و ریخت و پاش های موجود در میهمانی های امروزی  و این مسأله که میزبان خودش را به زحمت نیاندازد و میهمان هم به زحمت او وخانواده اش رضایت ندهد از جمله راهبردهایی است که از متن آموزه های ناب ائمۀ اطهار(ع) قابل دریافت است.

از این رو می توان گفت جامعۀ امروزی  برای تحقق سبک زندگی اسلامی  باید بر مبنای مراجعه به متن روایات و بهره گیری از مواد و منابع اصیل و نیز تحلیل و بررسی آنها با محوریت تبیین و بازتولید معارف ائمۀ اطهار(ع) عمل نماید، در غیر این صورت قطعاً موج آسیب ها و چالش های برآمده از مدرنیته و جامعۀ غربی  بیش از گذشته نهاد خانواده و جامعۀ پیرامونی آن را مورد تهدید قرار خواهد داد، امید است متولیان فرهنگی با ایجاد کارگروه های متعدد پژوهشی در راستای بازتولید معارف رضوی در جامعه اقدام نمایند که در صورت تحقق این مهم در وهلۀ نخست می توان به جرأت ادعا ی تحقق سبک زندگی اسلامی را نمود و در گام بعدی نیز می توان با تحقق تمدن سازی نوین اسلامی برای انتقال این آموز ها به دیگر جوامع اسلامی و بشری تلاش کرد.

 [۱]عیون اخبار الرضا،ج۱،ص۳۰۷٫
[۲]فقه الرضا(ع)،ص۳۳۷٫
[۳]عیون اخبارالرضا،ج۲،ص۴۲،حدیث ۱۳۸٫
 ——————————-

 گزارش از مهدی نجفی

——————————-
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdcce1qm.2bq108laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما